Funny Games US

Co polecasz? Co odradzasz? Podziel się swoimi refleksjami na temat obejrzanych filmów.
doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 31 lip 08, 13:46

Mam pytanie. Czy jest sens oglądać Funny Games US, jeśli się zna pierwotną wersję? Pierwsza wersja mną silnie wstrząsnęła, ale słyszałem, że wersja amerykańska jest identyczna (tylko ze zmienionymi aktorami). Czytałem, że Haneke tłumaczył, że zrobił wersję amerykańską bo Stany Zjednoczone są tak silnie zafascynowane przemocą. Rozumiem, że może amerykańscy widzowie potrzebują amerykańskich aktorów w filmie, bo inaczej nie są w stanie filmu oglądać, ale czy z naszego punktu widzenia coś ta nowa wersja wnosi?

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 31 lip 08, 14:03

Ja obejrzałem US, "żeby odegnać demony". JUż tłumaczę, Fanny Games prześladuje mnie od czasu obejrzenia, czyli od 10 lat. Co jakiś czas przypominają mi się sceny z tego filmu i nie dają spokoju. Nie zamierzałem oglądać jeszcze raz tego samego filmu, ale, na zasadzie terapii szokowej, a także ciekawości, jak odbiorę amerykańską wersję, poszedłem na seans.
FG US mniej przerażają, ponieważ inaczej niż w wersji pierwotnej grają tam znani aktorzy (Watts, Roth), więc można sobie wmówić, że "to tylko film". Przez "mniej" rozumiem 10 w skali od 1 do 10. 11 należy do poprzedniej wersji. Świetny i wspaniale współgrający z obrazem jest utwór Johna Zorna z Naked City.
Czy odegnałem demony? Chyba tak.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 31 lip 08, 14:46

Chyba wiem, co chcesz powiedzieć, bo ja po Funny Games też miałem traumę. Wcześniej (dużo wcześniej) podobnej doświadczyłem po obejrzeniu Zniknięcia (Spoorloos). Amerykański remake z Jeffem Bridgesem skutecznie mnie z niej wyleczył :)

wks

Post 3 sie 08, 21:50

Oba filmy ( Fanny Games i Fanny Games US ) oglądałem na festiwalu dzień po dniu.Wrażenie piorunujące na obu projekcjach,w moim przypadku nie ma mowy o odegnaniu demonów czy wyleczeniu traumy.Jednak wersja austriacka bardziej zapada w pamięci.Niemiecki używany przez bohaterów filmu sprawia wrażenie języka elit,wyższych sfer,a angielski jest tylko typowym językiem amerykańskim.

Powrót do 8. - Filmy 8.ENH - wypowiedz się!