Edukacyjne?

Inne sprawy
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 7 sie 08, 17:36

Mam prośbę o opinie na temat : Czy wg. Was były filmy ,niekoniecznie tylko podczas ostatniej edycji ,które nadawały by się lub powinny być pokazane młodzieży ? i dlaczego jesli tak

ja w tym roku nie trafiłam na żaden taki,ale w poprzednich Rytm to jest to , Persepolis

wiem,ze Stowarzyszenie Nowe Horyzonty prowadzi program edukacji
ale chodzi mi o opinie ENHOWICZÓW .

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 7 sie 08, 18:32

Ja z ostatniej edycji pokazywałbym młodzieży na pewno "Obcy we mnie". Może nawet nie tyle młodzieży co dziewczętom wchodzącym w dorosłość. Myślę, że reżyserka porusza bardzo ważny problem, o którym w naszym kraju (i jak się okazuje w wielu innych) się nie mówi. Podobno szok poporodowy zdarza się dość często i przyszłe mamy powinny wiedzieć, że da się z tym walczyć i to przezwyciężyć.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 14 sie 08, 17:38

River Quenn, reżyseria Vincent Ward

eliska

Na forum od:

Post 15 sie 08, 10:10

Thane
widziałam ten film...masz rację,ja nie pomyslałam pod takim kątem

chinaski
...a dlaczego ?
/nie widziałam fimu/

chinaski

Na forum od:

Post 15 sie 08, 12:38

Bo pokazuje fragment Historii pięknego,acz mało znanego u nas kraju.
Bo jest mądrze nieskomplikowany.
Bo jest malarski,tzn pięknie sfilmowany,ale bez domieszki etnograficznego kiczu.
Bo mówi o tym,że jeśli się kogoś naprawdę kocha,to żadne granice,bariery,klatki kulturowo-mentalne nie istnieją i nie ma nic niemożliwego.
Plus cudowna Samantha Morton.

eliska

Na forum od:

Post 15 sie 08, 16:50

dla takiego wytłumaczenia ...warto było zapytać :)...

chinaski

Na forum od:

Post 15 sie 08, 19:00

:-)

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 18 sie 08, 10:41

Edukacyjne, tzn na Akademie Filmowa?
mysle, ze Spotkania na krancach swiata sie nadaja jak najbardziej
MK

eliska

Na forum od:

Post 18 sie 08, 13:44

MK ..nie bardzo wiem co rozumiesz,przez Akademię Filmową ?

edukacyjne...ja rozumiem jako uczące ,pokazujące przestrzenie nie znane ,nie tylko młodzieży też dorosłym

dzięki za tytuł

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 20 sie 08, 10:07

Jak poprosilas o filmy edukacyjne, od razu pomyslalam, ze prowadzasz uczniow na Akademie Filmowa (to taka fajna akcja realizowana w liceach, dzieciaki ida raz w misiacu na film, z gornej polki oczywiscie, potem sa pogadanki z krytykami albo filmoznawcami)
MK

eliska

Na forum od:

Post 20 sie 08, 10:22

a to faktycznie fajna akcja

nie...w moim przypadku to nie takie proste-raz w miesiącu-narazie niemożliwe...jestem zależna od kina,który ma swój program, nie mam na to specjalnych pieniędzy i szkoły w moim miescie nie zawsze reagują tak jakbym chciała ...mam kuriozalny przykład,ale go nie przytoczę ,bo liczę ,ze szkoła ,której to dotyczyło się poprawi :)))...małymi kroczkami,raz na jakiś czas za to z górnej półki ,we współpracy z oświatą i jedną zaprzyjaźnioną fundacją oraz własną kieszenią :)i dzięki życzliwości osób,które'' zarażam ''-tak jest prościej i o wiele więcej można załatwić ,ale to tylko jak dotyczy tak małej skali , przedewszystkim własnymi wydeptanymi wielokrotnie ścieżkami :))) w oparciu o obserwowanie Romana Gutka ,jak żmudnie ,za to z pasją uczy nawet najtrudniejszych rzeczy

teraz mnie czeka wędrówka po szkołach ,czy są wogóle zainteresowani kontynuacją ...muszę mieć propozycję tytułów ,stąd moje pytanie do Was :)

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 20 sie 08, 10:31

Dobrze wiedzieć, więc moja propozycja okazała się całkiem słuszna ponieważ "Obcy we mnie" pojawi się w przyszłym roku w kinach :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 8. - Aaaby inne