[PROTEST] Ceny biletów - żenada !!!

Bilety, karnety, akredytacje.
gabor

Post 17 lip 08, 8:06

Ludzieeeee!!! co to ma być? 16 zeta za film? A w karnecie złotówkę taniej? Przecież to jakiś żart chyba - maja takiego sponsora a kasują za film normalną kinową stawkę.

Chciałem pójść na parę filmów ale niech sie bujają z takimi cenami. Szkoda mi tych, których naprawdę przypili i pójdą... ze śiadomością że są robieni równo :( Ale mam nadzieję że jak najwięcej z was zbojkotuje, tylko głosując nogami można cos w tym kraju zmienić.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 17 lip 08, 9:05

Dlatego najbardziej opłaca się karnet.Wychodzi ok.5 złotych za film:).Pod warunkiem że jest się kinomaniakiem.

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 17 lip 08, 9:32

chinaski napisał(a):Dlatego najbardziej opłaca się karnet.Wychodzi ok.5 złotych za film:).Pod warunkiem że jest się kinomaniakiem.

No właśnie, pod warunkiem... Ja nie jestem aż takim wielkim fanem, ale tych kilka filmów chciałbym jednak zobaczyć i trochę mnie to kosztować będzie.

16 zł za jeden bilet wydaje mi się ceną rzeczywiście wysoką. (Zwłaszcza jeśli pomyślę sobie, że chodzi przecież o festiwal, gdzie raczej powinno być taniej)

A te bilety 10+ to chyba rzeczywiście średnioudany pomysł...

Niemniej zaciskam zęby i będę na festiwalu. Ale tak wysokie ceny nieco mnie do niego zniechęciły...

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 17 lip 08, 10:18

Przypomnę może wpis pana Romana Gutka z ubiegłego roku:

Roman Gutek napisał(a):(...) WŁAŚNIE DLATEGO, ŻE TO JEST FESTIWAL TO KOSZTY SĄ DUŻO WIĘKSZE. Nie możesz porownywać cen w kinach do cen festiwalowych. Organizacja pojedynczego seansu w ramach festiwalu kosztuje wielokrotnie więcej niż pojedynczy seans w kinie. Musisz pamiętać, że musimy zapłacić za wypożyczenie kopii, jej transport i ubezpieczenie, tłumaczenie listy dialogowe, wyświetlanie napisów. Nie mówię o kosztach pośrednich (praca osób, promocja, wynajęcie obiektów...).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

źródło >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

wściekły wąż

Post 17 lip 08, 12:04

ten festiwal to w sumie brdziej event promocyjny operatora seici komorkowej niż cele wyzsze w postaci promocji kultury wysokiej.

maja prawo stoswac kiepki program lojalnosciowy (drogie karnety) a kinomaniacy maja prawo ich nie kupować.

co do wypowiedzi pana Gutka to plecam sparwdzenie wyrazów synergia i efekt skali.

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 17 lip 08, 19:45

wściekły wąż napisał(a):ten festiwal to w sumie brdziej event promocyjny operatora seici komorkowej niż cele wyzsze w postaci promocji kultury wysokiej.

:) Dawno się tak nie uśmiałem, dzięki ;)

Karnety od kilku lat nie zmieniły swojej niskiej ceny. To, że jednorazowy bilet na jeden film festiwalowy jest w cenie normalnego biletu w Multikinie to moim zdaniem i tak super. Zauważ ile ludzi kupi bilet na Piratów z Karaibów czy inną Nawiedzoną Narzeczoną (filmy, które w kinie wyświetlane są minimum 3 tygodnie), a ile na na pojedynczy film na Festiwalu, a koszty sprowadzenia, dystrybucji, napisów etc etc są takie same :)

Nie wiem co to znaczy synergia i efekt skali, ale podstawową matematykę ogarniam.
cry baby cry
put your finger in your eye

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 17 lip 08, 20:54

wściekły wąż napisał(a):co do wypowiedzi pana Gutka to plecam sparwdzenie wyrazów synergia i efekt skali.

A ja wiem co to jest synergia i efekt skali. Występują one przy ogólnopolskich dystrybucjach w multipleksach, gdy jeden film jest wyświetlany przez kilka-kilkanaście dni do upadłego i jest na niego mnóstwo chętnych.
Moim zdaniem 16 złotych za filmy, które często można obejrzeć TYLKO na festiwalu jest niezłą ceną. A jeśli nie, to przecież inne kina we Wrocławiu są czynne jak zwykle :).

janusz

Post 18 lip 08, 0:06

ano ceny biletow rzeczywiscie zenujace,rozsadne byloby 10-12 zl....
bylem ostatnio przelotem w toruniu,akurat byl festiwal filmowy rowniez i takiez to wlasnie byly ceny...wydaly sie wywazone i rozsadne...

nie chce mi sie zbytnio wdawac w kalkulacje szczegolowe ale mysle ze pan gutek nieco przesadza(np.co do kosztow posrednich praca osób, promocja - wolontariusze witani z otwartymi ramionami :) )...tak to juz z wszelkimi festiwalami bywa ze glownie sluza nabijaniu kabzy organizatorom...a kto nie sam nie zorganizowany placi za komfort bycia zorganizowanym organizatorowi :) niemniej plus za inicjatywe...dla pana Gutka...szanuje ludzi kochajacych co robia i majacym z tego profity.

Tak to widzę:

Post 19 lip 08, 9:13

Oczywiście,że ceny są przegięte, szczególnie na filmy stare, czyli te w retrospektywach. Tu cena nie powinna przekraczać 10zł (około połowa z nich jest do obejrzenia w TV na kanałach filmowych). Cena za konkurs też powinna być nieco niższa, zważywszy,że filmy te niejednego mogą rozczarować. Cena za Panoramę i sezon ubiegły - do przełknięcia.
Karnety 10+ i 20+ - cena mało atrakcyjna, a komplikują tylko życie. Gdyby była całkowita dowolność w wyborze filmów do końca, byłyby OK.
I cóś na osłodę: fajne ceny za koncerty.

boy_in_the_hood

Na forum od:

Post 19 lip 08, 11:44

Tak to widzę: napisał(a):Cena za konkurs też powinna być nieco niższa, zważywszy,że filmy te niejednego mogą rozczarować.

rotfl. i to taki dosłowny :) Ja powtórzę jeszcze raz- dla mnie cena za karnet na wszystkie filmy jest niezmiennie ok. A że trzeba naraz 250zł wyłożyć? Cóż, niektórzy oszczędzają cały rok :) 20zł miesięcznie odkładania to dwa wyjścia na piwo mniej, a chyba warto, nie? :)
cry baby cry

Pionek

Post 21 lip 08, 22:37

Karnet nie jest wyjjściem optymalnym, bo nie każdy ma czas na spędzaniu 10 dni na festiwalu. Zresztą , jak widać z postów, organizatorzy zaczynają preferowac powoli biletowiczów, bo to są dobre,duże pieniądze i pewnie z roku na rok liczba karnetów w sprzedaży będzie ograniczana (gdy tylko będzie więcej chętnych z tzw. ulicy, do których się zaliczam).

komarcia

Na forum od:
30 sty 05, 20:01

Post 22 lip 08, 8:17

Nie sądzę, by to biletowicze byli w uprzywilejowanej sytuacji. Bilety na 2 weekendy festiwalowe kosztowały mnie ok. 350 zł - dokupując kolejne (a taki mam plan) nie mam już żadnej zniżki i musze zapłacić 16 zł, katalog musialam zaplacic w pelnej cenie, na książki także nie mam zniżki (a dwie mi chodzą po głowie). No i do tego dochodzi jeszcze pewien mini ale dla mnie maxi kłopot - kilka dni przed festiwalem musialam wybrac tytuły wszystkich filmow na które pójdę, co dla mnie było nielada wyzwaniem... I teraz nie ma zmiłuj - nie mogę spontanicznie zmienić decyzji o zmianie seansu... Ale porządek musi być, więc nie narzekam =)

boy_in_the_hood

Na forum od:

Post 22 lip 08, 8:38

komarcia napisał(a):...,więc nie narzekam

Gdyby tak wszyscy mogli... :) A ja dalej twierdzę i będę twierdził, że karnet jest najlepszym wyjściem. Basta. :)
cry baby cry

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 28 lip 08, 23:24

no cóż, cena katalogu zmalała :]

Powrót do 8. - Aaaby wejść do kina