Dodatek do Polityki!

Księga pytań, pochwał i zażaleń. Sugestie organizacyjne.
cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 25 maja 08, 19:00

Nigdzie nie znalazłem (może ja jakiś ślepy jestem?), ale z tegotygodniowej Polityki wypadł mi sliczny dodatek na temat festiwalu. Niniejszym donoszę.

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 25 maja 08, 21:33

a co w dodatku ciekawego?

cze67

Na forum od:

Post 25 maja 08, 21:44

A że na przykład będą filmy o Lou Reedzie i Patti Smith. Akurat Ciebie powinno to zaintersować:-)

tomek_w

Na forum od:

Post 26 maja 08, 9:46

o, to fajnie. o patti to przypuszczam ze chodzi o ten obraz: http://www.imdb.com/title/tt0940620

a lou? czyzby http://www.imdb.com/title/tt1093836 ?

a w piatek dodatek do wyborczej, pozdrawiam

cze67

Na forum od:

Post 26 maja 08, 10:22

1. Tak
2. Tak
3 Dzięki!
:-)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 26 maja 08, 21:08

Z nowinek:

W ramach Panoramy Kina Współczesnego zobaczymy ostatni film Jacquesa Rivette'a "Don't Touch the Axe" na podstawie Balzaca, a w sekcji Odkrycia belgijski "Small Gods", malezyjski "Flower in the Pocket" i "Yo" pokazywany w zeszłym roku w Cannes jako Revelation of the Year (moim zdaniem nieco na wyrost). Zapowiadane są także konkursowe niespodzianki z Haiti (zapewne "Eat, for This Is My Body"), Tajlandii ("Wonderful Town"?), Tajwanu ("Help me Eros"?) i Kolumbii (i tu intuicja mnie zawodzi) oraz dokument o Dereku Jarmanie.

Ujawniono też kilka tytułów z przeglądu kina brazylijskiego.
Ostatnio edytowano 27 maja 08, 6:44 przez okon, łącznie edytowano 1 raz

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 27 maja 08, 0:05

okon napisał(a):Kilka tytułów ujawniono też w przeglądzie kina brazylijskiego.

W nowym tekście o kinie brazylijskim pojawiają się też niektóre tytuły przeglądu ---> kliknij
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

gość

Post 8 lip 08, 14:32

chcialem zapytac kiedy mozna spodziewac sie dodatku festiwalowego do wyborczej?

cze67

Na forum od:

Post 8 lip 08, 14:51

Tako rzecze Roman Gutek: "11 lipca do Gazety Wyborczej dodany będzie program festiwalu i krótkie omówieniem wszystkich filmów oraz festiwalowych wydarzeń."
Tylko nie wiem, czy, jak w zeszłym roku, nie będą to jedynie wybrane, największe miasta. Coś nawet mi się gdzieś zwidziało, że program będzie dodany tylko do wrocławskiego wydania Gazety.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 9 lip 08, 9:41

cze67: program bedzie dodany w piatek, 11 lipca do wroclawskiego wydania Gazety Wyborczej.
Będzie tez oczywiście dostępny przed festiwalem i w jego trakcie we Wrocławiu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 9 lip 08, 9:44

A będzie można dostać parę egzemplarzy w Muranowie ?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 9 lip 08, 10:11

tangerine: oczywiście, że będą w Muranowie wkladki z programem. Nie potrafię powiedzieć kiedy, gdyż musimy je sprowadzić z Tych, gdzie są drukowane. Postaramy się, aby były już w sobotę, ale gwarantuję. Proszę dzwonić do Muranowa (0 - 22 831 03 58 ).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

cze67

Na forum od:

Post 9 lip 08, 19:32

Eeeee...
A nie dało by się wrzucić na stronę, tak jak "rozkładu jazdy", PDF-a z opisami filmów, które znajdą się w dodatku? Człowiek by se wydrukował i nie czuł pokrzywdzony (nie dotyczy mieszkanców Wrocławia).

tomek_w

Na forum od:

Post 9 lip 08, 23:30

popieram prosbe przedmowcy.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 11 lip 08, 12:04

Chodzi Wam o opisy filmów z wkładki do Polityki czy do Gazety?
Teksty z Polityki są na stronie podpięte do tekstów o programie cykli, np. tu:
http://8ff.eranowehoryzonty.pl/artykul.do?id=211

cze67

Na forum od:

Post 11 lip 08, 14:38

Mnie chodzi o te do Gazety. Nie wiem jak Tomkowi:-)

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 11 lip 08, 19:28

to ja zaraz lece do kiosku ...bo mi wyleciało,ze dzis moze wyleciec dodatek z Polityki

marshal

Post 14 lip 08, 14:03

Witam,
dlaczego zrezygnowano w tym roku z dodatku do ogolnopolskiego wydania GW? To byl swietny pomysl zarowno od strony marketingowej jak i informacyjnej. Czy jest mozliwosc dotarcia do tego informatora przed festiwalem, poza terytorium Wroclawia? Chocby w wersji elektronicznej jak dopytywali sie przedmowcy.
Ten dodatek bardzo pomagal zorganizowac sobie pobyt na festiwalu i zaplanowac chocby zakup biletow (dla tych co nie decyduja sie na karnety).

eliska

Na forum od:

Post 14 lip 08, 15:13

program można sobie wydrukowac ,na stronie głównej jest odnośnik .Ja tak zrobiłam ,bo w polityce w moim miescie nie było dodatku .

marshal

Post 14 lip 08, 15:38

eliska napisał(a):program można sobie wydrukowac ,na stronie głównej jest odnośnik .Ja tak zrobiłam ,bo w polityce w moim miescie nie było dodatku .

wiem, ze jest, ale nie o to mi chodzi

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 14 lip 08, 18:03

rzecz dotyczy drzew, ginących jakby nie było od wszelkich dodatków w naszych gazetach, od ton ulotek, reklam i całego tego NADMIARU, także informacji, pomysł z brakiem dodatku w całej Polsce jest ok, a korzystając ze strony można sobie czas we Wrocławiu bez problemu zaplanować, właśnie to robię - w wielkim pocie czoła...

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 14 lip 08, 19:09

aszeffel napisał(a):rzecz dotyczy drzew, ginących jakby nie było od wszelkich dodatków w naszych gazetach, od ton ulotek, reklam i całego tego NADMIARU, także informacji, pomysł z brakiem dodatku w całej Polsce jest ok, a korzystając ze strony można sobie czas we Wrocławiu bez problemu zaplanować, właśnie to robię - w wielkim pocie czoła...
I jeśli nie było tego dodatku poza Wrocławiem,to mniej drzew padło?Jakoś nie wierzę,żeby ilość innych dodatków zmalała

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 lip 08, 19:22

ilość innych dodatków zmalała o potencjalny dodatek z programem ENH, przede wszystkim wierzę w znaczenie małych gestów, bo małe mogą przejść w większe, choć oczywiście nie muszą

eliska

Na forum od:

Post 14 lip 08, 19:30

marshal napisał(a):wiem, ze jest, ale nie o to mi chodzi

fakt ,informator ma różne inne informacje ,i w tym cały smak ,ale jeśli wziąć pod uwagę to co pisze pisze aszeffel .....

..zresztą to juz tylko kilka dni ..:)

poza tym przynajmniej mi zawsze sie okazuje na miejscu ,ze wiele rzeczy inaczej wyglada niz przez pryzmat informatora ,bo nasza wyobraźnia zderza się z mijescami i ludźmi i ...plany biorą w łeb ;)

marshal

Post 15 lip 08, 17:48

aszeffel napisał(a):rzecz dotyczy drzew, ginących jakby nie było od wszelkich dodatków w naszych gazetach, od ton ulotek, reklam i całego tego NADMIARU, także informacji, pomysł z brakiem dodatku w całej Polsce jest ok, a korzystając ze strony można sobie czas we Wrocławiu bez problemu zaplanować, właśnie to robię - w wielkim pocie czoła...

ehehe

to jest oficjalne stanowisko ENH? ;]

nie bede ciagnal tej dygresji, bo nie miejsce ku temu, aczkolwiek dyskusja na temat sensownosci wycofania dodatku na rzecz drzew moglaby byc interesujaca ;]

tak czy owak ENH w poprzednich latach dodatkami rozpiescilo, a teraz brak doskwiera :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 lip 08, 8:25

marshal: oficjalne, taka deklaracja padła z ust dyrektora festiwalu publicznie, podczas audycji w ogólnopolskim radiu, i nawet jeżeli jest to alternatywna w stosunku do proponowanej przez Ciebie strategia marketingowa, to ja akurat ją przyjmuję z aprobatą, moda na ekologię jest moim zdaniem najmądrzejszą z mód, a kontekst tej strategii też wydaje mi się zrozumiały, bohaterką festiwalu jest przecież Nowa Zelandia i o ekologii w najróżniejszych jej kulturowych odsłonach sporo się będzie w tym roku we Wrocławiu mówiło

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 16 lip 08, 13:13

Nie wierzę w to co czytam

cze67

Na forum od:

Post 16 lip 08, 15:24

Ja też. Pamiętając np. setki "rozkładów jazdy", które "fruwały" po Wrocławiu i Cieszynie w zeszłych latach. Myślę, że po prostu Organizatorzy oszczędzają na reklamie (taniej wydać dodatek lokalnie niż w całym kraju).

eastern

Na forum od:
28 mar 08, 10:27

Post 16 lip 08, 19:01

a ja nie rozumiem, dlaczego tak wam zalezy na tym dodatku przed festiwalem. I tak bedzie fruwal po Wroclawiu, jak to cze67 ladnie ujal, a jesli chodzi o (osobiscie dla mnie niezrozumiala) chec poukladania sobie programu na cale 10 dni z wyprzedzeniem, to chyba wystarczy zawartosc strony festiwalowej?
::i'm a cyborg and that's ok::

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 lip 08, 7:41

Czyli myślicie, że z tymi drzewami to był żart? a ja go wzięłam poważnie? A z drugiej strony ile festiwal ma lat i jak to się właściwie powinno liczyć? Chyba nie tak jak u psa, że 1 psi rok, to jest 7 lat ludzkich. Ale mam wrażenie, że dojrzewanie festiwalu już się powinno zacząć. Powstały i zostały wypróbowane mechanizmy, dzięki którym festiwalowa machina funkcjonuje. I teraz zaczyna się kręcić, zęby zębatych kół – nieco starte na najróżniejszych błędach - zdają się dobrze do siebie dopasowywać. I co dalej?

Jestem pewna, że festiwal sam w sobie będzie się zmieniał, będzie zaskakiwał, korzystając nie tylko z potencjału światowego kina, ale i z własnego. Że nie tylko filmowy gust i przyzwyczajenia będzie kształtował, ale i intelektualne mody. Że będzie w tych zaskoczeniach konsekwentny.

Dla mnie wielkim tegorocznym wydarzeniem jest udział festiwalu w produkcji opery Csoma Tibora Szemzo. Rok temu na jego film Gość życia trafiłam przypadkiem, na sali panowała kameralna atmosfera, czuło się niszowość tego pomysłu filmowego, taką dobrą niszowość wspieraną przez niezwykłą osobowość artysty. Dziś Tibor Szemzo jest gwiazdą otwarcia, na festiwalu pokazuje swoje filmy i instalacje.

My też pewnie moglibyśmy zaskoczyć organizatorów nieco szerszym spojrzeniem na ich decyzje, nawet jeżeli dziś wydają się żartobliwe, zamiast węszyć w nich zaraz chęć ukrycia finansowych braków. Festiwal dojrzewa, a festiwal to przecież także my.

Powrót do 8. - Aaaby wiedzieć więcej