Magia Wrocławia

Księga pytań, pochwał i zażaleń. Sugestie organizacyjne.
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 11 lip 08, 8:28

Myślę,ze moglibyśmy się podzielić wiedzą na temat magicznych miejsc odkrytych przez nas lub znanych Wrocławianom ,a nie znanym nam . Mam na myśli nie tylko gdzie można zjeść lub się bawić ,choć fajne miejsca-kluby m.in we Wrocławiu poleca dodatek do najnowszego Elle . Dla mnie magiczne miejsca to np księgarnie ,które ze względu na zawartość,klimat,jakąś ekscentryczną sprzedawczynię czy połączenie z kawiarnią są wyjątkowe -do takich jeszcze nie trafiłam we Wrocławiu ,a w Krakowie znam parę ./ Lub np restauracja włoska .nie pamiętam nazwy koło Holideya ,gdzie toaleta w róze i na kaloryferze był pamiętnik pewnej Róży ,coś czego nigdzie nie spotkałam dotąd . Miejsca z krasnoludkami ,lub gdzie zdarzyły się jakieś historie .Miejsca czarowne i dziwne . Aha ,tak zachwyciło mnie tez Muzeum Architektury ,gdzy była wystawa 2 lata temu chyba Paradżamowa . W inncyh muzeach nie byłam ,ale moze i takie jeszcze jakieiś jest niezwykłe . Moze całe ulice warte do pzrejścia jak np Włodkowica ,gzdie Mleczarnia ,bo tam jeszcze Ubieralnia -sklep z rzeczami projektantów . Podzielmy się ,bo przecież nie tylko oglądamy filmy i jemy .

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 11 lip 08, 13:32

Rozumiem, ze "turystyczny" program: Rynek, Ostrów Tumski itp. masz już zaliczony ;)

eliska napisał(a):Dla mnie magiczne miejsca to np księgarnie ,które ze względu na zawartość,klimat,jakąś ekscentryczną sprzedawczynię czy połączenie z kawiarnią są wyjątkowe -do takich jeszcze nie trafiłam we Wrocławiu ,a w Krakowie znam parę

No to zajrzyj do antykwariatu na ulicy Szczytnickiej - można znaleźć ciekawe rzeczy i ogólnie miła atmosfera. (Z Ostrowa Tumskiego kierować się w kierunku placu Grunawldzkiego, antykwariat w kamienicy po prawej stronie, niedaleko przystanku)

[Co do ekscentryków, to przy galerii dominikańskiej spotkać można pana "jeden grosz" ;-) wrocławiacy wiedzą o kogo chodzi ;)]

Miejsca z krasnoludkami...

Przez ostatnie miesiące krasnoludków przybywa bardzo szybko i jest ich już chyba blisko setka ;) Znalezienie wszystkich to nie lada wyzwanie (szczególnie że jeden stale sobie podróżuje po Wrocławiu) ;)

Miejsca czarowne i dziwne . Aha ,tak zachwyciło mnie tez Muzeum Architektury ,gdzy była wystawa 2 lata temu chyba Paradżamowa . W inncyh muzeach nie byłam ,ale moze i takie jeszcze jakieiś jest niezwykłe . Moze całe ulice warte do pzrejścia jak np Włodkowica ,gzdie Mleczarnia ,bo tam jeszcze Ubieralnia -sklep z rzeczami projektantów .

Mogę polecić "spacerowniki" dołaczane swego czasu do GW. http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/0,84967.html

Albo odbyć podróż śladami Eberharda Mocka ;)

PS. A będąc na filmie w Capitolu czy kinie Warszawa można przejść się do galerii handlowej Arkady (za torami) i obejrzeć rzeźbę Salvadora Dali ;)

Naprawdę, jest co robić we Wrocławiu :)

eliska

Na forum od:

Post 11 lip 08, 16:46

:))) bardzo ,bardzo dziękuję ...,napewno skorzystam ..mówisz setka krasnoludków ? :)))

eliska

Na forum od:

Post 11 lip 08, 17:18

przejrzałam ten link ..to prawdziwa żyła złota ,szczególnie dla mnie ,która nie jest w stanie kupić żadnego przewodnika po Wrocławiu w swoim miescie,bo stąd do Wrocławia daleko ;) :)))..jeszcze raz bardzo ,bardzo wdzięczna jestem :)

ashka

Na forum od:
10 cze 08, 1:11

Post 12 lip 08, 0:25

Dla mnie magiczne miejsca to np księgarnie ,które ze względu na zawartość,klimat,jakąś ekscentryczną sprzedawczynię czy połączenie z kawiarnią są wyjątkowe -do takich jeszcze nie trafiłam we Wrocławiu ,a w Krakowie znam parę ./

Chyba spodobałaby Ci się księgarnia Kapitałka przy placu Nankiera. Mają bardzo ciekawą ofertę, sporo książek o filmie, no i kawa też jest...
Każdy, kto nie jest choć w części szaleńcem, musi być całkowitym sukinsynem.

eliska

Na forum od:

Post 12 lip 08, 11:36

co prawda intencją moją było by z takich kierunkowskazów skorzystali też inni :) ,ale ze i ja ,to tez dziękuję :)

apsara

Post 12 lip 08, 12:09

...ale kapitałka to sieciówka, w wielu miejscach polski jest wiec nie wiem czy to takie specyficznie wrocławskie ;)
w takiej kategorii poleciłabym ksiegarnio-kawiarnie złe wychowanie na pl kosciuszki ale oni z kolei na pocz mieli remont i nie wiem czy sie juz otworzyli...

Powrót do 8. - Aaaby wiedzieć więcej