Po maratonie FILM’n’CHILL

Filmidło - powidło. Ogłoszenia, anonse, apele, protesty.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 19 lut 12, 13:41

W piątek 17 lutego w DCF-ie wrocławianie mogli uczestniczyć w maratonie FILM’n’CHILL, podczas którego przedpremierowo wyświetlono trzy filmy od Vivarta: Zakochanego Goethego Phillippa Stölza, Kajinka Petra Jákla oraz Trzy Toma Tykwera. W niektórych innych miastach maraton był lub jeszcze będzie w innych terminach. Co zaskakujące, dwa pierwsze tytuły pokazano z celuloidu - tylko trzeci był ze średniej jakości cyferki, ale jak to wejdzie do normalnej dystrybucji, pewnie będzie w DCF-ie grane w piwnicy, więc nie będzie źle wyglądało.

Ale nie o tym chciałem. Taka refleksja mnie naszła po pierwszym z pokazanych filmów, czyli Zakochanym Goethem: to już trzeci film o pisarzu, który na polskim rynku jest dystrybuowany z tytułem utworzonym według schematu: "Zakochany + nazwisko". Jedynie Shakespeare się broni, bo w oryginale film się przecież nazywał Shakespeare in Love. Moliera ani Goethego nic takiego nie usprawiedliwia - tam w tytułach oryginalnych nie ma żadnych zakochanych czy miłości, to tylko inwencja polskich firm dystrybucyjnych. W związku z tym zastanawiam się, kto i kiedy nakręci w Polsce Zakochanego Mickiewicza, a w Rosji Zakochanego Puszkina :wink:

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 lut 12, 19:56

Jarosz napisał(a): W związku z tym zastanawiam się, kto i kiedy nakręci w Polsce Zakochanego Mickiewicza

To byłby hit ! Czuję, że PISF spokojnie by w ten projekt poszedł, a i widownia myślę, że nie pogardziłaby tytułem... Nic tylko założyć firmę producencką...

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 19 lut 12, 22:02

Czy Mickiewicza zagra najbardziej utalentowany aktor młodego pokolenia Borys Szyc?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 20 lut 12, 0:58

"Trzy" przedpremierowo już w 2012? No, no...
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 20 lut 12, 9:32

okon napisał(a):Czy Mickiewicza zagra najbardziej utalentowany aktor młodego pokolenia Borys Szyc?

Myślę, że jego mocnym konkurentem może zostać Tomasz Karolak.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:

Post 20 lut 12, 12:45

Szyc i Karolak to zacne kandydatury, ale ja mam odważniejszą - w roli Mickiewicza Maja Komorowska :wink:

Małe uzupełnienie pierwszego postu - zapomniałem o jeszcze jednym "zakochanym" dziele, a mianowicie o Zakochanej Jane (w domyśle: Austen).

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 20 sie 12, 23:06

Jarosz napisał(a):Ale nie o tym chciałem. Taka refleksja mnie naszła po pierwszym z pokazanych filmów, czyli Zakochanym Goethem: to już trzeci film o pisarzu, który na polskim rynku jest dystrybuowany z tytułem utworzonym według schematu: "Zakochany + nazwisko". Jedynie Shakespeare się broni, bo w oryginale film się przecież nazywał Shakespeare in Love. Moliera ani Goethego nic takiego nie usprawiedliwia - tam w tytułach oryginalnych nie ma żadnych zakochanych czy miłości, to tylko inwencja polskich firm dystrybucyjnych. W związku z tym zastanawiam się, kto i kiedy nakręci w Polsce Zakochanego Mickiewicza, a w Rosji Zakochanego Puszkina :wink:
Jarosz napisał(a):Małe uzupełnienie pierwszego postu - zapomniałem o jeszcze jednym "zakochanym" dziele, a mianowicie o Zakochanej Jane (w domyśle: Austen).

Czeka na premierę film o oryginalnym tytule Upside Down. Wersja polska - Odwróceni zakochani :]

Jarosz

Na forum od:

Post 21 sie 12, 10:08

No tak, ale tu chyba nie ma żadnego klasyka literatury :wink:

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 21 sie 12, 10:43

Ano nie, to tylko takie częściowe nawiązanie ;-)

Jarosz

Na forum od:

Post 28 sty 13, 18:46

Jarosz napisał(a):W związku z tym zastanawiam się, kto i kiedy nakręci w Polsce Zakochanego Mickiewicza

Oho, chyba niecały rok temu wykrakałem :wink:

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=933854

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 17 maja 14, 12:56

Widzę kolejnego kandydata do serii (oczywiście jeśli ktoś go kupi do polskiej dystrybucji) - Amour fou Jessiki Kausner wydaje się być znakomitym kandydatem na Zakochanego von Kleista (choć może Kleist za mało znany?):
http://www.imdb.com/title/tt3003800/?ref_=nm_flmg_wr_1
http://ayya.filmaster.pl/artykul/cannes ... y-absurdu/
Co prawda film jest o poecie szukającym partnerki do podwójnego samobójstwa z miłości, więc od Zakochanego Szekspira jesteśmy o lata świetlne, ale to chyba dystrybutorowi nie przeszkodzi :).

Powrót do O wszystkim innym