Dawne wrocławskie kina

Filmidło - powidło. Ogłoszenia, anonse, apele, protesty.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 17 lip 11, 14:48

Zamiast rozrzucać po całym Forum wspomnienia po dawnych wrocławskich kinach, można by je wpisywać w tym jednym miejscu. Zaczynam na kilka dni przed nowym festiwalem byłym obiektem nowohoryzontowym. W tym roku nie da się już w Capitolu (dawnym kinie Śląsk, gdzie się oglądało premierowe hity) organizować projekcji, bo całość zaczyna przypominać krajobraz księżycowy. Zresztą sami zobaczcie:

Capitol.jpg

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 17 lip 11, 15:54

Jarosz: byłem również mocno zaskoczony miesiąc temu. Ale jaki świetny to bedzie obiekt za dwa lata...Wroclaw się zmienia.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Jarosz

Na forum od:

Post 17 lip 11, 16:04

O tak, za dwa lata będzie to obiekt-marzenie. Dorzucam jeszcze trochę oficjalnej propagandy: http://www.teatr-capitol.pl/przebudowa-capitolu.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 17 lip 11, 22:33

Mój ulubiony obiekt festiwalowy... zniknął.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Jarosz

Na forum od:

Post 23 sie 11, 19:26

W czwartek 25 sierpnia zniknie Lwów. Nie ostatecznie - ma zniknąć z regularną działalnością, ale otwierać się okazjonalnie. Jako powód strona naszej ulubionej Odry podaje m.in. niską frekwencję. Dobre sobie! Zniechęcali publiczność, jak tylko mogli - na tym polu odnieśli gigantyczny sukces: informowali kwadrans przed seansem, że go nie będzie, więc nawet nie ma po co czekać, teraz zaś płaczą, że mało widzów tam chodziło. Może publika miała się do Lwowa pchać drzwiami i oknami po takich nieustających akcjach? Tego akurat przybytku w ogóle nie będzie mi zatem żal.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 24 sie 11, 6:48

Z przyczyn, które wymieniłeś nie żal mi zamknięcia kina Lwów mimo, że jest to kino najmniej odległe od mojego aktualnego miejsca zamiaszkania. Mam jednak jakiś sentyment do istniejącego tam wcześniej kina Przodownik.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 24 sie 11, 11:09

Potwierdzam.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 25 sie 11, 17:48

Na Portalu Radia Wrocław znalazłem informację, że fani wrocławskiego kina Lwów planują happening po ostatnim seansie. Czyżby pod kinem planowali spotkanie weterani Pomarańczowej Alternatywy?
PS. Na stronie festiwalu KAN znajduje się krótki artykuł przypominający historię obecnego jeszcze kina napisany na podstawie informacji ostatniej jego kierowniczki - dla zainteresowanych.
http://www.kan.art.pl/kan-2011/kino-lwo ... allera-15/

Jarosz

Na forum od:

Post 26 sie 11, 19:12

wks napisał(a):Mam jednak jakiś sentyment do istniejącego tam wcześniej kina Przodownik.

O tak - Przodownik był świetny. Za jedynego słusznego państwowego dystrybutora wszystko tam hulało, jak trzeba. Ale czasy się zmieniły, pojawiła się Odra-Film i wszystko na psy zeszło.

Jarosz

Na forum od:

Post 28 sie 11, 15:58

Kino Lalka dwa dni po zamknięciu:

Lalka 01.jpg

Lalka 02.jpg
Na ostatnim seansie była m.in. czteroosobowa grupa, która miała kartki z napisem "Żegnaj Lalko!" - tu po dwóch dniach już bez pierwszej części zdania.

Lalka 03.jpg

Lalka 04.jpg

A teraz obecny widok - znikły szyldy i gablota przy wejściu:

Lalka 05.jpg

Jarosz

Na forum od:

Post 27 maja 14, 1:24

Gdyby komuś umknęło, to w kwietniu br. z powierzchni ziemi znikł budynek po dawnym kinie Pionier.

Jeszcze jakiś czas temu z daleka widok był piękny :wink::

Pionier kiedyś 01.jpg

Pionier kiedyś 02.jpg

Dziś miejsce to wygląda tak:

Pionier dziś 01.jpg

Pionier dziś 02.jpg

Pewnie niebawem coś tam się wybuduje. Ale na pewno nie kino.

PS Po powodzi A.D. 1997 zalana i opuszczona sala kinowa podobno zarosła grzybem po sufit, więc w sumie nie było czego ratować.

Jarosz

Na forum od:

Post 24 sie 14, 18:32

Ponad trzy lata temu zamknięto we Wrocławiu Lalkę. Dwa miesiące (lipiec i sierpień 2011) trwała "czarna kinowa dziura", zanim od września 2011 ruszył DCF. Lalka nie mogła sobie jeszcze podziałać przez wakacje, bo nieświeckie właścicielki budynku miały tam rzekomo otwierać przedszkole i bardzo im się spieszyło. Stan posesji z lipca 2011 znajduje się dwa posty wyżej.

No to teraz popatrzcie sobie, jak to "przedszkole" wygląda ponad trzy lata później, w sierpniu 2014:

Lalka - sierpień 2014.jpg

Komentarz wydaje się zbyteczny.

Franciszek

Na forum od:
30 lip 13, 20:01

Post 25 sie 14, 9:29

Rowery stoją, to może jest tam jednak jakieś przedszkole (dla dużych dzieci).
I killed my father, I ate human flesh and I quiver with joy!

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 22 lis 16, 23:56

Rusza rozbiórka kina Polonia na Ołbinie
Gazeta Wrocławska 22 listopada 2016 napisał(a):Rozpoczęły się przygotowania do wyburzenia kina Polonia przy ul. Żeromskiego. W ostatnich dniach zniknął wysoki murowany płot przy budynku kina.
(...)
Przypomnijmy, że kino Polonia, w którym mogło się pomieścić 350 widzów, zostało sprzedane przez Odra Film w 2010 roku. Ostatni seans odbył się tam 13 grudnia 2001 roku. Kino zostało sprzedane, gdyż jak tłumaczył nam Czesława Głuszka z Odry Film, przegrało z multipleksami i nie przynosiło dochodów.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Powrót do O wszystkim innym