Do weteranów ;) (Nagrody Publiczności NH)

Filmidło - powidło. Ogłoszenia, anonse, apele, protesty.
Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 14 maja 11, 19:59

Mam małą prośbę. Czy ktoś ma dostęp do pełnych wyników głosowania publiczności z konkursu głównego z 4 edycji ENH wraz ze źródłem? Dotarłem jedynie do rankingu krytyków, a bardziej interesuje mnie publiczność :). Jeśli ktoś ma to proszę o pomoc :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 15 maja 11, 0:09

Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty 4. MFF ENH 2004 - wyniki głosowania publiczności:

1. Jedwabna opowieść, reż. Eleonore Faucher - 5,1
2. The Time We Killed, reż. Jennifer Todd Reeves - 4,66
3. Four Shades of Brown, reż. Tomas Alfredson - 4,61
4. Nobody Knows, reż. Hirokazu Kore-eda - 4,49
5. The Saddest Music in the World, reż. Guy Maddin - 4,42
6. Dłonie, reż. Artur Aristakisjan - 4,34
7. Vibrator, reż. Ryuichi Hiroki - 4,27
8. Arseny Tarkovsky - Eternal Presence, reż. Wiaczesław Amirkhanian - 4,23
9. Dependencia sexual, reż. Rodrigo Bellott - 4,21
10. Five, reż. Abbas Kiarostami - 4,14
11. Ojciec i syn, reż. Aleksander Sokurow - 4,0
12. The Last Train, reż. Aleksiej German Jr. - 3,93
13. Tiny Snowflakes, reż. Ali Reza Amini - 3,88
14. The Missing, reż. Lee Kang-sheng - 3,56
15. A New Life, reż. Philippe Grandrieux - 3,49
16. Good Bye, Dragon Inn, reż. Tsai Ming-liang - 3,43
17. Anatomia piekła, reż. Catherine Breillat - 3,37
18. Twentynine Palms, reż. Bruno Dumont - 3,32
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Thane

Na forum od:

Post 15 maja 11, 0:19

Świetnie, wielkie dzięki! Czy jest to dostępne gdzieś na stronach archiwalnych lub w gazecie festiwalowe z tamtego okresu? Jeśli tak to bardzo bym prosił o namiar :).

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 15 maja 11, 0:29

Wyniki dostępne są tutaj >>>.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 15 maja 11, 1:08

Łza się w oku kręci jak się czyta te tytuły i przypomina się klimat tamtych dni...

Thane

Na forum od:

Post 15 maja 11, 7:11

Wielkie dzięki Seblon! :).

A był ktoś wtedy na pokazach Lee Kang-shenga i Tsai Ming-lianga? Może Ty Tangerine? Jakie były reakcje publiczności? Co nieco już słyszałem, ale może ktoś powie więcej? :).

tangerine

Na forum od:

Post 15 maja 11, 9:25

Zawsze siedziałem na balkonie w teatrze. Na The Missing nie przypominam sobie żadnych specyficznych reakcji, które by mnie rozprzaszały i odciągały uwagę od ekranu. Nie wiem czy mnie pamięć myli, ale w tych konkursach cieszyńskich było mniej reakcji, co zawsze tłumaczyłem selektywną publicznością, która musiała wykazać dużo wytrwałości, żeby dotrzeć do Cieszyna. Przynajmniej na konkursowych filmach raczej panowała nabożna atmosfera. Swoją droga w konkursie było sporo filmów na prawdę odważnym więc The Missing na tym tle wypada bardzo tradycyjnie. Ale nie byłem na Goodbye i ektremistach wtedy gdyż przyjechałem na festiwal spóźniony. Najwięcej mam wspomnień z seansu A new life gdyż trudno ten film zapomnieć.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 15 maja 11, 10:11

Ja byłem na Good Bye Dragon Inn, w teatrze na dole, na porannym seansie. Akurat na tym Tsaiu nie przypominam sobie jakichś szczególnie irytujących zachowań publiczności (na tych wcześniejszych, na 2. nh - owszem). Za to z tego, co pamiętam, na Tsaiu było sporo wolnego miejsca na sali (choć może to kwestia godziny, te seanse o 10 rano w Cieszynie zawsze miały trochę mniejszą widownię).

Thane

Na forum od:

Post 15 maja 11, 10:30

Opowiedz proszę o seansie na drugiej edycji. Jaki film był grany? Jaka frekwencja, jak się zachowywali? Wszystko co Ci się przypomni ;).

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 15 maja 11, 18:52

4 ENH to były moje pierwsze Nowe Horyzonty. Też mam straszny sentyment do tej edycji :) Obejrzałem wtedy ponad połowę filmów konkursowych. "Good bye..." akurat nie widziałem ale "The missing" tak (zresztą bardzo mi się podobał). Nie pamiętam żadnych szczególnych reakcji publiczności w czasie tego seansu, ale to nie znaczy że ich nie było...minęło w końcu 7 lat. Pamiętam za to, że miałem okazję przez chwilę porozmawiać z panem Romanem. Pytał się mnie czy nie przeszkadzają mi reakcje części publiczności. Rzeczywiście nie było idealnie pod tym względem, ale generalnie nie dałem sobie zepsuć filmowej uczty i nie zwracałem uwagi na pojedyncze odgłosy. Pan Romana chyba bardziej martwiła nieumiejętność zachowania się na sali kinowej co niektórych widzów.

Jakbyś miał jeszcze ochotę na rozmowę o 4 czy 5ej edycji to ja zawsze chętnie. Piękne czasy;)
Ostatnio edytowano 15 maja 11, 18:59 przez eMWu, łącznie edytowano 1 raz

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 15 maja 11, 18:56

Na Twentynine Palms podobno były mocne reakcje (podobno, bo ja akurat ten film zobaczyłem parę lat później). Tam finał jest bardzo mocny i co niektórzy nie wytrzymywali z tego co słyszałem.

Rok później miałem styczność z czymś podobnym przy "Wielkiej ekstazie Roberta Carmichaela". Przy brutalnym finale, co niektóre Panie wychodziły trzaskając drzwiami.

tangerine

Na forum od:

Post 15 maja 11, 22:24

Powiem wam, że na Planete Doc Film Festival nie jest lepiej, dużo osób nie przygotowanych. Z takiego niewinnego filmu jak Męski erotyk J.Letha jednak para wyszła po 30 minutachb krzycząc, że takiego g... to dawno nie widzieli. Potem pod koniec dyskusji jedna Pani od wyraźnym skrzywieniu feministycznym dosyć mocno atakowała reżysera. Nie mogłem uwierzyć w to co słyszałem. J.Leth musiał nawet tłumaczyć, że film nie jest projektem demokratycznym. Dziwni są widzowie...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 16 maja 11, 6:38

ciekawe czy to ta sama pani "o wyraźnym skrzywieniu feministycznym" (czy jest ich więcej) o filmie Letha pisze:

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... _Man_.html

Thane

Na forum od:

Post 16 maja 11, 10:37

Drodzy, zbaczamy z tematu ;). Jeśli ktoś ma jakieś wspomnienia z seansów Tsaia i Lee z 2 i 4 edycji festiwalu i mógłby się nimi podzielić to bardzo bym prosił :). Reakcje publiczności, frekwencja "przed" i po" etc...

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 16 maja 11, 19:22

Przyznam, że ja wiele (poza jednym, o czym za chwilę) jeśli chodzi o reakcje publiczności, frekwencję, różnicę między liczbą ludzi przed i po etc. z 2. festiwalu nie pamiętam. Mam tylko jakieś takie przez mgłę wrażenie, że na każdym filmie Tsaia przed jego retrospektywą, na którym byłem, był eksodus publiczności. Jeśli chodzi o zachowanie to na 2. edycji wrył mi się w pamięć tylko taki jeden obrazek, z projekcji Vive l'amour!: W filmie jest taka scena (najbardziej chyba do zapamiętania, takie tour de force Tsaia, w której bohaterka idzie, idzie, idzie, potem kamera ją opuszcza, okrąża okolicę, przez którą idzie, żeby po paru minutach spokojnej jazdy powrócić do bohaterki, która dalej idzie, potem siada na ławce i zaczyna płakać). Otóż w momencie, kiedy kamera wróciła do pani, część publicznośći zaczęła głośno bić brawo, zresztą chyba już wcześniej ci sami ludzie okazywali jakoś zniecierpliwienie tym okropnym nic-nie-dzianiem, ale już sobie nie przypominam w jaki sposób.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 16 maja 11, 19:30

Na tym samym filmie w momencie płaczu głównej bohaterki ludzie parskali śmiechem. A jak ona po wypaleniu papierosa zaczęła ponownie płakać to słyszałem z widowni: "No nieeeeee" albo "Jezzuuuuuuuuu". :-) Na filmie "Sombre" (II edycja) w momencie gdy pojawiła się po długich ciemnościach scena słońca nad jeziorem też rozległy się gromkie oklaski.... "Good bye..." ani "The missing" wtedy nie oglądałem, jakoś bałem sie ryzykować trochę.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Thane

Na forum od:

Post 30 maja 11, 8:17

Seblon napisał(a):Wyniki dostępne są tutaj >>>.

Niestety stronka przestała działać...

Byłbyś jeszcze tak dobry i podał mi wyniki konkursu głównego z 2 i 5 edycji (głosowanie publiczności)? Najlepiej ze źródłem, chociaż może być problem, bo próbowałem odwiedzić stronę 5 edycji i również nie działa.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 30 maja 11, 18:18

Thane napisał(a):
Seblon napisał(a):Wyniki dostępne są tutaj >>>.

Niestety stronka przestała działać....

Strona z wynikami działa...

Thane napisał(a):Byłbyś jeszcze tak dobry i podał mi wyniki konkursu głównego z 2 i 5 edycji (głosowanie publiczności)? Najlepiej ze źródłem, chociaż może być problem, bo próbowałem odwiedzić stronę 5 edycji i również nie działa.

Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty 5. MFF ENH 2005 - wyniki głosowania publiczności:

1. Tarnation, reż. Jonathan Caoutte - 4,9
2. 4, reż. Ilya Khrzhanovsky - 4,42
3. 13 jezior, reż. James Benning - 4,26
4. 20 palców, reż. Mania Akbari - 4,08
5. Kapryśna chmura, reż. Tsai Ming-liang - 3,98
6. Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?, reż. Shinji Aoyama - 3,86
7. Process, reż.CS Leigh - 3,76
8. Joanna, reż. Kornel Mundruczo - 3,75
9. Zasypany las, reż. Kohei Oguri - 3,71
10. Egoshooter, reż. Field Recordings (Christian Becker, Oliver Schwabe) - 3,62
11. Wielka ekstaza Roberta Carmichaela, reż. Thomas Clay - 3,57
12. Cafe Lumiere, reż. Hou Hsiao-hsien - 3,56
13. Świat, reż. Jia Zhang-ke - 3,54
14. Intruz, reż. Claire Denis - 3,47
15. Filmowiec, reż. Alain Cavalier- 3,27
16. Los muertos, reż. Lisandro Alonso - 3,1
17. Dziura w sercu, reż. Lukas Moodysson - 3,04
18. Choroba tropikalna, reż. Apichatpong Weerasethakul - 2,77
(lista z wynikami plebiscytu publiczności>>>)

Konkurs Nowe Horyzonty 2002 - wyniki głosowania publiczności:

1. Paradox Lake, reż. Przemysław Reut - 4,46
2. Eureka, reż. Shinji Aoyama - 4,3
3. Niżyński, reż. Paul Cox - 4,22
4. Strumpet, reż. Danny Boyle - 4,17
5. Sue, reż. Amos Kollek - 4,04
6. Upały, reż. Urlich Seidl- 3,99
7. Rzemiosło wojenne, reż. Ermanno Olmi- 3,77
8. Odkurzając zupełnie nago w raju, reż. Danny Boyle- 3,72
9. Która tam jest godzina?, reż. Tsai Ming-liang- 3,7
10. Krople wody na rozpalonych kamieniach, reż. Francois Ozon - 3,44
11. Japon, reż. Carlos Reygadas - 3,28
12. Delbaran, reż. Abolfazl Jalili - 3,2
13. Cielec, reż Aleksander Sokurow- 3,19
14. Dzika niewinność, reż. Philippe Garrel - 3,05
15. Pochwała miłości, reż. Jean-Luc Godard- 2,89
16. W budowie, reż. Jose Luis Guerin- 2,87
17. Sombre, reż. Philippe Grandrieux - 2,15
(żródło: moje notatki :))
(uwaga: podczas 2.NH obowiązywała skala ocen od 1 do 5, w 2003 również. Dopiero w 2004 została rozszerzona do 6).

Thane

Na forum od:

Post 30 maja 11, 18:29

Faktycznie, teraz wszystko działa :). Wielkie dzięki w szczególności za 2 edycję! Pozdrawiam.

Powrót do O wszystkim innym