pytanie do Pana Romana....

Filmidło - powidło. Ogłoszenia, anonse, apele, protesty.
Voytek

Post 17 mar 05, 0:59

Panie Romanie, czy mlodzi ludzie krecacy niezalezne/amatorskie filmy fabularne maja wedlgu Pana szanse na zainteresowanie swoim filmami dystrybutorow?

Przyjmijmy ze historia jest b.dobra, technicznie film jest zrobiony na poziomie OK - czy sam fakt ze ktos nie jest znany (jeszcze) lub nie mam kontaktow tu i tam - moga utrudniac mu wyjcie ze swoim filmem do szerszej publicznosci?

Pytam poniewaz tu w Nowym Jorku mlodzi filmowcy ciagle mi powtarzaja: nawet jak zrobisz dobry film to i tak zostanie on w szufladzie bo NIE ZNASZ NIKOGO W BRANZY FILMOWEJ. Cos mi sie nie wydaje aby mieli w stu procentach racje. Myle sie? Jak to wyglada w Polsce?
Voytek (www.EspressoPictures.com)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 17 mar 05, 12:17

Voytku: jeżeli zrobisz dobry film zawsze możesz liczyć na zainteresowanie ze strony dystrybutorów i kin. Niezależne filmy trafiają w Polsce do wąskiej dystrybucji i wten sposób maja szansę na kontakt z publicznością. Dystrybutor może otrzymać pomoc z Filmu Polskiego na wykonanie kilku kopii filmowych oraz na promocję. Musisz jednak wiedzieć, że każdy dystrybutor podejmując decyzje o wprowadzeniu danego filmu do kin, zwraca uwage na finansową stronę tego przedsięwzięcia...Jeżeli zobaczysz w Nowym Jorku ciekawe niezależne filmu, daj znać. Pozdrawiam. Roman Gutek

VoytekSzczytko

Na forum od:
17 mar 05, 0:53

Post 12 maja 05, 3:58

Dziekuje za odpowiedz. Wlasnie wrocilem z Polski (zaproszono mnie i kolezanke wspolproducentke naszego pierwszego filmu na Jutro Filmu, bylismy tez na Opolskich Lamach i Sciemnisku gdzie dostalismy wyroznienie!) i juz przygotowujemy sie do krecenia pierwszego pelnometrazowego filmu :) Bedzie po angielsku tym razem i z amerykanskimi aktorami. Jak skonczymy i zmontujemy (jesien) bardzo chcialbym przeslac Panu kopie i poprosic o krytyke. Pozdrawiamy z Nowego Jorku,
Wojtek Szczytko i Kasia Glowacka
www.EspressoPictures.com

jezkova

Na forum od:
13 cze 05, 14:59

Post 7 lip 05, 18:32

Voytku,
Weszlam na stronke EspressoPictures. Jestem pelna podziwu dla samozaparcia. Spotkanie z Jimem Jarmuschem rownie ciekawe jak Wasza praca. Jestem niezmiernie ciekawa calosci.
powodzenia i pozdrowienia!!
joanna
Hasta La Victoria Siempre!

Małgosia

Post 24 lip 05, 23:02

Panie Romanie!!! Słyszał pan już zapewne o Drawing restraint 9 !!! W Panu cała moja nadzieja!!! Może by tak na przyszły rok? Z wyrazami szacunku, Małgosia.

Stalker

Na forum od:
31 lip 05, 15:27

Post 2 sie 05, 12:13

Mozesz tez skontaktowac sie z KinOFFala, ktora dystrybuuje filmy niezalezne.

Powrót do O wszystkim innym