historia kina szwedzkiego (ew. norweskiego, duńskiego, isl)

Filmidło - powidło. Ogłoszenia, anonse, apele, protesty.
hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 17 gru 11, 16:03

Zastanawiam sie nad napisaniem referatu na temat historii kina szwedzkiego (ew. norweskiego/dunskiego/islandzkiego). Jest to temat na przedmiot dot. historii skandynawii.
Czy znacie jakies zrodla, w ktorych moglabym poszukac informacji? w mojej uczelnianej bibliotece chyba za wiele nie znajde niestety

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 17 gru 11, 19:42

Jest książka Aleksandra Kwiatkowskiego "Film skandynawski" (Wydawnictwa artystyczne i filmowe, Warszawa 1986). Ja ją mam (czytaj - da się ją czasem dostać), poza tym, z tego co wiem, we Wrocławiu jest dostępna w wielu bibliotekach. Sądzę, że w Trójmieście chyba powinno być tak samo.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 17 gru 11, 20:39

hekuba

Na forum od:

Post 20 sty 12, 13:38

Dzieki!
Film skandynawski zakupilam, Nowe kino szwedzkie tez mam.
Na szwedzkojezycznym forum jeszcze conieco mi podpowiedziano :)
teraz trza sie zebrac w sobie, przeczytac, pomyslec i napisac :)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 21 sty 12, 0:33

A to może jeszcze ci się przydać taki namiar: w "Historii kina, tomie I: Kino nieme":
http://www.universitas.com.pl/ksiazka/K ... _2785.html
jest około 80-stronicowy rozdział o niemym kinie skandynawskim (z połowa tego o szwedzkim, połowa o duńskim), napisany przez Tadeusza Szczepańskiego, autora (także) książki o Troellu, wydanej przy okazji retrospektywy na ENH oraz "Zwierciadła Bergmana", wydanego przez Słowo Obraz Terytoria. I rozdział w "Kinie niemym" i książkę o Bergmanie polecam - dobrze napisane i z dużą ilością informacji. Nakład "Kina niemego" (na stronie wydawnictwa, jak sama z pewnością zauważyłaś) jest podobno wyczerpany, ale na pewno książkę można znaleźć w jakichś bibliotekach.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 21 sty 12, 20:39

Zawsze jest jeszcze Allegro - większość tego, czego poszukiwałem, znalazłem właśnie tam. Oczywiście nie wszystko od razu - w przypadku niektórych filmów, płyt czy książek trzeba było nieraz kilkuletniej cierpliwości :wink:

hekuba

Na forum od:

Post 21 sty 12, 21:08

jeszcze troche i nazbieram materialow na licencjat a nie tylko referacik :)
dzieki!!!

p.s.
ksiazka znaleziona - w bibliotece uniwersyteckiej! ale fajnie! :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 25 sty 12, 22:25

Już za chwileczkę, już za momencik tom drugi Historii kina zacznie się kręcić :wink:
Czyli zapewne kolejne dekady kina m.in. skandynawskiego zostaną zsyntetyzowane według najnowszego stanu badań.
Tu o książce: http://www.universitas.com.pl/ksiazka/Kino_klasyczne__Historia_kina__tom_2_2986.html
A tu graficzne zaproszenie na krakowską promocję:

zaproszenie_kino2.jpg
Krakowska promocja

Powrót do O wszystkim innym