aszeffel napisał(a): ostatnio kłócę się na noże, że Noe jest francuskim reżyserem, a nie argentyńskim
Jakie przyjęłaś kryterium?
aszeffel napisał(a): określenie "argentyński reżyser", "francuski reżyser" jest sklejone z argentyńską, bądź francuską kinematografią
aszeffel napisał(a):dla ścisłości - z moich informacji wynika, że Noe emigrował z Argentyny dwukrotnie: raz w wieku trzech miesięcy - wrócił w wieku 7 lat, następnie w wieku 13 lat, to chyba ważne w jakim wieku będąc, mieszkasz zagranicą
(autor tej recenzji twierdził, że mój zarzut jest li tylko pretekstem dla chwalenia się wiedzą i ogólnie to chciałam sobie zrobić dobrze, pastwiąc się nad nim z powodu takiej błahostki (!)mam nadzieję, że mnie oszczędzicie)
wks napisał(a):Gaspar Noe był synem Luisa Felipe Noe - argentyńskiego malarza i pisarza. Gaspar urodził się w 1963 roku w Buenos Aires. W latach 1965-66 (w niektórych źródłach podawane są lata 1965-70) jego rodzina mieszkała w Nowym Jorku. Po p[owrocie do Buenos Aires jego rodzice podjęli decyzję o emigracji do Paryża w 1976 roku. Jeśli przyjąć wersję, że Gaspar emigrował z Argentyny w wieku trzech lat (nie miesięcy) i wrócił w wieku siedmiu lat, to pobyt w Nowym Jorku nie ukształtował go w kręgu kultury frankofońskiej.
aszeffel napisał(a):Dlaczego pobyt w NY miał go ukształtować, bądź nie ukształtować frankofońsko? co ma piernik do wiatraka?