Criterion będzie kontynuować działanie serwisu streamingowego, prowadzonego dotąd przez FilmStruck. Niestety na razie w USA i Kanadzie.
https://www.slashfilm.com/the-criterion ... g-service/
Ciekawe czy kiedykolwiek doczekamy się czegoś podobnego ? Netflix czy HBO GO są ciekawymi serwisami, zdarzają się fajne seriale, niekiedy dobre premiery filmowe krótko po premierze kinowej czy nawet równo z kinem jak w przypadku "Romy". Brakuje jednak serwisu gdzie można by powrócić do Bergmana, Antonioniego czy nawet nowych twórców. Nie mówię tylko o bardzo niszowych festiwalach reżyserach ale dziś nie na możliwości by przypomnieć sobie poprzednie filmy takich uznanych filmowców jak np. Haneke.
Dziś świat idzie w kierunku streamingu. DVD nie da się już oglądać. Wydałem majątek na pakiety Bergmana, Antonionego, Ozu, Jarmuscha, Hartleya wydane przez Gutka, mam Bunuela, Bergmana i innych od innych dystrybutorów. Dziś kurzą mi się na półce bo mając duży tv nie jestem w stanie na to zerknąć i jestem zmuszony do "alternatywnych" poszukiwań w sieci choć zawsze byłem zwolennikiem legalnej kultury (od zawsze opłacam abonament Canal+, HBO jak tylko się pojawił Netflix, regularnie kupowałem najważniejsze pozycje na DVD). Blu ray nikt nie wydaje, niepotrzebnie Gutek czy Aurora trzymaja się przestarzałego DVD. A potem niektórzy dystrybutorzy dziwią się, że kinomani sięgają po torrrenty. To skąd mają wziąć interesujące filmy w dobrej jakości ? Nigdy nie sciągałem czegoś co mogę legalnie nabyć a teraz niejako prowokuje się mnie do tego. Pomijając tych, którzy nie kupią nigdy gdy mogą za darmo ukraść w necie, to sporo "piratów" to są źle obsłużeni klienci. Korzystanie z torrentów spadło gdy serwisy typu Netflix podbiły rynek. Ale co z kinem ambitnym ?