Ambitniejsze kino w streamingu

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 11 sty 19, 8:39

Criterion będzie kontynuować działanie serwisu streamingowego, prowadzonego dotąd przez FilmStruck. Niestety na razie w USA i Kanadzie.

https://www.slashfilm.com/the-criterion ... g-service/

Ciekawe czy kiedykolwiek doczekamy się czegoś podobnego ? Netflix czy HBO GO są ciekawymi serwisami, zdarzają się fajne seriale, niekiedy dobre premiery filmowe krótko po premierze kinowej czy nawet równo z kinem jak w przypadku "Romy". Brakuje jednak serwisu gdzie można by powrócić do Bergmana, Antonioniego czy nawet nowych twórców. Nie mówię tylko o bardzo niszowych festiwalach reżyserach ale dziś nie na możliwości by przypomnieć sobie poprzednie filmy takich uznanych filmowców jak np. Haneke.

Dziś świat idzie w kierunku streamingu. DVD nie da się już oglądać. Wydałem majątek na pakiety Bergmana, Antonionego, Ozu, Jarmuscha, Hartleya wydane przez Gutka, mam Bunuela, Bergmana i innych od innych dystrybutorów. Dziś kurzą mi się na półce bo mając duży tv nie jestem w stanie na to zerknąć i jestem zmuszony do "alternatywnych" poszukiwań w sieci choć zawsze byłem zwolennikiem legalnej kultury (od zawsze opłacam abonament Canal+, HBO jak tylko się pojawił Netflix, regularnie kupowałem najważniejsze pozycje na DVD). Blu ray nikt nie wydaje, niepotrzebnie Gutek czy Aurora trzymaja się przestarzałego DVD. A potem niektórzy dystrybutorzy dziwią się, że kinomani sięgają po torrrenty. To skąd mają wziąć interesujące filmy w dobrej jakości ? Nigdy nie sciągałem czegoś co mogę legalnie nabyć a teraz niejako prowokuje się mnie do tego. Pomijając tych, którzy nie kupią nigdy gdy mogą za darmo ukraść w necie, to sporo "piratów" to są źle obsłużeni klienci. Korzystanie z torrentów spadło gdy serwisy typu Netflix podbiły rynek. Ale co z kinem ambitnym ?

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 11 sty 19, 13:49

Na mubi.com poza ambitniejszymi produkcjami festiwalowymi znajdziesz też trochę klasyki kina. W tej chwili jest tam parę filmów znanych z programów NH: "Walkabout" Nicolasa Roega, "Bestia" Borowczyka, "Burza" Dereka Jarmana, "Bezpańskie psy" Tsai Ming Lianga. Poza tym m.in. "Parasolki z Cherbourga", "Narodziny gwiazdy" - wersja z 1937 roku, "Kierowca" Waltera Hilla. Co oczywiście nie zmienia faktu, że przydałaby się platforma VOD z klasyką kina i najlepiej, aby była dostępna z polskimi napisami.

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 11 sty 19, 14:01

Znam ten serwis ale z tego co wiem, to oferta jest mocno okrojona terytorialnie (w Polsce znacznie mniejsza ilość tytułów).

Drugi problem to jak sam pisałeś brak polskich napisów. Niech mi tylko nikt nie mówi, że trzeba się było uczyć języków bo język angielski znam na zadowalającym poziomie. Nie znam go jednak idealnie więc zdarzałyby się w filmach słowa czy zwroty, których nie znam. Do tego gdy nie ma się styczności z językiem, to tłumaczenie na szybko podczas dialogu dłuższych kwestii może być kłopotliwe i uciążliwe a przecież oglądając seans mamy czuć się komfortowo i skupiać się na znaczeniu dzieła a nie zastanawianiu się czy dane słowo znaczy to czy może coś innego.

Czy misja państwa nie powinna się objawiać w takich dziedzinach jak propagowanie kultury ? Wprawdzie wolałbym by obecny rząd nie zabierał się za tworzenie takiego serwisu samodzielnie ale mógłby dofinansować stworzenie takiego serwisu. Niech starzy sobie przypominają a młodzi nadrabiają zaległości i oglądają największe dzieła w historii. Do tego sukcesywnie dodawanie wyróżnionych filmów z festiwali .... ech rozmarzyłem się ;)

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 5 lut 20, 23:42

Kilkanaście filmów z IFFR 2020 do obejrzenia do 23 lutego na https://www.festivalscope.com/all/festi ... erdam/2020
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie