Rok przestępny w kinach w czerwcu

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 30 kwi 11, 8:30

info.pras.:

ROK PRZESTĘPNY (Año bisiesto)
reż. Michael Rowe, Meksyk 2010; 92'
ZŁOTA KAMERA za najlepszy debiut reżyserski MFF Cannes 2010

w polskich kinach od 10 czerwca 2011

Laura ma 25 lat, jest dziennikarką freelance, mieszka i pracuje w małym mieszkanku w mieście Meksyk. Wszystko w życiu dziewczyny jest szybkie i jednorazowe - jada obiady instant prosto z plastikowego kubka, a smutki odreagowuje ostrym seksem z przypadkowo poznanymi mężczyznami, których przyprowadza do domu. Rodzinę i znajomych mami zaś opowieściami o pasjonującym życiu w wielkim mieście. Pewnego dnia Laura poznaje Arturo, młodego mężczyznę o sadystycznych skłonnościach. Jego preferencje zderzą się z masochistycznymi potrzebami dziewczyny, która swoją mroczną przeszłość odgradza murem milczenia, nawet przed kochankiem. Film jest historią 29 dni z życia Laury aż do ostatniego dnia lutego, który tajemniczo zaznaczyła w kalendarzu.

ROK PRZESTĘPNY to jeden z najodważniejszych obyczajowo filmów ostatnich lat, który wywołał sensację na MFF Cannes 2010. Śmiałe sceny erotyczne z udziałem dwojga kochanków, którzy za wszelką cenę chcą zwiększyć własne doznania seksualne przywodzą na myśl OSTATNIE TANGO W PARYŻU Bernardo Bertolucciego czy IMPERIUM ZMYSŁÓW Nagisy Oshimy, które w latach 70. wywołały obyczajowy skandal. Reżyser stworzył poruszające studium samotności w wielkim mieście, nie wychodząc ani na chwilę na jego ulice, a tajemniczą i pełną napięcia opowieść o braku miłości do samej siebie puentuje zaskakującym finałem.

Zwiastun filmu na: http://www.youtube.com/watch?v=rUxzdSCJ ... r_embedded
Załączniki
image001.jpg

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 30 kwi 11, 10:05

Bardzo polecam. Bardzo dobre, dojrzałe kino.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 30 kwi 11, 10:20

Potwierdzam; mocna rzecz, mięsna.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 kwi 11, 10:27

Również polecam! Brawa dla Bernala, który w Cannes wyróżnił Rowe'a Złotą Kamerą. Najlepszy film ostatniej edycji FŚak (nie widziałem Gesher i Post Mortem).
Cudownie by było, gdyby Manana wprowadziła do kin interesujące Ferie zimowe Li Hongqi (Złoty Lampart w Locarno), również godne polecenia.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 30 kwi 11, 12:20

Dołączam sie do głosów polecających

waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 30 kwi 11, 12:41

Trochę to dziwne, że wprowadzają go do kin dopiero teraz, kiedy miał już premierę telewizyjną. Co do filmu, również polecam.
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 1 maja 11, 6:21

Szczerze polecam choc i jestem zaskoczony ze film z tak odwaznymi sceami erotycznymi pojdzie do dystrybucji kinowej (kategoria od 18 lat zmniejszy i tak mala liczbe potencjalnych widzow). No i premiera po premierze telewizyjnej - to tez dziwne.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 1 maja 11, 9:33

to są jeszcze takie kategorie?

ja się cieszę i mam nadzieję, że nie będzie to "seans po 22"

AP Manana

Na forum od:
21 lip 10, 15:17

Post 26 maja 11, 11:48

aszeffel