Francois Ozon

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 3 kwi 11, 20:18

"Żona doskonała". Ktoś widział? Mam dwa bilety do wrocławskiego Heliosa. Jeden mogę odsprzedać po promocyjnej cenie bądź też odstąpić. Planuję obejrzeć w nadchodzący wtorek o 13:00.
Ktoś chętny?
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 3 kwi 11, 20:59

Oglądałem przed dwoma tygodniami w krakowskim kinie ARS na Tajemniczym Pokazie Specjalnym. Film bardzo przyjemny w oglądaniu, ciepły, komediowy. Sprawia wrażenie specjalnie napisanego dla Catherine Deneuve, dobra rola Gerarda Depardieu. Jest jednak bardziej komercyjny od poprzedniego filmu Ozona - Le Refuge podobał mi się bardziej. Ustępuje również niektórym wcześniejszym filmom tego reżysera.

waszkas

Na forum od:

Post 3 kwi 11, 21:10

Mi za to Le Refuge się nie podobał, a Ricky już tak :)
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 kwi 11, 22:49

"Ricky" to moim zdaniem kompletna porażka, najgorszy film Ozona, jaki widziałem (a nie widziałem jeszcze zbyt wielu), za to "Schronienie" to być może jego najlepszy film.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 3 kwi 11, 23:54

'Ricky' to był chyba w ogóle jeden z najgorszych filmów, jakie widziałam na ENH w mojej historii festiwalu. Najnudniejsze filmy z konkursów nie były tak głupie, jak ten Ozon.

waszkas

Na forum od:

Post 4 kwi 11, 6:32

Przesadzacie :)

wks

Na forum od:

Post 4 kwi 11, 18:23

Symbolika filmu "Ricky" jest trudna i mało zrozumiała nawet dla osób, które straciły dziecko. Nie uważam tego filmu za głupi, ale podzielam zdanie, że jest to jak dotąd najsłabszy w twórczości Ozona.

waszkas

Na forum od:

Post 4 kwi 11, 18:31

Nie uważam filmu Ricky za arcydzieło, nie jest to też najlepszy film Ozona jaki widziałem, ale że porażka? Oczywiście rozumiem też, że mógł się nie podobać...każdy ma swoje kino :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 4 kwi 11, 21:49

Ototo, każdy ma swoje kino :-D
Dla mnie najgorsze filmy Ozona to Angel i Schronienie, niewiele lepsze są Ricky i Osiem kobiet. Gdzie te czasy, kiedy powstawały Czas, który pozostał czy 5x2...

Mrozikos667

Na forum od:

Post 4 kwi 11, 21:51

"Schronienie"? "Schronienie"?!?! Jak możesz! :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Jarosz

Na forum od:

Post 4 kwi 11, 21:55

Mogę. Dawno mnie żaden Ozon tak nie wpienił :-P

Mrozikos667

Na forum od:

Post 4 kwi 11, 21:56

Nie możesz! Nie możesz! [wściekłe tupanie] ;)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 4 kwi 11, 22:26

To ja was wszystkich pogodzę ;). Nie znoszę Ozona. Wszystkie filmy, które wymieniliście, dzielą się na dwie grupy: takie, za którymi nie przepadam (żeby nie było wątpliwości - większość) i takie, których nie widziałem (a jedynym jego filmem, który jako tako mi się podobał jest Sitcom).

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 4 kwi 11, 22:32

Grzes napisał(a):To ja was wszystkich pogodzę ;). Nie znoszę Ozona. Wszystkie filmy, które wymieniliście, dzielą się na dwie grupy: takie, za którymi nie przepadam (żeby nie było wątpliwości - większość) i takie, których nie widziałem (a jedynym jego filmem, który jako tako mi się podobał jest Sitcom).

Otóż to! :D.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 5 kwi 11, 8:22

"Ricky" jako pomysł był dobry, nawet poczatek filmu mogl sugerowac ze film bedzie jednak udany. Niestety wykonanie tego filmu a szczegolnie motyw ze skrzydłami był beznadziejny. Po wczesniejszej wpadce z Angelem, to kolejny kiepski film Ozona i teraz juz nie czekam na jego filmy. Po prostu nie potrafie uwierzyc, ze moze powrocic do swojej formy z czasow 5x2 (ten film był mistrzowski).

wks

Na forum od:

Post 5 kwi 11, 8:25

Dla mnie najlepszymi filmami Ozona są"Sitkom" i "Krople wody na rozpalonych kamieniach". Wysoko oceniam "8 kobiet" za poczucie humoru i wątek kryminalny przypominającym powieści Agaty Christie - ale nie jest to film przypominający inne dzieła Ozona (chociaż podobne poczucie humoru prezentuje "Żona doskonała"). Nie oglądałem "Angel", inne prezentują podobny wyrównany poziom.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 5 kwi 11, 8:41

No właśnie.... To ja sobie włączę "Krople wody...."
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 12 kwi 11, 21:03

Z filmów Ozona najbardziej cenię: Czas, który pozostał z rewelacyjnym Melvilem Poupaud (cudowna scena odwiedzin babci, w tej roli Jeanne Moreau), Pod piaskiem z równie wspaniałą Charlotte Rampling oraz Krople wody.... Najmniej: Zbrodniczy kochankowie i Angel.

Tomek

Na forum od:
11 maja 10, 13:37

Post 30 maja 11, 11:40

No i jednak wbrew sobie, skusilem sie na "Schronienie". Z filmu jestem ostroznie zadowolony. Moze i wynika z to z niskich oczekiwan ale jednak Ozon zrobil wreszcie skromny, nieoczywisty film o naszych uczuciach. Po kompletnie nieudanych w mojej ocenie "Angel" i "Ricky" to film na dobrym poziomie choc nie wybitny. Jesli ktos lubi Oozona to na pewnoe ten filmu mu sie spodoba.

Jarosz

Na forum od:

Post 23 cze 11, 11:47

Kontynuując wyliczankę, "Żonę doskonałą" dopisuję do grupy najsłabszych filmów Ozona.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 25 cze 11, 19:02

Ozon moim zdaniem robi kino podobne do tego, które zaciekle atakowali krytycy-reżyserzy nowej fali z Godardem na czele. Wyobraźcie sobie Godarda w kinie na 8 kobietach... Jesteście w stanie.. Tak więc ja osobiście - dawno odpuściłem sobie twóczość Ozona.

wks

Na forum od:

Post 26 cze 11, 9:10

Trudno wyobrazić sobie Godarda robiącego film w stylu kryminału Agaty Christie. Niemniej nie wiem dlaczego krytycy-reżyserzy francuskiej nowej fali mieliby atakować "Sitcom", "Krople wody...", "Pod piaskiem" czy "Le Refuge". Natomiast "Ricky" czy "Żona doskonała" to filmy, które dzieli od Godarda ogromna przepaść.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 27 cze 11, 8:54

Żona doskonała w porównaniu do Le Refuge czy Ricky nie była taka zła. Zresztą odniosłam wrażenie, że to jest kino poniekąd politykujące, tylko ubrane w dość pstrokate formy. Godard pewnie by takiego filmu nie nakręcił, ale nie jestem już taka pewna, czy w pewnych kwestiach nie zgodziłby się z politycznymi wątkami Ozona.

wks

Na forum od:

Post 27 cze 11, 10:18

Godard bez wątpienia używa zupełnie innych środków wyrazu niż Ozon. Ciekawie mógłby prezentować się "Sitcom" zrobiony w stylu "Pogardy".

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 27 cze 11, 12:03

Uznać Francois Ozona za reprezentanta "kina papy", z którym walczyli reżyserzy skupieni wokół "Cahiers du cinema", to tak jakby zrównać modernizm z postmodernizmem. We francuskim kinie jest wielu innych godnych kandydatów do tego tytułu, o czym można było się przekonać podczas ostatniego przeglądu w Muranowie.

"Pogarda" nie wydaje mi się reprezentatywna dla stylu Godarda, za to takie buńczuczne wygłupy jak "Amatorski gang" czy "Szalony Piotruś" wbrew pozorom mają sporo wspólnego z "Sitcomem".

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie