kino francuskie

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 12 sie 09, 15:15

Querelle, będziesz w satysfakcji, na stronie festiwalu w San Sebastian znalazłam klip z fragmentami współczesnych francuskich filmów, wiele znamy z ENH:

http://www.sansebastianfestival.com/Scr ... start=true

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 12 sie 09, 15:26

Ja tez jestem "w satysfakcji". I myślę, że nie ostatnim..
Dzięki, Dziewczyno.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 12 sie 09, 22:36

Ach, śliczne! Dzięki, aszeffel!
Od razu przypomniały mi się Francuskie Rewolucje, jeszcze z Cieszyna (mój ulubiony, jak dotąd, przegląd kinematografii narodowej w historii ENH. Zaraz za Francją Argentyna).

Nie wiem, dlaczego uwzględniono aż tyle fragmentów z "Clean" Assayasa. Jakiś taki niefrancuski ten film dla mnie jest i... dość przeciętny. Cieszy "Pola X" Caraxa, "Być i mieć" Philiberta, "Złodziejaszek" Zonki, "Trouble Every Day" Denis, "Pod piaskiem" Ozona, "Niewinność" Hadzihalilovic, debiutancki Cantet - "Zasoby ludzkie" (jakiś czas temu wielokrotnie emitowała go Zone Europa), "Sombre" Grandrieux. Ktoś widział film Honore, który podobnie jak "Clean", gra w tym klipie pierwsze skrzypce?
Od razu nasuwa się pytanie: Dlaczego nie ma "Processu" C.S.Leigh, hę?:):)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 12 sie 09, 22:43

A ja myślałem że te psy są z A new Life Grandieux...

Querelle

Na forum od:

Post 12 sie 09, 22:48

tangerine napisał(a):A ja myślałem że te psy są z A new Life Grandieux...

tangerine, sam już teraz nie wiem, może to i "A New Life"... Hm... Trzeba spytać psubrata, on jest specjalistą od kina Grandrieux. Mnie się wydaje, że to jednak "Sombre"..., ale mogę się mylić.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 13 sie 09, 9:05

Tangerine ma rację. To "La vie nouvelle", a nie "Sombre".

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 16 sie 09, 21:11

Querelle napisał(a):Hm... Trzeba spytać psubrata, on jest specjalistą od kina Grandrieux...

Potwierdzam, "La vie nouvelle". Jak można nie rozpoznać finałowej sceny z tego filmu? Nawet będąc teraz na ENH2009 komuś o tej scenie opowiadałem.... :-) A w tej składance jeszcze najbardziej krwawe sceny przy jazgocie gitarowym kochanych Nine inch nails... Mniam. Scen z "La vie nouvelle" dopatrzyłem się trzy. :-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Querelle

Na forum od:

Post 17 sie 09, 11:40

psubrat napisał(a):Potwierdzam, "La vie nouvelle". Jak można nie rozpoznać finałowej sceny z tego filmu?

Bo jak wiesz, Drogi Psubracie, ani Sombre, ani La vie nouvelle nie uważam za dobre filmy, więc do nic w ogóle nie wracam, nie wspominam...
Dopiero po tegorocznym Jeziorze chylę głęboko czoło przed Grandrieux, do tego stopnia, że film ten jest moim numerem jeden 9.ENH.

Gupokabra

Post 2 lis 09, 15:06

I do not understand

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie