Filmy szokujące, bluźniercze, obrazoburcze, kontrowersyjne

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 31 lip 08, 20:15

Witam. Chciałbym prosić o podawanie tytułów filmów, które Was zaszokowały, były dla Was kontrowersyjne. Najlepiej niech będą to filmy w ramach wszystkich edycji ENH jednak jeśli będą spoza festiwalu też będzie ok. Chodzi mi o takie filmy jak np. "Wielka ekstaza Roberta Carmichaela" czy chociażby "Kontener". Podajcie swoje typy.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Freak_of_nature

Na forum od:
9 wrz 06, 13:16

Post 1 sie 08, 0:32

Od razu przyszła mi do głowy "Taxidermia". Może nie obrazoburczy, ale formalnie i estetycznie zdecydowanie kontrowersyjny. Mocne kino.
Swojego czasu "Salo, czyli 120 dni Sodomy" Passoliniego było dla mnie dość szokujące...
Może jeszcze "Anatomię piekła" bym dodał, choć to był szok zdecydowanie in minus...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 1 sie 08, 17:06

Dzięki za propozycję i proszę wszystkich o wypisanie swoich wrażeń.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 8 sie 08, 19:36

Tak ,Wielka ekstaza Roberta C....
i zadziwiło mnie 13 jezior minimalizmem ,i tym jak potem odbierałam różne dźwięki ...o wiele bardziej i wyraźniej,jak by mi odsłonięto jakąś warstwę komórek słuchowych dodatkowych

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 8 sie 08, 19:38

Tarnation - nihilizm w ekstremalnej postaci.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 9 sie 08, 9:11

Tarnation i Dziura w sercu ...te dwa filmy upewniły mnie w tym co wiedziałam,ale tu wyjątkowo wyraźnie , że wśród podstawowych potrzeb człowieka ,oprócz tych oczywistych jest potrzeba normalności ,bo to ona wyznacza odnośniki,wzorce i daje poczucie bezpieczeństwa

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 9 sie 08, 18:52

Filmy (niekoniecznie nowohoryzontowe), będące dla mnie fascynującą podróżą w głąb ciemnych obszarów ludzkiej duszy: Zniknięcie (ale TYLKO oryginalne, holenderskie), Requiem dla snu, Funny Games (w obu odsłonach, choć raczej ze wskazaniem na wersję pierwotną, niemieckojęzyczną), Ładunek 200...

Z ewidentnie nowohoryzontowych, ale zarazem będących bolesnymi rozczarowaniami, wymieniam Anatomię piekła i Kontener.

Frankofil

Na forum od:
21 kwi 09, 16:16

Post 21 kwi 09, 16:44

Rekonstrukcja ( Pintilie )
Dzięki Bogu jestem ateistą - Luis Bunuel

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie