okon napisał(a):Ale kino! szykuje niespodziankę dla wielbicieli Fassbindera, słynny serial "Berlin Alexanderplatz" w czerwcowe poniedziałki!
Czy to pewne? Słyszałem, że "Berlin Alexanderplatz" ma dwie wersje, 4 i 13 odcinkową. Czyli pewnie tę krótszą zamierzają pokazać?
A ja tymczasem w miłym towarzystwie chodzę na pokazy Biennale WRO. Z fabułą ma to niewiele wspólnego

i wrażenia są zupełnie inne, niż na ENH. Przede wszystkim jest to atak na wrażliwość i wyobraźnię. Część rzeczy całkowicie odrzucam ("What am I doing here?" Riccardo Previdi), część inspiruje i nasuwa na drugiej ścieżce alternatywną linię nasyconą obrazami ("De Dentro" Peter-Conrad Beyer), a część jest dopiero rozwojowa, tak jakby domagała się kontynuacji ("Se Fondre" Antonin de Bemels). Ogólnie jest bardzo ciekawie i można obejrzeć dokładnie wszystko, gdyż nie pokrywają się pokazy.

Oczywiście nie sugeruję zmian w ENH, do pokazów na jednej sali kinowej

Śmiać mi się chce, na myśl o tak rewolucyjnych zmianach. Wracając do WRO, fajnie jest posiedzieć w Teatrze Lalek.
Czy ktoś z Was nagrał kiedyś z Planety dokumenty Marcela Ophulsa albo cos innego równie ciekawego?
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard