BURROWING od 9 kwietnia na ekranach polskich kin!

Co zobaczyłeś? Co polecasz? Co odradzasz? Dyskusje o filmach.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 4 kwi 10, 20:17

9 kwietnia 2010 do kin wejdzie piąty już film z programu Era Nowe Horyzonty tournée - szwedzki Burrowing (Man tänker sitt) pokazywany w konkursie 9. ENH pod tytułem Każdy myśli swoje. Dzieło Henrika Hellströma i Fredrika Wenzela było prezentowane wcześniej na 59. MFF w Berlinie w sekcji Forum, a potem na festiwalach m.in. we Wrocławiu, Montrealu, Helsinkach, Londynie. São Paulo, Mar del Plata, Göteborgu i Salonikach.

Przypomnijmy, że Fredrik Wenzel był autorem scenariusza i zdjęć do pamiętnego, szeroko dyskutowanego filmu Pożegnanie Falkenberg > (konkurs 7.ENH).

:arrow: Strona filmu w programie 9. MFF ENH >>>

:arrow: Oficjalna strona >>>

:arrow: Zwiastun >>>

:arrow: Wątek na Forum w dziale "Filmy 9. MFF ENH - wypowiedz się!" >>>
(...) bardzo mi się podobał, miał w sobie jakąś taką cudowną delikatność, czarującą, i autentyczność i melancholię, i wspaniałych aktorów naturszczyków, myślę o nim ciepło (aszeffel ;))
Załączniki
Burrowing1.jpg
Burrowing2.jpg
Burrowing3.jpg
Burrowing4.jpg
Ostatnio edytowano 23 cze 10, 21:45 przez Seblon, łącznie edytowano 1 raz
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 15 kwi 10, 15:19

polski plakat, jak Wam się podoba?
Załączniki
burrowing.jpg

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 16 kwi 10, 7:57

Mnie bardzo,ale nie widziałam filmu więc nie wiem jak ma się on do kontekstu ,czyli tego co niesie film . Z opisem z katalogu by się zgadzał

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 14 lip 10, 21:13

Burrowing :)) więc zobaczyłam ...ech co to za film
więc to jest film bardzo szwedzki wg mnie bo Szwedzi mają ten komfort ,tą wygodę ,wszystko o czym marzą mieszkańcy innych krajów w których są wojny lub były .
Szwedzi jeżdzą sobie po innych krajach ,mają gdzie mieszkać, świetna opieka socjalna ..to wszystko aż do znudzenia ..oczywiscie uogólniam ,bo rzecz jasna ,że są tam ludzie ,którym nie łatwo ,to przede wszystkim napływowi,ale i im z czasem się wiedzie.

"Nie szwedzki" jest narrator ,chłopiec -dzieci szwedzkie są inne
to ciekawe włożyć w usta chłopca m in. język poezji ..to nadaje jakąś wartość symboliczną.

i te napięcia ,zawieszenia opowieści ..budujące jednak duży niepokój w tym pozornie spokojnym filmie .

Mi się przypomniało jak mnie uwierało długo dobre wychowanie .
- ile razy nie pozwalało mi być asertywną..
Trzeba wyjechać z domu ..jak jeden z bohaterów....żeby nauczyć się żyć swoim życiem .
W Szwecji ludzie dość szybko się usamodzielniają i ten film jest poniekąd o czym innym ,ale dla nas Polaków , ma dodatkową wartość ,bo u nas ta zależność od rodziców trwa o wiele dłużej.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 lip 10, 22:20

eliska napisał(a):wg mnie bo Szwedzi mają ten komfort ,tą wygodę

Tylko "życia" w tym wszystkim trochę mało... Na pewno bym uciekał z tego getta, w którym mieszkają bohaterowie... Wydaje mi się, że życie to ewolucja i zmiany, a próby stabilizacji kończą się jak na załączonym obrazku - więzieniem...
Ostatnio edytowano 14 lip 10, 22:24 przez tangerine, łącznie edytowano 1 raz

Powrót do O filmach na dużym i małym ekranie