Malga Kubiak nt. Pasoliniego

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
Malga Kubiak

Na forum od:
1 sie 15, 12:45

Post 1 sie 15, 13:38

tym razem po polsku / Malga Kubiak, lubię głos Abel Ferrary, będę szczęśliwa gdy zobacz jego film Pasolini gdy przybedzie do mojej kwatery kinowej. Jednak nigdy nie pogodze się, że Festiwal Filmowy Nowe Horyzonty, MFF T-2015 T Mobile Nowe Horyzonty, ze nie zależało NH na dodaniu również do programu :twisted: mojego najnowszego filmu PPPasolini x 2, Erwin Leder (w roli głównej, i Alexi Carpentieri! Thomas Goersch, Borje Lundberg & Jessica Berntson, Estrella VI Rydman, Marta Konarzewska, Mirosław Kamiński, Strike Lucicki, Emily Kuhnke (przede wszystkim jako asystent) i 88 pozostalych aktorek i aktorów. Na ten sam temat, Petrolio powieść i smierc a raczej morderstwo Pier Paolo Pasoliniego 1975. Operatorami filmowymi sa Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak. Film zdobył nagrode z Tupilak Nordic Polar Bear 2015 wydana osobiście przez dyrektora Bill Schillera, i nagrodę publiczności na Festiwalu Filmowym LGBT od 2015 (pokazywany w 5 miastach, nie bez politycznego wydzwieku. Tym samym zapytuje dlaczego NH odrzuciły event / project / wydarzenie takiego kalibru we Wroclawiu jak LGBT Film Festival w 2015? Festiwal LGBT odniosl sukces wlasnie w NH Wroclaw w latach poprzednich. Nie rozumiem wyboru NH, i wciąż czekam lacznie z calym moim teamem, Malga Kubiak rezyser, editor, producent z wlasnej kieszeni, z malutkim dodatkiem ze strony Crowdculture.se, i Film Centrum Stockholm. ENGLISH VERSION, FIRST VERSION, as the movie is also in English. Malga Kubiak , I like Abel Ferrara voice, I will be happy 2 see his Pasolini once it comes to my home quarters. However never I shall accept that New Horizons Film Festival 2015 MFF T-Mobile Nowe Horyzonty was not keen on adding also 2 the program my newest film PPPasolini x2, (with Erwin Leder in lead role, & Alexi Carpentieri Fans! Thomas Goersch, Borje Lundberg & Jessica Berntson, Estrella V-l Rydman, Marta Konarzewska, Miroslaw Kaminski, Strike Lucicki, Emily Kuhnke (foremost as assistant) & 88 others actresses & actors. On the same topic, Petrolio novel & Pier Paolo Pasolinideath 1975. Cameras Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, that won awards from Tupilak Nordic Polar Bear 2015 issued personally by its director Bill Schiller, & audience award from LGBT Film Festival 2015 (screened in 5 cities, not without a political input. In the same I ask why NH rebuffed event of such caliber as LGBT Film Festival 2015? It had a very good appearance in previous years. I do not understand your choice, & I still await the clearance. Director Malga Kubiak & script & edit Malga Kubiak.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 2 sie 15, 7:40

Malga Kubiak napisał(a):Tym samym zapytuje dlaczego NH odrzuciły event / project / wydarzenie takiego kalibru we Wroclawiu jak LGBT Film Festival w 2015? Festiwal LGBT odniosl sukces wlasnie w NH Wroclaw w latach poprzednich. Nie rozumiem wyboru NH

Podpisuję się pod tym pytaniem, chociaż znam zarówno odpowiedź obiegową, jak i oficjalną ogłoszoną przed tegoroczną edycją LGTB Film Festival.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 sie 15, 11:12

Wis, z chomikiem na fotce. A ja nie wiem, wiec podyskutujmy. Jaka jest ta obiegowa? Domyslam sie, bo logicznie myslac tylko to mi sie nasuwa. Ze czyszcza swoje bajorko, przed Europejska Stolica Kultury 2016, i jest powod / decyzja podyktowana asekuracja polityczno finansowa; jednak jest to tylko moj domysl, bo coz mogloby byc innego. Malga :chaplin:
PS, byc moze Centrum K Dolnoslaskiej jest lub wlasnie stalo sie homofobiczne :mickey:

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 sie 15, 11:15

+ oczywiscie nowe wybory standartow podyktowane nowym ewentualnym kierowaniem kraju naszego, a hoy! :shock:

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 2 sie 15, 11:58

Zdaje się, że festiwal nie cieszył się zainteresowaniem we Wrocławiu.

Znam edycję warszawską, interesuje mnie LGBT, ale ten festiwal ma fatalny, przypadkowy line-up.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 sie 15, 13:50

okon, Festiwal LGBT byl kilka lat temu zaproszony przez NH do wspolpracy, i wlasnie tam odnosil wiekszy finansowy (sukces) niz w innych miastach. 2015 NH jednak odmowily uzyczenia kina a tym samym wspolpracy. a co do fatalnego line upu to nie wiem o czym mowisz i jak myslisz mozesz Imago Film wspomoc? pozdrawiam, malga

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 2 sie 15, 17:17

Malga Kubiak napisał(a):okon, Festiwal LGBT byl kilka lat temu zaproszony przez NH do wspolpracy, i wlasnie tam odnosil wiekszy finansowy (sukces) niz w innych miastach. 2015 NH jednak odmowily uzyczenia kina a tym samym wspolpracy. a co do fatalnego line upu to nie wiem o czym mowisz i jak myslisz mozesz Imago Film wspomoc? pozdrawiam, malga

Z innego wątku - http://forum.nowehoryzonty.pl/viewtopic.php?f=110&t=2889&start=550:

wks napisał(a):24 mar 15, 0:19: W tym roku edycja LGTB Film Festival ominęła KNH i nie trafiła do Wrocławia. Czy można liczyć na możliwość obejrzenia wybranych pozycji na wzór warszawskiej Prahy lub poznańskiej Muzy ?

aszeffel napisał(a):26 mar 15, 10:56: LGBT - odpowiedź jak zwykle "mierne zainteresowanie widzów"...

https://youtu.be/PSZxmZmBfnU

wks napisał(a):27 mar 15, 0:01: Trudno, chociaż na edycji 2013 frekwencja nie była mniejsza, niż na wielu przeglądach o innej tematyce, a zeszłoroczną edycję nie da się nazwać "reprezentatywna" z powodu wyboru wyłącznie dokumentów.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 sie 15, 17:30

a wiec jesli nie bylo innej w typie odmowy. to powinno sie te edycje wznowic; ustalajac z szefem W. Morka i pokazac kilka wygranych pozycji. w tym wszedl moj PPPasolini x 2, teraz juz wprawdzie po festiwalu, ale dla filmu samego w sobie nigdy nie jest za pozno na premiere (wroclawska) czy nawet powtorke. Dysponuje przygotowanymi dyskami bluray z napisami polskimi, i dysponuje prawami autorskimi gdyz to ja zrobilam i wyprodukowalam te 2 filmy, ktore dadza sie ogladac oddzielnie. :zadowolony: malga

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 sie 15, 17:48

ashefell / dziekuje sa son over the rainbow, tutaj sa moje spoty do obu filmow, looknij prosze, malga https://www.youtube.com/watch?v=TmLJk9kQCGE
czesc glowna powyzej, a ponizej epilog
https://www.youtube.com/watch?v=sMBdq5OspaI :P

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 2 sie 15, 18:05

a tu jest rozpiska / nie chodzi mi bowiem o to by sie klocic lub komukolwiek uragac tylko aby pokazac film PPPasolini x2 rowniez we Wroclawiu w kinie, i to jak najszybciej..

PPPasolini - Epilog

Pier Paolo Pasolini - pisarz, poeta, reżyser, eseista, aktor. Homoseksualista, zamordowany 2 listopada 1975 roku. Sprawa morderstwa nigdy nie została do końca wyjaśniona. Jego marzeniem było przeprowadzić się do Maroka. Epilog jest realizacją tego marzenia, streszczeniem ostatniej powieści „Petrolio”, która wyszła pośmiertnie, a 70 stron zostało w noc morderstwa skradzionych i nigdy nie odzyskanych.

reż, scen: Malga Kubiak, obs: Erwin Leder, Alexi Carpentieri,Thomas Goersh, Jessica Berntson, Borje Lundberg, Malga Kubiak, Miro Kaminski, zdj: Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak, 100', Polska/Szwecja 2015, dramat

Pier Paolo Pasolini - homosexual writer, poet, director, essayist and actor. Murdered on 2nd November, 1975. This case has been never solved. He wasdreaming about moving to Morocco. The Epilogue shows his dream, abstract of the last novel of Pasolini “Petrolio”which was published after his death. At the night of his murder, 70 pages ofthis book were stolen and have never been found.

zobacz zwiastun
a tu net link. http://www.lgbtfestival.pl/program-filmowy.html

PPPasolini

Obraz przedstawia ostatnie dni życia Pasoliniego, które spędził w Sztokholmie na zaproszenie Instytutu Kultury. Udzielał wywiadów, prezentował filmy w Szwedzkim Instytucie Filmowym. Mieszkał w Hotelu „Dyplomat” ze swoim partnerem Ninetto. 2 listopada o godzinie 1.30 w nocy został zamordowany.

reż, scen: Malga Kubiak, obs: Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Thomas Goersh, Jessica Berntson, Borje Lundberg, Malga Kubiak, Miro Kaminski, zdj: Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak, 156', Polska/Szwecja 2015, dramat

This film shows the last days of Pasolini’s life that he spent in Stockholm. Hewas invited to visit Cultural Institute and gave an interview in Swedish FilmInstitute. Together with his boyfriend Ninettothey they stayed in a hotel “Dyplomat”. Pasolini was murdered at 1.30 a.m. on 2nd November, 1975.

zobacz zwiastun

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 3 sie 15, 12:38

do asheffell / odpowiedz na pani list / dziekuje pani za odpowiedz. poniewaz jestem w kontakcie jak sie pani domysla z LGBT Festiwalem, to ich opinia rozni sie od opinii KNH. z ich kalkulacji festiwal ktory nadal nie jest Hitem w Polsce tylko wlasnie trzeba sie do tego wspolnymi silami przylozyc, szedl niezle, a nwet lepiej niz w innych miastach, ktore jednak nie zrezygnowaly... Zrezygnowal jedynie Wroclaw i wobec powyzszego faktu nie wierze w odpowiedz. Jesli chodzi zas o moj film PPPasolini x 2, to mam wiele sygnalow od publicznosci we Wroclawiu, ze pragnie te filmy obejrzec, jak i kilka innych filmow z Festiwalu LGBT 2015, o tym z pania dyskutuje, nie o MT IFF NH. Do selekcjonerek mininego festiwalu juz sie zwracalam, ale odmawiaja konkretnej odpowiedzi zaslaniajac sie swoim prawem wyboru. Lub milcza. Natomiast sam pan Roman Gutek w rozmowie z Andrzejem Chojeckim, ktory w bardzo koncowej fazie bo 10 dni przed startem festiwalu staral sie filmowi PPPasolini x 2 pomoc zaistniec na wlasnie zakonczonym festiwalu; dyrektor Roman Gutek potwierdzil ze zna filmy Malgi Kubiak ktora bardzo ceni, ale nie on jest odpowiedzialny za te sektory do ktorych film sie dobijal, bo jego dzialka jest Panorama, i jeszcze cos ( mam to w SMS do ktorego nie mam dostepu jak jestem na necie) i poradzil panu Andrzejowi Chojeckiemu zwrocic sie do selekcjonerek. Potem byla wielka CISZA. a teraz jest po herbacie. jednak dla mnie nie jest po herbacie, festiwal to jedno a film to calkiem co innego. Pragniemy wejsc w dyskurs z KNH aby jak najszybciej odswiezyc ten pominiety w kwietniu 2015 festiwal specjalna edycja nagrodzonych przez publicznosc (PPPasolini x 2 ) jak rowniez kilku wytypowanych przez Wiktora Morke (dyrektora LGBT Film festival ) filmow.
Serdecznie dziekuje, i mam nadzieje, do zobaczenia we Wroclawiu, pozdrawiam, Malga Kubiak
Ps, jesli to nie do pani powinnam sie zwrocic tylko do innej osoby / instancji w KNH to prosze o jak najszybsze udostepnienie mi takiego kontaktu, malga

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 4 sie 15, 0:43

Malga Kubiak napisał(a):tym razem po polsku / Malga Kubiak, lubię głos Abel Ferrary, będę szczęśliwa gdy zobacz jego film Pasolini gdy przybedzie do "mojejgo" kina. Jednak nie pogodze się, że Festiwal Filmowy Nowe Horyzonty, MFF T-2015 T Mobile Nowe Horyzonty, ze nie zależało NH na dodaniu również do programu :twisted: mojego najnowszego filmu PPPasolini x 2, Erwin Leder (w roli głównej, i Alexi Carpentieri! Thomas Goersch, Borje Lundberg & Jessica Berntson, Estrella VI Rydman, Marta Konarzewska, Mirosław Kamiński, Strike Lucicki, Emily Kuhnke (przede wszystkim jako asystentka) i 88 pozostalych aktorek i aktorów. Na ten sam temat, Petrolio powieść i smierc a raczej morderstwo Pier Paolo Pasoliniego 1975. Operatorami filmowymi sa Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak. Film zdobył nagrode z Tupilak Nordic Polar Bear 2015 wydana osobiście przez dyrektora Bill Schillera, i nagrodę publiczności na Festiwalu Filmowym LGBT od 2015 (pokazywany w 5 miastach, nie bez politycznego wydzwieku. Tym samym zapytuje dlaczego NH odrzuciły event / project / wydarzenie takiego kalibru we Wroclawiu jak LGBT Film Festival w 2015? Festiwal LGBT odniosl sukces wlasnie w NH Wroclaw w latach poprzednich. Nie rozumiem wyboru NH, i wciąż czekam lacznie z calym moim teamem, Malga Kubiak rezyser, editor, producent plus z dofinasowaniem ze strony Crowdculture.se, i Film Centrum Stockholm. https://www.youtube.com/watch?v=TmLJk9kQCGE
czesc glowna powyzej, a ponizej epilog
https://www.youtube.com/watch?v=sMBdq5OspaI :P
Malga Kubiak

Na forum od:
Użytkownik online
Post 2 sie 15, 18:05

Rozpiska z Festiwalu LGBT 2015 Polska, nagroda publicznosci.

PPPasolini - Epilog

Pier Paolo Pasolini - pisarz, poeta, reżyser, eseista, aktor. Homoseksualista, zamordowany 2 listopada 1975 roku. Sprawa morderstwa nigdy nie została do końca wyjaśniona. Jego marzeniem było przeprowadzić się do Maroka. Epilog jest realizacją tego marzenia, streszczeniem ostatniej powieści „Petrolio”, która wyszła pośmiertnie, a 70 stron zostało w noc morderstwa skradzionych i nigdy nie odzyskanych.

reż, scen: Malga Kubiak, obs: Erwin Leder, Alexi Carpentieri,Thomas Goersh, Jessica Berntson, Borje Lundberg, Malga Kubiak, Miro Kaminski, zdj: Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak, 100', Polska/Szwecja 2015, dramat

Pier Paolo Pasolini - homosexual writer, poet, director, essayist and actor. Murdered on 2nd November, 1975. This case has been never solved. He wasdreaming about moving to Morocco. The Epilogue shows his dream, abstract of the last novel of Pasolini “Petrolio”which was published after his death. At the night of his murder, 70 pages ofthis book were stolen and have never been found.

zobacz zwiastun
a tu net link. http://www.lgbtfestival.pl/program-filmowy.html

PPPasolini

Obraz przedstawia ostatnie dni życia Pasoliniego, które spędził w Sztokholmie na zaproszenie Instytutu Kultury. Udzielał wywiadów, prezentował filmy w Szwedzkim Instytucie Filmowym. Mieszkał w Hotelu „Dyplomat” ze swoim partnerem Ninetto. 2 listopada o godzinie 1.30 w nocy został zamordowany.

reż, scen: Malga Kubiak, obs: Erwin Leder, Alexi Carpentieri, Thomas Goersh, Jessica Berntson, Borje Lundberg, Malga Kubiak, Miro Kaminski, zdj: Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, Malga Kubiak, 156', Polska/Szwecja 2015, dramat

This film shows the last days of Pasolini’s life that he spent in Stockholm. Hewas invited to visit Cultural Institute and gave an interview in Swedish FilmInstitute. Together with his boyfriend Ninettothey they stayed in a hotel “Dyplomat”. Pasolini was murdered at 1.30 a.m. on 2nd November, 1975.
ENGLISH VERSION, FIRST VERSION, as the movie is also in English. Malga Kubiak , I like Abel Ferrara voice, I will be happy 2 see his Pasolini once it comes to my home quarters. However never I shall accept that New Horizons Film Festival 2015 MFF T-Mobile Nowe Horyzonty was not keen on adding also 2 the program my newest film PPPasolini x2, (with Erwin Leder in lead role, & Alexi Carpentieri Fans! Thomas Goersch, Borje Lundberg & Jessica Berntson, Estrella V-l Rydman, Marta Konarzewska, Miroslaw Kaminski, Strike Lucicki, Emily Kuhnke (foremost as assistant) & 88 others actresses & actors. On the same topic, Petrolio novel & Pier Paolo Pasolinideath 1975. Cameras Kari Jantzen, Jarek Nalewajko, that won awards from Tupilak Nordic Polar Bear 2015 issued personally by its director Bill Schiller, & audience award from LGBT Film Festival 2015 (screened in 5 cities, not without a political input. In the same I ask why NH rebuffed event of such caliber as LGBT Film Festival 2015? It had a very good appearance in previous years. I do not understand your choice, & I still await the clearance. Director Malga Kubiak & script & edit Malga Kubiak.

Wiem ze staram sie dyskutowac nie to o co prosil dyrektor Roman Gutek, ale majac swiadomosc ze dyrektor Roman Gutek jak sam ostatnio podkreslil ceni sobie moja sztuke filmowa, i juz mnie wczesniej pokazywal, pragne dodac ze czuje sie zaszczycona takaz opinia, ale bardzo prosze nie pokazywac mnie tylko bardzo prosze usilnie pokazac moj najnowszy film w 2 odslonach PPPasolini x 2. W KNH & Kino Muranow.
Wracam do meritum o jakie prosil pan dyrektor Roman Gutek by dyskutowac TO CO BYLO NA FESTIWALU, ja pragne PRZEZ ODWROCENIE, PRZEZ PRZECIWSTAWIENIE JEDNAK WYSUNAC TEZE TEORIE FILOZOFII I DYSKUTOWAC TO CZEGO NIE BYLO...
:chaplin: :marilyn: :zadowolony: :mickey: :twisted: razem jestesmy silni :D :) 8) :lol: :wink:

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 4 sie 15, 13:38

http://www.imdb.com/name/nm1919943/?ref_=fn_al_nm_1
profil na IMDb
film profil na IMDb
http://www.imdb.com/title/tt3418898/?ref_=nm_knf_i3
Blog, zablokowany czesciowo przez przyjaciol, http://egotriplabel.blogspot.com/?zx=50a4c7cfe64921e0
recenzja Andrzej Slodkowski
http://egotriplabel.blogspot.com/2014/1 ... cfe64921e0
EPILOG PPPASOLIN RECENZJA ANDRZEJ SLODKOWSKI
Ja dusze sie tutaj i teraz, w latach 70 i 80tych wszelkie organizacje sprzeciwiajace sie establishmentowi sprawialy ze bylismy bardziej szczesliwi. Czlowiek aby zniesc rzeczywistosc musi zyc w duzych kontrastach. Jak czlowiek rozwijajacy swoja indywidualnosc moglby byc szczesliwy zmierzajac do swojegu celu, gdy inni ida w tym samym, z gory wytyczonym kierunku, jak na przyklad szablonowa sciezka kariery. Jestesmy na sile uszczesliwiani, kontrolowani, indoktrynowani. Dzieje sie teraz dokladnie to przed czym ostrzegal Pasolini.
Postaram sie linearnie zrecenzowac, skrytykowac EPILOG PPPasolini, z pojeciem krytyki jest tak jak z pojeciem estetyki filozoficznej nauki o pieknie i brzydocie. Na przyklad jak piekno samej brzydoty.
Zadajemy sobie pytanie czy film nam sie podoba?
Teraz mamy recenzentow zamiast krytykow. Ktorzy moga film strescic, wymienic liczbe nagrod, i najnowszy najbardziej znamienny wykladnik, ile film zarobil.
Ile film zarobil a jaka jest jego wartosc artystyczna sa to pojecia z calkowicie roznych systemow.
Filmy Malgi Kubiak nie zarabiaja gdyz rezyserka jest zainteresowana przelamywaniem estetycznych granic kina.
Epilog PPPasolini zaczyna sie eksmisja staruszka z ulicy Stalowej w Warszawie, pan Ikonowicz i pani Ikonowicz, i Grodzka sa na miejscu, i tlum ludzi. Ramy wspolczesnosci jakich uzywal Pasolini sa tu obecne na poczatku i na koncu filmu neglizuje sie wspolczesna Warszawa.

Kubiak nawiazywala do wspolczesnosci poprzednio np w Upadku Aniola, filmie o Yukio Mishima ktory popelnij harakiri w 1972; filmujac parade rownosci w Warszawie w 2008 roku, z udzialem radnego Krystiana Legierskiego.

Film PPPasolini Bete Noire za Fall of Troyas!! Epilog, zaczyna sie gdy ekipa z Pasolinim laduje w Marakeszu. Ekipa to Ninetto, Karl, Strike i Monika V, Demon, i techniczna obsluga.
Frapuje mnie czy demon/ Malga Kubiak/ jest realny czy wystepuje w wyobrazni? Na ekranie wyglada tak jaby byl jednym z bohaterow podrozy przez Maroko. Podobny zabieg stworzyl Bergman w Tam gdzie rosna poziomki.
Wazna jest ostatnia powiesc Pasoliniego Petrolio. Bardzo wspolczesna a jednak calkowicie upadla. Znajac kilka filmow gatunku filmy upadle, scena w Epilogu jest bardzo odwazna, szokujaca scena dziecka / granego przez Malge Kubiak / . Karl, dyrektor duzego koncernu naftowego / Thomas Goersch/ prezentuje calkowity brak hamulcow.
Od dawien dawna nie widzialem tak mocno obrazoburczego Epilogu!
Gay Hell at Dante Cafe film Kubiak z 2006 roku jest bajka w porownaniu z Epilogiem.
Epilog ma bardzo dynamiczny montaz mimo dlugich ujec.
Od strony plastycznej / kamera Kari Jantzen/ ma bardzo skontrastowana barwe, jak witrazowe sceny nocne, labirynty, kolory nieba, zwrotnikowy klimat ostrego swiatla.
Pasolini / Erwin Leder/ pokazal ludzka twarz, czlowieka tracacego milosc zycia. Walczacego szlachetnie o swojego mlodego partnera Ninetto. Pewna pikanteria jest w fakcie, ze corka wybitnego poety Tadeusza Kubiaka / 1924-1979/ kreci film o Pasolinim genialnym tragicznym poecie, a Pasolini /E.L/ nosi prochowiec Tadka Kubiaka!
Najbardziej ciekawe z Ninetto / Alexi Carpentieri / jest polaczenie oszalamiajacego ale lagodnego ciala z ostra przerysowana ekspresja.
Strike Lucicki, grajacy postac Strike udowadnia, ze czlowiek przekracza swoja niesprawnosc fizyczna sila i magia. Czlowiek jest ponad struktura fizyczna.
Jessica Berntson grajaca filmowa diwe stworzyla przejmujaca role.
Poetyka sceny Mira Kaminskyego i Caroline Lopatynsky, ma polskie wyznaczniki jakby sie czas zatrzymal jest w pewnym sensie polska scena; krajobraz, swiatlo, chlod i pola kapusty / kamera Malga Kubiak/ we srodku marokanskiej egzotyki. Graja wloskich komunistow ale ja rozpoznaje Polske.
Maciej Poreba jest nieslychanie dynamiczny.
Muzyka Hanny Chawki i X.Y tworzy z obrazem jednosc klimatyczna, jednosc estetyczna. Bez tej muzyki to juz nie bylby ten sam film.
Andrzej Slodkowski.
PPPASOLINI RECENZJA ANDRZEJ SLODKOWSKI
Gdybysmy mieli takich artystow w parti komunistycznej jak Pasolini ja bym sie zapisal, ale nie mielismy. Zeby swiat wzbogacic. Teraz swiat jest jednokierunkowy, aby go skonczenie ulozyc wedlug jednej matrycy, Nato, itd.
Forma /FILMU/ jest groteskowa, ale zawartosc jest wierna faktom, i mitom..
Nawet dzis nie wiemy jak zginela Marylin Monroe, zabojstwo, czy samobojstwo? Zabojstwo jest bardziej logiczne, jako pierwsze zabojstwo z serii J.F.K.
Morderstwo Pasoliniego jest brutalne, mocne w tradycji kina brutalnego. / Rzym Miasto Otwarte Roberta Roselliniego./
.... Panu Bukowieckiemu by sie podobalo / film Kubiak/, on uwiebial filmy Fassbindera, redaktor krytyk filmowy Leon Bukowiecki, Warholowi tez by sie podobalo. W latach 70tych zaczelo sie pisac w Polsce o Pasolinim, nie do konca pewne czy dobrze czy zle.
ERWIN LEDER/
Das Boot, Angst, The Three Musketeers, Schindler’s List, Underworld, Taxidermia, Klimt /

Erwin Leder as Pier Paolo Pasolini in PPPasolini Bete Noire za Fall of Troyas!!

jest dobry, wiarygodny i autentyczny w roli Pasoliniego, jest bardzo podobny, moze nie punktowo ale wyraznie ma cechy w twarzy te same co Pasoliniego,
JEGO GLOS! Postawiliscie go wobec faktu dokonanego, brzmi swietnie, czy naprawde jest przyspieszony? W takim razie jak by brzmial, grzmial w swoim tempie?
Rafalala, mnie frapuje, cos sie ze mna dzieje, po tym jak ja zobaczylem na ekranie, nie wiedzialem ze Ona jest az tak ladna.
DEMON, ciekawe ze on, ten prywatny demon Pasoliniego, wyglada jak postacie z filmow Pasoliniego. Jest bardzo mocny, gdy goli sie na poczatku filmu. Pasolini laczy antropologie kuturowe, w Edypie jak i w Medei charakterystyczna dla niego jest synteza kultur, stroje, elementy, orginalnosc mysliciela, ktory tworzyl pewna synteze i Kubiak w TO TRAFIA.
Z tradycji wielkiego kina wloskiego lat 60, jest Apolonia Sikorska, jest ladniejsza niz Wloskie propozycje, ale jest, trafia w sedno. Jej cielesnosc jest niezastapiona. Nie odczuwa sie u Niej skrepowania typowego Polskim aktorkom, jej sex, jej cielesnosc jest jej majstersztykiem jej gry aktorskiej.
Marchewka w odbycie Ninetto/ Alexi Carpentieri/ jest jakby sama klamra zamykajaca calosc.
Chodzimy po sladach Mistrza, Szwedzki Filmowy Instytut, Szwedzka Akademia, Wloski Instytut, Metro, ulice Sztokholmu, Hotel Dyplomat, ten sam pokoj 310, nie bedziemy podkreslac kto za ten drogi hotel zaplacil. Wiem jednak, ze Kubiak sama finansowala wieksza czesc filmu, a nawet wyjazd na zdjecia do Maroka.
Karabinierzy / Mats Lundell, Mattias Enberg/ przypominaja policjantow z Mechanicznej Pomaranczy. Kubiak wspomina ze byla proba uzyskania budzetu z Instytutu Filmowgo w Sztokholmie i w Warszawie, jakkolwiek bezowocna.
Borje Lundberg zagral tripla, solidna potrojna role / O.Welles, dedektyw, mafiozo, kurator sztuki, czyli strzelil jednak 4; pozyczyl na kamere, udostepnial samochod, choc Carpentieri udostepnial dwa samochody.
Porownujac rezyserow Andrzeja Zulawaskiego, Kena Russela, oraz Waleriana Borowczyka, byly w uwczesnej prasie niesluszne zarzuty ze operuja kiczem, tymczasem bylo to ich swiadome wykorzystanie kiczu w celach artystycznych. Podobne procesy zachodzily w kinie jesli chodzi o uzycie pornografii, erotyzm moze falszowac sex, tymczasem sex jest nagi, jest egzystencjalna czescia prawdziwej milosci. Pasoliniego, z punktu widzenia jego orientacji seksualej, szokowal heterosexualny sex na zywo w nocnych klubach sztokholmskich. Bylo to na porzadku dziennym w 1975.
Pasolini "akt heteroseksualny jest aktem pogrzebowym."
Kino Kubiak bardzo sie rozwinelo, cielesnie, nago, erotycznie, seksualnie, intelektualnie.
Dominika Biernat i Piotr Trojan, to antyczna rzeznia. Oczywiscie z nawiazaniem do ciemnego okresu Sredniowiecza, ale ze swiatlem Antyku, Grecka kultura kojarzy sie z lazniami, odpryskuje kafelkami, oczyszczaniem, kolorowaniem, technika filmu nowoczesnego.
Bolejaca matka Pasoliniego / Suzana Foxy/ jest mlodsza, ale odwracajac konwencje kina hinduskiego aby postarzac charakter, tutaj nastepuje jej piekne odmlodzenie. Jest to ciagle konwencja, bo my nadal ciagle wiemy ze jest ona matka Pasoliniego.
Maciej Poreba w pelnym rynsztunku, dziala zgodnie z rola jaka gra, reprezentuje Czerwone Brygady. Warszawska Patelnia robi za Rzym...
Bergmanowski pejzaz Szwecji uklada sie miekko z basbarytonem Erwina Ledera, ktory swiadomie uzywa swojego wielkiego glosu, Kubiak pozwala mu na to w jednej w sumie scenie. Wbija sie wen zaspiewka Avanti Popolo z tremolo Johannesa Flinka. Ten sam niemodyfikowany glos Ledera jest rowniez na koncu filmu w scenie z duchem Orsona Wellesa.
Miro Kaminsky ma role podwojna, kardynala i rzezmieszka, doskonale obsadzenie z dwuznacznoscia, sylwetka klasyczna wpadajaca w oko, jakiej sie latwo nie zapomina. Samoswiadomosc kina juz nie wzorowanego na teatrze, czyli egzystencjalnie; on nie odgrywa, tylko JEST na ekranie.
PASOLINI JEDZIE do Szwecji a tu pojawia sie cos z Bergmana...
Kino pojawiania sie. Jako ten kontrapunkt. Pozornie nie dotyczy on Pasoliniego, ale Bergman jest twarza Szwecji, makijazem Szwecji. Symbolika, ze w pewnym sensie jak z Francja, ze kojarzy sie z wieza Eiffla i BB. Brigitte Bardot! Pasolini spedzil ostatnie dni zycia wlasnie tam, 4 dni w Szwecji, pol dnia w Paryzu, i 24 godziny w Rzymie. Neutralny kraj Szwecja jest magicznym miejscem zakrecania intryg, Oloff Palme, 3 dni przed wyjazdem na rozmowy do Moskwy, Pasolini na dzien przed wystapieniem na Kongresie Politycznym, Julian Assange ktory pozwolil sie poderwac dwom laskom, i mieli pijany sex przez sen, ewentualnie bez prezerwatywy.... napewno w przeddzien czegos politycznie niepoprawnego. Sztokholm, mistyczna intrygujaca Wenecja polnocy.
Andrzej Slodkowski, filmoznawca.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 4 sie 15, 13:58

Replika
Page Liked · April 16 ·

Od jutra rusza szósty LGBT Film Festival - tydzień filmów LGBT w Warszawie, Poznaniu, Łodzi, Katowicach, Gdańsku, Krakowie i Lublinie.

Wybieracie się? "Replika" - tak.

Szczegóły tu:
http://www.lgbtfestival.pl/program-filmowy.html
Unlike · Comment · Share
Top Comments
You, Marta Konarzewska, Jacek Żmuda, Adam A. Falkowski and96 others like this.
12 shares

Jacek Żmuda Oczywiście wybieramy się do gdańskiego Żaka Szkoda, że filmy Malgi Kubiak tylko w Warszawie Smutek Po Federico Garcia Lorca Czarna Rozpacz, który widziałem na Nowych Horyzontach we Wrocławiu bardzo jestem ciekawy PPPasoliniego "w dwóch odsłonach"...
Unlike · Reply · 1 · April 16 at 11:10pm

Pola Miruś Hajduga czemu nie ma we wrocławiu? ;-;
Unlike · Reply · 2 · April 16 at 9:46pm

Krzysztof Mateusz Markowski Nie ma we Wrocławiu, bo Nowe Horyzonty odmówiły.
Unlike · Reply · 1 · April 17 at 8:07am

Kim Lee No ba! smile emoticon
Unlike · Reply · 1 · April 17 at 8:09am

Adrian Woźniak Kiedy szczecin.....
Unlike · Reply · 1 · April 17 at 6:44pm

Marcin Humbak Jędrzejczak Dlaczego na plakacie musi być to coś kolorowe z brodą?
Like · Reply · April 17 at 5:11pm

Agnieszka Frankowska Martin'i Martius Frank
Like · Reply · 1 · April 19 at 8:00pm

Ana Henríquez La Gata Cristi
Like · Reply · April 16 at 10:32pm

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 4 sie 15, 18:47

IDn3 ze kolekcji Ego Trip, kolorowy film Malgi Kubiak z 1988 roku.
Tworczosc filmowa Malgi Kubiak analizowana i interpretowana w tradycyjny sposob - moze widza wyprowadzic na manowce, tak ze widz filmowy moze zagubic elementarny sens analizowania dziela. W tym momencie chcialem zaznaczyc, ze krytyk filmowy powinien byc mediatorem, lacznikiem pomiedzy tworca a potencjalnym odbiorca - kims, kto rozjasnia, a nie zaciemnia analizowany film. O zlej roli krytyki filmowej nie chcialbym sie wypowiadac.
STYL FORMA I TRESC FILMU MALGI KUBIAK.
Na filmy Malgi Kubiak najlepiej spojrzec nie od strony ex catedra, nie od strony tradycyjnie uznanych narzedzi krytyki filmowej, krotko mowiac nie na sposob akademicki - ale od strony samego stylu rezyserki, ktora konsekwentnie ksztaltuje go w swoich filmach o roznej tematyce.
Jak w zadnym innym z polskich filmow (byc moze daleka analogia do filmow Andrzeja Kondratiuka z zona rezysera Iga Cembrzynska z lat 80 tych i 90 tych, tworczosc i biografia rezyserki stanowia zapetlona organiczna calosc.
WPLYWY STYLISTYCZNE.
Jak juz wczesniej wspomnialem, przy analizie wielogodzinnego (ponad 180 minut) filmu Malgi Kubiak Pieklo Gejow (wysweitlanego w koncu stycznia 2008 roku w warszawskim kinie Muranow) rezyserka z mistrzostwem i pewna swoboda operuje roznymi srodkami i stylami. Nie sa jej obce takie style filmowe jak Francuska Nowa Fala, Nowojorska Szkola Niezalezna ( duza rola improwizacji, John Cassavattes i jego film Cienie) Kino Undergroundu ( Factory - Fabryka Andy Warhol), amerykanska muzyka undergroundowa Nick Cave, a takze francuski mistrz Robert Breson ( film Kieszonkowiec). Tworca filmowy calkowicie zbuntowany, ktory wylacznie uzywal aktorow naturalnych, tylko nieliczni jego aktorzy przebili sie do kina oficjalnego jak slynna pozniej mloda aktorka Dominic Sandt ( film Lagodna, Breson). - Opuscila mistrza i zagrala w kilku glosnych filmach europejskich ale nie byly to juz- filmy niezalezne. Zagarala w Konformiscie, i wielkim filmie epickim Novocento, (Wiek XX, slynnego rezysera Bernardo Bertoluciego.
W oddzielnym artykule zaznaczylem juz jaka funkcje pelni nagosc w znanych mi juz filmach Malgi Kubiak, (miedzy innymi Upadek Aniola, film o Japonskim pisarzu, geju, ktory popelnil harakirii, oraz film o Fedrico Garcia Lorca i Pasolinim.
Nagosc i seks, artystyczne zabarwienie elementem pornograficznym ( a czy tych rzeczy nie bylo juz w klasyce kina - slynny film szwedzki Jestem Ciekawa w Kolorze Zoltym, Vilgota Sjomana, czy undergroundowy film Smieci z Fabryki Andy Warhola. Mozna by wspomniec wiele wielkich przykladow jak filmy niemieckiego R.W. Fassbinder. z RFNu.
Ze w filmach Malgi Kubiak porno nie jest w centrum sztuki, to widac to w jej kolejnych filmach. Filmy te w swoich glownych principiach nie roznia sie w sensie formalnym i stylistycznym (glownie!) tak bardzo od siebie.
Nie sa to filmy puste tresciowo. Juz od poczatku swojej tworczosci Malga Kubiak stawia na pierwszym miejscu czlowieka (pojawia sie antropologiczny aspekt!) w calej jego egzystencjalno psychicznie paradoksalnosci (wplywu filozofii swiadomosci i psychoanalizy nie sposob nie dostrzec, skojarzyc Teatru Absurdu Araballa, surrealizm wczesnych filmow Luisa Bunuela i Salvadora Dali ( Pies Andaluzyjski i Zloty Wiek).
Filmy te moga sie roznic pod wzgledem czasu trwania ( na przyklad jeden z jej pierwszych Father (Ojciec) trawa tylko 6.30 minut, tymczasem glosny juz film Pieklo Gejow trwa juz 180 minut.
Jak rozpatrywac forme filmow Malgi Kubiak, nie jest to scisle realizowanie stylu, nie ma mowy o scislej stylizacji trwajacej od poczatku do konca filmu ( jak chocby w filmie Ida Pawla Pawlikowskiego ).
To nie forma do konca bedzie dotyczyc poetyki stylistycznej, ale glownie TRESC.
Przyjrzyjmy sie jednemu z pierwszych filmow rezyserki IDn3, ktory trwa okolo 47 minut. Film ten powstal pod koniec lat 80 tych. To swobodne reminiscencje z wyprawy Malgi Kubiak do Egiptu.
Nasuwa sie pytanie, jaki to jest gatunek filmu, a co za tym idzie jak wyglada kwestia stylu. Jeszcze raz chcialem podkreslic - film Malgi Kubiak w istocie nie jest filmem pustym, gra szklanych paciorkow, a tym bardziej wizualna rapsodia czy muzyczna arabeska pozbawioa elementarnej tresci ( a niestety zdarzaja sie takie nieuprawnione zarzuty, ktore wynikaja z niezrozumienia artystycznego przekazu jej tworczosci. Faktem jest, ze ta TRESC nie zawsze jest latwo uchwytna - ale jednak ona przedewszyskim jest podstawa. Wymaga to odrobiny skupienia podczas odbioru.
IDn3 z kolekcji The Ego Trip Malgi Kubiak ( 1988) .
Przyjrzyjmy sie blizej temu obrazowi. Jest to bardzo osobista wycieczka, a wlasciwie wielka podroz do kraju orientu, do Egiptu, podroz w rozedrgana egoztyke, gdzie granica miedzy realna rzeczywistoscia a rzeczywistoscia swiadomosciowa zostala zatarta (stad w tytule widnieje wazne pojecie z filozofii swiadomosci Ego, subietktywne Ja, czy po prostu Swiadomosc.
Obrazy realne przeplataja sie z wizjami i stanami psychicznymi. Pojawiaja sie wrecz surrealistyczne wizje jak z mrocznego krwawego horroru.
Maldze Kubiak udalo sie w sposob bardzo sugestywny zobrazowac szalenstwo tropiku. Punktem wyjscia do tych wizji byla realizacja marzenia tesknoty mlodych Europejczykow, glownie Skandynawow za Poludniem Wschodu, tesknota ludzi Polnocy za Sloncem i Egzotyka.
Mloda kobita, gra ja Malga Kubiak wraz z mezem i malym synkiem udaja sie w dluga podroz do Egiptu wzdluz Nilu. Nie musze dodawac, ta trojke graja zarowno syn jak i maz Malgi Kubiak. Sama autorka filmu powiedziala mi osobiscie, ze swoja egzotyczna podroza brzegiem Nilu chciala zreazlizowac marzenia innych ludzi, ktorzy by sie nie wybrali, moze nie mieli odwagi by zrealizowac swoje wielkie marzenie.
To, ze w podrozy uczstniczy cala rodzina rezyserki jest charakterystyczne dla pewnego rodzaju kina niezaleznego, calkowicie oddalonego od oficjalnego kina, ulagodzonego z normalnego repertuaru, do ktorego publicznosc przywykla ( porownaj filmy zachodnioniemieckiego rezysera Bawarii, RFN, Herberta Achrernbuscha, Ghost, Duch) czy wspomniany juz niezalezny rezyser Andrzej Kondratiuk.
Podczas podrozy do Egiptu rezyserka oglada monumentalne posagi. Synek bohaterki nosi imie Sun, imie nawiazujace do egipskiego boga slonca. Trojka bohaterow filmu jedzie na wielbladach. Wedruja wzdluz drugiej strony Nilu, wczesniej podziwiajac Luxor, Karnak, a teraz odwiedzaja Doline Smierci, oraz inne starozytne miejsca. Oczywiscie sa piramidy, czy swiatynia Hatchepsut czy Abusimbel przy samej granicy Sudanu.
Filmy Malgi Kubiak maja forme otwarta, to znaczy jest to pewna subiektywno oniryczna wizja, ktora w swojej tropikalnej gestosci ma cos z atmosfery filmow Wernera Hertzoga ( Fatamorgana, i cos z tropikalnego szalenstwa z poematu Juliusza Slowackiego Ojciec Zadzumionych, czy swoim kolorystycznym pieknem, blekit tropikalnego nieba z filmu francuskiego z konca lat 50 tych pod tytulem Oko za oko, w rezyserii Andre Cayattego. (Akcja rozgrywa sie na pustyni, niedaleko Damaszku.)
Malga Kubiak ma zdumiewajaca zdolnosc wprowadzania i wykorzystywania roznych elementow sztuk (poezja, malarstwo, muzyka rozrywkowa i etniczna) A robi z tego na tyle spojna calosc, ktora charakteryzuje jej osobisty styl. Zycie autorki i jej tworczosc stale sie przeplataja.
Choc w filmach M. Kubiak sa wyrazne wplywy stylistyczne to rezyserka traktuje te elementy jako zastane juz srodki wyrazu artystycznego. (Kubiak juz wie co to jest surrealizm czy impresjonizm filmowy. To nie jest stylizacja, ale srodek stylu arystycznego. Nie jest to do konca konsekwentna stylizacja ( jak na przyklad styl kina niemego w filmie Artysta czy czarno bialy kolor w nagrodzonym Oscarem filmie Ida, Pawla Pawlikowskiego. ( 2014).
Podzial filmow na filmy fabularne i dokumentalne mija sie z celem. Wlasnie odmawianie Maldze Kubiak wewnetrznej tresci - a nawet sugerowanie ze jej filmy nie maja scenariusza jest duzym bledem. Sytuacja jest zupelnie inna. To wlasnie realne tresci wplywaja na forme, i bogate poslugiwanie sie roznymi srodkami stylistycznymi. Jej styl i forma jest dynamiczna, gdyz kanony formalne nie dusza i zniewalaja tresci jej filmow.
Przez ponad 40 minut widzimy ich wedrowke przez Egipt. I tak jak w zyciu subiektywnosc bohaterki zderza sie z realna, wrecz dokumentalna rzeczywistoscia Egiptu. Ciagle jest to pelen finezji ciag obrazow. Obrazy te jednak maja sens i znaczenie. Przekaz slowny, spiew i obraz wzajemnie sie uzupelniaja, a czasem komentuja. Film ten jest dokumentem kultury naszego czasu.
Film rozpoczyna sie wypowiedzia Diamandy Galas, ktora byla jednym z glownych gosci Festiwalu Nowe Horyzonty 2013 we Wroclawiu. Piesniarka mowi, ze przyjemnie jest mowic prawde, a w Nowym Jorku wszyscy klamia.
Oszukiwac to tak jakbys przygotowal napad, a nie ukradl nawet grosza.
Aktorzy.
W filmie Malgi Kubiak IDn3, glowna role wokol ktorej kreci sie caly film, gra rezyserka Malga Kubiak. Kubiak blyszczy mlodoscia i dynamizmem. Nie boi sie grac w scenach lagodnych, a takze okrutnych czy wrecz szokujacych. ( Mocna scena samogwaltu na duzym zblizeniu. Rezyserka gra rowniez ofiare na marach, po obu jest stronach siedza dwie kobiety szydelkujace na miesie podczas gdy ich ciezarne brzuchy rosna.
Obok nich pojawiaja sie na ekranie w krotkich epizodach Nick Cave, Freddi Wadling. Slynni i legendarni aktorzy i artysci czesto pojawiaja sie w krotkich scenach jako symbole i ikony popkultury. Slynny rezyser Nicolas Rey, autor filmu Buntownik bez powodu, wystapil w filmie Wima Wendersa Der amerikanische Freund, Amerykanski Przyjaciel).
Sceny erotyczne.
Malga Kubiak juz na poczatku wystepuje w bardzo odwaznych scenach. W sekwencji psychiczno wizyjnej naga dziewczyna czolga sie przez pustynne blota calkowicie naga. W innym mijescu widzimy ja znow w erotycznie krwawej scenie, ktora ma cos z szalenstwa filmow Alexandra Jodorowskiego, Kret. Czy z filmow hiszpanskiego dramaturga Fernando Araballa, Niech zyje smierc.
Sa tez cytaty, mysle, ze swiadomie zaprezentowane z klasycznego juz filmu surrelistycznego Pies Andaluzyjski rezyserii Bunuela i Dali, slynna scena z wychodzacymi robakami z rannej dloni bohaterki, w tym wypadku sa to cytaty filmowe niemal bezposrednio przytoczone ale w kolorze.
Jest to mlodziecze kino, gdzie zaczaynajaca swoja dzialalnosc filmowa rezyserka Malga Kubiak chce duzo rzeczy opowiedziec naraz i szybko. Chce nam dac cala siebie. Z jednej sceny podroz do Egiptu. Ale nade wszystko jest widoczny jej zachwyt nad sztuka kina.
Erotyka poruszona jest na obu planach. Na planie w obrebie swiadomosci Ego widzimy surrealistyczne wizje seksualne ( samogwalt istotnie jak z filmu pornograficznego, jest to jednak wizja senna. Psychoanaliza, marzenia senne Zygmunta Freuda, wspomagane zarem tropiku. A w planie realnym widzimy dwie do naga rozebrane do naga kobiety w ciazy.
Montaz i muzyka.
W wewnetrznych fragmentach filmu pojawia sie montaz ciety, bardzo krotkie ujecia na tle muzyki Zbigniewa Karkowskiego ulubionego kompozytora rezyserki. Jest to muzyka bardzo orginalna, nie zawsze tonalna. Podkresla ona stany psychiczne i temperature zwrotnika. Rownolegle do muzyki Zbigniewa Karkowskiego wystepuje muzyka etniczna, nad ktora unosi sie spiew muezina. W tle slychac glos Malgi Kubiak.
Juz z tej analizy widac, ze w filmie tym duzo sie dzieje w bradzo krotkich momentach czasowych. Piramidy, monumentalne budowle, wielblady. Akcja sie dzieje w poblizu Morza Czerwonego, do ktorego nie ma podroznik dostepu po slynnej wojnie 6 dniowej z 1967, ( wojna Izraela z Egiptem). W powietrzu plyna sepy a po piasku lataja skorpiony.
Sa tez zdjecia nakladane, twarze na scianie piramidy, czysty surrealizm!
Wczesny film Malgi Kubiak jak na film z poczatkowego etapu jej tworczosci nosi znamiona dojrzalosci, ale nie zawsze glowny przebieg fabuly jest czytelny. Ale wynika to z nad ekspresji, z mlodzienczej odwagi, z buntu, po prostu z jej osbowosci bycia niezaleznym, zbuntowanym artysta.
Fabula jest tu raczej pretekstem, zeby odniesc sie artystycznie do zastanego kina. Wielki filozof i muzykolog Teodor Adorno, diagnozujac stan muzyki w latach 40 tych XX wieku powiedzial, ze sztuka awangardowa z istoty stoi w kontrze do sztuki establishmentu. Juz wtedy autor slynnej ksiazki Filozofia Nowej Muzyki, przewidywal ze sztuka ta moze byc osamotniona (szukajac niekiedy dramatycznego S.O.S. niestety nadaremnie. Malga Kubiak istotnie, szczegolnie w Polsce, pieknie sie rozwija, ale wyjscie z osamotnienia, musi jeszcze potrwac. Mi osobiscie bardzo ten film sie pdooba. I polecam go koneserom sztuki filmowej. Jest na Vimeo i widzialo go juz ponad 50.000 tysiecy widzow.
ANDRZEJ SLODKOWSKI .

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 4 sie 15, 20:16

Tworczosc filmowa Malgi Kubiak jest odbierana w Polsce (a moze i nie tylko) przez wielu krytykow jako glownie kino erotyczne i pornograficzne (niestety ten niezdrowy i mylny poglad co do jej filmow, a utrzymuje sie do dzis, do 2015 roku. I ta sytuacja sie wlasciwie nie zmienia, chociaz rezyserka, bedac wyjatkowo aktywna artystka - prezentuje swoje filmy na festiwalach i przegladach.
Zarzuty pod adresem Malgi Kubiak budowane sa na obyczajowych (czytaj seksualnych stereotypach ( co w pewnym sensie mozna by jeszcze zrozumiec, biorac pod uwage ogolny klimat panujacy w Polsce ( a nawet gdzie indziej) co do nagich scen na ekranie kinowym. Rzecz interesujaca, ze krytycy teatralni maja wiecej zrozumienia czy tolerancji co do scen para pornograficznych w teatrze, i to nie tylko na scenach Warszawy. Mowa tu glownie o sztukach inscenizowanych w teatrze Krzysztofa Warlikowskiego (Nowy Teatr) i w niektorych sztukach w teatrze u Grzegorza Jarzyny, czy Maji Kleczewskiej, nie mowiac juz o glosnych spektaklach Krystiana Lupy, ktory od lat zajmuje sie tworczoscia austryjackiego pisarza Thomasa Bernhardta (Wymazywanie).
Spotyka sie tez zarzuty o braku ideowosci, glebi myslowej. Zdarzaja sie tez zarzuty (nie poparte faktami), ze filmy Malgi Kubiak nie sa oparte na solidnym scenariuszu, a wrecz jego braku. Ile w tych pogladach jest ignorancji, a ile zlej woli, czy wrecz niedobrego nastawienia, ktore niestety utrzymuja sie do dzis. Sytuacja trwa juz od (z mojej obserwacji, poniewaz nie znalem tworczosci Kubiak wczesniej) premiery w 2008 roku w kinie Muranow w Warszawie, jej dojzalego, monumantalnego filmu (180 minut) Pieklo Gejow. Choc zdarzaja sie czasem oceny przychylne - lecz one sa nieliczne, i raczej pozostaja w cieniu krytyki filmowej.
W zwiazku z ta trudna sytuacja, warto sobie zadac pytanie natury ogolnej, czym jest tak naprawde kino Malgi Kubiak.
Powrocmy wiec do korzeni jej tworczosci. Czy w filmach tych jest sama obsesja erotyczna, czy wrecz pornograficzna - niestety to czesciej podkresla krytyka filmowa - jako niestety zarzut. Zarzuty te moim zdaniem, sa nie do konca trafne, a czasami nieprawdziwe, niesluszne i bardzo powierzchowne. A zatem, spojrzmy jak wyglada tematyka jej filmow. Warto przypomniec, ze Malga Kubiak jest nie tylko rezyserem filmowym, ale tworzy instalacje, hapenningi, teatr. W latach 80 tych byla zwiazana z amerykanska scena muzyki undergroundowej. Jej przyjaciolmi po fachu sa Nick Cave, Zbigniew Karkowski, C.M. von Hausswolff, Johan Soderberg, Lydia Lunch.
I piszacy Kathy Acker, Lung Leg. Czy filmujacy, Nick Zedd, Richard Kern.
Malga Kubiak na poczatku swojej tworczosci artystycznej uprawiala bardzo krotkie filmy, wlasciwie impresje poetyckie, ale oparte na mocnych podstawach tresciowych. W jej filmach obok seksu sa rowniez tematy filozoficzne, egzystencjalne. W jej wczesnym, czwartym filmie pod tytulem Father / Ojciec ( 6.30 min) z 1988 roku zostaja wprowadzone watki z psychoanalizy wybitnego psychiatry i filozofa Zygumnta Freuda tworcy psychoanalizy. Widac to wyraznie juz w samych tytulach jej pierwszych filmow w ktorych widnieja slynne terminy z psychoanalizy Zygmunta Freuda jak Ego, Super Ego i Id.
W filmie Father pojawia sie motyw Smierci, ktory ma swoje zrodlo w filozofii egzystencjalnej slynnego niemieckiego filozofa Martina Heideggera (zobacz jego najslynniejsze dzielo z 1927 roku Sein und Zeit ( Zycie i czas). Heidegger ujmuje czas w ujeciu ontologicznych. Nie ma to nic wspolnego z biologicznym pojeciem czasu. Smierc jest struktura ludzkiej egzystencji.
W tej impresjonistycznej miniaturze filmowej ( krotkiej ale bardzo nasyconej w szczegoly) - widzimy milosny dialog corki z Ojcem ( chodzi tu o poete Tadeusza Kubiaka) Pojawia sie podstawowy problem, czym jest Poezja wobec Smierci, problem wiedzy i nadzieii. Problem fascynacji Ojcem przez corke. - A pozniej nastepuje rozczarowanie, ze Poezja to jednak nie jest zycie, jak twierdzil jej Ojciec poeta. Podobny optymizm w swojej tworczosci literackiej (proza i poezja) wyrazal tragicznie zmarly pisarz Edward Stachura.
Filmoznawca Andrzej Slodkowski
2015 Kwiecien.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 sie 15, 0:15

BABY TROUBLE HOLE - Malga Kubiak review Andrzej Slodkowski

w prezencie gwiazdkowym

MSZA PORNOGRAFICZNA

13 12 2014

... Ojciec, w tajemnicy podarl mi zdjecie Bergmana z filmu 'Tam gdzie rosna poziomki', pocalunek mlodej pary. Ale byla awantura i tak, to bylo bolesne ze grzebal mi w szafie, ze wszedl w moje tajemnice. W moim srodowisku Kino bylo traktowane dwuznacznie. Ojciec byl milicjantem, tym z tych dobrych, byl sledczym, byl nauczycielem w Izbie Dziecka. To byly lata 60e, mialem 10/11 lat.

Czytalem / W poszukiwaniu straconego czasu / Marcela Prousta, to juz przed matura, gdy mialem 18 lat. Omawiajac pisarzy francuskich wspomnialem, ze to wlasnie przeczytalem. Bardzo wymagajaca nauczycielka, docenila mnie. Proust wywarl na mnie wielki wplyw, jednak watki homseksualne byly dobrze zakamuflowane, a wiedza ucznia ich nie obejmowala. Kochankowie ukryci byli pod imionami dziewczat.

BABY TROUBLE HOLE. Dziura jest i jej nie ma. Haideger bawil sie tym co jest i tego nie ma, uwazal ze jak nie zrozumie sie pojecia NIC to nie zrozumie sie nic z pojecia bytu. Analizowal pojecie nicosci jakby to byl przedmiot.

Jak sie zaczely 1 sceny, pomyslam, no tak Malge Kubiak atakuje sie za porno, widzialem kilka pornosow, 1 rzecz jaka jest w tych filmach, jezeli jeszcze jest jakas akcja czy fabula, lub jej zarys, to jest pretekstem do rrzniecia, typ nieciekawe porno, ktore jest w sumie nudne. Tymczasem w BTH pojawil sie pewien katalog kina wspolczesnego, pewnych motywow, ktore dostrzeglem wyraznie. Na pewno nie inspirowala sie Kubiak, bo film zrobila 1995, filmem Wintera Bottom 9 Songow na poczatku 2001, 2, 3 rok.

Zaluje ze widzialem jego film tylko raz.

Na przyklad jak W. Bottom byl skupiony na 1 nagiej aktorce, u M. Kubiak jest raczej cale srodowisko, film jest o tyle smialy to jest film ktory ma aspekty, sa tam dziewczyny i chlopcy, kobiety i mezczyzni. Facet tez pokazuje fallusa, nie jest to kino grzeczne, jest pelne fetyszy. Klasycznych fetyszy Sado masochistycznych. Bino & Love to klasyka czarnego lateksowego porno, bez samego aktu plciowego. Tam gdzie Malga jest naga i uprawia seks jest to piekno jak u Borowczyka. Tak jak Hitchcock mowi o dziurce od klucza, jak okreslal porno. Sceny Malgi nie sa grzeszne, sa bardziej radosnie piekne. Mieniace sie kolory w scenach z Malga kontrastuja z latexem, i sa impresjonistyczne. Latexsowe sceny sa bardziej pornograficzne mimo ze nie wystepuje tam nawet akt sexualny.

W filmie jest Mad Max, pelno tego tam. Jest podejscie do Easy Rider na Harleyach ale jest sloneczne rozjasnione w pastelowych kolorach. Muzyka Zbigniewa Karkowskiego i Ulfa Biltinga jest fundamentem calosci muzycznej BTH. Fundamentem jest struktura rytmiczna BAD BYE ENGINE ktora ujednolica forme filmowa, nad ta podstawa pojawiaja sie inne melodie. W pierwszej fazie filmu piosenka Nicka Cave The Singer Johny Casha ujmuje swoim pieknem, muzyka i erotyka tworza zamknieta calostka cielesno muzyczna, z Malga Kubiak i C. M von Hausswolffem.

Chcialem zdiagnozowac, ze powierzchowne zarzuty o pornografie nie maja racji bytu w BTH, bo BTH Kubiak mowi o swoim buntowniczym anarchistycznym stosunku do swiata, porusza zagadnienia metafizyczne, analizy odbicia w lustrze gdy ekran jest rzeczywisty a rzeczywistosc jest fikcja. W styly fenomenalizmu oswieceniowego, ze realnosc uksztaltuje sie poprzez synteze, i nabiera ciala dopiero na ekranie, staje sie czyms nawskros realnym. Koncepcja, pewien pomysl Malgi Kubiak stoi w sprzecznosci z popularnym pogladem lansowanym w historii kina ze kino jest tylko snem. W ogolnej mysli estetycznej sztuka ma tylko wyrazac fantazje, zabawna czarodziejskosc, i sa inne poglady by uchwycila niepokoj swiata, byla kontestujaca. Widac to w progresywnej zaangazowanej nowej fali francuskiej czy amerykanskiej z lat 60 tych i pierwszej polowy lat 70 tych. Sztuka ma zawierac nie tylko elementy estetyczne ale i etyczne. Nagosc w tego typu kinie jest symbolem wolnosci. Malga gra cialem z totalitaryzmem.

Wystepuja w filmie oprocz wczesniej wymienionych Estrella Rydman, Agata Mai, Sun Z, Felix Nordqvist, Kari Jantzen, Norman Mailer, Nick Cave & Bad Seeds, Miss Mess, Andrew Vaahs, Lydia Lunch, Andrew McKanzie, Lillevan Pob Joy, Samira Lastra, Lola Moller, Harry Hoppe, Bjorn Bernardhsson, Lou Lou Kubiak, Laibach i wiele i wielu innych wspanialych. No ale sie zagalopowalem...

Wesolych Swiat,

zycze Panstwu,

Andrzej Slodkowski.
24 12 2014

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 sie 15, 1:59

'KAZDY KOCHANEK ZAWSZE JEST JABLKIEM, ALE JABLKO NIGDY NIE JEST KOCHANKIEM.'
FEDERICO GARCIA LORCA NOIRE DESPAIR, FEDERICO GARCIA LORCA CZARNA ROZPACZ,

scena MARSZU SURREALISTYCZNEGO GDZIE AKTORZY NIOSA SYMBOLE, jak kostka do chinczyka, czaszki, i inne, sa tak surrealistycznie przebrani ze stwarzaja wrazenie frykow, dziwolagow. Przypominaja mi film rezyserki Niemieckiej, Ulrike Otinger, ktora poznalem gdy pokazywalismy ja w Warszawie w DKF w ramach Kina Kobiet, / ktora w wywiadzie powiedziala, najpierw jestem czlowiekiem, potem rezyserem, i rowniez jestem feministka. /Sponsorowaly ten projekt organizacje feministyczne Zachodniej Europy.
Otinger zrobila film/ portret Doriana Greya w swietle prasy brukowej/ to jest cudo nie film. Veruska gra Doriana Greya.
Zrobila tez film /Fryki/, parada w filmie FGLND, przemarsz aktorow przypomina mi Frycki.
Profesor Alexander Jackiewicz powiedzial, bo prosze panstwa wielkosc Bunuela polega na tym, ze zeby byc dobrym surrealista, to trzeba byc dobrym realista; surrealizm Bunuela z pozniejszego okresu to juz nadrealizm.
Dlaczego ja do tego powrocilem, bo w filmie FGLND, Salvador Dali to sam czysty surrealizm. Mimo ze drogi ich sie rozeszly, Bunuela z Dalim, i z Lorca przez homoseksualizm Lorci, i Dalego...
Dali poszedl w strone malarstwa.
A, czy myslisz ze czlowiek moze byc gejem i nie wiedziec o tym? Bo ja sie nad tym zastanawiam.
Jestem wdzieczny Hitchckockowi bo byl pod wplywem surrealizmu w filmie Vertigo, Dali rowniez wspolpracowal z Hitchockiem, zrobii scenografie do filmu z 1945 Urzeczona.
... moj text jest nieslychanie surrealistyczny, i nie wiem czy ulegnie uporzadkowaniu.
Co ciekawe ostatnie filmy Malgi Kubiak dotycza biografii bardzo slynnych artystow, i co jest fascynujace to ze one nie sa gladkimi fabulami dla szkoly, nie sa to dokumenty ktore odkryja rabek tajemnicy; to jest fantastyczne kreacyjne kino mieniace sie niezwykle dynamicznym montazem, czasami tak szybkim, ze mozna miec problem z interpretacja. Film mowi o surrealistach ale same obrazy w tym filmie, jego plastyczna koncepcja, sa zagadkowe, bo czyz to nie jest oryginany pomysl, ze znane skadinnad postacie w estetyce Malgi Kubiak sa surrealistyczne. Bunuel tworca kina surrealistycznego, przedstawiony jest w postaci Szwedzkiego czarnoskorego aktora Ibrachima Faal.
Malga Kubiak jest offowa rezyserka, ale uzywa trickow symboli mitologii kina, bo gdy Bunuel sie przedstawia wedlug kanonu Bonda/ jestem Bond, James Bond; Ibrachim Faal przedstawia sie, Bunuel, Luis Bunuel. Ogladajac film Malgi Kubiak trzeba byc ostroznym, poniewaz moze sie wydawac, ze jest to rapsodia wrazen, ze wzgledu na dynamiczny montaz, kontrasty, i plastyke ostrego z lagodnym. Scena w kawiarani inspirowana Noca Antonioniego, tancerka w body z kieliszkiem to perelka w tle, oddzialywuje na mnie erotycznie, Justyna Kowalska! Tymczasem za rapsodia widac sprecyzowane odniesienia, / w fimie o PPPasolinim Malgi Kubiak wanna ma odniesienie do greckiej kultury, a potym jak Kubiak teraz przyznala sie ze kluczem do niej jest George Bataille, czyli wanna jest osobista fobia Malgi. Kino polskie ma duzy problem z seksem jako takim i kazdym. Kilkoro tworcow filmowych ktorzy maja erotyczna obsesje, czy fobie sa lekcewazeni. Film Andrzeja Zulawskiego o elementach pornograficznych powstal poza Polska. Jego polski film Diabel zostal przeklety ze wzgledu na brutalnosc ale faktycznie za graficzne pokazywanie na gosci. Freudien poslizg ha ha, pokazywanie nagosci. Nawet otwarci i odwazni krytycy ulegli tej polskiej tchorzliwej aberacji, wedlug nich seks nie moze byc wartoscia w sztuce filmowej. Czyli jest defektem filmu.
Jackiewicz moj ukochany profesor, nie tylko odmowil wartosci Zulawskiemu, lecz lekcewazyl tak wybitnego tworce jak Walerian Borowczyk.
Pierwsze 33 minuty FGLND obejrzalem na DVD przeznaczonym dla TVP KULTURA przygotowanym przez Tomasza Filisa, a ocenzurowanym przez szefowa TV X.Y. ktora nie puscila FILMU Z RYBA jak to podkreslila...
Czyzby Malga Kubiak profanowala wczesno chrzescijanski symbol Chrystusa kiedy literalnie martwa ryba Fladra zakrywa genitalia aktora siedzacego w wannie? To Piotr Ostoja Owsiany sugestywnie gra Angela Floresa. Pelni obrazu dopelnia nagi Salvador Dali / Alexi Carpentieri/ w ornacie, a na brzegu wanny siedzi wyzywajaca i piekna Meksykanka An To Nie Ta Mercado! Swietna roli aktorki Polskiej An To Nie Ty!
Federico Garcia Lorca zrobil na mnie gorace wrazenie, jego zycie erotyczne bylo skrzetnie przez rodzine i Frankowski system ukrywane, a zeby dobrze zrozumiec jego poezje i dramat / teatralny / ten element jest dominujacy.
Dla Polskiej / a nie obcojezycznej/ publicznosci to olbrzymi walor poznawczy, poniewaz tomik Poeta Nowojorski z 1929 nie byl jeszcze po Polsku wydany. W filmie duza czesc narracji to wlasnie Poeta Nowojorski.
Po obejrzeniu calosci na pierwszy rzut oka widze podzial na 2 czesci. Druga czesc z lotu ptaka gdzie Lorca jest zaangazowanym dramaturgiem, rezyserem gdzie nawet Bunuel jest znow jego przyjacielem. Wszyscy sa przyjaciolmi, Lorca odkrywa milosc, Bunuel przekomarza sie ze jest trzezwym artysta i najlepszym rezyserem, a Dali jest wielkim surrealista.

Ameryka byla u schylku lat 20 tych Paryzem w sensie modernistycznym. Lorce udalo sie wyjechac do Nowego Jorku uprawiac turystyke seksualna i studia. Napisal tam Nowojorskiego Poete. Ta poezja strukturuje duza czesc filmu. Ten tekst powoduje artystyczna polifonie. Tematyka u Malgi Kubiak sie zmienia, ale styl jej to kino offowe i koresponduje z tematami surrealistycznymi w takim rozumieniu, ze Malga dodaje swoje wlasne elementy, emocje i klucze. Josefina Baker spada wreszcie z piedestalu ikony zamieniajac sie w kobiete z krwi i kosci tanczaca nieslychany nowoczesny zmyslowy taniec. Vianna Asencio jest oszalamiajaca i niezapomniana. Tonacja barwna nie jest jednolita w tym filmie, jak wedrowka artystow, aktorow Lorci, jest w zimnej tonacji, a tymczasem sceny z Josefina Bajker w Harlemie sa gorace, buchajace swiatlem. Nie mozemy tez przeoczyc Michala Piotrowskiego grajacego 3R!
Wydaje mi sie, ze Nowojorski Poeta pokazuje nam, ze za surrealistycznymi frazami, pokazanych jest dwoje ludzi, Lorca I Dali, dla ktorych milosc jest ucieczka z koszmarnego swiata. Ta milosc gejowska jest dla nich ich subiektywnym rajem o metafizycznym wymiarze. Gdzie odbija sie nie zwierciadlo ale jest to ucieczka Lorci z gnijacego ginacego zdehumanizowanego swiata. Lorca jest krytykiem zdehumanizowanej kultury a zwlaszcza Stanow Zjednoczonych. Rozczarowal go swiat industrialny zewnetrzny, opisal go niezwyklymi srodkami literackimi. Wychodzi tez jego lewicowosc. Poezja Lorci to strumien senny, to bardzo nowoczesna literatura.
To samo dotyczy jego dramatu. Lorca pokazujac swoje 4 sztuki w tym filmie, one same jako takie sa pewnym parafilozfocznym dyskursem czym dla Lorci jest teatr/ Teatr to nie kolejna bajka, fabula czy historia, nie ma tu bariery miedzy zyciem Lorci, jego przemysleniami na temat jego teatru, i samego teatru jako gatunku. Sztuka ma byc krytyka establishmentu, antycypuje to co czeka Hiszpanie, czyli wojna domowa i wieloletni faszyzm. Dla Lorci sztuka jest wazniejsza niz zycie, czyli postawa odwazna i romantyczna. Sprawa homoseksualizmu nie jest sprawa prywatna Lorci, powaznie rozpracowuje temat w dramacie Publicznosc, gdzie Shakespearowska Julia grana jest przez mlodego mezczyzne, i kilka postaci meskich wystepuja nago, tylko Alexi Carpentieri odwazyl sie na nagosc w pelni graficzna.
Kino Malgi Kubiak wskazuje kolejny raz, mamy rozbudowana 4.30 min smiala scene seksu. Spreparowany dzwiek poteguje realizm tej sceny. Alvaro Ovalle w roli Federico Garcii Lorci jest znakomicie dobrany, jest piekny, zmyslowy, delikatny, dynamiczny, a przedewszystkim autentyczny. Natomiast jego partner Alexi Carpentierii grajacy Salvadora Dali ma olbrzymia sile seksualna, i smialosc w scenach milosnych jest odbiciem jego pelnej spontanicznosci fanfaronady z jaka trafnie interpretuje sylwetke granego bohatera; bez sladu celebry. Salvador Dali jest tu wspanialym zwierzeciem!
Pomysly Malgi Kubiak sa smiale, jej kino prowokuje, bardzo radykalnym Bunuelowskim posunieciem jest zmarla Matka rezyserki grajaca jeszcze raz krolowa, ktora tak wspaniale zagrala w filmie Gey Hell at Dante Cafe.

Ja od poczatku nawet wiecej wiedzialem o smierci Garci Lorci, nawet nie bedac jeszcze dobrze zapoznany z jego tworczoscia. Faszymz, falanga jest okrutna, ale filmy na ten temat przybilizyly mi ich groze. Sama scena egzekucji w filmie Malgi Kubiak odebralem jako scene z teatru absurdu. Czyli najpierw odbieram groteske a pozniej dopiero dochodzi do mnie samo okrucienstwo. W umieraniu nie jest pokazany tylko patos. To byla zemsta za bycie gejem i zamiast rozkoszy bylo zadanie mu okrutnego bolu. To co dawalo mu radosc stalo sie meka i koncem. Tez mam w sobie cenzora bo powstrzymuje sie od powiedzenia ze oprawca strzelil mu w odbyt po prostu. Jessica Berntson swietnie zagrala znecajacego sie nad Lorca oprawce, pokazala perwersje tego aktu, nie chodzi o to ze strzelila Garcii Lorce w odbyt, ale ze sprawilo jej to radosc i satysfakcje, nie jej ale charakterowi odtwarzanej roli oczywiscie.

Alvaro Ovalle w roli Fedrico Garcii Lorci jest znakomitym aktorem, jego interpretacja jest tak silna ze ja czuje tragizm, bol smierci; zapomnialem ze to jest film wchodzac w swiat FGL. Scena smierci jest korona jego calej znakomitej interpretacji postaci Fedrico Garcia Lorci.

Ostatnia scena filmu gdy Dali siedzi okrakiem na zwlokach Lorci powala pieknem i wzrusza, Salvador maluje mu na twarzy posmiertna maske, spiewa mu kolysanke na droge, wielbi go i kocha. Muzyka w tej scenie wytwarza ludowo religijny podniosly nastroj.

Pozytywnie zaskoczyl mnie sposob prezentacji archiwalnego materialu z wydarzen Czarnego Czwartku w NYC 1929, to ze Malga Kubiak pokazuje je jednoczesnie ze scena w salonie. Optyczna polifonicznosc montazu Malgi Kubiak poglebia i wzbogaca wyraz, powoduje ze film jest osadzony w historii i nowatorski.
Wszyscy wiemy ze faszyzm narodzil sie w panstwach Osi, film Malgi Kubiak przypomina pokazujac Hitlera i Musoliniego maszerujacych do pociagu. Pokazuje tez Franco i fragmenty z Wojny Domowej w Hiszpanii.
Muzyka w filmie jest bogata i dominujaca. Zbigniew Karkowski ulubiony kompozytor rezyserki w utworze noisowym Voltage staje sie leitmotiven korowodu. W filmach Malgi Kubiak muzyka nie jest tylko tlem ale pelni integralna role, juz we wczesniejszych filmach nie tylko ze jest ale czesto muzycy wystepuja na prawach rownym aktorom, czyli na zywo. Naleza do nich Mattias Enberg Szwedzki perkusista i kompozytor, Hanna Chawki i Surreal Lovers grupa rockowa i Derrick Walker i Mr. Spoon, Amerykanscy jazzmeni.
Furuki Yohei ostry utwor elektroniczny pod korowod biwakujacy i teatr. DJ Silver Fox numer disco wspomaga Publicznosc.

ANDRZEJ SLODKOWSKI, FILMOZNAWCA 2014 December 11.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 sie 15, 2:30

'KAZDY KOCHANEK ZAWSZE JEST JABLKIEM, ALE JABLKO NIGDY NIE JEST KOCHANKIEM.'
FEDERICO GARCIA LORCA NOIRE DESPAIR, FEDERICO GARCIA LORCA CZARNA ROZPACZ,

scena MARSZU SURREALISTYCZNEGO GDZIE AKTORZY NIOSA SYMBOLE, jak kostka do chinczyka, czaszki, i inne, sa tak surrealistycznie przebrani ze stwarzaja wrazenie frykow, dziwolagow. Przypominaja mi film rezyserki Niemieckiej, Ulrike Otinger, ktora poznalem gdy pokazywalismy ja w Warszawie w DKF w ramach Kina Kobiet, / ktora w wywiadzie powiedziala, najpierw jestem czlowiekiem, potem rezyserem, i rowniez jestem feministka. /Sponsorowaly ten projekt organizacje feministyczne Zachodniej Europy.
Otinger zrobila film/ portret Doriana Greya w swietle prasy brukowej/ to jest cudo nie film. Veruska gra Doriana Greya.
Zrobila tez film /Fryki/, parada w filmie FGLND, przemarsz aktorow przypomina mi Frycki.
Profesor Alexander Jackiewicz powiedzial, bo prosze panstwa wielkosc Bunuela polega na tym, ze zeby byc dobrym surrealista, to trzeba byc dobrym realista; surrealizm Bunuela z pozniejszego okresu to juz nadrealizm.
Dlaczego ja do tego powrocilem, bo w filmie FGLND, Salvador Dali to sam czysty surrealizm. Mimo ze drogi ich sie rozeszly, Bunuela z Dalim, i z Lorca przez homoseksualizm Lorci, i Dalego...
Dali poszedl w strone malarstwa.
A, czy myslisz ze czlowiek moze byc gejem i nie wiedziec o tym? Bo ja sie nad tym zastanawiam.
Jestem wdzieczny Hitchckockowi bo byl pod wplywem surrealizmu w filmie Vertigo, Dali rowniez wspolpracowal z Hitchockiem, zrobii scenografie do filmu z 1945 Urzeczona.
... moj text jest nieslychanie surrealistyczny, i nie wiem czy ulegnie uporzadkowaniu.
Co ciekawe ostatnie filmy Malgi Kubiak dotycza biografii bardzo slynnych artystow, i co jest fascynujace to ze one nie sa gladkimi fabulami dla szkoly, nie sa to dokumenty ktore odkryja rabek tajemnicy; to jest fantastyczne kreacyjne kino mieniace sie niezwykle dynamicznym montazem, czasami tak szybkim, ze mozna miec problem z interpretacja. Film mowi o surrealistach ale same obrazy w tym filmie, jego plastyczna koncepcja, sa zagadkowe, bo czyz to nie jest oryginany pomysl, ze znane skadinnad postacie w estetyce Malgi Kubiak sa surrealistyczne. Bunuel tworca kina surrealistycznego, przedstawiony jest w postaci Szwedzkiego czarnoskorego aktora Ibrachima Faal.
Malga Kubiak jest offowa rezyserka, ale uzywa trickow symboli mitologii kina, bo gdy Bunuel sie przedstawia wedlug kanonu Bonda/ jestem Bond, James Bond; Ibrachim Faal przedstawia sie, Bunuel, Luis Bunuel. Ogladajac film Malgi Kubiak trzeba byc ostroznym, poniewaz moze sie wydawac, ze jest to rapsodia wrazen, ze wzgledu na dynamiczny montaz, kontrasty, i plastyke ostrego z lagodnym. Scena w kawiarani inspirowana Noca Antonioniego, tancerka w body z kieliszkiem to perelka w tle, oddzialywuje na mnie erotycznie, Justyna Kowalska! Tymczasem za rapsodia widac sprecyzowane odniesienia, / w fimie o PPPasolinim Malgi Kubiak wanna ma odniesienie do greckiej kultury, a potym jak Kubiak teraz przyznala sie ze kluczem do niej jest George Bataille, czyli wanna jest osobista fobia Malgi. Kino polskie ma duzy problem z seksem jako takim i kazdym. Kilkoro tworcow filmowych ktorzy maja erotyczna obsesje, czy fobie sa lekcewazeni. Film Andrzeja Zulawskiego o elementach pornograficznych powstal poza Polska. Jego polski film Diabel zostal przeklety ze wzgledu na brutalnosc ale faktycznie za graficzne pokazywanie na gosci. Freudien poslizg ha ha, pokazywanie nagosci. Nawet otwarci i odwazni krytycy ulegli tej polskiej tchorzliwej aberacji, wedlug nich seks nie moze byc wartoscia w sztuce filmowej. Czyli jest defektem filmu.
Jackiewicz moj ukochany profesor, nie tylko odmowil wartosci Zulawskiemu, lecz lekcewazyl tak wybitnego tworce jak Walerian Borowczyk.
Pierwsze 33 minuty FGLND obejrzalem na DVD przeznaczonym dla TVP KULTURA przygotowanym przez Tomasza Filisa, a ocenzurowanym przez szefowa TV X.Y. ktora nie puscila FILMU Z RYBA jak to podkreslila...
Czyzby Malga Kubiak profanowala wczesno chrzescijanski symbol Chrystusa kiedy literalnie martwa ryba Fladra zakrywa genitalia aktora siedzacego w wannie? To Piotr Ostoja Owsiany sugestywnie gra Angela Floresa. Pelni obrazu dopelnia nagi Salvador Dali / Alexi Carpentieri/ w ornacie, a na brzegu wanny siedzi wyzywajaca i piekna Meksykanka An To Nie Ta Mercado! Swietna roli aktorki Polskiej An To Nie Ty!
Federico Garcia Lorca zrobil na mnie gorace wrazenie, jego zycie erotyczne bylo skrzetnie przez rodzine i Frankowski system ukrywane, a zeby dobrze zrozumiec jego poezje i dramat / teatralny / ten element jest dominujacy.
Dla Polskiej / a nie obcojezycznej/ publicznosci to olbrzymi walor poznawczy, poniewaz tomik Poeta Nowojorski z 1929 nie byl jeszcze po Polsku wydany. W filmie duza czesc narracji to wlasnie Poeta Nowojorski.
Po obejrzeniu calosci na pierwszy rzut oka widze podzial na 2 czesci. Druga czesc z lotu ptaka gdzie Lorca jest zaangazowanym dramaturgiem, rezyserem gdzie nawet Bunuel jest znow jego przyjacielem. Wszyscy sa przyjaciolmi, Lorca odkrywa milosc, Bunuel przekomarza sie ze jest trzezwym artysta i najlepszym rezyserem, a Dali jest wielkim surrealista.

Ameryka byla u schylku lat 20 tych Paryzem w sensie modernistycznym. Lorce udalo sie wyjechac do Nowego Jorku uprawiac turystyke seksualna i studia. Napisal tam Nowojorskiego Poete. Ta poezja strukturuje duza czesc filmu. Ten tekst powoduje artystyczna polifonie. Tematyka u Malgi Kubiak sie zmienia, ale styl jej to kino offowe i koresponduje z tematami surrealistycznymi w takim rozumieniu, ze Malga dodaje swoje wlasne elementy, emocje i klucze. Josefina Baker spada wreszcie z piedestalu ikony zamieniajac sie w kobiete z krwi i kosci tanczaca nieslychany nowoczesny zmyslowy taniec. Vianna Asencio jest oszalamiajaca i niezapomniana. Tonacja barwna nie jest jednolita w tym filmie, jak wedrowka artystow, aktorow Lorci, jest w zimnej tonacji, a tymczasem sceny z Josefina Bajker w Harlemie sa gorace, buchajace swiatlem. Nie mozemy tez przeoczyc Michala Piotrowskiego grajacego 3R!
Wydaje mi sie, ze Nowojorski Poeta pokazuje nam, ze za surrealistycznymi frazami, pokazanych jest dwoje ludzi, Lorca I Dali, dla ktorych milosc jest ucieczka z koszmarnego swiata. Ta milosc gejowska jest dla nich ich subiektywnym rajem o metafizycznym wymiarze. Gdzie odbija sie nie zwierciadlo ale jest to ucieczka Lorci z gnijacego ginacego zdehumanizowanego swiata. Lorca jest krytykiem zdehumanizowanej kultury a zwlaszcza Stanow Zjednoczonych. Rozczarowal go swiat industrialny zewnetrzny, opisal go niezwyklymi srodkami literackimi. Wychodzi tez jego lewicowosc. Poezja Lorci to strumien senny, to bardzo nowoczesna literatura.
To samo dotyczy jego dramatu. Lorca pokazujac swoje 4 sztuki w tym filmie, one same jako takie sa pewnym parafilozfocznym dyskursem czym dla Lorci jest teatr/ Teatr to nie kolejna bajka, fabula czy historia, nie ma tu bariery miedzy zyciem Lorci, jego przemysleniami na temat jego teatru, i samego teatru jako gatunku. Sztuka ma byc krytyka establishmentu, antycypuje to co czeka Hiszpanie, czyli wojna domowa i wieloletni faszyzm. Dla Lorci sztuka jest wazniejsza niz zycie, czyli postawa odwazna i romantyczna. Sprawa homoseksualizmu nie jest sprawa prywatna Lorci, powaznie rozpracowuje temat w dramacie Publicznosc, gdzie Shakespearowska Julia grana jest przez mlodego mezczyzne, i kilka postaci meskich wystepuja nago, tylko Alexi Carpentieri odwazyl sie na nagosc w pelni graficzna.
Kino Malgi Kubiak wskazuje kolejny raz, mamy rozbudowana 4.30 min smiala scene seksu. Spreparowany dzwiek poteguje realizm tej sceny. Alvaro Ovalle w roli Federico Garcii Lorci jest znakomicie dobrany, jest piekny, zmyslowy, delikatny, dynamiczny, a przedewszystkim autentyczny. Natomiast jego partner Alexi Carpentierii grajacy Salvadora Dali ma olbrzymia sile seksualna, i smialosc w scenach milosnych jest odbiciem jego pelnej spontanicznosci fanfaronady z jaka trafnie interpretuje sylwetke granego bohatera; bez sladu celebry. Salvador Dali jest tu wspanialym zwierzeciem!
Pomysly Malgi Kubiak sa smiale, jej kino prowokuje, bardzo radykalnym Bunuelowskim posunieciem jest zmarla Matka rezyserki grajaca jeszcze raz krolowa, ktora tak wspaniale zagrala w filmie Gey Hell at Dante Cafe.

Ja od poczatku nawet wiecej wiedzialem o smierci Garci Lorci, nawet nie bedac jeszcze dobrze zapoznany z jego tworczoscia. Faszymz, falanga jest okrutna, ale filmy na ten temat przybilizyly mi ich groze. Sama scena egzekucji w filmie Malgi Kubiak odebralem jako scene z teatru absurdu. Czyli najpierw odbieram groteske a pozniej dopiero dochodzi do mnie samo okrucienstwo. W umieraniu nie jest pokazany tylko patos. To byla zemsta za bycie gejem i zamiast rozkoszy bylo zadanie mu okrutnego bolu. To co dawalo mu radosc stalo sie meka i koncem. Tez mam w sobie cenzora bo powstrzymuje sie od powiedzenia ze oprawca strzelil mu w odbyt po prostu. Jessica Berntson swietnie zagrala znecajacego sie nad Lorca oprawce, pokazala perwersje tego aktu, nie chodzi o to ze strzelila Garcii Lorce w odbyt, ale ze sprawilo jej to radosc i satysfakcje, nie jej ale charakterowi odtwarzanej roli oczywiscie.

Alvaro Ovalle w roli Fedrico Garcii Lorci jest znakomitym aktorem, jego interpretacja jest tak silna ze ja czuje tragizm, bol smierci; zapomnialem ze to jest film wchodzac w swiat FGL. Scena smierci jest korona jego calej znakomitej interpretacji postaci Fedrico Garcia Lorci.

Ostatnia scena filmu gdy Dali siedzi okrakiem na zwlokach Lorci powala pieknem i wzrusza, Salvador maluje mu na twarzy posmiertna maske, spiewa mu kolysanke na droge, wielbi go i kocha. Muzyka w tej scenie wytwarza ludowo religijny podniosly nastroj.

Pozytywnie zaskoczyl mnie sposob prezentacji archiwalnego materialu z wydarzen Czarnego Czwartku w NYC 1929, to ze Malga Kubiak pokazuje je jednoczesnie ze scena w salonie. Optyczna polifonicznosc montazu Malgi Kubiak poglebia i wzbogaca wyraz, powoduje ze film jest osadzony w historii i nowatorski.
Wszyscy wiemy ze faszyzm narodzil sie w panstwach Osi, film Malgi Kubiak przypomina pokazujac Hitlera i Musoliniego maszerujacych do pociagu. Pokazuje tez Franco i fragmenty z Wojny Domowej w Hiszpanii.
Muzyka w filmie jest bogata i dominujaca. Zbigniew Karkowski ulubiony kompozytor rezyserki w utworze noisowym Voltage staje sie leitmotiven korowodu. W filmach Malgi Kubiak muzyka nie jest tylko tlem ale pelni integralna role, juz we wczesniejszych filmach nie tylko ze jest ale czesto muzycy wystepuja na prawach rownym aktorom, czyli na zywo. Naleza do nich Mattias Enberg Szwedzki perkusista i kompozytor, Hanna Chawki i Surreal Lovers grupa rockowa i Derrick Walker i Mr. Spoon, Amerykanscy jazzmeni.
Furuki Yohei ostry utwor elektroniczny pod korowod biwakujacy i teatr. DJ Silver Fox numer disco wspomaga Publicznosc.

ANDRZEJ SLODKOWSKI, FILMOZNAWCA 2014 December 11.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 5 sie 15, 11:45

Rcenzja ANDRZEJ SLODKOWSKI!
Film, malgi Kubiak,
Annemarie Schwarzenbach Duende.

... zaczniemy od tego, wkrotce bedziemy musieli objac calosc filmografii Malgi Kubiak. Z jakiego powodu? Z takiego ze dotychczasow a tworczosc Malgi Kubiak przy dzisiejszej mozliowosci zmiennej recepcji, niestety nie zawsze ma ona mozliwosc przedstawienia swojej tworczosci z braku dystrybucji, agenta, czy jakis innych wzorcow promocji.
Tymczasem rozwija sie JEJ tworczosc plynnie, poglebiajac sie w tematach jej bliskich, chociaz w wielu filmach elementy erotyczne w jakis sposob wychodza na 1 plan, co jest jedynie efektem tornado, czyli deficytu percepcji widza, ktory/ktora po widoku genitalii meskich lub damskich, zapomina o bozym swiecie.
O co mi chodzi, pytanie dziennikarki w 2008, czy pani robi porno? Czy pani boi sie sama spac...Jest to przyklad braku wrazliwosci na zawartosc filmu. Jesli mowimy o erotyce to na mnie tez robi to wrazenie.. Zostalam ujety erotyka tego filmu ANNEMARIE SCHARZENBACH DUENDE. Jednak szybko zaskoczyl mnie temat, ktorego brakuje mi w kinie polskim. Poniewaz film A.S.D. pokazuje pewien okres historii kultury Europejskiej gdzie od rzeczy bardzo sybiektywnych jak milosc czy opium, przechodzimy do biograficznego filmu w kontekscie historycznym, czyli okres 3 Rzeszy, ktory opowiada historie Cyganerii, Bohemy Niemieckiej i nie tylko. Pojawia sie Klaus Mann, Stanislawa Przybyszewska, Margot von Opel i wielu innych. O Eryce Mann tylko sie mowi, fizycznie jest ona nieobecna, mimo ze byla wielka niespelniona choc skonsumowana miloscia Annemarie Schwarzenbach. Jesli chodzi o styl tu zaprezentowany to jest dostrojony do epoki o ktorej mowi. Jezeli we wczesniejszym filmie jak Gay hell at Dante Cafe styl bardziej przypominal poetyke undergroundu amerykanskiego to A.S.D. jest bardziej klasyczny, plastyczny w kadrach, ale jest tez teatralny. Rozbija sie na segmenty, widze wyraznie obrazy, silne swiatlo, ostrosc barwy, szczegoly kostiumow, architektury / sfilmowanej notabane w Sztokholmie, ktory gra Berlin 1933, szczegolnie frapuje mnie czarne tlo w klubie bo dzieki temu sa silnie wyeksponowane szczegoly plastyczne czy aktorskie ktore bylyby bardziej zamazane, gdyby tlo bylo tak realistycznie wypelnione jak pierwszy plan. Tutaj ta teatralnosc jest zaleta. A to ze jest srodkiem artystycznym swiadczy rozmowa dwoch aktorek, na przyklad, przy zblizeniach widzimy ze sa one ciagle w tym samym miejscu. To nie jest kino amerykanskie, tutaj mamy perspektywe osadzenia w kadrze. Scena jest panoramiczna, sa tez pol kadry, glebia ostrosci jest ciekawa, jest rozrozniony plan 1, 2, 3 itd. To jest klasyczna metoda Orsona Wellsa.
Bardzo podoba mi sie, ze akcja dzieje sie w 3 Rzeszy pokazywanej przez zdjecia dokumentalne. Pochody Nocy Krysztalowych, swastyka ze zniczy, palenie ksiazek pod Rajhstagiem, oczywisie nie podoba mi sie AKT, ale wstrzasajacy jest Tenze dokument. Krotkosc dokumentalnych momentow nie przerywa historii milosci lesbijskiej czy scen klubowych. Secesyjnosc jest przerywana czarno bialym dokumentem, ktory nie zaburza naturalnej wiodacej akcji filmu, jedynie podkresla jednosc miejsca i czasu. Chociaz film Malgi Kubiak nie jest filmem muzycznym to estetycznie moglby miec swoje pierwowzory w takich arcydzielach jak Zmierzch Bogow Viscontiego, czy Cabaret Boba Fossa. Sa sceny tanca Cherlestona pokazujace radosc zycia. Poniewaz wszyscy mamy swiadomosc historyczna. Upadek 3 Reszy, upadek Europy, upadek wolnosci jaka reprezentowal w 1933 Berlin, koszmarna historie faszyzmu Niemieckiego, czyli wiemy co naszych bohaterow czeka, nie tylko historyczny Titanick, a absolutna zaglada, i ruiny. Film zaczyna sie od wstrzasajacego, juz zbombardowanego w 1945 Unter den Linden w Berlinie. Choc sama akcja filmu konczy sie na smierci Annemarie Schwarzenbach w 1942.
Nie pragne opowiadac wszystkich epizodow milosnych ale warto zwrocic uwage na sugestywna odwazna gre Agaty Mocarskiej w tytulowej roli Annemarie Schwarzenbach i Eweliny Roos szwedzkiej znanej aktorki bourleski, czy polskiej An To Nie Ty. Scene Mocarska / Roos, czyli Annemarie z kochanka przezylem wrecz erotycznie! Fetysz tego erotyzmu przezylem silnie emocjonalnie. Polecam! Wprowadza orginalnosc i sile elementow pornograficznych gdzie Malga Kubiak przyslowiowo bryluje, wpisujac sie w tradycje artystycznego kina erotycznego reprezentowanego np w filmie Bestia 1975 Waleriana Borowczyka. Swietnie gra Klausa Manna Michal Piotrowski polski aktor mieszkajacy w Sztokholmie. Gra rowniez spiewaczke w kabarecie, i pielegniarza w Nowym Jorku.
Natomiast groteskowa silna czarno biala / w sepii/ scena lobotomii przypomina Braci Marks. Zycie Annemarie Schwarzenbach wzbudza ogromny podziw dla jej niezaleznosci, autonomii, wewnetrznej i zewnetrznej wolnosci. Byla ikona wolnosci w najbardziej podstawowym sensie, robila to co chciala, zakladamy ze nie szkodzila ludziom. A jednak zaskorupiale i ortodoksyjne spoleczenstwo magnaterii Szwajcarskiej postawilo jej granice nie do pokonania.
Scena lobotomii przy udziale 3 chirurgow, Watsona, Freemana i Forela ktorzy w obrazie przypominaja klasycznych Braci Marks ze slynnej amerykanskiej burleski z lat 1930/40. Ich twarze przypominaja rowniez Chaplina z filmu Dyktator. Tu znow odzywa sie umilowanie Malgi Kubiak do poetyki nowej fali, czyli zlamanie wczesniej zaproponowanej konwencji zewnetrznej filmu.
Scena jest groteskowa, ale jej wymowa jest przerazajaca. Operacja lobotomii jaka przeprowadzono na Schwarzenbach pacyfikujac ja, jest aktem totalitaryzmu. Poparta naukowo nowa wtedy metoda pacyfikowala niebezpieczne zbuntowane jednostki spoleczenstw. I tak jak kazdy bunt ma swoja cene, Annemarie Schwarzenbach stala sie wegetatywnym calkowicie uleglym czlowiekiem.
Kino Kubiak jest autorskie, tutaj gra dr. Forella, Watssona gra Paja Rasinska, Lolla Moller szwedzka rezyserka gra dr. Freemana.
W filmie Malgi Kubiak uwieczniona zostala rowniez polska dramaturg Stanislawa Przybyszewska / Sprawa Dantona /. Hanna Chawki jest Szwedka, zagrala Przybyszewska, jedna z kochanek Schwarzenbach, robi przejmujace wrazenie swoja nadekspresyjna gra. An To Nie Ta, aktorka pojawiajaca sie w kilku filmach Malgi Kubiak gra wladcza demoniczna piekna baronowa Margot von Opel. Paja Rasinska gra mloda Carson McCullers. Pokolenie artystow zyjacych w latach 30ych minionego stulecia mialo To Cos, artystow i pisarzy XIX wieku kiedy dlugosc zycia byla krotka. Liczyla sie intensywnosc zycia. Pelna doza autodestrukcji. Przybyszewska zyla 34 lata tak jak Schwarzenbach. Obie byly morfinistkami. Mozna miec wielki zal do rzeczywistosci co mogloby byc dalej, ale sa niezaprzeczalnym dowodem swojej epoki. Bogowie zyja krotko. Annemarie Schwarzenbach 1908 - 1942 zbliza sie do nas, a byla niezwykla w swoim czasie. Byla pisarka, fotografem, podrozniczka, tworczynia filmow dokumentalnych, samochodem przemierzala Azje, Europe, Afryke i Stany Zjednoczone. Jest niezwykla w naszych czasach...
Muzyka, Zbigniew Karkowski elektroniczna Noise, Hanna Chawki jest muzykiem, spiewa wlasne i slynnego Kurta Weilla kompozycje z Opery za Trzy Grosze, Pola Negri Tango Noturno z lat 30tych, Kurt Weill Opera za Trzy Grosze, Om Kaulthoume, Michal Piotrowski spiewa swoja wlasna. Dana Platter i Dorota Zarowiecka prezentuja piosenke z filmu Blekitny Aniol,

"Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt" ("Falling in Love Again")
music by Friedrich Hollaender, lyrics by Robert Liebmann, [3] sung by Marlene Dietrich

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 6 sie 15, 16:25

w porozumieniu z Andrzejem Slodkowskim zamieszczam jego dywagacje na temat mojego kina. Jest on oebcnie prawie wylacznym recenzentem moich filmow, ale nie narzekam. Widzial Game Girl (2006) ale zasnal i musi zobaczyc kolejny raz aby napisac cos. No i musimy znalezc duzy ekran, u Darii `Infanti obecnie z a goraco.
Planuje tez zrobic wywiad z Andrzejem Slodkowskim, teraz wrzucam jego recenzje o moim nadchodzacym filmie ANDY WARHOL TO SE VRATI. Mialam z nim spotkac sie dzis na otwarciu w Zachecie ale watpie abym sie wybrala, jest za goraco, i probuje pojsc do przodu z montazem nowego filmu, material jest ilosciowo powalajacy, a jeszcze kilka epizodow do nakrecenia.
Moja stala wspolpraca z Andrzejem Slodkowskim nakrecila sie mocniej od kilkunastu miesiecy gdy zawarlismy kontrakt ze bedzie dla mnie robil opracowania, powodow bylo kilka, to ze starszliwie go nakrecalo moje kino, ze mam te materialy, ze ciekawa jestem jego opinni, jak i to ze nie mial co jesc, chodzil po smietnikach i szukal.
TERAZ INTERESUJACE SPOJRZENIE MOJEGO NOWEGO AKTORA, JEDNEJ z 5 OSOB GRAJACYCH ANDY WARHOLA (i nie tylko) w ANDY WARHOL TO SE VRATI.
(aha, zeby calkiem nie odchodzic od tematu, widzielismy wspolnie AMY na pokazie przedpremierowym w Kinie Muranow, i napiszemy wspolnie cos moze w formie rozmowy, wkrotce.
Kiedy obserwowalem scene i sam w niej bralem udzial, to najdziwniejsze bylo to za zaczalem sie zastanawiac o czym bedzie ta historia. Czy ksztalt pojawi sie dopiero na filmie? Caroline Lopatynsky zaskoczyla mnie, jej gra aktorska i realizm tej aktorki doszedl do swoistej syntezy. Zycie bankietowe wdarlo sie do tego filmu. Wiedziala o co jej chodzi i sie wyrozniala, Caroline wydawala mi sie wczesniej wyciszona i jakby oddalona, schowana, a tu przedstawila ogromny zywiol. Marta Konarzewska zaprezentowala styl jakiego szukam w kinie, Konarzewska byla tylko na wpol naga, podczas gdy Lopatynsky byla calkowicie naga. Dzisiejsza scena byla radosna, spotkala mnie nagroda. Konwicki kochal sie w swoich aktorkach. Pretty woman Marta Konarzewska. Ja chcialbym zagrac w mundurze. W peruce czarnej podobalem sie sobie. Tajemnica aktorek jest to ze nawet jezeli maja swiadomosc niepopelnienia pewnych gestow jak rozebrac sie, a potem to sie dzieje, proces filmowania wymusza smiale gesty. To tak jak powiesc pisze pisarzem/pisarka gdy juz go mocno wciagnie, Caroline jest poetka oprocz tego ze jest aktorka, i rozbudowana wyobraznia poetycka poglebia jej aktorstwo, dziala na jej wlasna wyobraznie i sprawie ze podejmuje spontanicznie te silnie odwazne gesty. Natomiast Konarzewska gdy zobaczyla niezwykla smialosc Caroline, tez w swojej kolejnej scenie zagrala odwaznie i radosnie.
x
Gdy gralem Warhola w scenie z aniolem to czulem ze nie tylko gram. Najpierw bylem aniolem a pozniej bylem Warholem. Jak bylem aniolem to czulem sie na zewnatrz, nawet zapomnialem ze mam skrzydla. W scenie z aniolem w sposob szkolny wypowiadalem kilka zdan po niemiecku, i ponioslo mnie. Interakcja, aktor ktory gral aniola oddzialywal na mnie, odszedlem od szkolnego jezyka i zaczalem improwizowac wchodzac w dialog, nagle rozumialem angielski, bylem WARHOLEM i rozmawialem z ANIOLEM! Czym jest medium filmowe, bylem Warholem, bylem pewien ze fotografia jest podstawa, czy konstrukcja czy ruch czy materia kina i swiata jest podstawa. Bylem przekonany ze gdyby nie fotografia to nie wiem jak by sie narodzilo kino. Fotorafia jest ozywionym obrazem. Kino nie wychodzi z lieteratury.
Czym jest kino wychodzi u Godarda. W tworczosci Malgi Kubiak zarysowuje sie pewna calosc, pojawiaja sie wybitne postaci filmowcow, artystow, a jednak watek ideaowy jest wazny i przemyslany i polityczny. Dla mnie underground jest czyms zywym. Warhol nie wchodzil w komercje...
X
PO OBEJRZENIU pierwszych 25 zmontowanych minut filmu Malgi Kubiak Andy Warhol To Se Wrati.
Nie scen w jakich bralem udzial.
x
Nawiazujemy do tego co obejrzalem, ze to jest powrot do europejskiej awangardy lat 60 tych, kiedy sie narodzila w 1959 roku francuska nowa fala, 400 Batow Godarda. Mozna by powiedziec ze jak sie pojawily te cechy awangardy to byly zaprzeczeniem regul kina klasycznego klasycyzujacego. I na przyklad jest cos takiego w tym kinie jak subiektywna kamera, czyli zdjecia krecone z reki, odwrocenie sytuacji z planu i z filmu do bolu kontrolowanej, rygorystycznej, rygorystycznie realizowany scenariusz w ktorym nie ma mozliwosci na nawet najmniejsza improwizacje.
Malo uswiadomieni krytycy, ktorzy o awangardzie niestety slyszeli niewiele lub nic, nie zauwazaja ze pozorny chaos w obrazowosci jest bardzo precyzyjnie wyznaczony. Zakomponowany chaos, jak chaos wszechswiata, ma bardzo rozne logiczne przebiegi. Ta inna wizja subiektywna swiata jest psychologicznie rozpracowana, i kontrolowana. Nie jest to swiat widziany wedlug modelu oswieceniowego gdzie rzadza prawa przyczynowo skutkowe, ze swiat jest linearny. U Malgi Kubiak jest pewien okreslony porzadek, scena u Godarda Do Utraty Tchu jest dowodem na 2 watki rownolege rozwijace sie, Belmondo I Jane Sibeerg, dla nowej fali polifionia jest bardzo charakterystyczna. Sama avangarda jest uzasadniona w sumie czystym realizmem. Kino klasyczne natomiast jest od rzeczywistosci oderwane. Czesto niestety sie zdarza, ze niektorzy krytycy w sposob zafalszowany odbieraja filmy Malgi Kubiak, juz z gory sa negatywnie nastawieni, imputujac autorce ze to co jest skomponowane precyzyjnie w swojej istocie odbieraja jako kino chaotyczne, nieprecyzyjne, niezroumiale. W wypadku Malgi jej kino jest zywe, przemyslane, i precyzyjne, ostatnie filmy sa bardziej klasyczne, sa dowodem na jej warsztat. Tu w Warholu To Se Wrati, jest pozrnie zaburzony swiat filmowy. A w rzeczywistoci jest bardzo precyzyjnie wyznaczony. I ze nawet dygresja jest bardzo mocna. Porownajmy do muzyki Pendereckiego, Tren Ofiarom Hisroshimy jest pozornie brzmieniowo w chaosie dzwiekowym ale w partyturze, to sa bardzo precyzjnie i logicznie rozlozone struktury dzwiekowe. Gdzie nawet dysonans tworzy harmonie. Kwestia stylu jest niewyznaczenie, stylistycznie nie jest to muzyka niebianska. Tak jak filmy Malgi Kubiak, swiat jaki pokazuje jest pelen bolu, goryczy i psychologicznego napiecia. Dlaczego krytyka atakuje lub ignoruje film M.K, poniewaz ich argumenty sa niefilmowe, zewnetrzne, ze seks, ze techniczne niedociagniecia, lub to samo na temat dzwieku, czy brak solidnego budzetu, a przedewszystkim jej innego systemu myslowego w kinie, to nie sa lagodne komedyjki z lat 30 tych. Czestym zarzutem nawet laskawszych krytykow, to ze krytka nie rozroznia montazu od materialu, zarzucajac Maldze ze to swietny material.. na film, kiedy to juz jest film. Aby te sytuacje uzdrowic, ta krytyka powinna sie otworzyc na jej swiat filmowy i wtedy ujawnia sie elementy wlasciwe. Krytyka chce zobaczyc to czego nie powinna zobaczyc a nie chce widziec tego co widziec powinna. Schubertowi zarzucano ze zle komponuje, zle laczy akordy bo nie stosuje zasady klasycznej, Schubert robi wylom w kompozycji wprowadzajac rozwiazanie historyczne aby przedstawic, oddac psychike rozpadajcego sie swiata lub smierc. Andy Warhol zastosowal te sama metode, te sama matryce, zalamujac, harmonie typu dysonans, konsonans, dysonans, konsonans. U Warhola jest rozszarpanie, i harmonia ale zawieszona. Widze to u Malgi Kubiak.
! rzecz jaka mi sie nasuwa TO obraz erotyczno kolorowy.
Obecny ale lekko ukryty obraz polityczny, psychologiczny, obyczajowy.
Swiat jaki widze przez 25 pierwsze minut, ta sztuka to nie zabawa. Chociaz Tomasz Mann powiedzial ze muzyka jako jedna ze sztuk jest politycznie podejrzana. Film M.K pokazuje artyste Warhola ktorego frapuja rzeczy polityczne, akcja dokumentalna fimu Malgi zaczyna sie w Palestynie Awangardowy artysta/ artystka nie odwraca sie od polityki. Sztuka staje sie tematem filmu. Sztuka nowoczesna, sztuka awangardowa. Bohaterem jest Warhol, i jego ekipa. Warhol tworzy rowniez w filmie dziela sztuki, w temacie tabu czyli erotyzmu, oczywiscie chodzi o homoseksualizm, lesbianizm; Warhol byl homoseksualista.
Co mnie urzeklo to radosna atmosfera wynikajaca z rozesmianych umalowanych dziewczat, barwnych strojow i braku strojow. Bezbledny Warhol, we wlasnej jego osobie do czego jeszcze nie mialem okazji poznac, gdzie znow szykuje sie super kreacja Miro Kaminskiego. Podkreslic musze Caroline Lopatynsky w roli Edi Sedvick i Marty Konarzewskiej w roli Vivy. Mloda aktorka Caroline Lopatynsky jest coraz bardziej smiala, niesamowita wrecz miejscami. A Konarzewska jej dorownuje.

ANDRZEJ SLODKOWSKI FILMOZNAWCA 2015.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 6 sie 15, 20:07

W rezultacie zrobił się wątek o Maldze Kubiak a nie o filmie Pasolini :) ;).

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 6 sie 15, 20:08

Malga Kubiak napisał(a):w porozumieniu z Andrzejem Slodkowskim zamieszczam jego dywagacje na temat mojego kina. Jest on oebcnie prawie wylacznym recenzentem moich filmow, ale nie narzekam. Widzial Game Girl (2006) ale zasnal i musi zobaczyc kolejny raz aby napisac cos. No i musimy znalezc duzy ekran, u Darii `Infanti obecnie z a goraco.

:shock:

eliska

Na forum od:

Post 6 sie 15, 20:14

Querelle napisał(a):
Malga Kubiak napisał(a):w porozumieniu z Andrzejem Slodkowskim zamieszczam jego dywagacje na temat mojego kina. Jest on oebcnie prawie wylacznym recenzentem moich filmow, ale nie narzekam. Widzial Game Girl (2006) ale zasnal i musi zobaczyc kolejny raz aby napisac cos. No i musimy znalezc duzy ekran, u Darii `Infanti obecnie z a goraco.

:shock:

cyt. : ale zasnął :)))))) -liczy się szczerość :)

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 6 sie 15, 21:08

tak, liczy sie szczerosc! Wlasnie o to mi tu chodzi, wreszcie ktos odpowiedzial, a raczej ruszyl gambitem, a dalej co? Juz kilka osob zrobilo owtarcie, czyli ten slawny gambit, bez tykania tematow na jakie staram sie zainicjowac dialog. Oprocz pierwszej osoby z chomikiem lub jakims innym zwierzakiem na focie. Ciesze sie jekkolwiek z Waszej reakcji, chwytajcie dalej! Dziekuje i pozdrawiam w upalna noc, malga
Ostatnio edytowano 6 sie 15, 22:32 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 2 razy

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 6 sie 15, 21:17

Eliske, mowisz, piszesz ze watek o Maldze, a nie o filmie Pasolini. Dokladnie o filmie PPPasolini x 2 2015 Malgi Kubiak. O filmie PPPasolini x 2, ktory definitywnie pokazal by sie we Wroclawiu w KNH gdyby KNH tak nie wspanialomyslnie odrzucilo (uwaga mam problemy z ortografia wiec ten temat do dyskusji odpada, prosze) najpierw w zawartosci Festiwalu LGBT 2015, a pozniej juz ciezszy kaliber Tmobile NH IFF 2015. Podkreslam, pragne, i nie tylko ja pragne, reaktywowac te(a) ze Specjalna selekcja LGBT Festivalu, zawierajaca wygrany (nagroda publicznosci ) PPPasolini x 2, i selekcje Wiktora Morki, dyrektora Festiwalu LGBT 2015. pozdrawiam, Malga
Co do mojego recenzenta, filmoznawcy A.S. to czytajec jego texty zauwazasz raczej jego kunszt, wiedze, pasje i zaciecie, przegapisz cos duzo wazniejszego, tragicznego co jest tuz obok tego na co kierujesz uwage, ze zasnal. Ma fatalne spadki, deficyt zelaza, z powodow wyszczegolnionych tuz obok tego co zauwazylas, Eliske, i ta druga osoba. To jest dokladnie to samo, o czym A.S. ciagnie temat walczac o moje kino, ze musisz sie zaczac koncentrowac na tym co jest najwazniejsze, a nie co jest najbardziej banalne. Wiesz, o czym mowie?
Tak, czy inaczej dziekuje, ze sie odzywasz; to dobry znak.

jiru

Na forum od:
7 sie 15, 3:32

Post 7 sie 15, 5:03

cyt. : ale zasnął :)))))) -liczy się szczerość :

:chaplin: PIER PAOLO PASSOLINI VS PIER PAOLO PASSOLINI DLACZEGO NIE ???
MIRO

eliska

Na forum od:

Post 7 sie 15, 11:16

W moim odczuciu Pani Malgo Kubiak oraz nie kwestionując ani Pani dokonań, ani intencji, taktowniej by było gdyby Pani swoje posty zamieszczała w osobnym wątku a nie tu, bo jak by było gdyby był dyskutowany Pani film, a reżyser filmu Pasolini wstawiał swoje cv i dorobek pod Pani wątkiem ? A w takim osobnym wątku może by i rozwinęła się dyskusja, dialog.
A tu jak by nie na miejscu rozważać Pani uwagi co do nie podjęcia Pani propozycji wobec organizatorów Nowych Horyzontów, bo to też od nich zależy selekcja filmów, oraz tworzenie sekcji. I to oni winni być adresatem Pani postów czy maili.
Tu jest wątek Abla Ferrary i jego filmu i to on tu jest bohaterem wątku, a mam wrażenie, że Pani jego kosztem załatwia swoje sprawy.
Uwaga w ramach szczerości. :). Pozdrawiam.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 7 sie 15, 11:22

jezusmaria, co się tutaj wyprawia ;)
korez

korez

Na forum od:

Post 7 sie 15, 11:24

jakoś mało rozgarnięty jestem bo nie kumam o co w tym wszystkim chodzi ;)
korez

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 7 sie 15, 11:32

Ello Eliska, Lub Ello pAni Elisko, mozemy na pani, no i zaraz zamieszcze swoja fote profilowa bo zamierzam pozostac. To nie jest watek dotyczacy stricte tego co pani wymienia. To ja zaczelam ten watek kierujac sie mozliwoscia wypowiedzenia wlasnych opinii w sektorze Kazdy Ma Swoje Kino. Na temat filmu jaki nie byl pokazany bo festiwal LGBT Filmowy 2015 nie odbyl sie w KNH, tak jak odbywal sie w latach poprzednich. Nie chce dyskutowac w tej chwili z organizatorami, (NOTABENE organizatorzy nie odpowiadaja na emaile NOTORYCZNIE, pani sobie nawet nie wyobraza jak to wyglada prosze pani) tylko zycze sobie dyskusji na forum. Jest to forma otwarta i wskazana w tym momencie. Kazdy ma swoje kino. Ja mam swoje kino a nawet wiecej .. mam swoje kino autorskie o tym jest mowa w tym watku. Nie narzucam sie tylko poddaje dyskusji temat powyzej wymieniony. Samo zycie rzuca Gambity, a wiec rzucilo i mi...
(panna) Malga Kubiak
:chaplin:
Ostatnio edytowano 7 sie 15, 11:51 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 2 razy

eliska

Na forum od:

Post 7 sie 15, 11:38

Ok, Małgo :) nie musi być Pani tez do mnie. :).
Faktycznie sama załozylaś wątek, więc niech będzie jak chcesz...

Korez :) jest forum, są rózne zdania :), więc nic się tu nie wyprawia :) w zasadzie.

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 7 sie 15, 11:44

Korez - to ja tylko dodam: po prostu nowi użytkownicy nie zawsze rozeznają, że ogłoszenia, anonse, apele, protesty zamieszcza się zwyczajowo w dziale: rozmawiamy, a w "Każdy ma swoje kino" dyskutujemy o filmach, które nas zachwyciły bądź zniesmaczyły podczas minionej już (niestety) edycji.
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

korez

Na forum od:

Post 7 sie 15, 13:15

hmmm, bardzo długo mnie nie było na Forum NH. Wracam do korzeni (z samym Festiwalem nigdy się nie rozstałem i uczestniczę w nim od drugiej edycji). Jakiś sentyment mnie tu ściągnął i widzę, że nic od wielu lat się tutaj nie zmieniło. Nadal czuję się tu jak w domu ;) trochę kulturalnych sporów i ogromna miłość do kina ;)
korez

maniekh7

Na forum od:
25 lip 12, 15:00

Post 7 sie 15, 17:49

eliska napisał(a):W rezultacie zrobił się wątek o Maldze Kubiak a nie o filmie Pasolini :) ;).

W zasadzie wyczuwa się sporą megalomanię, bo promocją już tego nazwać nie można.
Bardzo cenie sobie twórcze zaangażowanie Pani Malgi Kubiak, ale z przeczytanych postów wynika bardziej rozgoryczenie, niż cokolwiek innego. Pamiętam poprzedni film Pani Malgi....

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 7 sie 15, 19:03

ah a ktoz mnie ukaral za megalomanie i tytul mi zmienil? ja sie jeszcze nie wypowiadalam na temat Mistrza Pasoliniego! Mowilam o swoim filmie; daleko mi od megalomani, Freudien slip, poslizg, daleko mi do, :evil: no i nie moge pana zaytutuowac bo nie zapamietalam panskiej Xywy. :twisted:
Wlasnie jest u mnie Andrzej Slodkowski, nie jest pewnie czy co s bedzie z tego wywiadu z nim, ale ale moze moze. Zagral 2 dni temu scene w wannie w sukience, zyly sobie podcinal i samobojstwo popelnil.
Teraz od zycia to znaczy od grozy filmu do prawdziwego zycia; wlasnie Andrzej wparowal z wiesciami ze wlasnie zmarl wleiki krytyk filmowy Jerzy Plazewski, mial 91 lat. Andrzej widzial go ostatni raz w marcu w Kinotece. Mam w domu te wielka jego ksiege, Historia Filmu, przeczytalam calosc, o Pasolinim jest malo i nie do konca pochlebnie.
Aha jesli Andrzej zgodzi sie na wywiad, to zacznie sie od ustawki z Leonem Bukowieckim, ktory pootwieral wiele drzwi Gutkowi i Andrzejowi i wreszcie mogli wyplynac na szerokie Filmowe Wody.
Teraz powroce do magii zycia codziennego; A.G. obiecywal kupic Andrzejowi 10 podkoszulkow, to bylo ostatnio, wreszcie dal mu piekna koszule ktora mysle nalezala kiedys do mojego exa, Harry Hoppe. Wydaje mi sie ze znalazl ja w mojej szafie. Tak czy inaczej dzis wychodzac z domu od podworka A.G i ja natknelismy sie na smeitniku, na torbe wielka pod tytulem SHOP ON LINE. I tam byl caly zestaw tego czego Andrzejowi brak, wlacznie z 2 torbami, jedna elegancka, druga na rozne drobiazki tez elegancka! To wszytko bylo NOWE! Wiec prezent jak znalazl! Co do reportazu o filmie Amy to nadchodzi.. W kinie mUranow byl olbrzymi bankiet na ktorym byl Andrzej Slodkowski, wtedy nie dostal biltu na film, ale mogl sie ugoscic, byly cidry, wino, soki, byly kanapki. To nie bedzie goloslowne, ale Andrzej mowi ze po 4 kanapkach, 5 juz nie mogl zjesc, mimo ze byly wspaniale, poniewaz byly olbrzymie! Po tygodniu byl kolejny pokaz Amy, i Andrzej obiecal mnie wprowadzic i tym razem sie udalo. On siedzial w 1 rzedzie, ja w 3 na dostawionym krzesle. Uwielbiam Amy wiec ta recenzja bedzie niebawem. No i teraz salute, toast za megalomanie Malgi Kubiak!! i megalomanie Slodkowskiego! Ktory ostatnio nuzal sie w wannie z barszczem! salute' bananas!
Ostatnio edytowano 7 sie 15, 19:33 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 1 raz

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 7 sie 15, 19:20

Ah maniekh7 zapraszam, mozesz napisac o moim filmie np zle, widzial pan panie maniekh7 moj najnowszy film PPPasolini x2? pozdrawiamy, panna Malga Kubiak, i pan Andrzej Slodkowski. :chaplin: :zadowolony:

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 7 sie 15, 19:42

Specjalna edycja dla maniekh7, byc moze widzial pan Upadek Aniola? byl w KNH 2013 na festiwalu LGBT, Andzrej Slodkowski dyktowal a ja notowalam i od razu tlumaczylam na angielski. okazuje sie ze nie moge znalesc wersji polskiej zamieszczam wersje angielska,

i w sumie moze lepiej bo to jest ostry text Slodkowskiego.
UPADEK ANIOLA FALLEN ANGEL,

... a digression, like polish horror, martial law, radio.
1985 I saw french movie on sexual gay subject, it was so kind. & if I did not know what it was about, I would still not know after watching it.
In Fassbinder film, the gay plot was expressively clear & people were leaving the room when the Negro man with his naked butt fucked another one. I did not leave, I never leave, even if the movie is too tough I like to get through it, even if it hurts.
FALLEN ANGEL part of MASK OF DEATH ON YUKIO MISHIMA by Malga Kubiak, is clearly just a part of the movie. Enterie epic is 13 hours, 4 Masks on Yukio Mishima.
Scenes of sex how the FALLEN ANGEL starts, if i compare with movie GAY HELL at DANTE CAFE by Malga Kubiak, is much stronger. Tabu is crashed, scene is flowing slowly & clearly yet color & scenography is very Asiatic. Subtitles are also narrative and very modern. The girl in Red dress who masturbates to Paganini is thrilling & very beautiful. The comment from off that tells me a story of Yukio Mishima who commited harrakiry at age of 45. In the film the Sward of Samurai is cutting young man belly. Roosevelt, song Bang Bang, pride parade in Warsaw with creme of it with Krystian Legierski & Freddy Mercury! How to interpret that? After the second world war was asceticism, the freedom from before 2 WW was withdrawn. Sex in Malga Kubiaks is graphic. Graphic means free. Yukio Mishima attacked with the sward! He attacked USA with his sward! In Faustus Germans must wear masks. They fear their German Romanticism because they fear the roots of evil. In Malga Kubiaks works appears the plot of Japanese culture & this is very new for Polish or even Europien. Japan inspires us. Japan Is very universal. The problem is not local or made up. If Mishima wanted earned to save Japan from globalization, an American globalization! He was very right forehand. As artists often are able to foresee.
When I notice color, especially red color it works on me. Same is in Jodorovsky's films. Red is a queen. I remember when Gutek asked me, who is this Jodorovsky? ....
The seppuku scene shows even if its romantic from the plot but is very cruel, Kubiak makes it real slaughterhouse. To compare with sex scene the seppuku is damn tough! Is very well acted, by both, man & woman. I dont see they act, they are there, and they touched me deep. An To Nieta & Au Matt / both Polish actors/ are not only great but real. Music by Masami Akita shoots like a gun, hahaha, even its a sward. Bang Bang is my favorite, I love Nancy Sinatra's version and I love Kill Bill fragment with this song. Malga Kubiak's film is also an epic story that remains us again about Yukio Mishima whose fears were very close to us again.... I fear future.
ANDRZEJ SLODKOWSKI FILMOZNAWCA
POLISH AT WORK.
Ostatnio edytowano 7 sie 15, 20:32 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 1 raz

maniekh7

Na forum od:

Post 7 sie 15, 20:27

Malga Kubiak napisał(a):Ah maniekh7 zapraszam, mozesz napisac o moim filmie np zle, widzial pan panie maniekh7 moj najnowszy film PPPasolini x2? pozdrawiamy, panna Malga Kubiak, i pan Andrzej Slodkowski. :chaplin: :zadowolony:

Szanowna Pani, skorzystałem jedynie z możliwości szczerego wypowiedzenia się na temat, który mi przyszło czytać w tym wątku. W sztuce (filmowej również) próbuje się uchwycić tzw "sedno sprawy" i nie jest to złośliwością. Pani o tym wie. Ja również odczułem taką potrzebę.
Najnowszego filmu nie widziałem (z przyczyn którym poświęciła tu Pani sporo miejsca) ale widziałem Pani poprzedni film. Nie jest to moja "estetyka", ale jak powszechnie wiadomo, każdy szuka w kinie czegoś innego :)
Również pozdrawiam, Panią i Pana Andrzeja :) I życzę powodzenia.

Marta Konarzewsk

Post 8 sie 15, 11:30

Ja też żałuję, że nie było "PPP" na NH. Można by było dyskusje o Pasolinim - recepcji , interpretacji i fantazji prowadzić na żywo, w kuluarach, przy hummusie, czy tam musli, a może i panelowo. Szkoda! (jestem pewna, że to dwa skrajnie różne filmy(fantazje).

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 8 sie 15, 13:31

dziekuje ze konwersowanie. jest tak koszmarnie goraco, ze pisanie przy rozgrzanym mac'u dotykanie touch pada, przy rozlaczajacym sie pl.net jest S-M.
MegAlomAnia its mental disorder.
Gambit dla tych kilku ktore/ktorzy zapytuja; jest wygranym otwarciem w szachy.
Lewitujemy (moje filmy, moj team, Slodkowski, ja ) na forum juz osmy dzien. ...na zewnarz dzieja sie fakty, sytuacje, porozumienia. A my w kursie.
Zapraszam do kolejnej rundy, ktorej wynikiem bedzie pokazanie PPPasolini x 2, hopefully razem z edycja Festiwalu LGBT 2015.
Samo przygotowanie bluray PPPasolini x 2, z polskimi napisami kosztowalo ~Imago Film 2600 PLZ (chyba dobrze napisalam symbol naszej mamony).
Planuje wrzucic na mojego bloga scenariusz FGLND, ale PPPasolini x 2 jeszcze dlugo nie. Aby czytac moj blog trzeba sie zgodzic na czytanie niekonwencjonalnych sprosnosci, poleca sympatyczny google, w przeciwienstwie do kogos kto mnie raportowal; to jest nasz polska przywara.
Kazde slowo (prawie) w PPPasolinim x 2, to slowo Mistrza Pier Paolo Pasolini. Uwielbiam jego kwintesencje, ze robienie filmu to tak jak pisanie na plonacym papierze.
Milego dnia, zycze, Malga

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 8 sie 15, 14:35

Może Tongariro wprowadzi do kin PPPasoliniego? A może premiera na outfilmie? Chciałem obejrzeć na LGBT Film Festival, ale nie wyrobiłem się na seans (katowicki).

Czy Federico García Lorca Czarna Rozpacz jest gdzieś dostępny? Chciałbym obejrzeć jeszcze raz.

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 8 sie 15, 14:57

Querelle napisał(a):Może Tongariro wprowadzi do kin PPPasoliniego? A może premiera na outfilmie? Chciałem obejrzeć na LGBT Film Festival, ale nie wyrobiłem się na seans (katowicki).

Czy Federico García Lorca Czarna Rozpacz jest gdzieś dostępny? Chciałbym obejrzeć jeszcze raz.

Querelle!! wielka radosc mi sprawiasz; dziekuje! cos sie pomysli, pozdrawiam, malga

maniekh7

Na forum od:

Post 8 sie 15, 20:32

Malga Kubiak napisał(a):
Querelle napisał(a):Może Tongariro wprowadzi do kin PPPasoliniego? A może premiera na outfilmie? Chciałem obejrzeć na LGBT Film Festival, ale nie wyrobiłem się na seans (katowicki).

Querelle!! wielka radosc mi sprawiasz; dziekuje! cos sie pomysli, pozdrawiam, malga

Świetny pomysł z outfilmem. W końcu jakieś konkrety. Myślę, że film by pasował.
Pozdrawiam
:)

korez

Na forum od:

Post 9 sie 15, 16:45

Tez bym zobaczył ten film. Wiadomo, że regularna dystrybucja wymaga trochę zachodu i pieniędzy, ale internet... za opłatą w granicach zdrowego rozsądku... czemu nie? W tej chwili jestem na takim etapie kolekcjonerskim (brak już przestrzeni) jeśli chodzi o tradycyjne nośniki, że dokupuję wyłącznie arcydzieła które mnie interesują. On line z przyjemnością bym łyknął PPP
korez

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 9 sie 15, 17:18

korez napisał(a):Tez bym zobaczył ten film. Wiadomo, że regularna dystrybucja wymaga trochę zachodu i pieniędzy, ale internet... za opłatą w granicach zdrowego rozsądku... czemu nie? W tej chwili jestem na takim etapie kolekcjonerskim (brak już przestrzeni) jeśli chodzi o tradycyjne nośniki, że dokupuję wyłącznie arcydzieła które mnie interesują. On line z przyjemnością bym łyknął PPP

Korez, .. na razie nie bedzie on line, chyba ze bede miec jakas super propozycje. Sama wyprodukowalam ten film, dlugi sa. Podrozowalismy do Maroka, krecilsmy w Sztokholmie, GBG, Wa/wa (robila za Rzym, w sumie nie jestem tak bardzo zazdrosna ze Ferrara mogl krecic w Rzymie, I Dafoe nosil plaszcz Pasoliniego. Moze samochodu zazdroszcze, nie udalo nam sie zdobyc. Warszawe wzielam nie tylko z powodu mini budzetu, mysle ze Pasolini poparl by moj wybor; a co do plaszcza to Erwin Leder mial na sobie prochowiec poety Tadeusza Kubiaka z tych samych lat) Poza tym moim zdaniem to jest wielkie przezycie kinowe i Pier Paolo Pasolini jest tego wart, juz nie mowiac o moim teamie, a nawet 2 latach mojej, naszej wspolnej pracy. Czekam na recenzje od AuMatta, i Juliana Kormana. (od J.K. mam ale tych sama nie bede wrzucac.) .
Korez, wiesz ile Twoja opinia dla mnie znaczy, wiele! Duzo! Poza tym Festiwal LGBT Filmowy 2015 jest wart aby sie o niego upomniec, jesli bylo to niedopatrzenie.
Co do DVD to sprzedalam bardzo niewiele DVD, 2 osoby przez Crwodculture.se + jeden zagorzaly Fan! I tylko dlatego ze bardzo chcial kupic, juz po zobaczeniu filmu na premierze w Kinotece.
Prapremiera byla w Lublinie na tym samym festiwalu LGBT 2015, byly protesty ze strony pewnych frakcji, jednak burmistrz przychylil sie do Screeningu, do pokazow. PPPx2 byl pokazany 16 04, oba filmy, bo podkreslam to sa 2 niezalezne od siebie filmy. Zaluje ze tam nie pojechalam, ale mialam mega cisnienie przed premiera (dla mnie 1 raz) w Kinotece i przyjechalo mase osob z teamu z kilku krajow Europy, byl kociol, byl sukces! Tylko frekwencja w Wawa byla cienka, nie mam wielbicili/wielbicielek we wlasnym miescie. Nie to zeby bylo pusto, ale nie bylo tlumnie czego sie spodziewalam, ale Pier Paolo mi raczej wybaczyl.. i na pewno mu sie podobalo! pozdrawiam, Malga
Ostatnio edytowano 10 sie 15, 11:45 przez Malga Kubiak, łącznie edytowano 5 razy

korez

Na forum od:

Post 9 sie 15, 19:31

Proszę uważnie przeczytać list ode mnie. Pytam w nim zarówno o DVD, jak i możliwość zobaczenia filmu on line (ta opcja odpowiadałaby mi bardziej w przypadku PPP). Nie zamierzam uprawiać prywaty na forum NH. Obiecuję, nie drażnić już Pani swoimi wpisami w Pani wątku ;)
korez

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 9 sie 15, 21:17

korez napisał(a):Proszę uważnie przeczytać list ode mnie. Pytam w nim zarówno o DVD, jak i możliwość zobaczenia filmu on line (ta opcja odpowiadałaby mi bardziej w przypadku PPP). Nie zamierzam uprawiać prywaty na forum NH. Obiecuję, nie drażnić już Pani swoimi wpisami w Pani wątku ;)

Nie chcialam pana urazic, wiadomosc przyszla i poszla. Chetnie sprzedam DVD x2, ale jeszcze nie teraz. Nie moge rowniez wrzucic blankly na net; pokaz w kinie to co innego. Musze ogarnac ten pokaz we Wroclawiu. Pan mnie nie drazni, myslam ze rozmawia sie raczej na Ty, sory, wiec powtarzam, pan mnie ucieszyl. Poza tym to calkiem normalne, ze najpierw sie cos chce zakupic a potem troche sie zmienia, i kupuje tylko mistrzynie i mistrzow. 8) . No dobra, upaly sa w Wawie.. montuje Andy Warhol To Se Vrati, wczoraj filmowalismy prawie cala noc. :shock:
pozdrawiam, Malga

Malga Kubiak

Na forum od:

Post 10 sie 15, 0:30

Moglbys prosze powiedziec kto lub co to jest Tongariro? Malga

eliska

Na forum od:

Post 10 sie 15, 12:47

Następna strona

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu