Film Fassbindera i Rosy von Prauheim (m.in.) w Lunie

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 7 cze 05, 11:15

W Lunie w Warszawie w czerwcu ciekawe filmy:
- 11 czerwca, 18:30 - "Gorzkie łzy Petry von Kant", Fassbindera
- 11 czerwca, 18:30 (niestety, o tej samej porze) - "To nie homoseksualista jest perwersyjny, ale sytuacja, w której żyje", Rosa von Prauheim
- 12 czerwca, 18:00 - "Inne spojrzenie", Károly Makk (Złota Palma w Cannes dla Jadwigi Jankowskiej-Cieślak)

http://www.kinoluna.pl/inaczej_niz_inni.html
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 7 cze 05, 15:32

Pamietam, że kiedyś parę filmów von Prauheima pokazała stacja Arte. Mam nadzieję, że EuropaEuropa niebawem pokaże wspomniany przez kubaka film (jakiś czas temu ten tytuł znalazł sie na "liście życzeń widzów" :) ).
"Inne spojrzenie" Karoly Makka to lektura obowiązkowa. Jest to pierwszy (ponoć) film kinematografii wschodnioeuropejskiej podejmujący temat kobiecego homoseksualizmu.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 cze 05, 17:44

Kiedys postulowalam cykl Rosy w Cieszynie, jako uzuzpelnienie Fassbindera.
Niedawno wydali tu kilka filmów RWF na DVD w wersji dla kolekcjonerów - Gorzkie lzy Petry von Kant, malzenstwo Marii Braun, Effi Briest, Querelle, Handlarz 4 pór roku i chyba jeszcze jakies, zapewne kilka z nich przywioze w wakacje. Kolega Querelle pewnie zechce cos skopiowac...
MK

Querelle

Na forum od:

Post 11 cze 05, 17:41

Jak najbardziej popieram pomysł retrospektywy twórczości Rosy von Prauheim. :-)

Tamtejszy rynek dvd w porównaniu z naszym to raj dla koneserów kina. Choć trzeba przyznać, że z roku na rok i u nas jest coraz lepiej. I oby tak dalej, jak najdłużej i bardziej wyraziściej na plus.

Gość

Post 16 lut 06, 16:07

no tak .wszyscy chcielibyśmy Fassbindera na codzień.ale w Olsztynie to chyba niemożliwe najzupełniej.
czy ktoś ma coś do udostępnienia??

isa!!...isa!!...

Post 16 lut 06, 16:09

licze że we Wrocławiu będzie dalej Fassbinder,bo jednak nie wszyscy mają możliwość oglądania kablówki.

MK

Na forum od:

Post 9 mar 06, 18:19

Gsciu: mam sporo filmów Fassbindera na DVD ale maja napisy po hiszpansku i nie da sie ich skopiowac, a próbowalam dla Querelle'a
MK

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 2 maja 06, 8:47

kubak napisał(a):W Lunie w Warszawie w czerwcu ciekawe filmy:
- 11 czerwca, 18:30 - "Gorzkie łzy Petry von Kant", Fassbindera
- 11 czerwca, 18:30 (niestety, o tej samej porze) - "To nie homoseksualista jest perwersyjny, ale sytuacja, w której żyje", Rosa von Prauheim
- 12 czerwca, 18:00 - "Inne spojrzenie", Károly Makk (Złota Palma w Cannes dla Jadwigi Jankowskiej-Cieślak)

http://www.kinoluna.pl/inaczej_niz_inni.html

9 maja 2006 w kinie Iluzjon:

HANDLARZ CZTERECH PÓR ROKU (Der Händler der vier Jahreszeiten) r. Rainer Werner Fassbinder, RFN 1971

Querelle

Na forum od:

Post 2 maja 06, 20:52

Sylvix napisał(a):9 maja 2006 w kinie Iluzjon:

HANDLARZ CZTERECH PÓR ROKU (Der Händler der vier Jahreszeiten) r. Rainer Werner Fassbinder, RFN 1971

Zazdroszczę. Chętnie obejrzałbym Handlarza raz jeszcze. To bodaj najbardziej niefassbinderowy film Fassbindera z wszystkich, jakie widziałem, a widziałem ich wiele...

MK

Na forum od:

Post 2 maja 06, 21:42

Kerelciu, Handlarza mam na DVD, podzruce ci w lecie (jak bedziesz grzeczny pozytam ci nawet hiszpanskie napisy)
MK

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 3 maja 06, 14:41

Querelle napisał(a):
Sylvix napisał(a):9 maja 2006 w kinie Iluzjon:

Zazdroszczę. Chętnie obejrzałbym Handlarza raz jeszcze. To bodaj najbardziej niefassbinderowy film Fassbindera z wszystkich, jakie widziałem, a widziałem ich wiele...

To co, zapraszam do Warszawy i do zobaczenia w Iluzjonie ;).
syl

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu