Akcja przeciwko likwidacji TVP Kultura

Wieści filmowe. Ważne wydarzenia, ciekawostki, informacje.
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 17 lip 09, 21:52

22 grudnia 2009 Thane napisał(a):Temat ograniczenia a w konsekwencji likwidacji kanału powraca niczym zły duch, więcej złych informacji do poczytania tutaj:

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... a=branzowe

22 grudnia 2009 okon napisał(a):Tutaj można podpisać petycję:

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=4731

(edit: moderator. 22 grudnia 2009)

Mam nadzieję, że to tylko zły sen...

Tematyczne kanały Telewizji Polskiej takie, jak:- TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Biełsat, TVP HD, TVP Sport za chwilę mogą przejść do historii. Wszystko wskazuje na to, że z końcem wakacji przestaną one istnieć.

Jak podaje za Gazetą Wyborczą portal Media2.pl Zarząd Telewizji Polskiej powołał likwidatorów TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Biełsat, TVP HD, TVP Sport. Kanały mają zniknąć do końca sierpnia 2009 roku, a od września mają powstać uszczuplone redakcje, które będą wchodziły w skład powołanego kilka tygodni temu Centrum Programów Wyspecjalizowanych i Dla Odbiorców Za Granicą.

Za likwidacje kanałów odpowiedzialne będą osoby zajmujące się TVP finansami. Zajmą się oni cięciami nie tylko w kanałach tematycznych ale także w biurze programowym, marketingu i promocji oraz ośrodka serwisu i biura zamówień publicznych.

Oficjalnym powodem reformy jest trudna sytuacja finansowa TVP. Warto dodać, że o likwidacji niektórych kanałów tematycznych TVP mówiono od dawna.

źródło:

KOSZMAR :!:

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 17 lip 09, 22:07

Tragedia, zgadza się. Jedyny sensowny program w TV pod nóż. :-(:-(:-(

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 17 lip 09, 22:10

Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Nie wiem jaki będę oglądał program jeśli TVP Kultura zniknie!!!

Już jakiś czas trwa AKCJA PRZECIWKO LIKWIDACJI TVP KULTURA, myślę, że ten kto się jeszcze nie podpisał z chęcią to uczyni:

http://www.film12.org.pl/index.html
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 17 lip 09, 22:43

Thane napisał(a):Nie wiem jaki będę oglądał program jeśli TVP Kultura zniknie!!!

Sprzeda się telewizor...

Ludzie, trzeba wyjśc na ulicę... Politycy są niereformowalni... Co za barbarzyńcy nami rządzą...

Querelle

Na forum od:

Post 18 lip 09, 0:04

To będzie tragedia, jeśli rzeczywiście TVP Kultura zniknie z anteny...

Chyba każdy się ze mną zgodzi, że obecnie TVP Kultura posiada najlepszą ofertą filmową, choć, jak wiemy, równie rewelacyjna jest oferta muzyczna czy teatralna. To jedyny kanał, gdzie można obejrzeć świetną klasykę kina (Truffaut, Rohmer, Herzog i wielu innych), cenione kino współczesne, ale także produkcje prawie w ogóle nieznane, które okazują się często filmowymi perełkami. Ponadto, świetne dokumenty!!! Widać, że program jest przemyślany i nie zajmują się nim przypadkowe osoby!

Smutne, że nie chroni się jednej z najważniejszych europejskich stacji tv poświęconych edukacji i kulturze (czy tzw. europejski Oskar TV przyznany TVP Kultura trzy lata temu do niczego nie zobowiązuje?), stacji, która idealnie realizuje tzw. misję publiczną! Niech zlikwidują TVP1 i TVP2, gdzie obecnie królują gwiazdy na lodzie i inne koszmarki finansowane z naszych kieszeni!!!

Co nam pozostanie? Zone Europa, której obecny repertuar woła o pomstę do nieba? Świetny poziom tego kanału pod szyldem Le Cinema, a później EuropaEuropa, został pogrzebany... AleKino? Może..., ale tam też coraz trudniej o wartościowe kino, niestety...

Ech, smutne i dobijające to wszystko....

tangerine napisał(a):Ludzie, trzeba wyjśc na ulicę...

Jestem ZA :!:

Thane

Na forum od:

Post 18 lip 09, 7:04

Ja też jestem za! Gdyby faktycznie taka manifestacja miała miejsce to na pewno bym się pojawił. Z drugiej jednak strony mam straszne wrażenie, że w sumie niewielu nas by się tam zgromadziło...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 18 lip 09, 8:11

czyli Doda zostanie, a Kulturę zlikwidują?

Majcherek wczoraj w GW proponował nawet, żeby niedostępna przez zwykłe anteny Kultura wskoczyła na częstotliwość TVP2, bo utrzymywanie dwóch niczym się nie różniących kanałów ogólnotematycznych jest bez sensu, a to chyba jedyny w tej strukturze telewizyjnej program z misją, tak często ostatnio odmienianą przez wszystkie przypadki.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 lip 09, 8:19

Thane napisał(a):Ja też jestem za! Gdyby faktycznie taka manifestacja miała miejsce to na pewno bym się pojawił. Z drugiej jednak strony mam straszne wrażenie, że w sumie niewielu nas by się tam zgromadziło...

Dokładnie, taka manifestacji mogłaby utwierdzić polityków w przekonaniu, że to tylko garstka zapaleńców nie rozumie ich światłych pomysłów... Mój apel należy traktować bardziej metaforycznie... W społeczeństwiwe obywtelskim nalezy chyba działać bardziej skutecznie...

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 18 lip 09, 11:31

a moze jednak nie garstka?,moze tych miłośników TVP KULTURA jest znacznie więcej ?
Przecież liczba intelektualistów ,którzy męczą się oglądajając tv publiczną ,w Polsce nie jest mała.
Ten pomysł z zastąpieniem jednego z dwóch programów tv publ. jest całkiem niezły

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 18 lip 09, 11:53

Na prawdę trudno mi w to uwierzyć, żeby władze TVP zdecydowałyby się zastąpić TVP2, TVP Kulturą. Polska dalej pełna jest głąbów. Niby wszyscy wypierają się Dody, Mandaryny itd, ale jednak ktoś tego słucha i ktoś to kupuje(o zgrozo). Mało tego często słyszę zupełnie bezpodstawne głosy, że Kultura to starocie i głupoty- co jeszcze bardziej mnie przeraża.
Wystarczy spojrzeć jakie wydarzenia muzyczno-artystyczne wspiera TVP2.
Mam na myśli bankiety, sylwestry, tańce na lodzie itd.
Intelektualistów może i jest dużo, ale najlepiej sprzedaje się dno.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 18 lip 09, 11:58

no własnie ,najlepiej sprzedaje się dno .... i to jest argument,ze trzeba kształcić ,podnosić poziom,żeby potrzeba narodu była z wyższej półki ...co napisałam ,wiedząc,ze jest szczytem naiwności ;)

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 18 lip 09, 15:31

TVP Kultura i TVP Historia to jedyne godne uwagi produkty TVP.Ciekawe dlaczego jednak tylko mała część osób ma możliwość oglądania tych programów, skoro finansują je wszyscy podatnicy?W ten sposób 'dno' będzie się nadal dobrze sprzedawać.
A co do głąbów - nie tylko Polska jest ich pełna.Takie czasy.

matost8

Post 19 lip 09, 13:25

Tragedia... Jedyny kanał TVP, na którym można od czasu do czasu zobaczyć coś ciekawego, może zostać zlikwidowany... Co za głąby pracują w polskiej Telewizji Publicznej

Querelle

Na forum od:

Post 4 sie 09, 15:42

Telewizja Polska rozstała się z dyrektorem TVP Kultura Krzysztofem Koehlerem. Nie przedłużono mu kończącego się w piątek kontraktu.

Koehler został szefem tego kanału w 2006 roku za prezesury Bronisława Wildsteina (zastąpił wtedy Jacka Wekslera). Wcześniej współpracował z TVP, m.in. jako redaktor audycji "Goniec Kulturalny".

TVP Kultura kieruje teraz dotychczasowa zastępczyni Koehlera, Agnieszka Celeda.

Od września kanały TVP Kultura, TVP Sport, TVP Polonia, Belsat TV, TVP Historia i TVP HD będą podlegać centrum kanałów wyspecjalizowanych i dla odbiorców zagranicznych, którego szefem został Robert Korzeniowski, dyrektor TVP Sport. - Wszystkie dotychczasowe programy zachowają swoją tożsamość, a ich dyrektorzy w randze zastępców dyrektora centrum będą odpowiedzialni za przygotowanie specyficznej oferty programowej, zgodnej z profilem anteny oraz koncesją, na podstawie której program jest nadawany. Tym samym żaden kanał tematyczny nie ulegnie likwidacji - zapewnia p.o. rzecznik prasowy TVP SA Daniel Jabłoński. - Zgrupowanie i zarządzanie wszystkimi kanałami tematycznymi w ramach centrum ma na celu optymalizację struktury zatrudnienia, kosztów funkcjonowania, usprawnienie reemisji, promocji oraz przygotowanie do tworzenia nowych kanałów tematycznych - dodaje.

żrodło: http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=57303

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 4 sie 09, 15:57

Może więc do tragedii nie dojdzie, ale trzeba pamiętać, że za kilka dni znowu może się okazać, że mamy trzech prezesów i osiem zarządów, które wydają sprzeczne decyzje. Poza tym mam nadzieję, że sam pan Korzeniowski, jako szef centrum kanałów jakichśtam nie będzie miał ochoty ingerować w program poszczególnych stacji. Nie mówiąc już o innych panach, stojących jeszcze wyżej w hierarchii. Bo to skończy się tylko powolną śmiercią wartościowych kanałów (Kultura i Historia). Niemniej jednak, na razie to i tak tylko spekulacje...
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:

Post 6 sie 09, 9:21

Gdyby okazało się, że programy zachowają swój dotychczasowy charakter i tym bardziej będą trwać to jest szansa, że nic złego się nie stanie. Bardzo na to liczę.

Querelle

Na forum od:

Post 8 sie 09, 8:54

Za "Gazetą Wyborczą":

Minister kultury Bogdan Zdrojewski zapowiada doraźną pomoc dla TVP Kultura i radiowej "Dwójki" na realizację programów misyjnych. Minister ujawnia, że chodzi o 3 mln zł dla TVP Kultura i 2 mln zł dla "Dwójki".

Zdrojewski mówi też o rozważanych obecnie możliwościach finansowania mediów publicznych. Pierwsza to Fundusz Misji Publicznej zasilany z budżetu państwa. Drugi pomysł to opłata audiowizualna pobierana automatycznie wraz z podatkiem dochodowym od osób fizycznych, symboliczna, ale powszechna - w wysokości kilku złotych miesięcznie.

Świetny pomysł z tą opłatą. Popieram całym swoim sto-osiemdziesiąt-cztery!

Thane

Na forum od:

Post 21 gru 09, 23:32

Temat ograniczenia a w konsekwencji likwidacji kanału powraca niczym zły duch, więcej złych informacji do poczytania tutaj:

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 22 gru 09, 0:48

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 3 sty 10, 15:19

Mając w perspektywie 24 godziny pracy w pierwszy dzień Nowego Roku zdecydowałem się na spędzenie Sylwestra przed telewizorem. W mojej opinii tylko TVP Kultura zaoferowało niebanalny program alternatywny wobec komercji.
PS. Petycję podpisałem jeszcze w zeszłym roku

okon

Na forum od:

Post 24 lut 10, 14:17

Ciąg dalszy:

http://wyborcza.pl/1,75475,7595223,Dobi ... ltura.html

Mój ulubiony fragment:

"Z kolei na pytanie, dlaczego TVP ciągle stać na produkcję licznych seriali i programów rozrywkowych, a oszczędności dotykają misyjną Kulturę, odparł, że najistotniejsze seriale Telewizji Polskiej to przecież produkcje misyjne."

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 mar 10, 6:40

Thane

Na forum od:

Post 19 mar 10, 9:19

Optymistyczne wieści, bardzo się cieszę :).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 mar 10, 6:12

"(...) kupujemy właśnie klasykę kina szwedzkiego, w tym m.in. filmy Victoria Sjöströma, mistrza samego Bergmana. Wyemitujemy wówczas m.in. jego "Furmana śmierci" z 1921 r., jeden z najwybitniejszych filmów niemych w historii kina światowego. Pokażmy też filmy Mauritza Stillera "Erotikon" i "Gdy zmysły grają" z 1924 r., w którym swoją pierwszą większą rolę zagrała Greta Garbo. Polski widz będzie mógł także zobaczyć u nas mniej znane filmy Bergmana "Letni sen", "Kobiety czekają", "Uśmiech nocy", "Rytuał", "Z życia marionetek", a także jego dokument "Farö" z 1979 r. o wyspie, na której mieszkał. Ale to pokażemy dopiero jesienią, natomiast już teraz mamy kwiecień z filmami Kurosawy - wyemitujemy m.in. "Rashomona", "Piętno śmierci" i "Dersu Uzała". Także w kwietniu uda nam się pokazać zapomniane arcydzieła włoskiego neorealizmu, m.in. intrygujący film Bologniniego "Noc brawury", "Matkę i córkę" De Sici czy "Szczególny dzień" Scoli. Będzie maj z teatrem Andrzeja Wajdy

Jaki jest bilans pięciu lat TVP Kultura? Macie co świętować?

- Tak, choć przeszliśmy wiele burz. Planujemy skromne spotkanie z okazji urodzin połączone z rozdaniem naszych nagród - Gwarancji Kultury. Zorganizujemy też plebiscyt dla widzów na najlepsze dokonanie TVP Kultura. Od 12 do 22 kwietnia po wieczornym paśmie filmowym pokazywać będziemy wybór tego, czym chcielibyśmy się pochwalić. Poddamy to pod internetowy osąd widzów, którzy będą mogli wybrać najlepszy ich zdaniem program".

wywiad z Krzysztofem Koehlerem, dyrektorem tvp kultura
http://wyborcza.pl/1,75475,7709681,TVP_ ... latki.html

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 30 kwi 10, 19:29

Kolejne czarne chmury nad TVP Kultura (nie tak czarne jak poprzednio, ale mimo wszystko):
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=65216

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 cze 10, 12:33

Marek Beylin w komentarzu w GW (Szybko zmienić media) marzy o mediach publicznych:

(...)
„Nie jest to naturalne miejsce dla polityków, nawet jeśli uważają, że ich przemyślenia warte są codziennej obecności przed kamerą. Owszem, jeśli dzieje się coś doniosłego politycznie, polityków można wpuszczać do studia. Ale na co dzień ich obecność powinna być dozowana. Inaczej nie powstrzymamy zalewu marnych kłótni, zwanych nie wiedzieć czemu debatami.
Takie media nie są też masową przystanią dla politycznych komentatorów, bo wielu z nich ważne spory zamienia w retoryczną pianę. A jeśli misję publiczną traktować poważnie, należałoby stworzyć programy, jakich nie ma w telewizjach komercyjnych, czyli takie, gdzie o polityce dyskutuje się poważnie i głębiej, niż wymuszają to słupki oglądalności.
Media publiczne są natomiast miejscem dla dobrych filmów, dokumentów, reportaży, teatru, koncertów różnych gatunków muzyki. No i dla książek. To hańba telewizji publicznej, że w obu jej masowych kanałach nie ma dziś sensownego kanału o książkach. (...)
Ale misja publiczna to nie tylko nadawanie programów, lecz także wspieranie oraz dokumentowanie dzieł powstających. I zamawianie ich u twórców. Tak powstaje kultura, siedlisko idei i społecznych wyobrażeń”. (...)

Marzenia na gruzach?
Kiedy podczas gali kończącej Krakowski Festiwal Filmowy pojawił się ten znany niebieski klip z logiem telewizji polskiej, publiczność zachichotała. Tak, jakbyśmy mieli za chwilę zamiast dokumentów obejrzeć kolejny odcinek „M jak miłość”.

Querelle

Na forum od:

Post 17 lip 11, 10:07

Żywe programy o kulturze, pasmo interaktywne, brak nudy i jeden procent oglądalności w ciągu czterech lat - zapowiada Katarzyna Janowska*, od kilku dni nowa dyrektor programowa w TVP Kultura.

:arrow: TVP Kultura ma być żywa i bez nudy >

* była redaktor naczelna tygodnika Przekrój, szefowa kanału nTalk.

Ciekawe, czy oferta filmowa ulegnie poprawie...

okon

Na forum od:

Post 17 lip 11, 10:27

Mam tylko nadzieję, że to nie będzie ten rodzaj "życia", jaki od kilku lat reprezentuje - z coraz gorszym skutkiem - tygodnik "Przekrój".

Querelle

Na forum od:

Post 17 lip 11, 11:25

W lutym br Przekrój miał jakieś straszne problemy finansowe...
Oby TVP Kultura nie znalazła się w punkcie programowym obecnej Zone Europa...

Na Kulturze obecnie głównie filmy ogólnodostępne (kino, dvd, vhs, powtórki). Ech, gdzie te czasy, kiedy serwowali takie perełki jak: Człowiek, który śpi Queysanne'a (!!!), Pięści w kieszeni Bellocchio, Klasa robotnicza idzie do raju Petriego, Na gorącym uczynku Depardona, Platforma Jia Zhang-ke, filmy Jarmana: War Requiem, The Tempest, The Last of England... Łezka się w oku kręci...

Querelle

Na forum od:

Post 17 sie 11, 8:37

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 29 paź 11, 11:08

Ponoć we Wrocławiu (Europejska Stolica Kultury 2016) można od tygodnia odbierać TVP Kultura z nadajnika naziemnego DVB-T. Ale co z tego, skoro nadają z mocą żelazka do prasowania 0,2 KW, co powoduje, że sygnał dociera z Żurawiny tylko na obrzeże Krzyków i Psiego Pola. Cała reszta Wrocławia (Fabryczna, Śródmieście) musi kombinować z jakimiś przedziwnymi antenami siatkowymi zasłaniającymi okna i tak sygnał mocno tnie lub nie ma go wcale. Ponoć dopiero jak wyłączą analog, TVP Kultura pojawi się z nadajnika na Ślęży z mocą 100 KW (ma to się stać ponoć w 2014 roku).
Ale za to "misyjne" programy TVNu i Polsatu są jak najbardziej dostępne z mocnym sygnałem naziemnym już teraz.
Telewizje rzadko i tak oglądam, ale przydało się od czasu do czasu obejrzeć ciekawą dyskusję kulturalną lub transmisję wydarzenia muzycznego innego niż szpagaty Dody.

Powrót do O wydarzeniach ze świata filmu