Francuzi we Wrocławiu

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 26 mar 12, 10:37

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 26 mar 12, 11:14

Hmm... ktoś coś z tego może z ręką na sercu polecić? Opisy sugerują, że raczej nie mamy do czynienia z wybitnym kinem...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 26 mar 12, 16:03

"Poliss" zbierało bardzo pozytywne recenzje (ale filmu nie widziałem), o reszcie nie mam pojęcia. Natomiast zwiastun "Ministra" wyglądał katastrofalnie ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 26 mar 12, 16:41

No ale akurat te dwa można sobie darować niezależnie od wszystkiego - oba mają polskich dystrybutorów.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 26 mar 12, 17:07

Tak, ale "Poliss" miało być w kinach już jakiś czas temu i w ostatniej chwili zostało wycofane, co, biorąc pod uwagę los innych filmów potraktowanych w ten sposób, może oznaczać, że jednak na duży ekran nie trafi.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 26 mar 12, 23:05

W Warszawie będą też inne filmy, m.in. "Śniegi Kilimandżaro" i "Deklaracja wojny". Oba nagradzane, oba nieudane. Ten drugi w stylu komedii Jacques'a Demy opowiada o młodej parze walczącej o życie dziecka, u którego zdiagnozowano guz mózgu. Przerywane piosenkami, mieniące się kolorami kino, które w jakiejś mierze miało być zarówno hołdem dla nowofalowej estetyki, jak i kluczem do mentalności dwudziestokilkulatków. Mnie strasznie irytowało.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 27 mar 12, 9:51

A gdzie jest program dla Warszawy? Bo poza Poliss to naprawdę nic do oglądania tam nie ma, kino włoskie w ten weekend chyba skromniejsze, ale i ciekawsze.

I w ogóle super, że w jednym terminie w Warszawie jest to kino francuskie, Afrykamera i Lato Filmów, a jeszcze OffPlusCamera będzie wtedy trwał. Normalnie organizatorzy imprez filmowych bardzo się dogadali w tym roku.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 mar 12, 11:40

warszawski program:
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=86581

mnie zainteresowało nazwisko Philippe'a Parreno w czołówce portretu Zidane'a, bo pamiętam jego cudowną instalację w Cieszynie "The Boy From Mars" w pięknym, starym budynku nad kanałem, który -zdaje się- był w ogóle pierwszym kinem w tym mieście, pokazywał w nim swój film o projekcie domu w dżungli Françoisa Roche'a, którego bardzo cenię, a który miał przecież budować w Cieszynie kładkę na Olzie, to było przeżycie; od słuchaczy wiem, że w film Parreno/Gordona warto się wsłuchać, bo muzykę do niego napisał post-rockowy zespół Mogwai z Glasgow

co do Maïwenn, to widziałam w zeszłym roku w Krakowie jej "Bal aktorek" i to był dla mnie jeden z ciekawszych filmów OffPlusCamery, dziwaczna, naturalistyczno-kreacyjna, irytująco-słodka hybryda, ale świetnie oddająca ducha współczesnej kobiecości, dosyć >niepoważna<, dlatego "Poliss" mogłoby mnie zainteresować, wątpliwość budzi jednak >powaga< tematu i te dzieci...

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 27 mar 12, 12:30

Co do Poliss to "hymn na cześć policji" nie brzmi specjalnie zachęcająco (nawet jeżeli akurat w tym przypadku policja na niego zasługuje). Laurki raczej nie są ciekawe artystycznie.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 mar 12, 12:43

też to niestety podejrzewam (opisy filmów - Gutek Film), choć "Bal aktorek" był rodzajem "zawodowej pieśni (i tańca)" i nie zaszkodziło

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 30 mar 12, 22:35

aszeffel: opisy filmów: Instytut Francuski, niestety.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 mar 12, 9:54

aha, no to przepraszam :)
może trzeba będzie ich wspomóc w przyszłym roku (podobnie jak Mananę)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 31 mar 12, 23:03

no właśnie nie wiem czy to kwestia jest braku pomocy - oni chyba z premedytacją tak piszą

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych