37. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 11 sie 11, 0:19

http://rozrywka.trojmiasto.pl/Nowy-term ... 50458.html

A jaki będzie przyszły festiwal? Tegoroczny, 36. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, okazał się sukcesem. Zmiany, które wprowadził Chaciński (a nie miał wiele czasu, bo od nominacji na stanowisko dyrektora artystycznego do rozpoczęcia imprezy minęły niespełna cztery miesiące) sprawdziły się, a widzowie mieli okazję zobaczyć wiele ciekawych filmów, uczestniczyli też w interesujących spotkaniach. I ten trend będzie podtrzymany. Będzie mieszane, polsko-zagraniczne jury, będzie ostra selekcja konkursowa, będą też spotkania z twórcami.

- Słuchamy też głosów niezadowolenia, szczególnie tych widzów, którzy nie dostali się na poszczególne seanse. Postaramy się, aby w przyszłości do takich sytuacji nie dochodziło - mówi Chaciński.

sale z gumy nie są.. oby zmienili system 'wpuszczania' na filmy.. i oby powrócił wynajem całego kina a nie 6 z 8 sal. (ostatnie 3 dni 36 festiwalu to 6 mniejszych sal - na dwoch najwiekszych byly filmy premierowe z biezacego repertuaru)

hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 1 lut 12, 11:32

No i wykrakalam. Na 80% 6 z 8 sal to festiwal, reszta normalny repertuar. Ciekawe zatem czy zwieksza ilosc seansow

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 6 kwi 12, 7:29

program konkursu 37. Gdynia Film Festival ogłoszony:
http://wyborcza.pl/1,75475,11490139,13_ ... ytuly.html

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 kwi 12, 12:42

opis filmu Wojcieszka "Sekret" ze strony Gdynia FF, zabawny :)

"Ksawery i Karolina przyjeżdżają z wizytą do Jana. Jan żyje samotnie w domu na odludziu. Ksawery występuje jako drag queen. Karolina nie zaprzecza, że jest jego agentką. Jan jest jedynym krewnym Ksawerego. Ksawery jest gejem. Karolina jest Żydówką. Jan jest byłym żołnierzem AK. Karolina wie, że w domu, do którego przyjechała, dokonano zbrodni. Ksawery nie ma dokąd uciekać. Jan cieszy się, że może ich gościć."

http://www.festiwalgdynia.pl/program/fi ... ekret.html

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 16 kwi 12, 16:30

aszeffel napisał(a):opis filmu Wojcieszka "Sekret" ze strony Gdynia FF, zabawny :)

"Ksawery i Karolina przyjeżdżają z wizytą do Jana. Jan żyje samotnie w domu na odludziu. Ksawery występuje jako drag queen. Karolina nie zaprzecza, że jest jego agentką. Jan jest jedynym krewnym Ksawerego. Ksawery jest gejem. Karolina jest Żydówką. Jan jest byłym żołnierzem AK. Karolina wie, że w domu, do którego przyjechała, dokonano zbrodni. Ksawery nie ma dokąd uciekać. Jan cieszy się, że może ich gościć."

http://www.festiwalgdynia.pl/program/fi ... ekret.html

No i koniec sekretów. Ręce opadają.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 kwi 12, 19:16

może autor swoim tekstem chce się dopasować do sposobu narracji w filmie

nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 16 kwi 12, 19:53

taki sobie ten program. ktoś orientuje się jak wyglądało w zeszłym roku z dostępnością biletów na pojedyncze seanse? z chęcią sprawdziłbym tego wojcieszka i może coś jeszcze.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 kwi 12, 20:28

ja w zeszłym roku miałam karnet (czyli odbierałam - osobiście - bezpłatne wejściówki na następny dzień) i to był bardzo zły wybór, bo rano często nie było już miejsc na filmy, które chciałam obejrzeć, więc teraz - jeżeli zdecyduję się coś obejrzeć (tylko co?), to wcześniej (koniecznie) kupię bilety, bo zainteresowanie publiczności jest duże

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 16 kwi 12, 22:02

aszeffel napisał(a): ... jeżeli zdecyduję się coś obejrzeć (tylko co?)...

Z tego rozpaczliwego pytania wnioskuję, że również i w Gdynii nowego Garrela nie pokażą :(

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 kwi 12, 7:08

co łączy Gdynię z Zakopanem (oprócz mojej przyjaźni z eliską oczywiście) - polo!
:)

http://www.festiwalgdynia.pl/aktualnosc ... polo!.html

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 21 kwi 12, 2:09

aszeffel napisał(a):opis filmu Wojcieszka "Sekret" ze strony Gdynia FF, zabawny :)

"Ksawery i Karolina przyjeżdżają z wizytą do Jana. Jan żyje samotnie w domu na odludziu. Ksawery występuje jako drag queen. Karolina nie zaprzecza, że jest jego agentką. Jan jest jedynym krewnym Ksawerego. Ksawery jest gejem. Karolina jest Żydówką. Jan jest byłym żołnierzem AK. Karolina wie, że w domu, do którego przyjechała, dokonano zbrodni. Ksawery nie ma dokąd uciekać. Jan cieszy się, że może ich gościć."l

Opis jest kalką tego z katalogu Berlinale (choć tam ten fragment stanowi tylko początek, przed gruntowniejszą analizą problemu przedstawionego w filmie). Gorzej, że "Sekret" jest słaby i nie wzbudzi żadnych kontrowersji. W przypadku tego filmu nie ma się nawet o co spierać. Posiada dodatkowo wszelkie bolączki polskiego kina - kiepski dźwięk i montaż. Fabuła szczątkowa. To mógłby być dobry film, ale stanowi tylko namiastkę tego czym miał być w zamierzeniu (oceniam po tym, co usłyszałem od reżysera podczas nocnego pokazu surówek w trakcie Nowych Horyzontów). Wydaje się, że "Sekret" był robiony na szybko, aby tylko zdążyć na Berlinale. Wojcieszek zjeżdża jak dla mnie po równi pochyłej. Z pięknego debiutu sprzed lat nie zostało już nic.. Bardzo liczyłem na jego powrót z teatru do kina, ale poważnie się rozczarowałem. Generalnie nie ma na co czekać, film ślizga się po temacie. Żałuję bardzo, że to piszę, ale rozczarowałem się strasznie podczas oglądania tego filmu.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 3 maja 12, 14:49

Jest już nowy opis tego filmu:)

Ksawery jest tancerzem, występującym na scenie jako drag queen. Odwiedza mieszkającego na wsi dziadka, Jana, który ukrywa mroczny sekret, ciążący nad nim od czasów Holokaustu. Ksawery, wraz z towarzyszącą mu Karoliną planują bolesną konfrontację z Janem na temat jego przeszłości, ale Ksawery ma wątpliwości. "Sekret" to z pozoru film o sprawcach i ofiarach, ale w rzeczywistości o nierozerwalnych więzach łączących pokolenia - na dobre i na złe.

http://system.festiwalgdynia.pl/film.do?id=7508
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 4 maja 12, 19:24

Czekacie szczególnie na jakikolwiek tytuł w tym roku? Zeszły rok był moim zdaniem świetny. Odkryciem dla mnie byl mimo wszystko trochę niedoceniony Wymyk. Bardzo dobre także Młyn i krzyż, Sala samobójców, Kret, Róża, Daas. Nie widziałem jeszcze lęku wysokości. Boje się że w tym roku może być dużo gorzej...

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 5 maja 12, 1:26

wczoraj w tv obejrzałem "Wszystko co kocham"... to jest inne kino dla innych widzów... poczekam na Godarda....

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 5 maja 12, 20:04

Czekam bardzo na Sekret Przemysława Wojcieszka, Bez wstydu Filipa Marczewskiego i Jesteś Bogiem Leszka Dawida. Ciekawym też nowego filmu Piotra Trzaskalskiego, który po polsku nazywa się Mój rower, ale już po angielsku My Father's Bike :wink:
Dobra, nabijam się z tłumaczenia tytułu, ale naprawdę mnie ten film interesuje i ciekaw jestem, jakim aktorem okaże się Michał Urbaniak.
Do Gdyni się nie wybieram, będę łapał te tytuły przy innych okazjach. Ale nie będą to Nowe Horyzonty, gdzie filmy rodzime, jako łatwiejsze do uzupełnienia w późniejszym terminie, staram się omijać, choć oczywiście bywają wyjątki.

nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 14 maja 12, 23:20

fajny kontrast między wypełnioną po schody salą na 'jesteś bogiem', a uciekającymi ludźmi z 'sekretu'. z każdą histeryczną relacją z gdyni mam coraz większą sympatię do najnowszego wojcieszka.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych