5.Festiwal Filmowy "Pięć Smaków" 2011

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 26 lip 11, 23:46

5. edycja FF Pięć Smaków - festiwalu filmów z Azji Południowo-Wschodniej i Wschodniej - odbędzie się od 20 do 25 października w Warszawie (Kino Muranów, KINO.LAB) i w listopadzie: w Krakowie (Kino Pod Baranami) i Poznaniu (Kino Muza)!

Tegoroczna edycja skupi się na mało znanej w Polsce kinematografii tajwańskiej. Obok najnowszych produkcji w sekcji Focus: Tajwan znajdą się mistrzowskie filmy znanego nowohoryzontowej publiczności Hou Hsiao-Hsiena (Millennium Mambo (2.NH), Café Lumière (5.NH), Podróż czerwonego balonika (7. i 8.NH)) - jednego z inicjatorów i najważniejszych artystów ruchu nazywanego Nową Falą Tajwańską.

Ponadto sekcje: Taste of Korea (nowe filmy z Korei Południowej), Nowe Kino Azji (najnowsze produkcje z Singapuru, Tajlandii, Hongkongu, Filipin).

W tym roku na festiwalu będzie można zobaczyć także kino z Japonii, w tym 13 Assassins Takashiego Miike, remake dzieła kina samurajskiego z 1963 roku w reżyserii Kudo Eiichiego.

:arrow: Więcej nt. programu 5.FF Pięć Smaków >

:arrow: oficjalna strona festiwalu: http://www.piecsmakow.pl
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 22 sie 11, 20:25

Seblon napisał(a):Tegoroczna edycja skupi się na mało znanej w Polsce kinematografii tajwańskiej. Obok najnowszych produkcji w sekcji Focus: Tajwan znajdą się mistrzowskie filmy znanego nowohoryzontowej publiczności Hou Hsiao-Hsiena (Millennium Mambo (2.NH), Café Lumière (5.NH), Podróż czerwonego balonika (7. i 8.NH)) - jednego z inicjatorów i najważniejszych artystów ruchu nazywanego Nową Falą Tajwańską.

:arrow: Filmy Hou Hsiao-hsiena na FF Pięć Smaków (artykuł na stronie NH) >

:arrow: Hou Hsiao-hsien: retrospektywa (artykuł na stronie 5.FF Pięć Smaków) >

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 15 wrz 11, 10:57

Wybierzcie z nami film Tsai Ming-linga to programu festiwalu!
Jako, że na NH była retrospektywa, w sekcji "Focus: Tajwan" chcemy pokazać symbolicznie jeden jego film.
Ankieta jest na facebooku:
http://www.facebook.com/questions/257907297583287/

Do wygrania karnety!
Karnety zostaną rozlosowane tylko wśród fanów fanpage'a.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 17 wrz 11, 12:51

Garść informacji nt. programu sekcji Taste of Korea:

http://www.piecsmakow.pl/index.php/pl/t ... korea-2011

M.in.: debiut Yoon Sung-Hyuna: Posępna noc (MFF Busan, MFF Rotterdam) - film zamknięcia 5.FF Smaków, Dzienniki z Musan Jung-bum Parka (Tygrys na MFF w Rotterdamie, Grand Prix Off Camery), najnowszy Park Chan-wook - Nocny połów (Złoty Niedźwiedź dla najlepszego filmu krótkometrażowego na MFF w Berlinie).

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 5 paź 11, 19:37

Na stronie festiwalu został opublikowany pełen program tegorocznej edycji!

:chaplin: Program 5.FF Pięć Smaków ogłoszony! >

:chaplin: Szczegółowy kalendarz projekcji >
.
Załączniki
Norwegian Wood.jpg
"Norwegian Wood", reż. Tran Anh Hung ("Rykszarz", "Schyłek lata", "Zapach zielonej papai"). MFF Stambuł 2011 – nagroda FIPRESCI.
Norwegian Wood.jpg (46.16 KiB) Przeglądane 17771 razy

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 paź 11, 20:30

Wygląda interesująco. Szkoda, że mnie tam (w żadnym z trzech miejsc) nie będzie.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 5 paź 11, 22:34

Jeśli Murakami dostanie jutro Nobla, NW okaże się strzałem w dziesiątkę:)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 6 paź 11, 14:52

Nie dostał i nigdy nie dostanie, chyba że zmienią formułę na plebiscyt publiczności.

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 21 paź 11, 8:42

Festiwal już trwa. Na razie najbardziej podobało się "Miasto smutku", a najmniej film otwarcia "Taipei Exchanges".
Więcej opinii i recenzji jak zwykle w festiwalowym centrum: http://filmaster.pl/festiwal/piec-smakow/

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 22 paź 11, 9:49

Ze względu na ogromne zainteresowanie Norwegian Wood Tran Anh Hunga odbędzie się dodatkowy pokaz tego filmu!

Poniedziałek, 24 października, godz. 22:45, kino Muranów.

:arrow: O filmie + zwiastun

{{{MFF Wenecja 2010 - udział w konkursie głównym}}}
{{{MFF Istanbuł 2011 - Nagroda FIPRESCI}}}
{{{Asian Film Awards 2011 - najlepsze zdjęcia}}}

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 28 paź 11, 8:52

Chciałbym napisać że bardzo, ale to bardzo podobał mi się film "Posępna noc". Piękne, mądre kino o prawdzie, przyjaźni, relacjach międzyludzkich opowiedziane w sposób nie czarno-biały, wielowymiarowy, sięgający głębiej. Do tego nie przeintelektualizowany, niespieszny. Narracja bardzo dobrze poprowadzona. Dużym atutem filmu dla mnie jest to ze pokazuje te niuanse kryjące się w słowach, gestach pozornie mało znaczące, a czasem decydujące o wszystkim.

Dawno nie widziałem tak dobrego filmu, a oglądam sporo ;)

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 28 paź 11, 10:06

"Posępna noc" rzeczywiście świetna, w ogóle bardzo lubię ten festiwal. Mimo, że ma dużo mniej projekcji niż WFF, to zobaczyłem na nim więcej ciekawych filmów.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Grzes

Na forum od:

Post 28 paź 11, 10:19

Tych Pięciu smaków bardzo wam zazdroszczę, a "Smutnego miasta" i "Posępnej nocy" zwłaszcza.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 28 paź 11, 10:53

nie przepadam za filmami o nastolatkach, ale Posępna noc to jest rzecz uniwersalna, mnie się nadal zdarzają tego rodzaju przyjaźnie, tego rodzaju zerwania, znalazłam się w tym filmie

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 28 paź 11, 20:22

Tak, też mogę polecić Posępną noc - właściwie taki kliniczny, zanurzony w czystej psychologii film, w którym nie przypominam sobie ani jednego obrazu symbolicznego... Trudno wrecz uwierzyć, że jest to film koreański... Z minuty na minutę film wciąga coraz bardziej, co znaczy, że emocje są budowane na bazie wcześniejszych scen... Największym atutem jest chyba fakt, że jest to film zarazem mocny (silnie oddziałujący) i subtelny... Przypominał mi stylistycznie Proroka, który wywarł na mnie bardzo duże znaczenie... Chętnie bym oglądnął Posępną noc raz jeszcze...
Szkoda trochę nie wykorzystanych szans w Norwegian Wood, w którym raził eklektyzm, aczkolwiek były sceny i rozwiązania zapadające w pamięć i na pewno nic lepszego na Warszawskim Festiwalu Filmowym nie widziałem... I nie jestem nieobiektywny - scena w której pojawia się piosenka Norwegian Wood z jednej z moich ulubionych płyt (Rubber Soul) była jedną ze słabszych scen w całym filmie

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 29 paź 11, 9:30

Posępnej nocy nie widziałem. Musiałem wracać do domu, ech : ( Może wybiorę się w poniedziałek do Krakowa (seans o 21:00 w Kinie Pod Baranami). Przez kłopoty z PKP nie zdązyłem na Terrorystów Yanga (znane z dystrybucji jego I raz, i dwa było moim wielkim odkryciem), ech...

Jestem pod dużym wrażeniem Chassis Adolfo Alixa Jr. Mam nadzieję, że w przyszłości na 5. Smakach zobaczymy przegląd kina filipińskiego.
Warto wrócić po latach do pewnych filmów, by je jeszcze bardziej docenić, odkryć pewne znaczenia... Cafe Lumiere Hou Hsiao-hsiena jest tego dowodem. Wielkie kino!!! Wielki HHH. Dotknąłem absolutu : )

Grzes

Na forum od:

Post 29 paź 11, 9:47

Terroryści też byli w programie Pięciu smaków? Ech... szkoda, że ta Warszawa tak daleko (i ciągle się oddala ;))

tangerine

Na forum od:

Post 29 paź 11, 12:27

Querelle napisał(a): Jestem pod dużym wrażeniem Chassis Adolfo Alixa Jr. Mam nadzieję, że w przyszłości na 5. Smakach zobaczymy przegląd kina filipińskiego.
Warto wrócić po latach do pewnych filmów, by je jeszcze bardziej docenić, odkryć pewne znaczenia... Cafe Lumiere Hou Hsiao-hsiena jest tego dowodem. Wielkie kino!!! Wielki HHH. Dotknąłem absolutu : )

Ja bardzo żałuję, że nie wybrałem tej ścieżki z Chassis bo tak to wyglądało ze zwiastuna że może być dobry film (Miasto smutku w sumie podobało mi się najmniej spośród filmów na tegorocznym festiwalu)... Na pewno warto zobaczyć Kwiaty z szanghaju, aczkolwiek Cafe Lumiere to pozostanie do końca życia dla mnie mocne wspomnienie z teatru cieszyńskiego... Widziałem to raz kilka lat temu, a mogę przywołać w pamięci kilkanaście ujęć z tego filmu no i cudowna muzyka fortepianowa... Także piosenka na zakończenie pasowała do tego całego klimatu... No tak, niezwykłe kina, niezwykły konkurs...

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 29 paź 11, 22:42

Z "Chassis" bym nie przesadzał - zakończenie, w którym reżyser na siłę próbuje ukonkretyzować luźną formę i nadać jej jakąś fabułę, razi i jest niepotrzebne. Do tego momentu był to wcale niezły paradokument. Za to co do "Cafe Lumiere" byłbym skłonny się zgodzić - klimat kina Ozu wręcz wylewał się z ekranu (a trzeba wiedzieć, że jedną z najlepszych cech Kino.Labu jest terkoczący projektor, dodatkowo pomagający przenieść się w przeszłość), a jednocześnie HHH uniknął kopiowania, robiąc film po swojemu i robiąc go cudownie.
"Warto wrócić do pewnych filmów" - święta prawda, obejrzane ponownie "Która tam jest godzina?" pozwoliło mi dotknąć Absolutu. Ani jednej zbędnej sekundy w tym filmie, czego parę lat temu nie byłem w stanie zauważyć.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 31 paź 11, 0:51

Grzes napisał(a):Terroryści też byli w programie Pięciu smaków? Ech... szkoda, że ta Warszawa tak daleko (i ciągle się oddala ;))

Byli, ale nie "Terroryści" Thunski, ale Edwarda Yanga z 1986r.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Grzes

Na forum od:

Post 31 paź 11, 8:37

Ale ja o Terrorystach Yanga myślałem, których z wielką chęcią bym obejrzał. Na film Thunski nawet nie chciałbym iść (i niech mnie Querelle za to zabije :P).

Zresztą, Kubaku, żaden ze starszych filmów prezentowanych na 5 Smakach w tym roku nie jest dla mnie anonimowy - część widziałem, o innych czytałem (i bardzo chciałbym obejrzeć - szkoda, że festiwal jest generalnie w Warszawie w środku roku akademickiego, szkoda też, że nawet w okrojonej formie omija Wrocław).

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 2 lis 11, 11:21

Byłam w Krakowie na Późnej jesieni i bardzo mi się ten film podobał. Bardzo.

tangerine

Na forum od:

Post 2 lis 11, 15:27

eliska napisał(a):Byłam w Krakowie na Późnej jesieni i bardzo mi się ten film podobał. Bardzo.

Ja nie widziałem, ale ciekawi mnie dlaczego Ci się podobał ?

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych