2. Przegląd Nowego Kina Francuskiego

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 20 maja 11, 13:27

W dniach 27 maja - 3 czerwca w Warszawie, w kinie Muranów, odbędzie się 2. Przegląd Nowego Kina Francuskiego. Po pokazach w stolicy Przegląd (wybrane tytuły) ruszy na tournee do innych miast w Polsce.

Miejsca, do których dotrze Przegląd Nowego Kina Francuskiego:

30 czerwca - Kraków, pokaz specjalny Kobiet z 6. piętra oraz spotkanie z reżyserem
10-12 czerwca - Poznań, kino Muza
14-16 czerwca - Olsztyn, kino Awangarda
17-19 czerwca - Łódź, kino Charlie
21-23 czerwca - Gdańsk, kino Helikon
24-26 czerwca - Katowice, kino Światowid
27-30 czerwca - Kraków, kino Pod Baranami
9-14 lipca - Zamość, kino Stylowy
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 21 maja 11, 23:44

Meczet (Dernier maquis) Rabaha Ameur-Zaimeche znany jest także pod innym tytułem: Adhan. Poprzedni jego film - Mieścina numer jeden - był pokazywany w Panoramie 7.ENH. Meczet oceniam znacznie wyżej...
W tym roku Zaimeche za swój najnowszy film - Les Chants De Mandrin (Smugglers' Songs) - otrzymał prestiżową Nagrodę Jeana Vigo:
Nagroda Jeana Vigo dla Rabaha Ameur-Zaïmeche i Jean-Marie Strauba >>>

Dawno temu widziałem na świetnym kanale Le Cinema (dzisiejsza, marna Zone Europa) rewelacyjny debiut Romaina Goupila - Śmierć trzydziestolatka (Złota Kamera w Cannes 1982). W programie przeglądu: Ręce do góry (2010) z Valerią Bruni Tedeschi. Ciekaw jestem, jak prezentuje się kino tego reżysera po 30 latach...

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 23 maja 11, 10:37

Meczet (Adhan) oglądałem w TVP Kultura. Kameralny, dość ciekawy film rozgrywający się w środowisku muzułmańskich imigrantów we Francji, ukazujący ich głównie w miejscu pracy, gdzie religia i walka o prawa pracownicze zaczynają się przenikać.

Pewnie wybiorę się na kilka pozycji przeglądu - może na filmy: Gatlifa "Wolność" i Techine'a "Dziewczyna z pociągu" (był w Canal+, ale jakoś przegapiłem) oraz na takie obrazy jak Król ucieczki (Le Roi de l'évasion) reż. Alain Guiraudie i Po nazwisku (Le Nom des gens) reż. Michel Leclerc

Szkoda , że w przeglądzie zabrakło takich tytułów jak:
Hors-la-loi - Rachd Bouchareb
Początek - Xavier Giannoli
Koncert - Radu Mihaileanu

Może pojawią się w przyszłym roku.
marco

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 23 maja 11, 11:02

W ostatnim "Sight & Sound" jest pozytywna recenzja "Trucizny" Katell Quillévéré. Film porównywano z "A nos amours", debiutem Maurice'a Pialata, a główną bohaterkę - z młodą Sandrine Bonnaire.

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 5 cze 11, 15:17

Krótkie podsumowanie festiwalu. Z obejrzanych przeze mnie sześciu filmów szczególnie polecam następujące obrazy:

"Po nazwisku" r. Michel Leclerc - świeże, w komediowym wydaniu, nie pozbawione wszakże głębszej refleksji spojrzenie na burzliwy związek dwojga bohaterów: młodej ekscentrycznej i żywiołowej Bahii, o częściowo arabskich korzeniach, wcielającej w życie swoistej filozofii nawracania tzw. "prawicowców" przez łóżko i Arthura, nie wyróżniającego się na pierwszy rzut oka mężczyzny w średnim wieku o żydowskich korzeniach. Sara Forestier i Jacques Gamblin w bardzo dobrych rolach "pokręconych" bohaterów o życiorysach skrywających mroczne tajemnice.

"Trucizna" r. Katell Quillévéré - subtelnie uchwycony proces dojrzewania i formowania14-letniej bohaterki w ważnym momencie życia: okresie szukania potwierdzenia swojej tożsamości religijnej w przededniu bierzmowania, rodzącej się pierwszej miłości i odkrywania własnej seksualności, rozstania się rodziców i powolnego odchodzenia dziadka z którym łączyła ją szczególna więź . Clara Augarde - nazwisko aktorki odtwarzającej główną rolę warto zapamiętać. (dzięki Okon za zwrócenie uwagi na ten film)

"Wolność" r. Tony Gatlif - interesująco ukazane losy jednego z klanów Cyganów podczas II wojny światowej we Francji z wpisanym w ich życie dążeniem do niezależności, skonfrontowane z całą mozaiką postaw rodowitych Francuzów od bezgranicznego poświęcenia po niepojęte okrucieństwo.
marco

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych