Berlinale 2010

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 21 lut 10, 11:06

Posty wydzielone z tematu "Propozycje filmowe" (10.ENH). Moderator.

Querelle napisał(a):
Querelle napisał(a):Jednak najbardziej oczekuję nowego Kaplanoglu...

Złoty Niedźwiedź w Berlinie!!!

To się doczekałeś Querelle, gratulacje... Muszę w końcu nadrobić tego reżysera i jego filmy. Wydaje mi się, że Miód może być jednym z moich ulubionych filmów tego roku.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 21 lut 10, 13:29

Wiadomo już, że "Miód" został kupiony przez AP Manana. Super!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 21 lut 10, 13:30

tang.: no tak, ale powinno się tę trylogię oglądać nie od końca, czyli nie od Miodu :)

tangerine

Na forum od:

Post 21 lut 10, 13:47

Myślisz, że Werner Herzog oglądał wcześniejsze filmy ?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 lut 10, 14:28

nie wiem, co ogląda Herzog, ja będę oglądała Miód, pamiętając o poprzednich

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 21 lut 10, 20:38

tangerine: z twórczością Kaplanoglu musisz zapoznać się koniecznie. "Jajko" wbiło mnie w fotel (konkurs 7.ENH), zaś "Mleko" to potęga kina, porażająco piękny film! Smutne, że w kinach przeszedł zupełnie niezauważony.
Na pokaz "Miodu" chyba założę krawat :)

tangerine

Na forum od:

Post 21 lut 10, 22:38

Teraz liczę na to, że jakieś kino w Warszawie pokaże wszystkie trzy (np. Muranów albo Kultura).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lut 10, 6:41

pomyślałam dzisiaj w nocy, że Miód musi być gdzieś blisko Lasu, no i otwieram poranną Gazetę, a tu Sobolewski pisze:

"W mimowolny sposób „Miód” koresponduje z „Lasem” Piotra Dumały. Oba filmy mówią o ojcu, synu i śmierci, oba dzieją się w lesie, w czasie symbolicznym. I w różny sposób dochodzą do tego samego punktu: pojednania ze śmiercią, czyli - inaczej mówiąc - pogodzenia z życiem.
(...)
Kluczem do filmu Kaplanoglu może być koraniczna przypowieść o tym, jak Mahomet obleciał raj w ciągu jednej chwili, zanim ulała się woda z dzbana. W tym filmie też w jednym momencie oblatujemy raj - jest nim po prostu ludzkie życie. Kto w kinie europejskim zdobyłby się na taki optymizm?"

http://wyborcza.pl/1,75248,7586693,Ture ... linie.html

przyjdzie czas na porównania (Las w kinach już za chwilę - 26 lutego), jestem ciekawa jak wypadną na swoim tle, film Dumały na pewno nie jest "optymistyczny", wydaje mi się bardzo odważny, mimo, że gubię się w tych wszystkich symbolicznych gestach, nie wszystkie rozpoznaję, ale porusza mnie właśnie jego odwaga mówienia o ambiwalencji w relacji najbliższych, podejrzewam, że Kaplanoglu musi być zupełnie inny, że bardziej się opiera na niespełnieniu i tęsknocie, niż na takiej konfrontacji mocy-słabości, bardzo mi się podobał Las

okon

Na forum od:

Post 22 lut 10, 13:31

W mniej entuzjastycznym tonie o werdykcie berlińskiego jury wypowiada się Magdalena Michalska w "Dzienniku":

http://www.dziennik.pl/kultura/film/art ... _2010.html

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lut 10, 13:42

ale jak można napisać:

Jedynym słusznym wyborem oceniających jest Srebrny Niedźwiedź dla Romana Polańskiego za reżyserię "Autora widmo".

w ocenie kina istnieje jakaś jedynie słuszna prawda?
(jak ja nie cierpię, jak ktoś nazywa film obrazem! brrr...)

okon

Na forum od:

Post 22 lut 10, 14:04

Pani Michalska wypowiada się pewnie we własnym imieniu.

Bardziej zabawna wydaje mi się pewność, źe "Miód" nie mógł się podobać Renée Zellweger.

tangerine

Na forum od:

Post 22 lut 10, 14:11

Jeżeli Miód otrzymał Nagrodę Jury Ekumenicznego to jest to znakomita wskazówka, że będzie się podobał mnie, i przesłanka dlaczego podobał się Tadeuszowi Sobolewskiemu.

Natomiast bardzo mało informacji przecieka na temat filmu, który otrzymał FIPRESCI, druga z nagród na którą zawsze zwracam uwagę.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 22 lut 10, 14:29

Berlin postanowił promować kino zamknięte, stojące do publiczności plecami, na którym, nomen omen, widz czuje się jak na tureckim kazaniu.

Poproszę o miejsce w 1. rzędzie!!!

tangerine napisał(a):Natomiast bardzo mało informacji przecieka na temat filmu, który otrzymał FIPRESCI, druga z nagród na którą zawsze zwracam uwagę.

Też jestem ciekaw tego filmu. Znana z polskich kin "Telenowela" pani Pernille Fischer Christensen zrealizowana w stylu Dogmy'95 przypadła mi do gustu (ale dopiero za 2. razem).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 22 lut 10, 14:56

a mnie za pierwszym

tańczący_w_ciemnościach

Na forum od:
24 lut 10, 10:57

Post 24 lut 10, 11:04

Witam,
skoro o tym mowa chciałem zapytać czy ktoś może znalazł w sieci trailer do nowego filmu Pernille Fischer Christensen? Jak dla mnie to numer 1 tegorocznego Berlinale, cały czas o nim myślę, a nie mogę znaleźć trailera żeby chociaż odświeżyć niektóre sceny. Polecam i mam nadzieję, że będzie we Wrocławiu :)

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych