10. Festiwal Filmów Latynoamerykańskich 2009

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 3 cze 09, 21:41

Kończy się w Warszawie 10 FFL, widzę, że przechodzi bez większego echa na forum. Ale chyba niesłusznie. O ile filmy prezentowane na Warszawskim Festiwalu Filmowy nie podeszły mi w tym roku, jakoś rozmijam się z gustem oragnizatorów, to tutaj filmy wydają się całkiem ciekawe.

Oglądnąłem tylko 4 filmy, o co i tak nie było łatwo, bo praca nie zając nie ucieka - czyli swoje trzeba odsiedzieć. Z nich, najbardziej spełnionym dziełem jest zdecydowanie "Gigante". Podchodziłem do niego z rezerwą, ale mnie zaskoczył. Duża kultura reżyserska debiutanta, widać że kontroluje swoje emocje, co nieczęsto się zdarza u początkujących filmowców. Uniknął też kręcenia filmu bez przesłania, czego nie udało się reżyserowi "Dobrego życia" - filmowi za bardzo schematycznemu i pozostawiającemu duży niedosyt w postaci braku puenty. Z kolei trudnym do oceny jest "Pustynia we mnie", gdyż początek irytuje sztucznością i niedopracowaną psychologią postaci, by ostatnie 30 minut pokazały wirtuozerski warsztat filmowy twórców. Chętnie bym siadł przy stole montażowym nad tym filmem. Ogólnie brawurowy pomysł, no i trochę przerósł reżysera (a może głównie scenarzystę). No i bez wątpienia najbardziej kontrowersyjny z 4 obejrzanych przeze mnie filmów - "Szatan". Po filmie była dyskusja z udziałem księdza Lutra, która bardzo korzystnie wpłynęła u mnie na ilość i jakość refleksji. Okazuje się, że takie dyskusje są bardzo inspirujące, mimo, że nie zgadzam się z ogólną konstatacją dyskusji. Uważam, że pod względem siły oddziaływania, mocy przekazu, film można porównać z "Krótkim filmem o zabijaniu". Mniej więcej ten sam rodzaj bezkompromisowości. Zresztą już w czasie seansu sobie uświadomiłem, że dawno, a może w ogóle nie widziałem filmu tak oddczuwalnie pokrewnego kinu Kieślowskiego, nie na gruncie artystycznym ale pod względem doświadczania świata.
Napiszcie, co wam się najbardziej podobało w filmach tegorocznych.
Ostatnio edytowano 3 cze 09, 23:49 przez tangerine, łącznie edytowano 5 razy

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 3 cze 09, 23:37

tangerine napisał(a):Kończy się w Warszawie 10 FFL

Dodajmy, że kończy się w Warszawie, ale trwa lub dopiero rozpocznie się w innych miastach:

31.05 - 04.06 Poznań, Kino Muza

02.06 - 05.06 Łódź, Kino Charlie

05.06 - 09.06 Kraków, Kino Pod Baranami

08.06 - 12.06 Katowice, Kino Światowid

13.06 - 17.06 Lublin, Kino Bajka

tangerine napisał(a):najbardziej spełnionym dziełem jest zdecydowanie "Gigante".

Nagrodzony na MFF w Berlinie urugwajsko-argentyński film "Gigante" Adriána Binieza od 4 września w kinach.
Ostatnio edytowano 3 cze 09, 23:58 przez Seblon, łącznie edytowano 1 raz
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 3 cze 09, 23:42

nieobecności na tej liście niektórych miast nie skomentuję

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 4 cze 09, 11:38

aszeffel napisał(a):nieobecności na tej liście niektórych miast nie skomentuję

Ja też nie, nawet mimo tego, że we wcześniejszych zapowiedziach mówiono o Wrocławiu...

tangerine

Na forum od:

Post 4 cze 09, 18:09

Faktycznie, znaczące ośrodki (Trójmiasto, Wrocław, poniekąd Szczecin, Toruń) zostały pominięte. Wielokrotnie na różnych forach wypowiadałem się na temat dostępności (modne słowo) dóbr kultury audiowizualnej. Sczególnie byłem aktywny w tym temacie gdy mieszkałem w Rzeszowie (skądinąd bardzo przyjaznym mieście) i nie sądziłem, że kiedykolwiek będę miał okazję korzystać z warszawskich kanałów dystrybucji kultury.

Swoją drogą ciekawe dlaczego pominięte zostały te miasta ? Czy nie było zainteresowania ze strony odpowiednich środowisk czy organizator nie mógł zapewnić przebywania kopii filmowych przez tak długi okres czasu w Polsce ? Czy może koszty były zbyt wysokie w stosunku do oczekiwanych rezultatów ? Przypomnę, że w Warszawie bilety nie były tanie (18 złotych), tym bardziej w dobie tzw. kryzysu.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 cze 09, 20:47

może Manana chce oszczędzić na festiwalu, żeby mieć kasę na tak szalone projekty dystrybucyjne jak La libertad Alonso

Henryk-z-lasu

Post 6 cze 09, 10:33

aszeffel napisał(a):może Manana chce oszczędzić na festiwalu, żeby mieć kasę na tak szalone projekty dystrybucyjne jak La libertad Alonso

La libertad w dystrybucji? Nie chce mi się wierzyć. Ile bym dał aby ten film był wyświetlany!
Panie Piotrze błagam o dystrybucje tego dzieła!

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 6 cze 09, 11:01

Henryk-z-lasu: La Libertad Lisandra Alonso będzie w kinach od 3 lipca 2009. Źródło >>>

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 6 cze 09, 14:10

Ja też nie, nawet mimo tego, że we wcześniejszych zapowiedziach mówiono o Wrocławiu...

Filmow Swiata AK! tez u nas nie ma, i kilku mniejszych objazdowych imprez typu Festiwal Filmow Chinskich. Widocznie nas nie lubia :(

tangerine

Na forum od:

Post 23 cze 09, 0:10

Na stronie http://www.manana.pl/10ffla/ znajduje się podsumowanie tegorocznego festiwalu.

Zespół miesięcznika “KINO” po obejrzeniu wszystkich 15 filmów konkursowych przyznał Nagrodę Krytyki chilijskiemu obrazowi SŁUŻĄCA (La nana) w reżyserii Sebastiana Silvy.

Widzowie 10. FESTIWALU FILMÓW LATYNOAMERYKAŃSKICH w głosowaniu internetowym za najlepszy film w konkursie Nowe Kino Ameryki Łacińskiej również wybrali film SŁUŻĄCA.

Na kolejnych miejscach, ocenionych równie wysoko przez festiwalową publiczność znalazły się filmy:

Dobre życie (La buean vida) reż. Andrés Wood (Chile)
Gigante reż. Adrián Biniez (Urugwaj).
Szatan (Satanas) reż. Andrés Baiz (Kolumbia)

Z tych czterech nie widziałem tylko filmu, których wygrał. No chyba, że tylko ja głosowałem. Tradycyjnie skrytykuję metodę głosowania. Przydałby się zaufany profil (logowanie z danymi osobowymi).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 cze 09, 10:43

La nana - kawałek dobrego obyczajowego kina

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 23 cze 09, 17:32

tangerine: La nana (Służąca) wchodzi na ekrany kin już 17 lipca br.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych