W ramach przeglądu będą pokazane:
Piątek 20 maja:
19:00 - Pure (2010 r. Szwecja), 101 minut, reż. Lisa Langseth
Sobota 21 maja:
17:00 - Wspaniała i kochana przez wszystkich, (2007r. Szwecja, Austria, Niemcy), 103 minuty, reż. Hannes Holm
19:00 - Uwiecznione chwile, (2008 r. Szwecja, Dania, Norwegia, Finlandia, Niemcy), 131 minut, reż. Jan Troell
21:30 - Fishy (2008 r. Szwecja), 75 minut, reż. Maria Blom
Niedziela 22 maja:
17:00 – Dziewczynka, (2009 r. Szwecja), 100 minut, reż. Fredrik Edfeldt
19:00 - Wszystko płynie (2008 r. Szwecja, Niemcy), 102 minuty, reż. Måns Herngren
21:00 – Wilk, (2008 r. Szwecja, Norwegia, Finlandia), 95 minut, reż. Daniel Alfredson
http://www.kinokultura.pl/page.php?nid=345&pid=4;
Szczególnie polecam filmy:
"Dziewczynka" w mojej ocenie jeden z najlepszych obrazów pokazywanych na 9ENH - kameralny i subtelny dramat opowiadający historię tytułowej dziewczynki, spędzającej wakacje w rodzinnej miejscowości, zdanej w zasadzie tylko na siebie i przechodzącej w pewnym sensie przyspieszony proces dojrzewania. Wg. mnie jest to jeden z najpiękniejszych filmów z dziecięcymi bohaterami (niekoniecznie dla dzieci) jaki widziałem w ostatnich latach.
"Uwiecznione chwile Marii Larsson" - Jan Troell potwierdza swoje mistrzostwo w opowieści z początków XX wieku, portretując losy tytułowej bohaterki i jej licznej rodziny, walczącej z niezwykłą determinacją o ich przeżycie i zachowanie godności w obliczu alkoholizmu męża, odkrywającej jednocześnie swój talent do fotografowania.
Wiele sobie obiecuję sobie także po filmie "Pure", który zbierał m.in. pochlebne opinie podczas tegorocznego festiwalu OFF Plus Camera.