L. Visconti i I. Bergman (przeglądy)

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
kosmiczny

Post 8 gru 06, 23:38

powoli dobiega w "chatce żaka" (lublin) przegląd filmów viscontiego. wielki reżyser, wielkie kino, niezapomniane wrażenia. właściwie, to smutne, że nie zajęto się obróbką cyfrową dzieł viscontiego. chętnie bym zakupił... największe wrażenie wywarły na mnie filmy: "Ludwig" i "Portret rodzinny we wnętrzu". Inne tez wspaniałe, ale każdy film mówi i tym samym trafia w różne nasze punkty.
Nie mogę też nie wspomnieć o drugim przeglądzie w kinie "bajka" - Ingmar Bergman. Tutaj nie trzeba nic mówić. Psychologia w czystym wydaniu - esencja kina.
Myślę, że przeglądy filmowe powinny być czymś stałym w repertuarze kinowym. można poznać dorobek artystyczny, przesledzić rozwój reżysera, nowe tendencje.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 10 gru 06, 1:19

Takie posty, jak kosmicznego, niezwykle cieszą.

Marzy mi się uwzględniony w repertuarze kinowym przegląd Philippe'a Garrela, ale ze względu na fakt, że nie jest to tak znany twórca, jak Bergman czy Visconti, mogę sobie na razie tylko pomarzyć :) Ograniczając swoje marzenia do zbioru nazwisk gigantów kina rozpoznawalnych przez przeciętnego widza kin studyjnych, myslę, że Godard mógłby być następny. Na razie cieszmy się z decyzji wydania na dvd (w grudniu br.) jego "Naszej muzyki" ("Notre musique").
A może pełna retrospektywa we Wrocławiu? :)

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych