Cannes 2019. Amerykanie kontratakują?

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
damiansport1

Na forum od:
2 sty 18, 12:04

Post 2 kwi 19, 22:52

Za nieco ponad 2 tygodnie (18 kwietnia) Thierry Fremaux ogłosi lineup tegorocznego festiwalu w Cannes. Nie mogłem jednak się powtrzymać i musiałem stworzyć temat by trochę pospekulować co znajdzie się w programie. Rok temu nie poszło mi najlepiej jako że większość moich (i ogólnie chyba większości) pewniaków została pokazana...dopiero w Wenecji.

Po zeszłorocznej edycji gdzie narzekano w amerykańskiej prasie na mały udział ich rodaków w festiwalu i ogólnie mało medialną edycję (ale jakościowo wyśmienitą imho) teraz chyba oczekiwania ludzi zza oceanu będą zaspokojone. Quentin Tarantino, Jim Jarmusch, Terrence Malick są praktycznie potwierdzeni w konkursie jeśli wierzyć najnowszym plotkom

https://twitter.com/OnTheLido/status/1113101218321240064
https://www.hollywoodreporter.com/news/quentin-tarantino-returning-cannes-once-a-time-hollywood-premiere-1195705

A poza Amerykanami? Inni weterani mają pokazać swoje filmy w konkursie: Ken Loach ("Sorry We Missed You"), bracia Dardenne ("Ahmed"), Pedro Almodovar. ("Pain and Glory"). Wydaje się że nowe filmy Hirokazu Koreedy ("The Truth") Pablo Larraina ("Ema"), Arnauda Desplechina ("Oh Mercy"), Marco Bellocchio ("Il Traditore") Klebera Mendonça Filho ("Bacurau"), Xaviera Dolana ("Matthias & Maxime") też mogą znależć się w konkursie. Z potencjalnych konkursowych nowicjuszy największe szanse daje się Kantemirowi Bałagowowi (reżyser "Bliskości"), Celine Sciamma ("Portrait of a Ladt on Fire"), Mati Diop ("The Atlantides") , Justine Triet ("Sibyl"), Jessice Hausner ("Little Joe"), Alejandro Amenabarowi (""While At War" )

Niestety wydaje się że w tym roku festiwal nie będzie aż tak bogaty w kino azjatyckie. Największe szanse mają podobno reżyser "Okji" Bong Joon-ho ("Parasite"), Kiyoshi Kurosawa ("To the Ends of the Earth") i Koji Fukada ("A Girl Missing"). Film Koreedy jest po francusku co mnie niepokoi.

Szkoda że raczej zabraknie Scorsese i jego "Irishmana" a także braci Safdie i "Uncut Gems" (znowu konflikt z Netflixem) oraz "Ad Astry" Jamesa Greya. Zapewne Barbera sobie ich przygarnie w Wenecji:P

To chyba na tyle. Z pewnością będą jakieś niespodzianki. Czekamy na oficjalny lineup.
Jakie filmy z tego grona najbardziej was ekscytują? I jak znacie ich dystrybutorów to piszcie :) Ja jedynie wiem że film Tarantino ma UIP i pokaże go 9 sierpnia. A Gutek bodajże prawa do Almodovara.

A, on personal note, 23 marca złożyłem wnioska na "3 dni w Cannes" :P ciągle czekam na odpowiedz ale może uda się pojechać. To byłoby piękne. :)

damiansport1

Na forum od:

Post 9 kwi 19, 17:31

No i jadę do Cannes! <3

A Jarmusch w rękach UIP. Gutek po raz pierwszy od dawna nie ma do niego praw. Dziwne? Niby tak ale z drugiej strony wygląda to jak inny, komercyjny Jarmusch. Premiera 26 lipca.

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 9 kwi 19, 20:10

Gratuluję! Raz byłem w Cannes to pół festiwalu spędziłem w kolejkach na filmy :? Z edycji 2015 zapamiętam na długo, jak nieomal nie zostałem stratowany na "Love" Gaspara Noe po 3 godzinach stania w długaśnej kolejce, na szczęście udało się wejść. Także krótkich kolejek życzę. I pamiętaj, że im dalej Pałacu Festiwalowego tym spokojniej i łatwiej wejść do sal kinowych, a w Tygodniu krytyki i Directors Fortnight są często lepsze filmy niż w oficjalnej selekcji.

Do tegorocznego programu odniosę się zapewne po konferencji prasowej, czyli 18 kwietnia, bo nie lubię spekulować. Kraje produkcji nie mają dla mnie znaczenia. Ważne, żeby dyrektor artystyczny wraz z zespołem wybrał wartościowy zestaw filmów i niekoniecznie od reżyserów, którzy byli w konkursie Cannes wiele razy.. Powoli kończę oglądać ubiegłoroczny zestaw i póki co mają prywatną Złotą Palmą jest "Szczęśliwy Lazzaro" :D Ale jeszcze przede mną m.in. Godard i "Dzika grusza", na którą chyba czekam najbardziej.

damiansport1

Na forum od:

Post 10 kwi 19, 20:43

Również najbardziej podobał mi się "Lazzaro".

damiansport1

Na forum od:

Post 11 kwi 19, 19:25

Na tydzień przed oficjalnym ogłoszenie konkursu wydaje się że te 17 tytułów niemal na pewno się tam znajdą:

"Pain & Glory" - Pedro Almodovar
"Once Upon a Time in Hollywood" - Quentin Tarantino
"The Dead Don't Die" - Jim Jarmusch
"Sorry We Missed You" - Ken Loach
"The Young Ahmed" - Jean-Pierre and Luc Dardennes
"A Hidden Life" - Terrence Malick
"Sibyl" - Justine Triet
"Maguindanao" - Brillante Mendoza
"Matthias & Maxime" - Xavier Dolan
"Parasite" - Bong Joon-ho
"Portrait of a Lady on Fire" - Céline Sciamma
"The Whistlers" - Corneliu Porumboui
"The Beanpole" - Kantemir Balagov
"Frankie" - Ira Sachs
"Saturday Fiction" - Lou Ye
"Fire Next Time" - Mati Diop
"Oh Mercy" - Arnaud Desplechin

Choć Tarantino to ciągle znak zapytania. Czy zdąży. Ponoć jest bardzo spóźniony z post-production Oby zdążył...

worren

Na forum od:

Post 17 kwi 19, 23:22

damiansport1 napisał(a):Choć Tarantino to ciągle znak zapytania. Czy zdąży. Ponoć jest bardzo spóźniony z post-production Oby zdążył...

Pewnie na Tarantino poczekają i jeśli nie pojawi się w dzisiejszych ogłoszeniach to dodadzą przy okazji uzupełniania konkursu co ma miejsce praktycznie co roku. W ubiegłym roku w drugim rzucie dodali "Dziką gruszę" Ceylana, a w poprzednich latach m.in. "The Square" Ostlunda i "Tylko kochankowie przeżyją" Jarmuscha. Bardziej niepokoi mnie fakt, że istnieje ryzyko, że Rafał Zawierucha może zostać wycięty z ostatecznej wersji filmu, o czym plotkuje się ostatnio w kuluarach. Jak będzie przekonamy się wkrótce.

W międzyczasie pojawiły kolejne mocne kandydatury do konkursu (m.in. Puiu, Kleber Mendonca Filho, Suleiman, Anthony Chen). Mnie najbardziej cieszy powrót Elia Suleimana, bo właśnie mija 10 lat od premiery jego poprzedniego filmu "Czas, który pozostał", który zresztą miał swoją premierę w konkursie Cannes.

damiansport1

Na forum od:

Post 18 kwi 19, 12:28

Competition
Pain and Glory, Pedro Almodovar
The Traitor, Marco Bellocchio
Wild Goose Lake, Yinan Diao
Parasite, Bong Joon-ho
Young Ahmed, The Dardenne Brothers
Oh Mercy!, Arnaud Desplechin
Atlantique, Mati Diop
Matthias and Maxime, Xavier Dolan
Little Joe, Jessica Hausner
Sorry We Missed You, Ken Loach
Les Miserables, Ladj Ly
A Hidden Life, Terrence Malik
Nighthawk, Kleber Mendonca Filho, Juliano Dornelles
The Whistlers, Corneliu Porumboiu
Frankie, Ira Sachs
The Dead Don't Die, Jim Jarmusch
Portrait of a Lady on Fire, Celine Sciamma
It Must Be Heaven, Elia Suleiman
Sybil, Justine Triet

Out of Competition
Rocketman, Dexter Fletcher
The Best Years of Life, Claude Lelouch
Maradona, Asif Kapadia
La Belle Epoque, Nicolas Bedos
Too Old to Die Young, Nicolas Winding Refn

Special Screenings
Share, Pippa Bianco
Family Romance LLC, Werner Herzog
Tommaso, Abel Ferrara
To Be Alive and Know It, Alain Cavalier
For Sama, Waad Al Kateab and Edward Watts

Midnight Screenings
The Gangster, The Cop, The Devil, Lee Won-Tae

Un Certain Regard
Invisible Life, Karim Aïnouz
Beanpole, Kantemir Balagov
The Swallows of Kabul, Zabou Breitman & Eléa Gobé Mévellec
A Brother’s Love, Monia Chokri
The Climb, Michael Covino
Joan of Arc, Bruno Dumont
A Sun That Never Sets, Olivier Laxe
Chambre 212, Christophe Honoré
Port Authority, Danielle Lessovitz
Papicha, Mounia Meddour
Adam, Maryam Touzani
Zhuo Ren Mi Mi, Midi Z
Liberte, Albert Serra
Bull, Annie Silverstein
Summer of Changsha, Zu Feng
EVGE, Nariman Aliev

damiansport1

Na forum od:

Post 22 kwi 19, 0:02

Dystrybucja:

Gutek Film:
- "Parasite", Bong Joon-ho
- "Pain and Glory", Pedro Almodovar

M2 Films:
- "Sorry We Missed You", Ken Loach
- "Diego Maradona", Asif Kapadia

UIP:
- "Dead Don't Die", Jim Jarmusch

damiansport1

Na forum od:

Post 13 maja 19, 16:27

Gutek pochwalił się zakupami Porumboiu i Dolana. Więc mają już 4 filmy.

Aktualizacja:

Gutek Film:
- "The whistlers", Corneliu Porumboiu
- "Matthias and Maxime", Xavier Dolan

M2 Films:
- "Diego Maradona", Asif Kapadia

UIP:
- "Dead Don't Die", Jim Jarmusch
- "Once Upon a Time inn Hollywood", Quentin Tarantino

worren

Na forum od:

Post 21 maja 19, 19:37

M2 Films ma także w swoim katalogu "Les Misérables" ("Nędznicy”).

SNH pochwaliło się już zakupami "A White, White Day" Hlynura Palmasona i "Beanpole"Kantemira Balagova z sekcji pobocznych.

Natomiast Gutek Film dokupił kolejne 2 tytuły z konkursu głównego („Portrait of a lady on fire” Céline Sciammy oraz „The Traitor” Marco Bellocchio) i ma w swoim katalogu już 6 filmów z głównej sekcji!

W katalogu Aurory Films są póki co 2 filmy z Un Certain Regard: "A Vida invisivel de Euridice Gusmao" w reżyserii Karima Ainouza oraz "La Femme de mon frere" w reżyserii Moni Chokri.

Do katalogu SNH z Un Certain Regard dołączył "Fire Will Come" Olivera Laxe okrzyknięty mianem ulubionego filmu Romana Gutka.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 25 maja 19, 19:36

Nagrody:

KONKURS GŁÓWNY:
Palme d’Or: “Parasite,” Bong Joon-ho
Grand Prix: “Atlantics,” Mati Diop
Reżyser: Jean-Pierre i Luc Dardenne, “Young Ahmed”
Aktor: Antonio Banderas, “Pain and Glory”
Aktorka: Emily Beecham, “Little Joe”
Jury Prize: “Les Misérables,” Ladj Ly oraz “Bacurau,” Kleber Mendonça Filho
Scenariusz: Céline Sciamma, “Portrait of a Lady on Fire”
Special Mention: Elia Suleiman, “It Must Be Heaven”

UN CERTAIN REGARD:
Un Certain Regard Award: “The Invisible Life of Eurídice Gusmão,” Karim Aïnouz
Jury Prize: “Fire Will Come,” Oliver Laxe
Reżyser: Kantemir Balagov, “Beanpole”
Rola: Chiara Mastroianni, “On a Magical Night”
Special Jury Prize: Albert Serra, “Liberté”
Special Jury Mention “Joan of Arc,” Bruno Dumont
Coup de Coeur Award: “A Brother’s Love,” Monia Chokri oraz “The Climb,” Michael Angelo Covino

NAGRODY FIPRESCI:
Konkurs Główny: "This Must Be Heaven", Elia Suleiman
Un Certain Regard: "Beanpole", Kantemir Balagov
pozostałe sekcje: "The Lighthouse", Robert Eggers

CAMERA D'OR: "Our Mothers", César Díaz

Nagrody nie są bardzo zaskakujące, ale też nie w stu procentach takie, jakich się spodziewano. Wygląda na to, że jury Konkursu Głównego poszło po rozum do głowy i postanowiło nie nagradzać za bardzo twórców z wyrobioną marką - i dobrze. Mam nadzieję, że docenione przez jurorów filmy Diop i Suleimana zostaną też docenione w Polsce i znajdą (albo już znalazły) polskich dystrybutorów. Jeśli ktoś coś wie, zachęcam do podzielenia się poniżej (dotyczy to też innych filmów nie wymienionych przez moich dwóch przedmówców, np. ja z chęcią dowiedziałbym się, czy dystrybutorów mają Loach oraz Yi'nan Diao).

worren

Na forum od:

Post 25 maja 19, 22:13

Grzes napisał(a): z chęcią dowiedziałbym się, czy dystrybutorów mają Loach oraz Yi'nan Diao).

Loach jest już w rękach M2 Films. Aurora Films ujawniła dziś, że posiada "Young Ahmed" braci Dardenne oraz "It must be heaven" Elia Suleimana. Fajnie, że Suleiman trafi w końcu do polskiej dystrybucji, z wcześniejszymi filmami mu się nie udawało nie licząc shortów umieszczonych w filmach nowelowych "Kocham kino" (2007) oraz "7 dni w Hawanie" (2012).

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 25 maja 19, 22:23

worren napisał(a):Loach jest już w rękach M2 Films.

Rzeczywiście. Jakoś to przegapiłem.
Aurora Films ujawniła dziś, że posiada "Young Ahmed" braci Dardenne oraz "It must be heaven" Elia Suleimana.

Fantastycznie. It Must Be Heaven to dla mnie najbardziej oczekiwany film z Cannes (również po festiwalu).

Od siebie dodam, że SNH pochwaliło się także zakupem Liberté Alberta Serry, a Against Gravity - Little Joe Jessiki Hausner.

worren

Na forum od:

Post 26 maja 19, 13:18

Netflix też mocno wkroczył do gry i wygląda na to, że kina ominą bądź ewentualnie będą dystrybuowane jednocześnie tegoroczne Grand Prix "Atlantique" Mati Diop oraz zwycięzca Tygodnia Krytyki francuska animacja "I Lost My Body".

damiansport1

Na forum od:

Post 26 maja 19, 20:36

Czyli Diop nie będzie pewnie na NH bo słyszałem ze Nh ma słabe relacje z Netflixem

Tym bardziej szkoda mi ze nie zobaczyłem go w Cannes. Zabrakło paru minut. Nie zdążyłem z Almodovara.

Suleiman jest fantastyczny. Jego najlepszy film. Mega zabawny i mądry.

A Sciamma to obłędne arcydzieło a końcowa scena złamie wam serce. Haenel to królowa. A Merlant jej nie ustępuje.

Wybrałem Malicka zamiast Bonga bo ten będzie na Nh no i Malick jest mega. Bardzo ludzki film i w końcu ma jakaś historie. Dziwne ze nic nie wygrał bo imo to jego najciekawszyc film. Plus Byc może najlepszy soundtrack roku to będzie, po prostu wow.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 27 maja 19, 16:49

Katalog Gutek Filmu poszerzył się o La belle époque Nicolasa Bedosa.

Gość

Post 29 maja 19, 12:12

Onet podaje, że Stowarzyszenie Nowe Horyzonty wprowadzi do kin "Le Daim" Quentina Dupieux.

https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci ... cs&utm_v=2

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 29 maja 19, 14:03

Panie Damianie, z tymi relacjami z Netflixem to nie wiem, skąd taka informacja:) Rozmawiamy. Pozdrawiam. Marcin

worren

Na forum od:

Post 29 maja 19, 22:56

damiansport1 napisał(a):Czyli Diop nie będzie pewnie na NH bo słyszałem ze Nh ma słabe relacje z Netflixem

Też się zastanawiałem skąd ta informacja, bo w końcu to Gutek Film wprowadzał do kin w Polsce netflixową "Romę", więc relacje były ;)

damiansport1

Na forum od:

Post 31 maja 19, 17:36

Marcin Pieńkowski napisał(a):Panie Damianie, z tymi relacjami z Netflixem to nie wiem, skąd taka informacja:) Rozmawiamy. Pozdrawiam. Marcin

Okej, widocznie ktoś mnie wprowadził w błąd. Przepraszam i cieszę się bardzo że rozmawiacie no i życzę powodzenia panie Marcinie! :)

damiansport1

Na forum od:

Post 31 maja 19, 18:16

Aktualizacja zdobyczy polskich dystrybutorów. Gutek i SNH zrobili bardzo dobrą robotę trzeba przyznać choć trochę dziwi mnie że nie wzięli nowego filmu Dumonta bo przecież poprzednią część Jeanne miało SNH. Co do Aurory to screendaily podaje ze mają Sybil. Wiem też że zdobyli film Diao.

Gutek Film:
- "The Whistlers", Corneliu Porumboiu
- "Matthias and Maxime", Xavier Dolan
- "Portrait of Lady on Fire, Celine Sciamma
- "The Traitor, Marco Bellochio
- "La Belle Epoque", Nicolas Bedos

Stowarzyszenie Nowe Horyzonty:
- "Beanpole", Kantermi Balagov
- "Liberte", Albert Serra
- "Fire Will Come", Olivier Laxe
- "Deerskin", Quentin Dupieux
- "A White, White Day" - Hlynur Pálmason

Aurora
- "Sybil", Justine Triet
- "Young Ahmed", Dardennes bros
- "It Must be a Heaven", Elia Suleiman
- "Wild Goose Lake", Diao Yinan
- "Invisible Life", Karim Aïnouz
- "A Brother’s Love", Monia Chokri

M2 Films:
- "Les Miserables", Ladj Ly
- "Maradona", Asif Kapadia

UIP:
- "Once Upon a Time in Hollywood", Quentin Tarantino
- "Rocketman", Dexter Fletcher
- (najpewniej) "A Hidden Life", Terrence Malick

Netflix:
- "Atlantics", Mati Diop
- "I Lost My Body", Jérémy Clapin

Against Gravity:
- "Little Joe", Jessica Hausner"

Więc z konkursu nikt nie kupił/ogłosił jeszcze Kechiche'a, Desplechina, KMF i Sachsa. Bardzo Dziwne że Bacurau nie ma jeszcze dystrybutora ;o typowałem Gutek film/SNH bo wydaje sie ze to film dla nich ale może się nie spodobał ;p

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 31 maja 19, 20:00

Malick został zakupiony przez Foxa, więc w sumie ciekawe, kto go wprowadzi w Polsce do kin. Być może już Disney.

Jeśli chodzi o Dumonta, to co prawda nie zdecydowaliśmy się na dystrybucję, ale mogę już potwierdzić, że "Jeanne" zobaczymy premierowo we Wrocławiu:) Dumont jest w tym filmie wierny sobie. W ciekawy sposób koresponduje z Bressonem i Dreyerem. To intrygujący (i aktualny!) komentarz polityczny, ale również, jak to ostatnio u Dumonta bywa - zabawa. Jest i serio, i poważnie. I też śpiewają. Warto zerknąć.

damiansport1

Na forum od:

Post 1 cze 19, 15:58

Fajnie. Panie Marcinie robi pan znakomitą robotę za co wszyscy dziękujemy. Liczę że tegoroczne NH będą tak dobre jak poprzednie:)

damiansport1

Na forum od:

Post 28 cze 19, 18:17

Wygląda na to, że filmy Malicka i Eggersa zostały zablokowane przez jesienne festiwale i nigdzie się nie pojawią latem. Jak na razie żaden festiwal oprócz Cannes ich nie pokazywał.

Jednak dobrze że zdecydowałem się je obejrzeć w Cannes a odpuściłem Parasite.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych