Skoro mowa o nagrodach, dla porządku odnośniki do kompletu nagród regulaminowych i pozaregulaminowych (za filmwebem):
https://www.filmweb.pl/news/Wenecja+201 ... wem-129857https://www.filmweb.pl/news/Wenecja+201 ... SCI-129856To, co mnie w tych nagrodach uderzyło, to nie brak nagrody dla Reygadasa (wcale się jej nie spodziewałem, przynajmniej po przeczytaniu kilku recenzji), ale straszliwa dominacja kina - nazwijmy je umownie - anglosaskiego. Tylko jeden nagrodzony przez jury konkursu głównego film nie jest po angielsku, a ten jeden jest zrobiony dla Netflixa przez hollywoodzkiego fachurę Cuaróna. Wiem, że częściowo się to tłumaczy początkiem sezonu oscarowego, ale naprawdę czy wśród tych nieanglojęzycznych filmów nie było zupełnie niczego godnego uwagi? Wina selekcjonerów? jury?
Odnośnie tego, o czym pisze Tomek: te symetrystyczne "nie faworyzujmy sal kinowych" i "nie ograniczajmy warunków oglądania do jakiegoś dogmatu" to chyba kompletne niezrozumienie stawki, o którą toczy się gra. Różnica w terminie, w którym filmy pokazywane są w kinach i tym, w którym pojawiają się gdzie indziej, to tak naprawdę jedyna przewaga, jaką kina posiadają (garść ludzi, którzy po prostu lubią oglądać filmy na dużym ekranie, raczej nie wystarczy do zapełnienia sal w stopniu, który pozwoli na wypracowanie jakiegokolwiek zysku) - dla nich to jest ekonomiczne być albo nie być. Oczywiście zapewne nie dla wszystkich kin, tyle że najbardziej wrażliwe na tego rodzaju dekoniunkturę będą te grające coś poza komercyjną papką (i zarabiające na czym innym niż reklamy i przekąski) czyli wszystkie, które mnie w jakimkolwiek stopniu obchodzą. Jednocześnie nie mam przekonania co do tego, że takiemu Netflixowi będzie opłacało się finansowanie ambitnych, prestiżowych projektów, kiedy już wykończy (albo mocno osłabi) konkurencję, co może się odbić na całym kinie tzw. artystycznym.
Na koniec z zupełnie innej beczki - ciekawi mnie, jak to będzie z dystrybucją
Romy. Wiadomo, że w Stanach Netflix planuje film wprowadzić do wybranych kin. Ale co będzie w Europie? Co będzie w Polsce? Ktoś coś czytał? Słyszał? Wie?