Locarno 2016

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 14 lip 16, 12:49

Tradycyjnie w czasie, gdy już znamy program Nowych Horyzontów MFF w Locarno ogłasza wyniki swojej selekcji. W konkursie głównym tym razem jeszcze bardziej niszowo. Najbardziej rozpoznawalne nazwiska konkursu z naszej perspektywy to z pewnością Anocha Suwichakornpong, Radu Jude, Milagros Mumenthaler ("Powrót do domu"), Katsuya Tomita (był gościem festiwalu Ars Independent, gdzie miał przegląd swojej twórczości w 2013 r.), oraz Polak Jan P. Matuszyński. Z innych polskich akcentów w sekcji Signs of Life znalazł się nowy film małżeństwa Sasnalów "Słońce, to Słońce mnie oślepiło" a w Tygodniu krytyki są tradycyjni nasze nowe dokumenty: "Mnich z morza" Rafała Skalskiego oraz "Komunia" Anny Zameckiej.

Pełny program:
http://www.pardolive.ch/pardo/program/a ... ?sid=69001

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 sie 16, 12:25

✔ Złoty Lampart: "Godless" (Ralitza Petrova)
✔ Specjalna Nagroda Jury: "Scarred Hearts" (Radu Jude)
✔ Srebrny Lampart za reżyserię: João Pedro Rodrigues ("O Ornitólogo")
✔ Najlepszy aktor: Andrzej Seweryn ("Ostatnia rodzina", Jan P. Matuszyński)
✔ Najlepsza aktorka: Irena Ivanova ("Godless", Ralitza Petrova)
✔ Specjalne wyróżnienie: "Mister Universo" (Tizza Covi, Rainer Frimmel)
✔ Nagroda Publiczności: "Ja, Daniel Blake" (Ken Loach)

> pozostałe nagrody:
http://www.pardolive.ch

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 15 sie 16, 13:11

Na stronie Fesival Scope w zakładce Festival del film Locarno jest możliwość obejrzenia 9 premierowych pozycji z Locarno do 21.08.2016.
Mój subiektywny ranking:
1. El Futuro Perfecto (Swatch First Feature Award)
2, Il Nodo
3. Viejo Calavera (Special Mention - Concorso Cineasti del presente)
4-7. Gorge Coeur Ventre, Pescatori di corpi, Mañana a esta hora, Akhdar Yabes
8-9. Donald Cried, L'Indomptée.

worren

Na forum od:

Post 17 sie 16, 11:56

Tylko dla pierwszych 400-tu osób z całego świata, więc warto się spieszyć! "El Futuro Perfecto" w reż. Nele Wohlatz też uważam za całkiem niezłe kino, które stanowi w dodatku dobry materiał na film instruktażowy do nauki hiszpańskiego dla obcokrajowców :lol: Po seansie filmu warto przeczytać wywiad z reżyserką, gdzie ujawnia tajniki pracy z aktorami i sporo zakulisowych informacji z planu: https://www.fandor.com/keyframe/nele-wo ... re-perfect

Z innego źródła obejrzałem "By the time it gets dark" Anochy Suwichakornpong i niestety przynajmniej moim zdaniem jest to zdecydowany krok wstecz w twórczości nagrodzonej na Nowych Horyzontach reżyserki. Chyba nieprzypadkowo została pominięta w werdykcie jury głównego konkursu.. Kompozycja kadrów nadal zachwyca i wizualnie się "By the time.." broni, ale nie spodziewałem się takiego chaosu narracyjnego z jej strony. Anocha przeplata ze sobą sporo różnych wątków (m.in. masakra studentów z przeszłości, film w filmie), które nie za bardzo się ze sobą łączą w jedną całość, bądź mnie nie udało się ich połączyć. Paradoksalnie najbardziej ekscytującym dla mnie momentem było wkomponowanie w film ujęć z "Podróży na księżyc" Georges'a Mélièsa (1902), ale też nie wiem dlaczego akurat tam się one pojawiły.. Do tego jeszcze nagły i dość krótki eksperyment z glitchami wybijający z kontemplacji obrazów, ale czy był potrzebny trudno powiedzieć. Pewnie zweryfikujecie za rok moją opinię :D

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 18 sie 16, 0:04

Też obejrzałem (prawie) wszystkie filmy dostępne na Festival Scope i aż mnie zaskakuje trafność przyznanych wyróżnień (jakiekolwiek dostały trzy z filmów, które były do obejrzenia). Zdecydowanie najlepszym filmem był ten nagrodzony przez jury konkursu Cineasti del presente Special Mention, wyróżniały się też dwa nagrodzone za debiuty. Moje oceny:
Viejo calavera 4.5/6,
Gorge Coeur Ventre 4/6,
El futuro perfecto 3.5/6,
Akhdar yabes 3/6,
Il nido 2.5/6,
Pescatori di corpi, Mañana a esta hora, L'Indomptée 2/6.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 31 sie 16, 23:21

Też zgłaszaliście się do Scope100 i dostaliście maila o "Festival Scope"? Bo ja nie wiedziałem skąd ten dziwny spam na mojej poczcie i skąd mój e-mail wyciekł i DLACZEGO.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

worren

Na forum od:

Post 20 wrz 16, 16:49

m4ro napisał(a):Też zgłaszaliście się do Scope100 i dostaliście maila o "Festival Scope"?

Zgadza się, też dostaje od czasu zgłoszenia do Scope100 maile o Festival Scope, więc pewnie przejęli tą bazę kontaktów.

Co do filmów dotychczas obejrzanych z tegorocznego konkursu "Cineaste del Presente" to u mnie się to rozłożyło w następujący sposób. Resztę nadrobię w późniejszym czasie.

Gorge Coeur Ventre 7/10,
El futuro perfecto 6/10,
Il nido 6/10,
L'Indomptée 5/10
Afterlov 4/10
Pescatori di corpi 4/10

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych