BRAVE: Forbidden CINEMA 2016

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 2 cze 16, 15:24

Wiedzieliście o tym, że w ramach wrocławskiego Brave Festivalu odbędzie się w tym roku nie jak zwykle przegląd niszowych dokumentów, tylko porządny festiwal filmowy? Szczegółowy program jest tu: http://www.bravefestival.pl/pl/editions/2016/events/forbidden-cinema :)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 2 cze 16, 16:44

Cud. I jeszcze w jego ramach jeden z najbardziej przeze mnie oczekiwanych filmów zeszłego roku, czyli Ixcanul. Oby jakość projekcji była dobra - pamiętam, że jak raz w przeszłości się na Brave wybrałem, to było z tym nie najlepiej.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 2 cze 16, 21:49

Niespodzianka. W programie m.in.Theo et Hugo dans le meme Bateau (Paris 05:59) - zwycięzca Audience Teddy Award

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 3 cze 16, 9:13

O rany, Serbski film do zobaczenia w kinie...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 7 cze 16, 20:33

Sam też jestem zaskoczony programem :)
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 10 cze 16, 17:52

Chyba ktoś z decydentów postanowił zobaczyć Serbski film przed emisją... bo zniknął już z programu ;)

Grzes

Na forum od:

Post 11 cze 16, 10:35

Pewnie czytają to forum i zainteresowali się, o cóż może chodzić w twoim wpisie.

Grzes

Na forum od:

Post 1 lip 16, 20:18

Byłem dziś na Tannie, i chciałbym tylko napisać, że projekcja była najwyraźniej z DCP - jakość bardzo dobra (co w przypadku tego filmu ma bardzo duże znaczenie). Sam film, jakkolwiek nie pozbawiony niedociągnięć, zdecydowanie godny polecenia.

m4ro

Na forum od:

Post 5 lip 16, 21:35

Ostrzeżenia meteorologiczne ;)

Filmy "Tajemnica" i "Letni Pałac" są puszczane z polskim lektorem.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

luxca9

Na forum od:
14 sty 16, 12:53

Post 5 lip 16, 21:54

Lektor?? Adamie Kruku, dlaczego?!

luxca9

Na forum od:
14 sty 16, 12:53

Post 11 lip 16, 12:30

Chciałbym cofnąć swoje narzekanie, bo film "Letni pałac" jest piękny i bardzo dobry, ale leciał w skróconej wersji około 2:15h (zamiast 2:38). Gdyby ktoś miał namiary na dłuższą wersję byłbym wdzięczny.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 11 lip 16, 17:10

Mógłby być bardzo dobry, ale pomysł reżysera z narracją z pamiętnika w offie był okropny. Szkoda, że reżyser nie zaufał obrazom.

Jarosz

Na forum od:

Post 12 lip 16, 15:45

A tymczasem zwycięzcą sekcji konkursowej został Ixcanul! Bardzo się cieszę, świetny film :)

Grzes

Na forum od:

Post 12 lip 16, 16:45

Też tak uważam. Film, na który bardzo czekałem, a mimo to nie zawiódł rozbudzonych nadziei.

Jarosz

Na forum od:

Post 13 lip 16, 13:11

m4ro napisał(a):Filmy "Tajemnica" i "Letni Pałac" są puszczane z polskim lektorem.

Nie wiem, jak pierwszy pokaz Tajemnicy, ale drugi, wczorajszy, był z napisami.

Jarosz

Na forum od:

Post 14 lip 16, 11:39

Aha, jeszcze jedno - nie przyzwyczajajmy się za bardzo do tego festiwalu. Gdzieś ostatnio przeczytałem, że będzie się on odbywał w cyklu biennale, czyli co dwa lata. Za rok ma być przegląd filmów afrykańskich - cokolwiek to znaczy (czy Afrykamera bis, czy coś bardziej wyrafinowanego).

m4ro

Na forum od:

Post 18 lip 16, 21:26

Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony tegorocznym Bravem. Nie tylko było dużo ciekawych filmów (zwykle oglądałem na Brave 3 filmy, a w tym roku dwa razy więcej), ale w końcu były filmy w dobrej jakości! Niektóre nawet z taśmy!
Pamiętam jak dwa lata temu na film otwarcia z muzyką na żywo puścili film nagrany z telewizji Arte, gdzie niemieckie napisy były zasłonięte polskimi.
Mam nadzieję, że te czasy już nie powrócą :P

Nie mogę powiedzieć, że wcześniej nie było dobrych filmów, bo parę lat temu leciały świetne filmy Rithy Panha, ale za to niestety z kasety VHS.

Nie obyło się niestety bez wpadek. Film Tajemnica 2 lipca był puszczany z lektorem polskim na żywo (!)... o czym organizatorzy poinformowali minutę przed filmem. To była tragedia. Nawet nie chodzi mi o sam fakt lektora w kinie (Byłem już na filmie z lektorem, ale to było nocne szaleństwo vhs, więc zupełnie inna bajka...), pomijając też brak intonacji głosu lektora i nie wspominając o czytaniu chińskich nazwisk (i nie chodzi o tony, ale o czytanie np. Qing jako /kłink/), ale o to, że nie wszystkie dialogi były tłumaczone, więc i tak byłem zmuszony czytać angielskie napisy, a nie mam takiej podzielności uwagi, żeby robić dwie rzeczy na raz, więc z filmu niewiele wyniosłem, nie mogłem się w ogóle skupić na samym filmie, bo nie wiedziałem czy mam słuchać, czy czytać.

Do tego cały czas było słychać jakieś trzaski w głośniku, jakby od ruszania mikrofonu.

Poza tym organizatorzy mogli chociaż spytać, czy jest ktoś na sali, kto potrzebuje polskiego tłumaczenia... (no pewnie i tak by nic z tego nie wyszło, ale spytać można), bo dialogi były na tyle proste, że każdy by je zrozumiał...

Planowałem też obejrzeć Letni pałac, ale zrezygnowałem po tym, jak się dowiedziałem, że też ma być z lektorem. O takich rzeczach wypadałoby napisać na stronie...
Tak samo jak o braku angielskich napisów na polskich filmach (nie wiem jak na pozostałych trzech, ale na jednym którym byłem, nie było). Festiwal może nie ma w nazwie "international", ale po co w takim razie są na stronie opisy polskich filmów po angielsku? ;-)

Jarosz napisał(a):Nie wiem, jak pierwszy pokaz Tajemnicy, ale drugi, wczorajszy, był z napisami.

Może przez te 10 dni przed drugim pokazem zdążyli dorobić napisy.

Nie mogę też nie wspomnieć o trochę chamskim obcięciu napisów, a właściwie to wyłączeniu dźwięku i zapaleniu światła, żeby jak najszybciej zacząć Q&A po filmie. Napisy i muzyka na końcu to nadal film!!!

Poza tym jeden film polski z lat 60. był obcięty do formatu 16:9 :(. No ale to oczywiście wina DCF-u, nie organizatorów. Chociaż nie przeszkadzało to bardzo w oglądaniu (kilka razy tylko były ucięte głowy), to jednak nie podobają mi się takie praktyki.

No ale pomimo drobnych niedociągnięć, festiwal zmierza w dobrym kierunku :). Ciekawe jak będzie wyglądał za parę lat.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych