Z uwagi, że ostatnimi czasy sztuka wizualna zaczyna się na dobre pojawiać w przestrzeniach wystawienniczych w Polsce zakładam temat do polecania i dyskutowania ciekawych wydarzeń z pogranicza filmu artystycznego i sztuk wizualnych.
Na początek dwa wydarzenia wystawiennicze z Warszawy z wątkami obecnym na festiwalu 13. TNH:
- w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (ul. Pańska) w ramach wystawy "W sercu kraju" zobaczyć można m.in. pokazywany na festiwalu we Wrocławiu film Omera Fasta pt. "Ciągłość". Wstęp na wystawę jest darmowy ale warto kupić katalog za 5 zł, który zawiera niezwykle pomocne i świetnie napisane omówienia wszystkich dzieł w układzie alfabetycznym. Z opisu do filmu Ciągłość przeczytać można, iż "praca opowiada o "powrocie" młodego niemieckiego żołnierza, ze służby wojskowej w Afganistanie. Rodzice odbierają go ze stacji kolejowej i wiozą do domu, gdzie wspólnie jedzą kolację i próbują rozmawiać. Film pokazuje trzy warianty tej samej sytuacji, każdorazowo z innym aktorem w roli powracającego z wojny syna, na wielu poziomach odsłaniając niemożność poradzenia sobie przez społeczeństwa Zachodu z doświadczeniem wojny, w którą się zaangażowały". Od siebie dodam, że film na wystawie jest zapętlony i nie ma początku ani końca, zaś jakość projekcji jest bardzo dobra (duży ekran). Problemem mogą być upały bo jeżeli dobrze pamiętam nie ma tam klimatyzacji i trochę mogą rozpraszać dźwięki z sąsiedniej sali (gdzie jest gadany film, który mi się w ogóle nie podobał). Wchodzący na 5 minut widzowie to raczej dodatkowa atrakcja.
Podobał mi się również 20 minutowy film "W nieznane" Deimantasa Narkeviciusa (Litwina) "który powstał na bazie przechowywanych w archiwum British Film Institute materiałów propagandowych z lat 70. i 80. nakręconych dla ederdowskiej wytwórni filmowej DEFA (...). Propagandowe obrazy wyprane z ideologicznej treści (np. dzięki zabiegowi usunięcia oryginalnej ścieżki dźwiękowej) prezentują wyidealizowany obraz życia w byłym bloku wschodnim" (cyt. za katalogiem).
Z innych rzeczy najbardziej zaskoczył mnie obiekt "regał" - czyli meblościanka, która artysta obrał z politury pozostawiając wokół ścinki dzięki czemu uzyskał surrealny efekt. Bardzo zastanawiająca praca.
- w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski do 18 sierpnia czynna będzie wystawa monograficzna Sharon Lockhart zatytułowana "Milena, Milena". Wybieram się dopiero na tę wystawę więc nie jestem w stanie więcej powiedzieć, ale opis wydaje się bardzo interesujący.
Chciałem jednak zauważyć, iż w ramach wydarzeń towarzyszących 17 sierpnia 2013, godz. 18.00 w Kino.Labie zostaną zaprezentowane dwa filmy: No (Sharon Lockhart 2003, 34 min) oraz Two Cabins (James Benning 2011, 60 min) - powiązany z tematycznie z pokazywanym na tegorocznym festiwalu "Stemple Pass" (więcej informacji na stronie http://www.kinolab.art.pl/film.php?id=4379).