Transatlantyk - Poznan

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
komarcia

Na forum od:
30 sty 05, 20:01

Post 3 sie 11, 10:12

Ehhh cos nie moge znalezc sie w poza festiwalowej rzeczywistosci...

Jakie macie zapatrywanie na najnowsze festiwalowe wydarzenie jakim jest Transatlantyk w Poznaniu?

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 3 sie 11, 11:29

Świetna sekcja "10 niemieckich głosów" - te 4 filmy z tegorocznego Berlina + nowego Tykwera zobaczyłabym z przyjemnością.
Panorama całkiem w porządku (szczególnie warte uwagi to film braci Dardenne oczywiście, nagroda publiczności z Sundance - Circumstance, niemieckie Łono, Poliss z Cannes, The Bang Bang Club z Toronto, nowy Loach, można Miral).
W sekcji Nowe Kino Skandynawskie pojawia się norweski laureat z tegorocznego Sundance (Sykt Lykkelig), którego strasznie brakowało mi w skupionym na Norwegii w tym roku NH.
Rozkosznie wygląda sekcja z kinem klasy B.
Obczaję program i może pojadę na jakiś weekend.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 3 sie 11, 12:20

Sporo filmów z programu wejdzie do dystrybucji, mimo to kuszą przedpremierowo bracia Dardenne. A tam jest jakiś konkurs?

ayya

Na forum od:

Post 3 sie 11, 12:36

Sporo? Wydaje mi się, że z większości tytułów, które są pokazywane premierowo na razie nie wchodzi chyba nic.

komarcia11

Post 3 sie 11, 17:32

Circumstance i mnie kusi, ale na 11-12 sierpnia to ja urlopu oficjalnego nie dostane, tylko ciezkie chorowanie wchodzi w gre :P
Plus najnowszy Danis Tanovic...
I ciekawie zapowiada sie Life in a day w kinie plenerowym...
Kreatywnosc opisow filmow na stronie Transatlantyka sa bardziej "niemrawe" niz te z katalogu NH :)

Plus absolutnie nowy festiwal filmowy :)

ayya

Na forum od:

Post 3 sie 11, 17:42

Tanovica widziałam, był na Lecie Filmów już pokazywany (film głównie dla fanów bałkańskiej wrażliwości), zresztą zaraz chyba będzie w kinach

okon

Na forum od:

Post 3 sie 11, 17:45

Doliczyłem się dziewięciu z Panoramy i przeglądu niemieckiego.

ayya

Na forum od:

Post 3 sie 11, 17:46

ale liczysz tylko premierowe? bo np. R U There z Panoramy to już nawet na Ale Kino leciało, Feo Aladag od zeszłorocznego WFF to jest prawie na każdym festiwalu w Polsce itd.

chodzi mi szczególnie o to Circumstance i te niemieckie z Berlina, Sen o Afryce zaraz będzie w kinie, Poliss i Dardenne'owie mają dystrybutora, tyle wiem

okon

Na forum od:

Post 3 sie 11, 18:53

Część, np. "Flamenco, flamenco", była już pokazywana na innych festiwalach, więc to nie premiery. "Drei" Tykwera, podobnie jak "Circus Colombia", wprowadzi Vivarto, nie wiem, co z pozostałymi tytułami z Niemiec.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 10 sie 11, 20:16

Obejrzałem program i moim zdaniem szkoda czasu. Ściślej - szkoda czasu, by tam jechać, bo jeśli ktoś mieszka w Poznaniu lub obok, to OK, ma przedpremierowy przegląd jesienno-zimowego repertuaru kinowego. A największym kuriozum jest rzekomo pełna retrospektywa Formana, w dodatku (jak czytałem w jakiejś zapowiedzi) włącznie z dokumentami. Otóż dokumentów jest aż 1, przy tym ten najbardziej znany (2, jeśli wliczymy dokument O FORMANIE). Cała reszta to tylko przegląd wybranych, najpopularniejszych filmów, bo nawet kompletu fabuł zabrakło. Cieniutko.

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 27 sty 13, 1:22

Obrazek

Nie chce mi się sprawdzać w historii wypowiedzi, czy to troll, ale tak czy siak ubawiłam się :-D

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 27 sty 13, 9:10

Melomanka napisał(a):Obrazek

Nie chce mi się sprawdzać w historii wypowiedzi, czy to troll, ale tak czy siak ubawiłam się :-D

czy ktos ma linka do sundance? tez se cosik obejze

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 6 sie 13, 16:09

Czy ktoś z Forum jest na Transatlantyku? Chciałem zapytać o jakiś katalog, na stronie nie znalazłem funkcji przeglądania programu wg filmów.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Jarosz

Na forum od:

Post 6 sie 13, 21:11

Hehe - Transatlantyk i katalog...
Gdy przelotnie byłem rok temu w Poznaniu (https://forum.nowehoryzonty.pl/viewtopic.php?f=39&t=2376&p=40006#p40006) i zapytałem o katalog festiwalu, to popatrzyli na mnie jak na idiotę, któremu nie wiadomo czego się zachciewa, albo jak na kosmitę.
Tam się tylko filmy wyświetla (i to z reguły takie, które były lub zaraz będą w naszych kinach) i czasem jakiś koncert się odbędzie - i wsio. Takich zbytków jak katalogi to tam nie uznają :wink:

okon

Na forum od:

Post 7 sie 13, 8:52

To chyba kolejny festiwal, który jest raczej wydarzeniem towarzyskim dla sponsorów.

Jarosz

Na forum od:

Post 27 maja 14, 15:07

Są pierwsze przecieki programowe edycji 2014. Tak jak i w latach poprzednich, większości transatlantykowych tytułów raczej możemy się w ciągu roku spodziewać w kinach. Kilka dzieł było już na Wiośnie Filmów (Duży zeszyt, Rzymska aureola, Schiller i siostry), ale w Panoramie są i nowości:

- A jeśli Bóg jest? (Tore tanzt/Nothing Bad Can Happen), reż. Katrin Gebbe,
- Tosty po meksykańsku (Club Sándwich), reż. Fernando Eimbcke.

PS Bohaterem retrospektywy będzie Charles Chaplin. Jak na Transatlantyk przystało, wyświetlą tylko kilka wybranych tytułów, ale szumna nazwa "retrospektywa" będzie :wink:

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 27 maja 14, 21:11

Jarosz napisał(a):... ale w Panoramie są i nowości:
- A jeśli Bóg jest? (Tore tanzt/Nothing Bad Can Happen), reż. Katrin Gebbe,
- Tosty po meksykańsku (Club Sándwich), reż. Fernando Eimbcke.

Club Sandwich prezentowany był na tegorocznej edycji OffPlusCamera

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 2 cze 14, 21:50

Boże, czy Ci ludzie od tłumaczeń mają w ogóle pojęcie o tym co dystrybuują? Jak już to spodziewałbym się "Super-kanapki"... ale co tam, ja się nie znam.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych