Berlinale 2013

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 14 gru 12, 10:37

Dobre wieści z Berlina. Ogłoszono tytuły 5 filmów, które wezmą udział w sekcji konkursowej przyszłorocznego Berlinale (7 - 17.02.2013).

Nowości pokażą: Ulrich Seidl - trzecią część trylogii "Raj: nadzieja", Sebastián Lelio - "Glorię", Hong Sang-soo - "Nobody's Daughter Haewon", Gus Van Sant - "Promised Land" i rumuński reżyser Calin Peter Netzer - "Child's Pose".

Wiecie już, że naszym specjalnym korespondentem z Berlinale będzie psubrat? Jak tylko pojawi się więcej informacji, proponuję, żebyśmy pomogli mu ułożyć jego osobisty program festiwalu.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 14 gru 12, 11:05

Wiemy! Jeszcze raz gratulacje :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 14 gru 12, 15:18

Gratulacje!:)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 14 gru 12, 20:16

Współczuję psubratowi, jeśli to my mamy mu ułożyć jego "osobisty" program ;).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 gru 12, 20:30

:) ma prawo weta

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 15 gru 12, 0:03

Nie powinien mieć. Przecież my znamy się lepiej :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 15 gru 12, 14:40

Jeszcze nie dowierzam. Czy tytuły już ogłoszone wyszperałaś na stronie festiwalu czy mają też coś na kształt newslettera?
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 gru 12, 11:24

wszystko masz na stronie, także homage Claude'a Lanzmanna
a tu pierwsze tytuły:
http://www.berlinale.de/en/presse/press ... 15828.html

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 gru 12, 16:09

być może psubrat zechce odpocząć od dzieci na festiwalu, ale gdyby nie chciał - właśnie ogłoszono część tytułów z programu sekcji Generation
http://www.berlinale.de/en/presse/press ... 15957.html

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 19 gru 12, 16:33

"The Grandmaster" Wonga Kar Waia uroczyście otworzy 63. MFF w Berlinie (7 – 17.02.2013). Wong Kar Wai będzie przewodniczącym jury konkursu głównego Berlinale. Bohaterem "The Grandmaster", którego akcja rozpoczyna się w Chinach w latach 30., jest Ip Man (w tej roli Tony Leung), mistrz wschodnich sztuk walki, trener i mentor Bruce’a Lee. W filmie występują też: Ziyi Zhang, Chang Chen, Zhao Benshan, Xiao Shengyang i Song Hye Kyo. Autorem zdjęć jest Philippe Le Sourd.
Załączniki
the-grandmasters-ip-man1.jpg

psubrat

Na forum od:

Post 19 gru 12, 19:41

I niestety zapowiedzi bardziej wyglądają na kino pana Zimou niż na Kar-Wai'a. ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 gru 12, 6:44

nie szkodzi, Kar Waia się po prostu ogląda

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 sty 13, 15:13

psubrat

Na forum od:

Post 28 sty 13, 17:16

I chyba wykrakałem z tym Kar Wai'em, bo opublikowano program i film będzie tylko w czwartek i piątek na otwarcie, a ja jak dobrze pójdzie zaczynam oglądać od soboty...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 lut 13, 13:09

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 11 lut 13, 10:00

Małe uzupełnienie do pierwszej relacji Psubrata: wg Stopklatki film Frances Ha Baumbacha (nie Bauchmanna) został już do polskich kin kupiony przez firmę Best Film, ale nie ma jeszcze ustalonej daty premiery, więc nie zdziwię się, jeżeli ta odbędzie się podczas AFF.

psubrat

Na forum od:

Post 12 lut 13, 1:01

Jak ten Jarosz dokładnie czyta... faktycznie, jak piszę to nie mam czasu się upewniać co do nazwisk.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lut 13, 8:49

to mój błąd, nie zauważyłam tego, dzięki Jarosz, poprawiłam

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 12 lut 13, 19:16

I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 16 lut 13, 16:53

Byłem na chwilę w Berlinie (niestety na psubrata nie wpadłem). Widziałem 2 filmy konkursowe: "Epizod z życia zbieracza żelaza" i "Lekcje harmonii". "Epizod.." dobry, wiarygodne kino społeczne o dobrych ludziach i niedobrych instytucjach. A "Lekcje harmonii" świetne, bardzo oryginalne i mocne kino z Kazachstanu. Myślę, że ten film byłby silnym punktem festiwalu NH i śmiało mógłby być w konkursie głównym.

Odniosę się też do filmu "Upstream color", który psubrat - mam wrażenie - ocenił bardzo wysoko. Mnie niestety ten film bardzo rozczarował. Nie chodzi nawet o jego dziwną dziwność i horrorowość, przez którą kilka osób wyszło z sali w ciągu 15 minut. Gorsze jest to, że okazało się, że to w założeniu film na serio. Ja bym zdecydowanie wolał, gdyby pozostał on ćwiczeniem z obrazu i dźwięku (które są świetne), ale z czasem było w nim coraz mniej horroru a coraz więcej "Waldena" Thoreau. Mnie to nie przekonało, ale wiele osób wśród publiczności było szczerze zachwyconych. Ciekawe czy Pan Roman zdecyduje się na ściągnięcie go do Wrocławia; był na tej samej projekcji co ja, ale jak się odwróciłem w czasie napisów końcowych, to ekipy NH na sali już nie było...

Grzes

Na forum od:

Post 16 lut 13, 19:47

Nagrody:
http://www.berlinale.de/en/das_festival ... index.html

Nie, żeby w momencie, w którym ten link wklejam, były już wszystkie, ale zauważyłem, że pojawiają się sukcesywnie (zapewne w miarę, jak są ogłaszane).

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 16 lut 13, 20:01

Już wszystko wiadomo. Widziałem poprzedni film Natzera - "Medal honorowy" - o starszym mężczyźnie, który przez przypadek otrzymuje medal od państwa i próbuje dzięki niemu odzyskać szacunek rodziny. Ciekawy, ale znacznie bardziej tradycyjny od filmów Mungiu czy Porumboiu. "Child's Pose" zapowiada się podobnie.

Fajnie, że Côté coś dostał.

Do tego aż dwa wyróżnienia.

Grzes

Na forum od:

Post 16 lut 13, 20:47

Jeszcze uzupełnienie: Netzer dostał też nagrodę FIPRESCI.
Tutaj inne mniej znaczące nagrody:
http://www.berlinale.de/en/das_festival ... index.html

Dużo w tym roku potencjalnie interesujących filmów. Mam nadzieję, że uda się je obejrzeć w dystrybucji lub na NH. Dzięki Psubratowi za relacje (fajnie zobaczyć go piszącego na temat filmu coś więcej niż jedno zdanie ;)).

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 17 lut 13, 11:23

doktor pueblo napisał(a):Odniosę się też do filmu "Upstream color", który psubrat - mam wrażenie - ocenił bardzo wysoko. Mnie niestety ten film bardzo rozczarował. Nie chodzi nawet o jego dziwną dziwność i horrorowość, przez którą kilka osób wyszło z sali w ciągu 15 minut. Gorsze jest to, że okazało się, że to w założeniu film na serio. Ja bym zdecydowanie wolał, gdyby pozostał on ćwiczeniem z obrazu i dźwięku (które są świetne), ale z czasem było w nim coraz mniej horroru a coraz więcej "Waldena" Thoreau. Mnie to nie przekonało, ale wiele osób wśród publiczności było szczerze zachwyconych. Ciekawe czy Pan Roman zdecyduje się na ściągnięcie go do Wrocławia; był na tej samej projekcji co ja, ale jak się odwróciłem w czasie napisów końcowych, to ekipy NH na sali już nie było...

Po relacji Psubrata to jeden z kilku filmów, który mnie zaintrygował. Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję sami ocenić ten film we Wrocławiu (przynajmniej pewnie Jarek się wybierze ;) ).

PS Psubratku dzięki za relacje.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 17 lut 13, 13:32

Thane napisał(a):Po relacji Psubrata to jeden z kilku filmów, który mnie zaintrygował. Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję sami ocenić ten film we Wrocławiu (przynajmniej pewnie Jarek się wybierze ;) ).

Mnie do Upstream color też nie trzeba namawiać. Primer był doskonały.

psubrat

Na forum od:

Post 18 lut 13, 16:48

I już po festiwalu, jeszcze wypiszę ostatnie zdania o filmach na stronę... Z doktorem_pueblo najczęściej się rozmijam na forum i to jest właśnie wspaniałe tutaj...

Jarosz

Na forum od:

Post 18 lut 13, 19:00

Thane napisał(a):Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję sami ocenić ten film we Wrocławiu (przynajmniej pewnie Jarek się wybierze ;) ).

W rzeczy samej :)

doktor pueblo

Na forum od:

Post 18 lut 13, 20:28

psubrat napisał(a):Z doktorem_pueblo najczęściej się rozmijam na forum i to jest właśnie wspaniałe tutaj...

Co do jednego się zgadzamy: że "Upstream color" to na pewno bardzo oryginalny film i warto go we Wrocławiu pokazać. A czy dobry, to już całkiem inna kwestia :)

psubrat

Na forum od:

Post 18 lut 13, 23:03

Dokładnie, tak jak warto pokazywać np. "Konia trojańskiego" ;-D

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 lut 13, 1:13

psubracie: jeśli dobrze policzyłem to wspomniałeś o 34 filmach (!) Wynik godny pozazdroszczenia. Mnie na podstawie twoich opisów szczególnie zainteresowały następujące tytuły:
- Coming Forth by Day
- Długie szczęśliwe życie
- Fatal Assistance
- Eternal Return of Antonis Paraskevas
- Computer Chess
- La Maison de la radio - Philibert
- Harmony Lessons - Kazachstan
- Nobody’s Daughter Haewon

psubrat

Na forum od:

Post 19 lut 13, 12:08

Jeszcze potrzebuję dopisać ostatnią relację, a potem wrzucę tu może takie podsumowanie...

Jarosz

Na forum od:

Post 21 lut 13, 19:43

Muszę Psubratowi publicznie podziękować za bardzo oryginalne uzupełnienie jego berlińskich relacji. Poczułem się, jakbym też tam był :)
Otóż dziś rano listonosz przytargał mi przesyłkę pełną różnych różności, z m.in. listem i fotką Psubrata z misiem z Berlinale, folderem festiwalowym, przykładowym biletem (mnie się trafił na Echolot Karanikolasa), a nawet czymś słodkim na ząb. Zważywszy na treść listu z formami w liczbie mnogiej, jeszcze co najmniej jedna osoba takie coś niebawem dostanie; nieśmiało przypuszczam, że więcej niż jedna.

Łubudubu, łubudubu, niech żyje nam Psubrat z naszego NH-klubu, nieeeeech żyyyyyjeeee naaaaam!
To ja śpiewałem, Jarosz :wink:

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 21 lut 13, 19:56

To ja dołączę się do podziękowań ;).

Wraz z paczuszką Psubrata dostałbym się na film pt. Tanta Agua (aka. So Much Water), który to robi całkiem dobre wrażenie.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 22 lut 13, 11:33

i ja i ja i ja :)))) dostałam berlinalową paczkę, ale ponieważ zaraz jadę na Sugar Mana do Krakowa to jeszcze jej dokładnie nie przejrzałam, sobie zostawiam tę rozkosz na wieczór :)))) hurrrrrrra to pisałam ja :)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 22 lut 13, 18:32

Również otrzymałem:) I to osobiście do rąk własnych podczas sushi party ;)
Mi trafił się bilet na indonezyjskie Something in the way (reż. Teddy Soeriaatmadja).

Dziękuję ;)

Bardzo chcę zobaczyć Sieniawkę Marcina Malaszczaka!!!
http://vimeo.com/58298811

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 22 lut 13, 22:06

był film Camille Claudel Dumonta, ale Ci Psubracie zazdroszczę ..bym tez chciała zobaczyć

Jarosz

Na forum od:

Post 7 kwi 13, 16:15

Jarosz napisał(a):Małe uzupełnienie do pierwszej relacji Psubrata: wg Stopklatki film Frances Ha Baumbacha (nie Bauchmanna) został już do polskich kin kupiony przez firmę Best Film, ale nie ma jeszcze ustalonej daty premiery, więc nie zdziwię się, jeżeli ta odbędzie się podczas AFF.

Best Film zamierza wprowadzić Frances Ha na polskie ekrany 19 lipca 2013. Znaczy się na sam początek 13. T-MNH :wink:

psubrat

Na forum od:

Post 15 kwi 13, 13:32

Teraz na spokojnie jeszcze raz przeglądam repertuar Berlinale pod kątem wrażeń, jakie na dziś dzień we mnie pozostały...
Nie wyobrażam sobie NH w tym roku bez:
1. Camille Claudel 1915 r. Dumont (potwierdzono w Panoramie).
2. Niczyja córka Haewon r. Hong Sang Soo (chociaż w Panoramie, proszę...)
2. Epizod z życia zbieracza złomu r. Tanovic. (bdb do Panoramy)
3. Gloria r. Lelio (jw)
4. Pozycja dziecka r. Netzer (jw)
5. Vic + Flo... r. Cote (potwierdzony w Panoramie, coraz mocniej działa po projekcji w KK)
6. It's all so quiet r. Leopold (koniecznie na NH!).
7. Upstream color r. Carruth (już na OFF Camera, ale może warto chociaż w Panoramie NH?)
8. The act of killing r. Oppenheimer (już na Planete Doc, ale może choć w sekcji Dokumenty/eseje?)
9. Sieniawka r. Malaszczak (konkurs!)
10. Sing me the songs that I love you r. Lunson (kontynuacja pięknych koncertów po The turning)
11. Computer chess r. Bujalski (konkurs NH-marzenie)
12. Matar extranos r. Pereda (koniecznie konkurs NH)
13. Shirley - visions of reality r. Deutsch (potwierdzony z pokazach specjalnych)
14. Stemple pass r. Benning (jeszcze jedna przygoda z kinem kontemplacyjnym...)

Pozycje godne uwagi:
1. Długie szczęśliwe życie r. Khlebnikov (Panorama NH?)
2. Paradies: Hope r. Seidl (może nie porywająco, ale konsekwentnie)
3. Prince Avalanche (AFF?)
4. Lekcje harmonii (może konkurs NH?)
5. La Maison de la radio r.Philibert (potwierdzony na Planete Doc, może Dokumenty/eseje?)
6. Helio Oiticica r. Oiticica Filho (potwierdzony w cyklu Filmów o sztuce)
7. The eternal return of Antonis Paraskevas (może konkurs NH?)
8. Ogród ojca r. Liechti (już potwierdzony na Planete Doc, może Dokumenty/eseje?)

Żałuję, że nie zobaczyłem:
1. Layla Fourie r. Pia Marais
2. Parde r. Jafar Panahi (bo to nie film na festiwal)
3. Zakonnica r. Guillaume Nicloux
4. Grandmaster r. Wong Kar-Wai (za późno przyjechałem...)
5. Broken circle breakdown r.Groeningen (nagroda publiczności, poczekam na DVD)
6. Concussion r. Stacie Passon
7. Lose your head r. Westerwelle
8. Love battles r.Jaques Doillon
9. La piscina r. Quintela
10. Soguk r. Yucel
11. Tanta agua r. Pose
12. Youth r.Shaval
13. Art/Violence r.Aloni
14. 727 dni bez Karamo r. Salomonowitz
15. Echolot r. Karanikolas
16. I kori r. Anastopoulos
17. I used to be darker r. Potterfield
18. Krugovi r. Golubovic
19. Strange little cat r. Zurcher
i wiele innych, nie ma sensu wymieniać...

Podtrzymuję opinię krytyków z KINA, że konkurs był mocno mainstreamowy i żałuję, że jeszcze mocniej nie uderzyłem w kierunku sekcji FORUM, ale to chyba dlatego, że wielkie nazwiska z Panoramy mocno kusiły.

Elementy kuriozalne:
1. W programie Berlinale nie pojawił się zapowiadany wcześniej film Julii Loktev.
2. Była tylko jedna projekcja dokumentu Leviathan (sic!!!)
3. Side Effects - niech się Sodenbergh zlituje i już nie kręci... I to jeszcze do konkursu?
4. Bartosz Żurawiecki opisujący w KINIE film "Something in the way". Zakładając, że czołówka artykułu to najciekawsze filmy, umieszczanie go w tym miejscu to kompletne nieporozumienie.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych