8. Przegląd EuroCine 27

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 paź 11, 10:39

Trwa od czwartku w kinie Luna. Można zobaczyć kilka tytułów reprezentujących rzadko obecne na naszych ekranach kinematografie, w tym bardzo dobry estoński "Bal jesienny" Ounpuu.

http://www.kinoluna.pl/doc/HARMONOGRAM.pdf

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 2 lis 11, 16:54

Udało mi się na razie oglądnąć tylko Offscreen Ch. Boe - ciekawy eksperyment formalny, sprawnie zrealizowany, zarówno zdjęcia jak i scenariusz interesujące. film intryguje i prowokuje jednak mimo, że zastosowana została czysto subiektywna narracja to jego problemem wydaje się być zaskakująco duży dystans emocjonalny do zdarzeń. Nie wiem czy czasem ten temat (opętanie na punkcie kręcenia filmu) nie wyszedłby lepiej w klasycznej narracji niż w tak ascetycznym eksperymencie. Na pewno film jest w jakiś sposób oryginalny.

tangerine

Na forum od:

Post 7 lis 11, 9:22

Jak pewnie wiekszośc wie w ostatni weekend odbył się w Muranowie przegląd filmów kandydujacych do nagrody Parlamentu Europejskiego LUX 2011. Na Attenberg się nie dostałem - ale zobaczyłem pozostałe dwa filmy - Śniegi Kilimandżaro - francuski film, którego tutył już mówi wszystko oraz szwedzki Play, któremu kibicuję, aczkolwiek mam wątpliwości czy dostanie nagrodę przyznawaną przez parlamantarzystów ponieważ może być odbierany za politycznie niepoprawny w temacie imigrantów spoza Europy. Ja uważam, że jest to znakomity film, niezwykle przenikliwy i zaskakujący. Chętnie nadrobię zaległości i zobaczę wcześniejsze dokonania tego reżysera, bo styl tego filmu jest zupełnie oryginalny. Polecam jeśli ktoś szuka w kinie autorskich strategii. Szkoda tylko, że nie został nakręcony na 35mm ale scenariusz rekompensuje tą wadę.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 7 lis 11, 9:34

Kurde, przegapiłam moment, kiedy rozdawano na to wejściówki i nie zaryzykowałam próby dostania się przed seansem. Żałuję...

tangerine

Na forum od:

Post 7 lis 11, 13:26

No tak, a oczywiście wolne miejsca były... Tak to jest z miejscówkami za darmo...

tangerine

Na forum od:

Post 29 lis 11, 22:10

Nie było zaskoczenia - wygrał film o najbardziej tradycyjnej narracji, znaczy że parlamentarzyści na Nowe Horyzonty nie przyjeżdżają rozstrzygnięcie

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 lis 11, 23:29

tangerine napisał(a):Nie było zaskoczenia - wygrał film o najbardziej tradycyjnej narracji, znaczy że parlamentarzyści na Nowe Horyzonty nie przyjeżdżają rozstrzygnięcie

Niczego innego nie można było się spodziewać. Dawno nie bawiłem się tak dobrze na tak złym filmie.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 30 lis 11, 11:02

tangerine napisał(a):Nie było zaskoczenia - wygrał film o najbardziej tradycyjnej narracji, znaczy że parlamentarzyści na Nowe Horyzonty nie przyjeżdżają rozstrzygnięcie

"Najciekawsza" informacja kryje się na samym dole. Tak przy okazji, wie ktoś kto to jest p.Borys?

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 15 sty 12, 18:18

No pewnie, że wie - były wicemarszałek dolnośląski z PO, który wsławił się m.in. dwukrotnym nieudanym wyrzucaniem Krzysztofa Mieszkowskiego z fotela dyrektora Teatru Polskiego we Wrocławiu. Obecnie europarlamentarzysta.

tangerine

Na forum od:

Post 15 sty 12, 21:01

Czy to jest bohater pozytywny czy polityk ?

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 16 sty 12, 11:12

Polityk zdecydowanie.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych