Wenecja 2010

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 4 sie 10, 11:51

Wenecja 2009 >>>
Wenecja 2008 >>>
Wenecja 2006 >>>
Wenecja 2005 >>>
(linki dodane przez moderatora)

Zbliża się festiwal w Wenecji. Znany jest już program głównej sekcji konkursowej, a także sekcji horyzonty. Wygląda ciekawie. Na jakie filmy czekacie? :D

Konkurs:
"Black Swan" Darren Aronofsky, U.S. (Film Otwarcia)
"La Pecora Nera" Ascanio Celestini, Włochy
"Somewhere" Sofia Coppola, U.S.
"Happy Few" Antony Cordier, Francja
"The Solitude of Prime Numbers" Saverio Costanzo, Włochy, Niemcy, Francja
"Silent Souls" Aleksei Fedorchenko, Rosja
"Promises Written in Water" Vincent Gallo, U.S.
"Road To Nowhere" Monte Hellman, U.S.
"Balada Triste de Trompeta" Alex de la Iglesia, Hiszpania, Francja
"Venus Noir" Abdellatif Kechiche, Francja
"Post Mortem" Pablo Larrain, Chile, Meksyk, Niemcy
"Barney's Version" Richard J. Lewis, Kanada, Włochy
"We Believed" Mario Martone, Włochy, Francja
"La Passione" Carlo Mazzacurati, Włochy
"13 Assassins" Takashi Miike, Japonia, U.K.
"Potiche" Francois Ozon, Francja
"Meek's Cutoff" Kelly Reichardt, U.S.
"Miral" Julian Schnabel, U.S., Francja, Włochy, Izrael
"Norwegian Wood" Tran Anh Hung, Japonia
"Attenberg" Athina Rachel Tsangari, Grecja
"Detective Dee and the Mystery of Phantom Flame" Tsui Hark, Chiny
"Three" Tom Tykwer, Niemcy

Horyzonty:
Sleeping Beauty" Catherine Breillat (Francja)
"Oki's Movie" Hong Sang-soo (Korea Południowa)
"The Nine Muses" John Akomfrah (Wlk. Brytania-Ghana)
"The Forgotten Space" Noel Burch, Allan Sekula (Holandia-Austria)
"Nainsukh" Amit Dutta (Szwajcaria-Indie)
"Caracremada" Lluis Galter (Hiszpania)
"Per questi stretti morire (ovvero cartografia di una passione)" Giuseppe Gaudino, Isabella Sandri (Włochy)
"Guest" Jose Luis Guerin (Hiszpania)
"Jean Gentil" Laura Amelia Guzman, Isreal Cardenas (Dominikana-Meksyk-Niemcy)
"Reconstructing Faith" Huang Wenhai (Chiny)
"Robinson in Ruins" Patrick Keiller (Wlk. Brytania)
"Zelal" Marianne Khoury (Egipt-Francja)
"Anti Gas Skin" Kim Gok and Kim Sun (Korea Południowa)
"News From Nowhere" Paul Morrissey (USA)
"A Espada e a Rosa" Joao Nicolau (Portugalia-Francja)
"Dharma Guns" F.J. Ossang (Francja-Portugalia)
"Verano de Goliat" Nicolas Pereda (Meksyk-Kanada)
"El Sicario Room 164" Gianfranco Rosi (Francja-Włochy)
"When We Were Communists" Maher Abi Samra (Francja-Zjednoczone Emiraty Arabskie)
"Malavoglia" Pasquale Scimeca (Włochy)
"Cold Fish" Sion Sono (Japonia)
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

waszkas

Na forum od:

Post 4 sie 10, 11:55

Ja czekam na:
"Cold Fish" Sion Sono (Japonia)
"Sleeping Beauty" Catherine Breillat (Francja)
"Oki's Movie" Hong Sang-soo (Korea Południowa)
"Anti Gas Skin" Kim Gok (pan od "Wycieńczonych" :D) and Kim Sun (Korea Południowa)
"Attenberg" Athina Rachel Tsangari, Grecja
"Norwegian Wood" Tran Anh Hung, Japonia (ekranizacja świetnej książki Murakamiego)
"Miral" Julian Schnabel, U.S., Francja, Włochy, Izrael
"Potiche" Francois Ozon, Francja (Nie zdążyliśmy obejrzeć jego poprzedniego filmu, a już mamy następny)
"Black Swan" Darren Aronofsky, U.S. (Film Otwarcia) (Może Wrocław byłby dobrym miejscem na polską premierę filmu :))
Oczywiście więszość tytułów nic mi nie mówi, więc dopiero po festiwalu będzie można wypisywać dalsze propozycje :)
Ostatnio edytowano 4 sie 10, 13:30 przez waszkas, łącznie edytowano 2 razy
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 4 sie 10, 12:39

waszkas napisał(a):Na jakie filmy czekacie?

Najbardziej na nowe filmy: Guerina :!: (rewelacyjne "W mieście Sylwii"), Kechiche'a (interesująca "Tajemnica ziarna", niezapomniana "Wina Woltera"), Tran Anh Hunga (słynny "Zapach zielonej papai") i Breillat (radykalna "Anatomia piekła").

Poza konkursem będzie pokazany m.in. "The Leopard" - nowy film Isaaca Juliena ("Derek", 8.ENH i świetne "Looking for Langston"!!!). Również chciałbym zobaczyć.

W konkursie głównym także nowy J.Skolimowski - "Essential Killing" m.in. z Emmanuelle Seigner. Autorem zdjęć jest Adam Sikora! Świetnie! Jego "Wydalony" to moje wielkie odkrycie 10.ENH!
Waszkas, tego filmu nie ma na liście przez Ciebie zamieszczonej.

Tarantino przewodniczącym jury. Porażka.

Querelle

Na forum od:

Post 4 sie 10, 13:20

waszkas napisał(a):"Attenberg" Athina Rachel Tsangari, Grecja (Nowy film twórcy "Kynodontas")

Tsangari była jedynie zastępcą producenta "Kynodontas" ("Kieł"). Film wyreżyserował Giorgos Lanthimos.

waszkas

Na forum od:

Post 4 sie 10, 13:30

Rzeczywiście :D ale też może byc ciekawy :)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 4 sie 10, 20:57

Przede wszystkim czekam na Guerina, Kechiche'a i niewymienionego przez was Saverio Costanzę. Jego debiutancki "Private" o konflikcie izrealsko-palestyńskim był pokazywany podczas ostatniej cieszyńskiej edycji Nowych Horyzontów. Bardzo dobrze wspominam.

Mam wrażenie, że Hong Sang-soo robi kilka filmów w ciągu roku. Chyba nikt ich jeszcze nie pokazywał w Polsce.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 8 sie 10, 15:43

waszkas napisał(a):"Black Swan" Darren Aronofsky, U.S. (Film Otwarcia) (Może Wrocław byłby dobrym miejscem na polską premierę filmu :))

Black Swan ma ustaloną polską premierę na 21 stycznia 2011. Termin może się jeszcze zmienić, niemniej wygląda na to, że jeśli premiera we Wrocławiu, to mogłaby się odbyć wyłącznie na American Film Festival ;-)

Jarosz

Na forum od:

Post 8 sie 10, 15:55

A co do filmów, na które czekam: na Aronofsky'ego zawsze, a poza tym chętnie obejrzę nowe dzieła Coppoli, de la Iglesii, Kechiche'a, Miikego, Schnabla, Tran Anh Hunga, Breillat i Guerina.

Zaintrygował mnie Nainsukh Amita Dutty - koprodukcja szwajcarsko-indyjska wydaje się dość egzotyczna.

Na liście jest też nowy film Tykwera. Ja co prawda do niego jak do jeża, ale ponieważ ze dwa-trzy razy mnie pozytywnie zaskoczył, to nie spisuję go jeszcze na straty.

waszkas

Na forum od:

Post 8 sie 10, 17:39

Jarosz napisał(a):Black Swan ma ustaloną polską premierę na 21 stycznia 2011. Termin może się jeszcze zmienić, niemniej wygląda na to, że jeśli premiera we Wrocławiu, to mogłaby się odbyć wyłącznie na American Film Festival ;-)

Właśnie ten festiwal miałem na myśli :)

Querelle

Na forum od:

Post 10 sie 10, 23:27

Trudna droga filmu Skolimowskiego do konkursu w Wenecji >>>
Do polskich kin trafi jesienią tego roku.

Moja niezawodna intuicja podpowiada, że Tarantino sterroryzuje jury i w rezultacie wygra Miike :)

Jarosz

Na forum od:

Post 11 sie 10, 11:20

Querelle napisał(a):Moja niezawodna intuicja podpowiada, że Tarantino sterroryzuje jury i w rezultacie wygra Miike :)

Raczej ktoś z USA - on lubi nagradzać Amerykanów ;-)
Aronofsky?

Querelle

Na forum od:

Post 12 sie 10, 9:54

Jarosz napisał(a):Aronofsky?

Jarosz, wątpię. Poprzednie dwa filmy Aronofsky'ego ("Zapaśnik" i "Źródło") zostały nagrodzone najwyższym weneckim trofeum, więc chyba nikt (nawet Q.T.) nie odważy się nagrodzić go po raz kolejny Złotym Lwem (niezależnie od ewentualnej Wielkości "Black Swan")... Q.T. nie kryje swej fascynacji Miike czy Kar-Wai'em, stąd me domysły.

Nowohoryzontowych nazwisk w konkursie praktycznie brak, więc prawdopodobieństwo powtórki z Cannes (Apichatpong) i Berlina (Kaplanoglu) równe jest zeru. Szkoda (znów pewnie byłyby w KINIE narzekania etatowego, festiwalowego sprawozdawcy ;) ).

Jarosz

Na forum od:

Post 12 sie 10, 13:57

Querelle napisał(a):Jarosz, wątpię. Poprzednie dwa filmy Aronofsky'ego ("Zapaśnik" i "Źródło") zostały nagrodzone najwyższym weneckim trofeum, więc chyba nikt (nawet Q.T.) nie odważy się nagrodzić go po raz kolejny Złotym Lwem (niezależnie od ewentualnej Wielkości "Black Swan")... Q.T. nie kryje swej fascynacji Miike czy Kar-Wai'em, stąd me domysły.

U Miikego to nawet Quentin zagrał w Sukiyaki Western Django, nie mówiąc o tym, że Miike wystąpił w roli samego siebie w produkowanym przez m.in. Tarantino Hostelu. Nagradzanie Miikego będzie więc pewnie postrzegane jako prywata, dlatego nie obstawiam 13 Assassins.

Źródło natomiast Złotego Lwa nie dostało - było tylko w konkursie w 2006. Nie będzie zatem "do trzech razy sztuka".

Nie wiem, ile jest wart Black Swan, ale znając gusta Tarantino, nadal w ciemno przypuszczam, że będzie to zwycięzca.

Querelle napisał(a):Nowohoryzontowych nazwisk w konkursie praktycznie brak, więc prawdopodobieństwo powtórki z Cannes (Apichatpong) i Berlina (Kaplanoglu) równe jest zeru. Szkoda (znów pewnie byłyby w KINIE narzekania etatowego, festiwalowego sprawozdawcy ;) ).

Za to raz będzie relacja bez narzekań ;-)

Querelle

Na forum od:

Post 12 sie 10, 15:39

Jarosz napisał(a):Źródło natomiast Złotego Lwa nie dostało - było tylko w konkursie w 2006. Nie będzie zatem "do trzech razy sztuka".

Aaaaaaaaa!!! Moje rozkojarzenie sięga dziś zenitu... Oczywiście, że "Źródło" Złotego Lwa nie dostało (wtedy nagroda trafiła do rąk Jia Zhang-ke)! To Ang Lee otrzymał przecież te dwie statuetki za dwa kolejne filmy... Ech, niewybaczalna pomyłka.

Jarosz napisał(a):U Miikego to nawet Quentin zagrał w Sukiyaki Western Django, nie mówiąc o tym, że Miike wystąpił w roli samego siebie w produkowanym przez m.in. Tarantino Hostelu. Nagradzanie Miikego będzie więc pewnie postrzegane jako prywata, dlatego nie obstawiam 13 Assassins.

No tak, ale wiesz, Isabelle Huppert nie przejęła się podobnymi komentarzami i nagrodziła Złotą Palmą "Białą wstążkę" Hanekego, u którego wystąpiła dwa razy (w "Pianistce" i "Czasie wilka").

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 12 sie 10, 18:58

Ja trzymam kciuki za Jerzym Skolimowskim, gdyby jego film wygrał - byłaby to trzecia główna nagroda dla Polaka. Wcześniej Złotego Lwa dostał Krzysztof Zanussi w 1984r. za "Rok spokojnego słońca", a później Krzysztof Kieślowski w 1993r. za "Trzy kolory: Niebieski" ex aequo z "Na skróty" Roberta Altmana. W kontekście tematyki obrazu "Essential Killing" i faktu, że Quentin Tarantino może próbować przeforsować każdy werdykt - nagroda dla Jerzego Skolimowskiego wydaje mi się całkiem prawdopodobna.
marco

okon

Na forum od:

Post 12 sie 10, 21:08

U Ozona Deneuve i Depardieu, i Jeremie Renier. Ho, ho!

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 12 sie 10, 22:48

Jakieś sprawozdania i relacje są gdzieś dostepne w sieci ?

okon

Na forum od:

Post 12 sie 10, 23:00

tangerine napisał(a):Jakieś sprawozdania i relacje są gdzieś dostepne w sieci ?

Na pewno będą. Festiwal zaczyna się dopiero 1 września.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 13 sie 10, 7:51

Roman Gutek i Joanna Łapińska będą na gorąco zdawać relacje z Wenecji

marco

Na forum od:

Post 11 wrz 10, 19:46

Świetna informacja z Festiwalu w Wenecji:

Za "Essential killing" Jerzy Skolimowski dostał specjalną nagrodę jury (druga co ważności nagroda)

Złotego Lwa dostał film "Somewhere" Sofii Coppoli.

Puchar Volpiego - nagroda dla najlepszego aktora powędrowała do Vincent Gallo ("Essential killing" ), a Ariana Labed otrzymała nagrodę za najlepszą kreację kobiecą za udział w filmie "Attenberg" reż. Athiny Rachel Tsangari.

Miejmy nadzieje, że te filmy jak i inne ciekawe obrazy pokazane w Wenecji trafią niebawem do Polski (przynajmniej na festiwale).

Nagroda dla Jerzego Skolimowskiego to chyba największy sukces polskiego twórcy na liczącym się festiwalu od czasów Złotej Palmy przyznanej Romanowi Polańskiemu za "Pianistę"

Swoją drogą może na jednym z najbliższych festiwalu ENH warto przybliżyć twórczość Jerzego Skolimowskiego.
marco

waszkas

Na forum od:

Post 11 wrz 10, 19:46

Złoty Lew dla "Somewhere"
Skolimowski z nagrodą jury :)

marco

Na forum od:

Post 11 wrz 10, 20:03

Co do nagród otrzymanych przez polskich twórców w ostatnim okresie to oczywiście zapomniałem o filmie Romana Polańskiego Autor Widmo, nagrodzonym na festiwalu w Berlinie 2010 nagrodą dla najlepszego reżysera - czyli analogicznej do tej, którą dostał Jerzy Skolimowski.
marco

Querelle

Na forum od:

Post 12 wrz 10, 10:59

Dla porządku odnotujmy:

:idea: KONKURS GŁÓWNY:

Złoty Lew:
"Somewhere", reż. Sophia Coppola (USA)

Nagroda Specjalna Jury:
"Essential Killing", reż. Jerzy Skolimowski

Srebrny Lew dla najlepszego reżysera:
Alex de la Iglesia za "Balada triste de trompeta" (Hiszpania/Francja)

Najlepszy scenariusz:
Alex de la Iglesia za "Balada triste de trompeta" (Hiszpania/Francja)

Najlepsze zdjęcia:
Michaił Kriczman za "Ovsyanki", reż. Aleksei Fedorchenko (Rosja)

Najlepszy aktor:
Vincent Gallo za "Essential Killing", reż. Jerzy Skolimowski

Najlepsza aktorka:
Ariane Labed za "Attenberg", reż. Athina Rachel Tsangari (Grecja)

Najlepszy debiut:
"Cogunluk", reż. Seren Yuce (Turcja)

Nagroda specjalna za całokształt twórczości:
Monte Hellman (reżyser westernów "W poszukiwaniu zemsty" i "Niesłusznie oskarżeni". W konkursie głównym pokazano jego najnowszy film - "Road to Nowhere")

:idea: HORYZONTY:

Najlepszy film:
"Verano de Goliat", reż. Nicolas Pereda (Meksyk/Kanada)

Nagroda Jury:
"The Forgotten Space", reż. Noel Burch, Allan Sekula (Holandia/Austria)

:idea: TYDZIEŃ KRYTYKI:
"Svinalängorna", reż. Pernilla August (Szwecja/Finlandia)

:idea: FIPRESCI:

Konkurs główny:
"Ovsyanki", reż. Aleksei Fedorchenko (Rosja)

Horyzonty i Tydzień Krytyki:

"El sicario. Room 164", reż. Gianfranco Rosi (Francja/Włochy)

Ponadto m.in.:

Europa Cinemas:
"Le bruit des glaçons", reż. Bertrand Blier (Francja)

Queer Lion:
"En el futuro", reż. Mauro Andrizzi (Argentyna)

Querelle

Na forum od:

Post 12 wrz 10, 12:56

Alex de la Iglesia (reżyser "Zbrodni ferpekcyjnej" - najgorszego filmu w polskich kinach studyjnych 2008) z 2. nagrodami... Chyba się nie skuszę.
Jeden z faworytów do głównej nagrody - bardzo dobrze znany Nowohoryzontowiczom A. Kechiche, zupełnie pominięty przez Q.T. Na pocieszenie nagroda pozaregulaminowa: Equal Opportunity Award. Cóż, po cichu liczyłem na główne trofeum, co spowodowałoby pewnie, że mielibyśmy w kinach drugi jego film (po "Winie Woltera").

Tym razem bez triumfu minimalistycznego kina (po Złotym Niedźwiedziu dla "Miodu" Kaplanoglu i Złotej Palmie dla "Wujaszka Boonmee" Weerasethakula). Coś mi się wydaje, że w listopadowym KINIE przeczytamy pełną entuzjazmu relację J.P. ;)

Querelle napisał(a):Queer Lion:
"En el futuro", reż. Mauro Andrizzi (Argentyna)

Mam nadzieję :roll:, że Tongariro Releasing rozważy możliwość wprowadzenia tego dokumentu do dystrybucji...

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 12 wrz 10, 19:25

Filmy, które w Wenecji zainteresowały dyrektora ENH, Romana Gutka:

:arrow: Weneckie typy Romana Gutka >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 13 wrz 10, 21:34

Jakie są szanse na pokazanie tych filmów na ENH lub AFF? Mam na myśli zwłaszcza The Ditch i Ovsyanki z jednej strony, a Meek's Cutoff i The Happy Poet z drugiej.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 14 wrz 10, 20:01

Querelle napisał(a):Alex de la Iglesia (reżyser "Zbrodni ferpekcyjnej" - najgorszego filmu w polskich kinach studyjnych 2008) z 2. nagrodami... Chyba się nie skuszę.

Z filmów Alexa de la Iglesia znam tylko "Perdita Durango" i "800 kul". Chociaż nie jestem entuzjastą tego pierwszego głównie z uwagi na dziwny scenariusz, to samego reżysera uważam za godnego uwagi. Opis filmu "Balada triste de trompeta" wydaje mi się zachęcający.

Jarosz

Na forum od:

Post 15 wrz 10, 11:49

Z małym opóźnieniem, ale co się odwlecze...
Mówiłem, że Tarantino lubi nagradzać Amerykanów? ;-)
Z Aronofskym nie trafiłem, ale jest przecież jeszcze była dziewczyna Tarantina, czyli Zośka Coppolowa ;-)

Querelle napisał(a):Alex de la Iglesia (reżyser "Zbrodni ferpekcyjnej" - najgorszego filmu w polskich kinach studyjnych 2008) z 2. nagrodami... Chyba się nie skuszę.

Zbrodnia ferpekcyjna była dość specyficzna, ale mnie przypadła do gustu ;-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 15 wrz 10, 16:42

Zośka Coppolówna

Querelle

Na forum od:

Post 15 wrz 10, 19:45

Jarosz, a już tak dobrze było: udało się znaleźć kilka wspólnych punktów między nami... Doszło, niestety, do przerwania tej dobrej passy ;)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 15 wrz 10, 21:54

Właściwie to po co są pozostali członkowie jury skoro wszyscy kojarzą decyzje z przewodniczącycm ?

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 18 wrz 10, 10:50

Może i wszyscy kojarzą, co nie znaczy, że były tylko przez niego podejmowane :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych