Pełen program 8. MFF ENH dostępny!

Co, gdzie, kiedy. Zapowiedzi wydarzeń. Propozycje filmowe, okołofilmowe, komentarze uczestników.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 1 lip 08, 12:07

Dziś o godzinie 12:00 na stronie http://www.eranowehoryzonty.pl (http://www.enh.pl) opublikowaliśmy pełen program 8. MFF ERA NOWE HORYZONTY z kalendarzem wszystkich projekcji. Zdecydowana większość filmów posiada już opisy, galerie zdjęć, materiały dodatkowe (m.in. strony oficjalne) oraz zwiastuny.

Program 8. MFF ENH >>>

Za pomocą specjalnego systemu metek (udoskonalonego w porówaniu z rokiem poprzednim) można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego. W tym roku swoje metki można upublicznić. Serdecznie polecamy!

Obrazek
kadr z filmu W mieście Sylvii, reż José Luis Guérin (Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty)

Obrazek
kadr z filmu Las Meninas, reż. Ihor Podolchac, Dean Karr (Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty)

Obrazek
kadr z filmu Granica świtu, reż. Philippe Garrel (Panorama - Mistrzowie).

Obrazek
kadr z filmu Dusza demona, reż. Chang Tso-chi (Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty)

* * * * * * * * * *

Przypominamy, że festiwal uroczyście otworzy film Jerzego Skolimowskiego Cztery noce z Anną. Drugim filmem otwarcia będzie włoskie Il Divo Paola Sorrentino nagrodzone na tegorocznym MFF w Cannes.
Z kolei najnowsze dzieło braci: Jean-Pierre i Luc Dardenne - Milczenie Lorny (nagroda za scenariusz w Cannes 2008) uroczyście zamknie festiwal.

Polecamy esej pana Piotra Kletowskiego poświecony bohaterowi tegorocznego cyklu Nocne Szaleństwo: Dario Argento.
Dario Argento – Il Maestro Di Tenebre >>
Ostatnio edytowano 27 lip 08, 16:24 przez Seblon, łącznie edytowano 1 raz
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 1 lip 08, 12:10

Uwielbiam ten moment, kiedy wszystkie tytuły są jeszcze dla mnie tajemnicą, a za kilkanaście dni będą przeżyciem, wrażeniami, czymś_ważnym. To jak wchodzenie do tropikalnej puszczy albo, że tak sobie pofolguje, świątyni:-)

apsara

Post 1 lip 08, 12:48

z ciekawości: a dlaczego ostatniego dnia festiwalu o 22 nie ma żadnych filmów?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 1 lip 08, 14:20

apsara: to pora na zabawę w klubie festiwalowym. Chcemy być choć chwilę z pracownikami kin oraz wolontariuszami. Czas w niedzielę po 22.00 to jedymy moment, aby wszystkim podziekowąc. Kolejny argument: w poprzednich latach było mało osób na tych seansach. Podjąłem więc decyzję o rezygnacji z nich.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Pozdrawiam serdecznie

apsara

Post 1 lip 08, 16:03

hihi, a ja zawsze byłam wolontariuszką co olewała impreze dla wolontariatu bo jeszcze jeden seans w kinie wydawał się duzo bardziej atrakcyjnym pomysłem :)

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 1 lip 08, 17:26

Trochę szkoda, że nie ma tego ostatniego seansu, ja np. dzięki niemu rok temu zobaczyłem "Hamaca paraguaya". W każdym razie miłej zabawy w klubie :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

benek

Post 1 lip 08, 19:31

Z programu wynika iż pokazy filmów A.Żuławskiego będą w Teatrze Lalek. Nie jest to sala najwyższych standartów na festiwalu, a po drugie o dosyć małej liczbie miejsc. Myślę, że filmy p.Żuławskiego będą cieszyć się większym zainteresowaniem (jak w zeszłym roku Hal Hartley).
Jeśli sam p.Żuławski przyjedzie na festiwal, to chyba zasługuje na jedną sale heliosa?

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 1 lip 08, 21:03

benek napisał(a):Z programu wynika iż pokazy filmów A.Żuławskiego będą w Teatrze Lalek. Nie jest to sala najwyższych standartów na festiwalu, a po drugie o dosyć małej liczbie miejsc. Myślę, że filmy p.Żuławskiego będą cieszyć się większym zainteresowaniem (jak w zeszłym roku Hal Hartley).
Jeśli sam p.Żuławski przyjedzie na festiwal, to chyba zasługuje na jedną sale heliosa?
A ja uważam,że magia TL do filmów Żuławskiego bardzo pasuje.Najwyżej będzie bitwa o wejście;)

luli

Na forum od:
19 lip 07, 12:02

Post 2 lip 08, 7:04

Zauważyłam pewną nieścisłość w programie - np. w cyklu: Pokazy na rynku są m.in. dwa filmy (Popiół i diament i Prawdziwa historia), które - jak wynika z informacji w programie - nie będą miały pokazów na rynku. Jak to jest?

marshal

Post 2 lip 08, 12:15

A czy jest gdzies możliowsc pobrania programu w wersji elektronicznej (doc, pdf)? Ew jakas wersja strony do druku?

hamer

Post 2 lip 08, 13:44

chinaski napisał(a):
benek napisał(a):Z programu wynika iż pokazy filmów A.Żuławskiego będą w Teatrze Lalek. Nie jest to sala najwyższych standartów na festiwalu, a po drugie o dosyć małej liczbie miejsc. Myślę, że filmy p.Żuławskiego będą cieszyć się większym zainteresowaniem (jak w zeszłym roku Hal Hartley).
A ja uważam,że magia TL do filmów Żuławskiego bardzo pasuje.Najwyżej będzie bitwa o wejście;)

No tak, ale jak ktoś wysoki usiądzie przed Tobą, to ciekawe jak odczytasz potoki dialogów u Żuławskiego. No chyba, że znasz francuski:)
Też jestem za przeniesiem retrospektywy do heliosa, warszawy czy capitolu.

Poza tym świętnym repertuar panie Romanie!

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 2 lip 08, 14:15

Czy to laureat konkursu im. K. Mętraka wybrał najlepszego z "Obcych" do pokazania na ENH? Jeśli tak to bardzo pięknie ;) Jeśli jest jakiś inny klucz - również znakomicie.
Konkurs smakowity!
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 2 lip 08, 14:30

Super. Ale Teatr Lalek nie wydaje mi się jakoś dobrym miejscem na oglądanie Obcego. Po pierwsze - pewnie będą tłumy, po drugie - jakoś mi wystrój nie konweniuje:-)

apsarka

Post 2 lip 08, 14:54

...a ja jestem strasznie wdzięczna panu terence daviesowi za 'spotkajmy się w st. louis' - przeokropnie uwielbiam amerykańskie musicale i teraz pójść na taki do kina - ach! :D

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 2 lip 08, 14:56

marshal napisał(a):A czy jest gdzies możliowsc pobrania programu w wersji elektronicznej (doc, pdf)? Ew jakas wersja strony do druku?

http://8ff.eranowehoryzonty.pl/pliki/wg ... darium.pdf

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 2 lip 08, 17:52

Fajnie byłoby też zaznaczyć gdzieś jaki kolor odpowiada jakiemu cyklowi w programie :)
cry baby cry
put your finger in your eye

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 2 lip 08, 21:31

Hmm... pomyślimy.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 3 lip 08, 5:01

hamer napisał(a):
chinaski napisał(a):

No tak, ale jak ktoś wysoki usiądzie przed Tobą, to ciekawe jak odczytasz potoki dialogów u Żuławskiego. No chyba, że znasz francuski:)
Też jestem za przeniesiem retrospektywy do heliosa, warszawy czy capitolu.

Poza tym świętnym repertuar panie Romanie!
Taki Film jak "Moje noce są piękniejsze niż wasze dni"będę oglądał na stojąco!Ewentualnie usiądę w pierwszym rzędzie:).Zresztą ja już retrospektywę Żuławskiego zacząłem w poniedziałek:).Na początek poszedł "Diabeł"(kto nie widział-Obowiązkowość!!).Poza tym jeśli przenosić to nie do termosa-Operetka lub WaWa to tak.,A co do repertuaru to zgoda-najlepszy chyba w historii.Pozdrawiam Kinomaniaków, w szczególności Fanów ekstremalnego Kina Andrzeja Ż.

marshal

Post 3 lip 08, 12:34

Strator napisał(a):
marshal napisał(a):A czy jest gdzies możliowsc pobrania programu w wersji elektronicznej (doc, pdf)? Ew jakas wersja strony do druku?

http://8ff.eranowehoryzonty.pl/pliki/wg ... darium.pdf

dziekuje slicznie - jest gdzies ten linek na stronie w ogole?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 3 lip 08, 13:41

Polecamy lekturę eseju pana Piotra Kletowskiego:

Najważniejsze to kochać - kino Andrzeja Żuławskiego >>>

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 3 lip 08, 13:50

marshal: linka znajdziesz, klikając na stronie głównej na zakładkę "Program", a następnie po lewej stronie na samym dole menu na "Program do druku PDF".

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 3 lip 08, 17:21

może głupie pytanie,ale o co chodzi z tymi metkami ,bo nie rozumiem ?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 3 lip 08, 17:25

cze67 napisał(a):Uwielbiam ten moment, kiedy wszystkie tytuły są jeszcze dla mnie tajemnicą, a za kilkanaście dni będą przeżyciem, wrażeniami, czymś_ważnym. To jak wchodzenie do tropikalnej puszczy albo, że tak sobie pofolguje, świątyni:-)

uwielbiam ten moment .
Drugi moment ,za którym z kolei nie przepadam,to już po festiwalu ,gdy okazuje sie,ze przegapiłam,lub nie zaufałam jakiemuś tytułowi ,a potem się okazało ,ze to źle ;( :)

a jeszcze jeden fajny moment ,to wynikł ostatnio,bo moi znajomi przyzwyczajeni,ze jeżdzę na festiwal ,w tym roku podchodzą i pytają prawie twierdząco ..no ,ale na festiwal jedziesz?! :) ,nawet jedno kino mnie poprosiło o przywiezienie katalogu ...to juz jest coś :)))

gopher

Na forum od:
3 maja 06, 21:34

Post 3 lip 08, 19:31

ja technicznie
metki to świetna sprawa, mogę sobie na spokojnie 'ometkować' filmy, szkoda tylko, że nie da się tego potem wydrukować. takiego ometkowanego programu w formie kalendarium. byłoby wygodniej, a teraz to i tak mi sie to potem nie przyda, trzeba będzie na programie długopisem wszystko nanosic.

krzychh

Post 3 lip 08, 19:44

wlasnie zrobcie mozliwosc druku PLISS!!wtedy bedzie juz wsz idealne;]

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 8 lip 08, 1:50

gopher, krzychh: ometkowany program można już drukować! :)

marek s

Post 14 lip 08, 16:45

od kiedy do nabycia katalog i w jakiej cenie?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 14 lip 08, 20:19

marek s: katalog będzie można kupić od środy, 16 lipca od 9.00 we wrocławskiej Mediatece. Cena: 15 zł (posiadacze karnetów) i 25 pozostale osoby.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Powrót do 8. - Przed festiwalem