Propozycje retrospektyw zagranicznych reżyserów

Co, gdzie, kiedy. Zapowiedzi wydarzeń. Propozycje filmowe, okołofilmowe, komentarze uczestników.
Freak_of_nature

Na forum od:
9 wrz 06, 13:16

Post 6 paź 07, 23:21

A może by tak kiedyś Derek Jarman... Widziałem tylko 'Caravaggia' i 'Edwarda II', no i niezmiernie jestem ciekaw słynnego 'Blue'...

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 6 paź 07, 23:57

Sulik był w Sanoku, Jarman w Cieszynie podczas trzeciej lub czwartej edycji.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 9 paź 07, 16:32

Blue jest na DVD razem z Glitterbug wydane przez BFi o ile dobrze pamietam, chociaz na malym ekranie to nie to samo.
MK

Michu

Post 18 paź 07, 23:22

Witam wszystkich.
Zdecydowanie popierałbym retrospektywę amerykańskiego kina "czarnego" z lat 40. i 50. Niedocenianą klasyką są dla mnie takie filmy jak "Krzyżowy ogień", "Człowiek z przeszłością", "Brutalna siła", "Noc myśliwego" (nie jest to czarny kryminał sensu stricte, bardziej parabola religijna stylizowana na film noir, ale ciekawie byłoby to pokazać), "Laura" Premingera, "Gun Crazy", "Pickup On South Street" S. Fullera, może też brytyjski film noir, np. "Brighton Rock" według powieści "W Brighton" Grahama Greene'a z genialną rolą Sir Richarda Attenborough jako psychopatycznego gangstera, filmy noir Stanleya Kubricka, "Cień podejrzenia" A. Hitchcocka - również nie klasyczny film noir w tradycyjnym rozumieniu tego słowa, ale też bardzo interesujący przykład użycia stylistyki gatunku do wyrażenia typowych dla siebie tematów przez Hitcha. . . mogę tak bez końca, więc lepiej w tym miejscu poprzestanę.
Gdyby propzycja ta okazała się interesująca, mogę pożyczyć parę własnych kopii, chociaż nie mają one napisów w języku polskim (kupione w Anglii), więc musiałbym dorobić. . .
Zbytnio się rozgadałem, więc kończę.
Pozdro
Michu z Gdańska

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 10 lis 07, 22:16

Kupiłem film w serii Cinema-Rzeczpospolita "W poniedziałek rano".Film znakomity,po obejrzeniu którego marzy mi się pełna retrospektywa dorobku reżysera.Może w 2009 roku?

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 11 lis 07, 16:17

roman napisał(a):(...) "W poniedziałek rano". Film znakomity,po obejrzeniu którego marzy mi się pełna retrospektywa dorobku reżysera.Może w 2009 roku?

Z wielką chęcią obejrzałbym na dużym ekranie "Żegnaj, stały lądzie" (majstersztyk!) , czy "Ulubieńców księżyca", nie mówiąc już o nieznanych mi wczesnych filmach, kiedy to Iosseliani tworzył jeszcze w ZSRR ("Cierpkie wino", "Był sobie drozd" i "Pastorałka")!

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 25 gru 07, 16:16

Tak - Josseliani to świetny pomysł. A w przyszłych latach marzą mi się retrospektywy Erica Rohmera i Billego Augusta (jeśli nie całość, to przynajmniej filmy nakręcone w Skandynawii).

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 14 sty 08, 9:44

Witajcie! Josseliani - byłoby super! Proponuję dokumenty: Marcela Ophulsa, może jeszcze raz, ale rozszerzony, Peter Mettler. Z fabuł, po Ozu, inny klasyk kina japońskiego, np. Kobayashi. Z nadal tworzących reżyserów, któregoś z żyjących twórców Nowej Fali Francuskiej (Godard, Rohmer, Chabrol, Garrel), albo z innych ciekawych autorów francuskich Sautet, Laetita Masson (Love Me w Cieszynie było moim odkryciem), Grandrieux (był też, ale się nie załapałem), i żeby uzupełnić troszkę Vardę, filmy Demy'ego.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

marco

Post 20 sty 08, 18:39

Może w przyszłości dałoby się zorganizować retrospetywę filmów Denysa Arcanda. W Polsce poazywane były chyba tylko dwa jego znakomite filmy: Jezus z Montralu i Inwazja Barbarzyńców. Moim zdaniem jest to bardzo oryginalny reżyser stawiający w swoich filmach w niezwykle ciekawy sposób uniwersalne pytania dotyczące kondycji wspólczesnego człowieka. Nawiasem mówiąc w przyszłości bardzo interesująca byłby przegląd najcieawszych dokonań kanadyjskiego kina. Tworzą przecież tam tak świetni mistrzowie kina jak choćby Atom Egoyan, czy Lea Pool, a kino za oceanem postrzegane jest głownie jednak przez amerykańskie produkcje.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 11 lut 08, 10:57

a czy można mieć nadzieje na retrospektywę Kena Rusell'a w najbliższej przyszłości ?

grzes

Post 19 lut 08, 15:32

Bardzo popieram propozycję retrospektywy Imamury. Ja (w odróżnieniu od któregoś z przedmówców) Węgorza uwielbiam, i w związku z tym szukałem możliwości obejrzenia jego starszych filmów, i wiem, jak kompletnie nie do obejrzenia jest większość tych z lat 60 (kiedy w Japonii był już uznanym mistrzem).

Od siebie bym dodał Hou Hsiao-hsiena, którego parę filmów było na festiwalu, ale te trochę starsze (z drugiej połowy lat 80 i pierwszej 90) są b. trudne do obejrzenia w jakikolwiek sposób.

agniesz

Post 24 lut 08, 22:36

peter greenway? to chyba ciekawe i trudne do zdobycia samemu

Filemon

Post 29 lut 08, 5:07

Chetnie bym zobaczyl retrospektywe Polanskiego. Moze sam by sie pojawil, czy przynajmniej jego znajomi ze Szkoly Lodzkiej.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 29 lut 08, 17:14

Filemon: to ciekawa propozycja. Rozważymy.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

grzes

Post 25 mar 08, 12:38

Wcześniej się dopisałem do propozycji retrospektywy Imamury, ale tak sobie pomyślałem, że fajnie by było, gdyby na Nowych Horyzontach pojawił się przegląd całej japońskiej nowej fali. To niby filmy sprzed 35-45 lat, ale ciągle miałyby walor "nowych horyzontów", tak słabo są u nas (w Polsce) znane. Co Pan na to, Panie Romanie?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 25 mar 08, 12:51

grzes: to bardzo dobry pomysł i świetnych okres w kinie japońskim, bardzo mi zresztą bliski. Taka retrospektywa wymaga znacznych przygotowań. Może więc 2010 rok.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

grzes

Post 25 mar 08, 13:56

Nie wątpię, że taka retrospektywa wymagałaby sporo przygotowań, ale jeśli udałoby się to zrobić w 2010, byłoby super (już się cieszę na samą myśl...)

Ja też pozdrawiam.

Gość

Post 30 mar 08, 19:12

MK napisał(a):Chantal Akerman?

Tak! Tak! Tak! Koniecznie Akerman! Był co prawda jakis rok, czy dwa lata temu przegląd jej filmów gdzieś w polsce, ale publiczność NH koniecznie powinna zapoznać się z twórczością tej pani, zwłaszcza tej z lat 70ych.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 3 kwi 08, 14:42

grzes napisał(a):Wcześniej się dopisałem do propozycji retrospektywy Imamury, ale tak sobie pomyślałem, że fajnie by było, gdyby na Nowych Horyzontach pojawił się przegląd całej japońskiej nowej fali. To niby filmy sprzed 35-45 lat, ale ciągle miałyby walor "nowych horyzontów", tak słabo są u nas (w Polsce) znane. Co Pan na to, Panie Romanie?

Podpisuję się pod tym pomysłem. Obok Imamury można by w ramach tej retrospektywy pokazać filmy Susumu Haniego (The Inferno of First Love), Yoshishige Yoshidy (Eros plus Massacre, Juen aka The Affair, Heroic Pulgatory) czy Toshio Matsumoto (Funeral Procession of Roses; awangardowy film o gejach z 1969 roku).
Formalnie bardzo ciekawe (zajawki dostępne na YouTubie) i raczej niewielu festiwalowiczom znane. Chyba że się mylę...

grzes

Post 4 kwi 08, 12:22

Te i wiele innych - cały zestaw filmów Oshimy z końca lat 60, Shinody, Akio Jissojiego... Naprawdę jest z czego wybierać.

ona-gość

Post 22 kwi 08, 17:09

Cieszę się z retrospektywy Daviesa. Pokażecie trylogię i The House of Mirth? Jest szansa, że Davies przyjedzie na festiwal?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 22 kwi 08, 19:22

ona-gość: podczas 8.ENH odbędzie się pełna retrospektywa Terence'a Daviesa :)
Trylogię polecam bardzo, bardzo. Rzecz wyjątkowa. Śmiem użyć w tym przypadku przymiotnika wybitna.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

ona-gość

Post 22 kwi 08, 20:13

porucznik Seblon napisał(a):ona-gość: podczas 8.ENH odbędzie się pełna retrospektywa Terence'a Daviesa :)

To fantastyczna nowina, poruczniku. Mam nadzieję, że uda się go ściągnąć do Polski. W retrospektywie w UK brał udział: reakcje widzów musiały go chyba przyjemnie zaskoxzyć. Wiem, że ma dwa projekty na fajerce, na których preprodukcję dostał nawet trochę kasy.

Aha, kody potwierdzające są tu do całkowitej bani.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 22 kwi 08, 21:12

ona-gość napisał(a):Aha, kody potwierdzające są tu do całkowitej bani.

ona-gość: kody są niezbędne. To forma obrony przed spamerami. Zachęcam Cię do rejestracji konta ---> kliknij. Wówczas będziesz mogła zapomnieć o kodach. Korzystanie z forum stanie się łatwiejsze i wygodniejsze. Same plusy! Pozdrawiam serdecznie.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Siena

Na forum od:
18 mar 08, 15:55

Post 22 kwi 08, 21:40

rejestracja konta nie jest taka łatwa i bezroblematyczna, mnie udało się zarejestrować dopiero za trzecim podejściem... nie dostawałam maila z linkiem aktywacyjnym - prosiłam o pomoc, ale reakcji nie było!

Gość

Post 23 kwi 08, 13:48

porucznik Seblon napisał(a):
ona-gość napisał(a):Aha, kody potwierdzające są tu do całkowitej bani.

ona-gość: kody są niezbędne. To forma obrony przed spamerami. Zachęcam Cię do rejestracji konta ---> kliknij. Wówczas będziesz mogła zapomnieć o kodach. Korzystanie z forum stanie się łatwiejsze i wygodniejsze. Same plusy! Pozdrawiam serdecznie.

Wiem, że "żywią i bronią" przed spamerami, ale czy muszą być aż tak rozmazane? ;)

* stuknęła obcasami, niemal służbiście *

No dobrze, dzięki za informację i idę się zarejestrować.

Poprzednia strona

Powrót do 8. - Przed festiwalem