Na niebie na ziemi

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
ufo

Post 21 lip 07, 20:54

Czy widział ktoś film Macieja Cuske? Nie ma mnie we Wrocławiu, ale jeśli film dobry, to zdążę na jutro do Wylatowa dojechać. Bo jutro projekcja na miejscu akcji.
To co? Warto sie pakować?

j.

Post 22 lip 07, 10:38

warto!:)

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 22 lip 07, 11:34

dla mnie to nie film o UFO, a o wielu innych, istotnych rzeczach. o, na przykład wszyscy znamy ten psychologiczny mechanizm samospełniających się przepowiedni, a myślę że sam główny bohater najlepiej, choć jest tego nieświadomy. chcemy widzieć UFO, więc widzimy go wszędzie, w każdym światełku na niebie. nie podejrzewałam p. Macieja o to, że naprawdę chce zgłębiać tajniki pozaziemskich cywilizacji, zrobił naprawdę fajny film o pasji, choć znów - pasji, która mnie osobiście uderzała. bo gdy dezorganizuje życie całej rodziny i nie pozwala normalnie żyć pozostałym, w niektórych przypadkach dziecięcym jeszcze członkom, to nie jestem pewna czy ją popieram. chciałabym mieć tyle sympatii co p. Cuske do swoich bohaterow. może potrzeba mi trochę mniej krytycyzmu. ja widziałam w tym filmie skrajne zaangażowanie, które mnie raziło (nie ze względu na to CZEGO dotyczyło, ale JAK dotyczyło) i psychologiczne mechanizmy, czasem zahaczające o obsesje. sam film polecam, bardzo przyjemnie się ogląda. nawet, gdy w trakcie seansu coś koniecznie nie chce dopuścić do jego projekcji (:
Ostatnio edytowano 23 lip 07, 11:16 przez A*, łącznie edytowano 1 raz
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 22 lip 07, 11:47

Dla mnie to piękna i prosta opowieść o sile wiary i pasji. Świetni bohaterowie, jak zwykle u Cuske, niezauważalna, zaprzyjaźniona kamera. Polecam.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 23 lip 07, 12:59

Obejrzałem wcześniej dokument pana Cuske pt. "Antykwariat" i zdecydowanym krokiem ruszyłem na dokument o Ufo. Nie zawiodłem się, myślę nawet, że ścieżka dźwiękowa puszczona na początku seansu od tyłu zawierała przekaz podprogowy i bałem się, że wszyscy na widowni znikną. ;-) Wystarczyło spojrzeć na ekran w oczy małej córeczki głównego bohatera, żeby pojąć, że to wszystko jest paranoją... Klasa!
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

dziadu i dyniola

Post 26 lip 07, 21:05

film obnażył głupotę i pokrętną nature redaktożyny z nautyliusa . to wielki i odważny film jak na harcmistrza przystało. czałowieka który jak mniemam od dziecka pasjonował sie tajemnicą narodzin i śmierci, od lat zadający fundamentalne pytanie o to kim jestem , skąd przybywam . i równie istotne choć bardziej przyziemne skąd przybywa moja żona ? czy z kosmosu? czy jesteśmy obserwowani? ciekawie przedstawiona postać głównego bohatera , dociekliwego niczym postać śledczego kajetana z ,, tajemnicy szyfru marabuca,, po rozmowie z głównym bohaterem który głęboko wierzy w istnienie obcych postanowiłem wspólnie z rodziną spędzić przyszłe wakacje na nocnym czuwniu z potrolem uffo i wspólnych medytacjach. czy ktoś słyszał o oprach?

inżynier z bydgoszczy

Post 26 lip 07, 21:24

analizowałem poprzednie filmy pana cuske i nie rozumiem nagłego zainteresowania obcymi cywilizacjami, człowieka mocno osadzonego w naszych ziemskich realiach, zadałbym panu maciejowi pytanie gdybym miał taką możliwość . czy bierze sie to z ze znudzania nami i naszą cywilizacją? a może sytuacją polityczną w kraju?nie wykluczam też że poprzez tego rodzju , powiedzmy szczerze pasje chce wrócić do niespełnionych fascynacji z lat młodości, może kryje sie za tym piękna kobieta?

ufo

Post 27 lip 07, 20:57

Film dobry, wcale nie o ufo tu chodzi, tylko o człowieka z pasją. A że można się w pasji zatracić, to już inna sprawa.

kiel

Post 31 lip 07, 22:47

Ja uważam ten film za jedno wielkie oszustwo i manipulację!

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 1 sie 07, 10:29

dla mnie ten film byl mdly, ani o pasji, ani o manipulacji, ni to dokument ni fabula. film o tym wszystkim czyli o niczym.

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!