Ciche światło

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
asgaard

Post 27 lip 07, 9:27

Wspaniały film, jestem pod ogromnym wrażeniem:) Dałem 6 - jako jedynemu filmowi w konkursie. Niesamowity przekaz w ciszy. Wyszło z seansu niewiele osob i to głównie na samym poczatku - w pewnym momencie porozglądałem się po sali i zobaczyłem widownię nieruchomo wpatrzoną w ekran, zero wiercenia się, jedzenia, szeptania. Dla mnie bomba:)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 28 lip 07, 11:14

Trochę osób jednak wyszło czemu nie mogę się nadziwić. Kompletnie nie rozumiem jak można wyjść z filmu takiego jak ten. Gdyby nie to, że jestem już w domu poszedłbym raz jeszcze. Przekonamy się jak dzisiaj (w sobotę) zostanie odebrany.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 28 lip 07, 14:43

Najlepszy film festiwalu.

viviana

Na forum od:
31 lip 06, 13:15

Post 28 lip 07, 15:20

A moglibyście uściślić, co dokładnie zauroczyło Was w tym filmie? Bo mnie absolutnie nic (no, może oprócz zdjęć, które rzeczywiście były niezłe). Problem filmu stary jak świat: wybrać żonę czy kochankę? Wypełnić obowiązek wobec rodziny i pozostać wiernym nakazom wiary czy może pójść za głosem namiętności? Nie wydaje mi się, by reżyser dodał do tej historii specjalnie coś nowego (oprócz oczywiście zmartwychwstającej żony).

wisnia

Post 28 lip 07, 15:43

viviana napisał(a):A moglibyście uściślić, co dokładnie zauroczyło Was w tym filmie?

Myślę, że dramat tej trójki (męża, żony, kochanki). Wszyscy zasługujący na miłość, będący cholernie szczerzy wobec siebie, a jednak w potrzasku, bo każde rozwiązanie ugodzi jedną z osób. To nie tylko historia, która osobę wybrać, ale ukazanie samego "uczucia" jako coś, co może tworzyć wielkie rzeczy, ale także niszczyć, mimo ze sami chcielibyśmy, żeby pozostało wszystko "nieskazitelne".

sywlia

Post 28 lip 07, 16:45

też jestem pod wrażeniem, szczególnie zgrania w nim wszelkich detali ,pory roku, pogody, tykania zegara, dzikich ryków i zestawienia tym co opowiadane jest o ludziach. ukryty dramat przemówił językiem natury pozostajac drugim planem

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 28 lip 07, 17:20

dziwny, nieracjonalny film; niby nie w moim typie, a jednak zrobił wrażenie

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 29 lip 07, 11:40

bardzo podobalo mi sie nawiazanie do Ordet w scenie zmartwychwstania
MK

monnick

Post 29 lip 07, 13:30

wg mnie to genialny film. nie chodzi tylko o doskonałe obrazy , ani treść. spodziewałam się prawdziwego dramatu, a film w zaskakujący sposób pozostawia widza niewzruszonym. mysle, że o to własnie chodziło. żeby udowodnic słowa jednego z bohaterów, ze od miłości ważniejszy jest spokój "peace". dla mnie 6.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 29 lip 07, 13:42

cze67 napisał(a):Najlepszy film festiwalu.

Zgadzam się.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 2 sie 07, 10:22

Magia kina i festiwalu: scena poranka i zachodu słońca NIGDY nie będzie tak wspaniała jak na ekranie sali nr 1 Heliosa.

cinemachine

Na forum od:
31 sie 07, 14:27

Post 17 wrz 07, 22:32

Film jest rzeczywiście piękny. Odrobinę się zmieszałem, spostrzegłszy w najbardziej wzruszającym momencie, że "martwa" Esther oddycha. Ciekawi mnie czy to był celowy zabieg. Czy ktoś z Was też dopatrzył się tego detalu?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 31 lip 11, 16:10 przez cinemachine, łącznie edytowano 1 raz

keats

Na forum od:
17 lip 07, 21:48

Post 21 wrz 07, 15:58

hmmmm, to chyba raczej był celowy zabieg... Przez fakt, że bohaterka oddycha reżyser chciał dać do zrozumienia, że żyje. :) Tak, chyba masz rację, autor miał na myśli że Esther żyje, więc wyraził to w tak subtelny sposób, jak fakt oddychania, chodzenia, siadania, a nawet prowadzenia rozmów... :D
"Świat niewidzialny istnieje, bez dwóch zdań. Kwestia tylko, jak daleko to jest od śródmieścia i do której otwarte?" W.A

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 21 wrz 07, 16:33

Nie, nie, rzeczywiście bohaterka oddycha jeszcze przed zmartwychwstaniem, przed spotkaniem z miłosną konkurentką, delikatnie porusza przeponą, kiedy ma nią nie poruszać. To rzeczywiście jest małą wpadką twórców.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!