Konkurs filmów polskich

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
fugazi

Post 26 lip 07, 23:38

Co sądzicie o polskich filmach, które były pokazywane w konkursie?

j

Post 27 lip 07, 11:42

Dla mnie najlepszy byl Wszystko sie moze zdarzyc

fugazi

Post 27 lip 07, 13:04

"Wszystko się może zdarzyć"? Chyba takowego nie było:)

j

Post 27 lip 07, 17:34

Wszystko bedzie dobrze, przepraszam za pomylke

licho

Post 27 lip 07, 20:28

Słabe muszą być polskie filmy, skoro nawet 1 tytuł w pamięć nie zapada.

jacek

Post 27 lip 07, 21:39

dla mnie "Na boso"

miecznik

Post 28 lip 07, 9:40

Wszystkie filmy są bardzo sympatyczne, ze świetnymi historiami.
Jak na razie u mnie kolejność jest następująca:

1. Wszystko będzie dobrze (na piątkę - 5)
2. Nadzieja (4+)
3. Raj za daleko (4)
4. Ballada o Piotrowskim (4)
5. Na boso (3)
6. Na niebie na ziemi (3)

Jeszcze nie widziałem Wosiewicza ...

Matwiejczyk w tym roku się poprawił, zarówno jeśli chodzi o jakość techniczną, jak i merytoryczną.

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 29 lip 07, 20:47

Słabizna. Widziałem dwa, nie chcę widzieć więcej. Zresztą, przed rokiem jury powiedziało co myśli o naszych produkcjach...

artis83

Na forum od:
4 lip 05, 16:43

Post 30 lip 07, 20:07

Ja poszłam na jeden film z tej kategorii i akurat trafiłam na coś bardzo pięknego. Mam na myśli film "Raj za daleko". Pięknie opowiedziana historia, wykorzystująca motyw podróży.Bardzo ciepła, wzruszająca i momentami przezabawna. Dodatkowo można było usłyszeć gwarę śląską, co bardzo mnie ucieszyło, bo uwielbiam jej słuchać, a nie często jest ku temu okazja na dużym ekranie.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 30 lip 07, 21:49

zgadzam sie, "Raj za daleko" mnie urzekl. Bardzo sie ciesze ze wygral, choc tlumaczenie angielskie nie oddalo absolutnie klimatu stworzonego przez gware. Piekna historia, opowiedziana nienachalnie, z wyczuciem, bez pouczen, i jakze wspaniala ostatnia scena!! jak tylko trafi do kin na pewno wybiore sie drugi raz.

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 31 lip 07, 11:54

ja widziałam wszystko i zdecydowanie wybijały się "Raj za daleko" i "Wszystko będzie dobrze"

fugazi

Post 2 sie 07, 21:44

Tylko dwa filmy (nie licząc dokumentu M.Cuske), z tych pokazywanych we Wrocławiu, nie zostały przyjęte do głównego konkursu Gdynia 2007. Zgadnijcie jakie... Dwa wyróżnione! "Ballada o Piotrowskim" i "Raj za daleko". Ciekawe czemu:)

Korba

Post 2 sie 07, 22:07

fugazi napisał(a):Zgadnijcie jakie... Dwa wyróżnione!)

Polska norma!
Gdynia zawsze miała w D.... opinie zagranicznego jury. U nas wygrywa sitwa i układziki. Później można to sobie zobaczyć po oglądalności w kinach. Jednak jest to również duży policzek dla Festiwalu ENH i dla wspaniałego Gutka. Nadal, tak jak w poprzednich latach warszawa próbuje zdeprecjonować wartość Festiwalu. Aż się ciśnie na usta stwierdzenie HWDP.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 3 sie 07, 10:44

jakim cudem nie przyjeto "Raju za daleko"?!?! nie zrozumiem tego.. Mam nadzieje, ze znajdzie sie jednak jakis myslacy dystrybutor i ten film trafi do kin..
Korba: Festiwal co prawda odbywa sie we Wroclawiu ale scisle zwiazany jest takze z Warszawa, wiec nie unos sie tak :) pozdrawiam

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 4 sie 07, 17:23

właśnie, jeśli już to Gdynia, a nie Warszawa, z Warszawy to, tak jakby, SNH jest ;)
a selekcja dowodzi dość jasno, że nikt tych filmów nie oglądał, tylko poleciał "po nazwisku": już abstrahując od jakości, naprawdę trudno wymyśleć, w czym "Raj za daleko" jest bardziej offowy od "Na boso", ktore miało 4 dni zdjęciowe i najniższy chyba budżet, czy "Z miłości", kręconego bez pieniędzy i w spartańskich warunkach.

Korba

Post 5 sie 07, 15:18

Trochę mnie poniosło...
Pisząc warszwka miałem na myśli ludzi budujących pewną "elitę filmową" - niestety mieszczącą się głównie w Warszawie, i nie jest ważne czy występują oni w Gdyni, czy w innej miejscowości. Najistotniejsze jest to, że nie przyjęcie do głównego konkursu "Ballady..." ani "Raju..." ma być swoistą zemstą za wygranie z "naszymi" produkcjami. Tutaj wychodzi właśnie ta "warszawka". Przykre jest to niezmiernie i żałosne, a tracą na tym uczciwi warszawiacy, młodzi ludzie filmu i wszyscy Polacy, zmuszani do oglądania "Testosteronu" i innych chłamów. Wstyd, szanowne grono wybierające filmy do Gdyni - WSTYD!

morningbell

Na forum od:
10 cze 07, 17:48

Post 5 sie 07, 17:02

"Raj za daleko" został przyjety do konkursu kina niezależnego

"Ballada o Piotrowskim" wygrała rok temu konkurs kina niezaleznego w Gdyni, w tym roku film zostanie pokazany w cyklu "panorama polskiego kina"

:) info ze stopklatki

Korba

Na forum od:
5 sie 07, 16:39

Post 5 sie 07, 18:02

Pkt. 1
Nie "Ballada..." wygrała tylko "Emilka płacze" - inny film tego samego reżysera.

Pkt. 2
Właśnie wrzucenie "Raju..." do części kina niezależnego a "Ballady..." do przeglądu jest aferą, ponieważ oba były zgłoszone do konkursu głównego. A wyrzucono je poza nawias głównego jako karę za wygranie we Wrocławiu. I to jest problem. KARA! a nie względy merytoryczne.

I dlatego może się człowiek wku........ :-)

Gość

Post 5 sie 07, 18:29

Ciekawe, czy to bardziej atak na twórców tych dwóch filmów, czy na R.Gutka, jako organizatora prawdziwie niezależnego konkursu.

Korba

Na forum od:
5 sie 07, 16:39

Post 5 sie 07, 20:30

I tu jest sedno sprawy!
Jeśli jest to również KARA dla Wielce Szacownego Romana Gutka to na dwójnasób człowiek może się wku...... Myślę, że polskie BAGNO jest tak głębokie i śmierdzące, że nawet inicjatywy w stylu konkursu ENH strasznie gnębią przysłowiową "warszawkę" (wyjaśnienie poniżej) i w związku z tym należy tym mocniej z tym walczyć. Trofea dla Gutka, gilotyna dla Gdyni. Dziennikarze całej Polski - łączcie się w obronie niezależności polskiego kina od sitwy.
Zaczyna mnie coraz bardziej znów ponosić, ale jak się człowiek przygląda temu co się dzieje to się rzygać chce. I pozostaje jedynie pytanie - Czemu jeszcze nie wyjechałem do Anglii?
Może dlatego, że czuję się patriotą (ostatnio nielubiane słowo) i chcę dla tego kraju coś dobrego! Tylko czy warto?

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 sie 07, 22:37

Warto!A Anglia to wyspa,która i tak w końcu zatonie.
Pozdrawiam,na razie bez licznika.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 5 sie 07, 23:02

Korba: spokojniej...

Wyjątkowo nerwowa atmosfera panuje dziś w niektórych tematach. Niepokojące.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

pincia

Post 12 sie 07, 9:53

Nie znam sie na technice i produkcji filmów. Jestem...przeciętnym widzem do ktorego albo cos dociera, albo nie. "Raj za daleko" dotarł do mnie wszystkimi możliwymi drogami i ścieżkami. Chce go zobaczyc jeszcze raz i to w kinie!

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!