Aleksandra

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 22 lip 07, 3:27

To dla mnie pierwszy powalający film tegorocznego festiwalu.
Sokurow nie zawiódł. Znowu szuka dobra i wrażliwości w człowieku, próbuje go zrozumieć, odczarować ze zła. W ten sposób z jednej strony kontynuuje ideę "trylogii władców", tu odrywając człowieczeństwo żołnierzy radzieckich stacjonujących w Czeczeni. Z drugiej strony obserwuje podobnie jak w swoim serialu "Povinnost", próbując rozstrzygnąć ich intencje takimi wartościami jak oddanie, patriotyzm, ojczyzna w zestawieniu z niedojrzałością, głupotą, chciwością.
Jest tu też fragment drugiego świata - Czeczeńskiego zbombardowanego miasta i jego mieszkańców. Oba światy łączy stara, już chyba żegnająca się z życiem kobieta, której wiek pozwala na dystans do całego tła i konfliktu tych światów. Jest ponad nim.

Sokurow przedstawiając żołnierzy i Czeczenów w ten wrażliwy sposób pewnie znowu zostanie oskarżony o przekłamywanie historii i manipulowanie faktami. Bo jest to punkt widzenia kontrowersyjny, ale ja go całkowicie kupuję. A Wy?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 22 lip 07, 17:44

Zgadzam się, to rzeczywiście wielki i bardzo ważny film. Po raz kolejny A.Sokurow potwierdził swój geniusz i mistrzostwo. Gorąco polecam wszystkim!!!
korez

Ubik27

Post 23 lip 07, 8:19

No ja niestety tego nie kupiłem. Jakkolwiek film na pewno smutny i dotykajacy waznych spraw, to niestety momentami kładący do głowy niemal łoptaologiczne "wielkie" treści, ktore splycaly moim zdaniem cale przeslanie filmu. Film na 3 z plusem jak dla mnie.

Harm

Post 23 lip 07, 13:32

Film łopatologicznie głupi, z niektórych scen po prostu śmiałem się, mimo chyba ogólnie panującego podniecenie dojrzewających nastolatek. Przepraszam wszystkich, którym ten film si e podobał, ale dziełko Sukorowa nie jest dobre.Jakikolwiem dokument o Czeczeni powiedziałby wiecej niz ten 90 minutowy zanudzacz. Salwy śmiechu nie tylko mi się udzieliły. Łopatologiczny moralitet graniczący z kiczem zawinięty we flaki z olejem popieprzony niestrawną przyprawą kupioną na stadionie dziesięciolecia. a fuj

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 23 lip 07, 21:05

"Aleksandra" to film z Czeczenią w tle, a nie film o Czeczenii, nie informacja o konflikcie była celem reżysera, więc porównania z jakimkolwiek dokumentem stamtąd nie miałyby sensu, ja jestem za Sokurowem i zgadzam się w pełni z kubak'iem, dla mnie olśnienie i - jestem przekonana - film dla dorosłych

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 29 lip 07, 14:29

Usunąłem kilka postów z tego wątku bo były nie na temat. Na tym forum nie ma miejsca na wylewanie na siebie pomyj.

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!