Siedem łatwych utworów Mariny Abramović

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 2 wrz 07, 8:42

7 łatwych utworów Mariny Abramović
Wydaję mi się że rozumiem o co chodzi w body art, kumam eksperymenty, ale film jako widowisko polegające na rzutowaniu na ekran zarejestrowanych na nośniku obrazów nie przekonał mnie. Dla mnie Marina, to poprostu nadwrażliwa kobieta, której w dzieciństwie nie poświęcano zbyt dużo czasu i uwagi, i jak dorosła to nie wiedziała jak swoją inność i nadwrażliwość wyrazić . Byłam na pierwszym pokazie tego filmu, ale jak zobaczyłam późniejsze kolejki na ten film, to miałam ochotę powiedzieć: Ludzie, na co wy idziecie, ale moja refleksyjna natura kazała mi się uspokoić. I choć pewnie jestem zwykła ignorantką dla sztuki body art i patrzę na nią oczami ,,profana" to nie pojmuję. Rozumiem eksperyment ze szklaną ścianą, z masturbacją, ale to co ona wyprawiala z tym królikiem, może ktoś mi wyjaśni o co w tym chodzi? A numer z tym krzyżem to też moim zdaniem lekka przesada.
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 2 wrz 07, 11:39

królik wydawał mi się odniesieniem do religii (Marina jako bóstwo), swoją drogą strasznie zaintrygował mnie ten film, do tej pory mało widziałem body artu, może dlatego.
Tak czy siak strasznie żałuję, że poszedłem na to ostatniego dnia o 19 i musiałem wyjść przed ostatnim utworem, bo PKS nie dostosowywał się do ENHu:)
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

Mariza

Na forum od:

Post 2 wrz 07, 13:58

No faktycznie coś jest w tym co mówisz, ale jaki cel miały te (ciężarki?)doczepine do buta?
O ile dobrze pamiętam ostatni utwór, chyba najdłuższy to jak Marina jadła nago miód i popijała winem, wyryła sobie pentagram żyletką na brzuchu a w międzyczasie stała jak do hymnu i śpiewała piosenkę,i oczywiście z tym wyrytym na brzuchu pentagramem naga położyła się na lodowy krzyż

Mariza

Na forum od:

Post 2 wrz 07, 14:02

Nie, żle pamiętam, ostatni to był ten gdzie Marina stała jakby w ogromnej niebieskiej sukience, pookręcał się trochęi dziękowała publiczności. Tyle co ze swojej kruchej pamięci wygrzebałam:-)

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 2 wrz 07, 17:53

to z pentagramem jeszcze widziałem - najbardziej podobało mi się to, że obraz ten wywoływał u mnie niepokój, zmieszanie, oddziaływał na zmysły, a takiego efektu w filmach coraz rzadziej doświadczam

co do ciężarków - może to być moja nadinterpretacja, ale wszystkim bóstwom zawsze towarzyszą grzmoty i ogólny hałas, wydawało mi się, że łomot, jaki przez te ciężarki się wytwarzał, miać dawać wszystkim znać "jestem, patrzcie tylko tutaj, bo to ja jestem wszechmogąca"

a królik był uczniem Mariny - uczyła go świata.

Bardzo chętnie poznałbym opinie czy też tłumaczenie całego filmu od kogoś będącego w temacie:)
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 2 wrz 07, 23:25

to z zajacem to "remake" slynnego performance Josepha Beuysa
Obrazek

(5 z 7 tych lawtych utworow bylo kiedys wykonane przez innych artystów)
MK

Mariza

Na forum od:

Post 3 wrz 07, 19:41

Oo widzę MK że jesteś w temacie, wiesz może jaki był zamysł tego performance, chodzi mi o wyraz symboliki itp.?

MK

Na forum od:

Post 3 wrz 07, 23:59

Performance sie nazywal Tlumaczac obarzy martwemu zajacowi (1965) i u Beuysa (tak w skrócie) to byl taki romantyczno-humorystyczny obraz artysty jako szamana, który wie wiecej niz zwykly smiertlenik.

Marina wybrala cos w rodzaju "top 5" performance i body artu, które nie tylko wyznaczyly nowe trendy w sztuce wsólczesnej ale sa dla niej tez w jakis sposób wazne
(o ile pamietam byly to, bynajmniej nie latwe, utwory Beuysa, Giny Pane, Vito Acconci, Bruce'a Naumanna i Valie Export)
MK

Mariza

Na forum od:

Post 4 wrz 07, 15:54

Ten tytuł bardzo wiele, o ile nie wszystko mi wyjaśnia. Bardzo Ci dziękuje MK, Twoja wiedza jest mi bardzo pomocna.
Pozdrawiam

MK

Na forum od:

Post 5 wrz 07, 8:30

alez prosze bardzo, polecam sie na przyszlosc :-)
MK

Mariza

Na forum od:

Post 9 wrz 07, 19:51

A nie wiesz MK przypadkiem, co to za piosenka ,,wystąpiła" podczas jedengo z ostatnich utworów ? Bardzo piękna była ta piosenka i do tej pory nie może mi wywietrzeć z głowy...

MK

Na forum od:

Post 20 wrz 07, 15:01

hmmm... w czasie Lips of Thomas (performance z krzyzem z lodu iwycinnaniem gwiazdy na brzuchu) byla piosenka po rosyjsku bradzo rzewna.. ale niestety tytulu nie znam
jest tez w Balkan erotic epic, ktore bylo w Destricted, wiec to akurat moge zobaczyc, moze gdzies jest w napisach. O ile oczywoscie o ta piosenke ci chodzi
MK

Mariza

Na forum od:

Post 20 wrz 07, 16:12

Właśnie o tą piosenkę MK, właśnie o nią...

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 20 wrz 07, 17:38

MK napisał(a):hmmm... w czasie Lips of Thomas (performance z krzyzem z lodu iwycinnaniem gwiazdy na brzuchu) byla piosenka po rosyjsku bradzo rzewna.. ale niestety tytulu nie znam
jest tez w Balkan erotic epic, ktore bylo w Destricted, wiec to akurat moge zobaczyc, moze gdzies jest w napisach. O ile oczywoscie o ta piosenke ci chodzi
Po rosyjsku?Mnie się wydaje,że po serbsku.Pozdrawiam na 299 dni przed 8.MFF ENH Wrocław 2008.

Mariza

Na forum od:

Post 20 wrz 07, 18:26

A wiesz może chinaski, jaki ta piosenka ma tytuł? Może to jest jakiś hymn, bo czuć w tej piosence trochę patosu....

MK

Na forum od:

Post 21 wrz 07, 19:09

po serbsku to chyba to nie bylo, ale przeslucham to dzisiaj jeszcze raz i sprawdze w napisach ;-)
MK

MK

Na forum od:

Post 22 wrz 07, 20:20

sprawdzilam, ale w napisach nie ma tytulu niestety
jest na 100% po rosyjsku ;-)
MK

Mariza

Na forum od:

Post 23 wrz 07, 13:26

Dzięki MK :-)
Chybaby trzeba było się samej Mariny zapytać....

Mariza

Na forum od:

Post 6 maja 08, 13:57

Ostatnio zaczęłam rozmyslać nad performerami itd. i od tak weszłam na youtube, wpisałam destricted, otwarłam pierwszy z brzegu filmik,w którym właśnie jest ta piosenka. czuję się jakbym znalażła skarb ;-)

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!