wasze odkrycia (filmy,które polecacie innym festiwalowiczom)

Co obejrzałeś? Co sądzisz?
MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 20 lip 07, 17:10

podzielcie sie waszymi odkryciami, filmy, ktore was zaskoczyly, zauroczyly, ktorych nie mieliscie w programie a chcecie je polecic innym

zaczne od Porwanie Sabinek (i pewnie Querelle sie dopisze), dla wielbicieli Barneya (nawet muzyka jest autorstwa J.Beplera), cos miedzy filmem a instalacja wideo, prawdziwe NH
bedzie wiecej niespodzianke, bo w ogole jeszcze nie ulozylam sobie porgramu, za to "nie powiem kto" strasznie mi po nim maze i wpisuje wlasne propozycje
MK

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 20 lip 07, 23:13

absolutnie zachwyciła mnie dzisiaj "Aleksandra" Sokurowa... wzruszenie złapało mnie za gardło i nie chciało puścić, nie chce, polecam, chociaż to mało zaskakujące, więcej komentarza na www.manana.pl
zapraszam :)

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 21 lip 07, 7:47

Dokument Klasztor.Pan Vig i zakonnica.Gorąco polecam.

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 22 lip 07, 0:12

Polecam Jutro Rano, gorzki obraz jugosłowiańskiego młodego pokolenia, na których życiu zaciążyła wojna na Bałkanach.

guermantes

Na forum od:
22 lip 06, 13:45

Post 22 lip 07, 11:42

Guy Maddin - Piętno na umyśle i Ostrożnie. Surrealistyczna wyobraźnia i fascynacja stylistyką kina niemego.

Leo

Na forum od:
13 cze 06, 8:11

Post 22 lip 07, 18:44

Jak narazie Reprise - świetnie wyważony komediodramat, odpowiednia doza i komedii i dramatu w jednym, bez przechylania się w którąś ze stron

I oczywiście Omkara - ma pewne specyficzne dla Bollywoodu cechy, ktore są rozpoznawcze dla tego gatunku, ale jest przy tym oryginalnie poważny i sfilmowany w stylu porzadnego dramatu. Przesadzony blichtr, momentami zbyt cukierkowatego bolly, usunięto przy tym w głęboki cień. POLECAM

Athar

Post 23 lip 07, 9:28

"Pieknosc w opalach" - Hrebejk jest z kazdym filmem coraz lepszy!
Genialny film, polecam wszystkim!

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 23 lip 07, 21:42

GRAJĄC OFIARĘ!!!Jak do tej pory największy show enh 2007

Peether

Na forum od:
24 paź 05, 12:07

Post 24 lip 07, 3:43

na razzie:
Reprise - za całokształt, trzeba obejrzeć
Grając ofiarę - za brak tego filmu w Nocnym Szaleństwie

mam nadzieję, że coś jeszcze... ;]
cada dia se la traga mi corazon.....
mala vida......

Stuntman Pete

Na forum od:
18 lip 07, 9:42

Post 24 lip 07, 10:00

Ciezko to nazwac odkryciem jesli film byl prezentowany w cyklu Panorama:Mistrzowie(inna sprawa,ze tych prawdziwych mistrzow w tym roku jest niestety malo),ale nie mialem pojecia,ze "Pieknosc w opalach" Hrebejka bedzie tak rewelacyjna!
Lubie czeskie kino,ale uwazam ze tamtejsze,nowe komedie rzadko osiagaja poziom wyzszy niz niezly. W przypadku "Pieknosci w opalach" mamy do czynienia z jednym z tych "rzadko". Film ukazuje nam slodko-gorzka historie Marceli,ktora znajdujac sie w tytulowych opalach musi dokonac kilku waznych, zyciowych wyborow. Hrebejk pokazuje nam to wszystko z ogromna dawka ciepla, humoru i Anny Geislerovej,ktora gra tu swoja najlepsza role, a ponadto momentami faktycznie jest piekna!
"Ta kurtka z wezowej skory to symbol mojej indywidualnosci i wiary w wolnosc jednostki"

czczcz

Post 24 lip 07, 10:47

Dla mnie, zaledwie sympatyka kina, odkryciem jest Hartley. "Zaufanie" i "Prości faceci" są g e n i a l n e. Ma świetnych aktorów. Dialogi z "Zaufania" o przystosowaniu społecznym i współodczuwaniu wobec tragedii ludzkich rozstrzelały mnie. :)

p4trykx

Na forum od:
24 lip 07, 23:31

Post 25 lip 07, 0:07

"Z drugiej strony" trochę mi przypomina "Samotnych" choć jest od nieg trochę poważniejszy.
Poza tym "Magik" za bardzo ciekawy pomysł, film stylizowany na dokument o płatnym zabójcy.
"Grając ofiarę" za niesamowicie śmieszny.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 29 lip 07, 10:23

odkrycie? 1. Hartley ! 2. Do ciebie człowieku ...

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 29 lip 07, 10:32

Jak dla mnie to z cyklu odkrycia- "Persepolis"
Ogólnie to faktycznie Hartley zrobił tu prawdziwą furorę:P

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 29 lip 07, 11:17

nie wiem czy było jakiekolwiek "odkrycie", taki które poraziło jak np. dwa lata temu "Tarnation". ale było pare filmów, które się spodobały, które pamiętam, które pozsotawały to błogie uczucie zadowolenia po projekcji. "Henry Fool", "Grając ofiarę", "Chrigu" a i (co nie dziwne) "Piękność dnia" Bunuela. w sumie sporo tego było, a - co najważniejsze - na prawdziwą porażkę trafiłam tylko raz. niezły wynik. szkoda tylko, że nie znalazłam żadnego Mojego Osobistego Ważnego Odkrycia, ale nic to - spróbujemy za rok.
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

viviana

Na forum od:
31 lip 06, 13:15

Post 29 lip 07, 12:33

1. "Piętno na umyśle". Za zabawę konwencją i niesamowitą atmosferę.
2. "Krzyk mrówek". Za pytania, które stawia.
3. "Patosi". Za kobiety w cylindrach ;-)

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 29 lip 07, 14:48

Do tego wszystkiego koniecznie trzeba dorzucic "Piekność w opałach"
->DOSKONAŁE

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 29 lip 07, 16:03

czyjeś odkrycia uświadamiają żal,że nie było się w stanie wszystkiego zobaczyć ;( ,że w tym czasie wybrało się coś innego kosztem tamtego innego ,ech..;) :)

Powrót do 7. - Filmy - wypowiedz się!