wskazówki i porady dla NOWICJUSZY:)

Księga pytań, pochwał i zażaleń dotyczących spraw organizacyjnych.
motyl

Na forum od:
10 lip 07, 14:03

Post 10 lip 07, 15:10

Zwracam się z ogromną prośbą do wytrawnych i doświadczonych festiwalowiczów:) o wskazówki,porady i przydatne informacje dla nowicjuszy!!!ja i osoby w mojej sutuacji będą Wam bardzo wdzięczne za pomoc:))) Z góry DZIEKUJĘ
Małe zdarzenia...nie ma nic większego od nich!!!

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 10 lip 07, 15:13

Bądź miły i uczynny w stosunku do wszystkich uczestników i wolontariuszy.
Amen.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 10 lip 07, 15:23

Serdecznie witam nowicjuszkę!
Gorąco Tobie polecam rozbudowane działy forum poświęcone zeszłorocznej 6. edycji. Tam znajdziesz mnóstwo przydatnych porad organizacyjnych oraz ciekawych i cennych informacji na temat Festiwalu i Wrocławia.
Pozdrawiam serdecznie.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 10 lip 07, 15:49

Znaleźć swoje drogi i dróżki na festiwalu. Tyle. :)

Jak

Na forum od:
2 lip 06, 22:58

Post 10 lip 07, 16:02

Przyjść wcześniej na pokazy, na których Ci bardzo zależy, żeby się nie rozczarować, gdyby zabrakło miejsc.

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 10 lip 07, 21:02

Wybrać również trochę tych filmów, na które po przejrzeniu opisów nie się ma ochoty. Można się czasem bardzo mile zdziwić (a czasem nie) :]
Wot's your function in loif?

kaprysny

Na forum od:

Post 10 lip 07, 21:15

Nie mieć ułożonego idealnego planu, tylko rożne opcje awaryjne. Nie wierzyć do końca katalogowi. Przygotować się na opóźnienia, kolejki, awarie. I dobrze się bawić :)

tangerine

Post 11 lip 07, 0:04

Podstawowa rada ode mnie, wybrać 2 filmy dziennie, wyjątkowo trzy jesli tak wyjdzie, nie więcej bo przy 4-5 filmach dziennie człowiek ma wrażenie, że cały festiwal to jeden wielki film. Wiem, że trudno sie oprzeć i nie pójść na jakiś film, ale na prawdę najlepiej smakuje festiwal kiedy się wybiera 2 filmy dziennie, czasem trzy i jest czas na przemyślenie ich, zapisanie odczuć, spacer po parku, poczytanie katalogu. Rada druga - raczej nie kupować biletów wcześniej, a najwyżej na 2-3 dni do przodu, ponieważ potem człowiek żałuje (pod wpływem recenzji) wyborów i juz nic nie może zrobić.

tangerine

Post 11 lip 07, 0:07

Przy układania grafiku swoich wizyt w kinach, należy się zastanowić czy nie będę za bardzo zmęczony na porannym, późnowieczornym seansie. Czy nie bedę głodny jak sobie zaaplikuję 3 filmy pod rząd bez przerwy obiadowej itp.

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 11 lip 07, 9:24

Należy się przygotować na to, że w dniu otwarcia na film otwarcia nie będzie już wejściówek, jeśli się przyjedzie do Wrocławia w ten dzień po południu :]
Co do ilości filmów, to zakładając te 5 seansów dziennie, trzeba się liczyć z tym, że na którymś (jeśli nie na większości) w końcu człowiek zapada w sen, czasem któtki, czasem dłuższy. I nawet napoje energetyzujące tu nie pomogą, sprawdzałem :)
Warto wypytać, poszperać w necie na forach itp. gdzie w centrum dają tanie żarcie, czyli gdzie są bary mleczne i fast foody.

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 11 lip 07, 10:13

To wszystko zależy od osoby - dla mnie optimum rok temu były 4 filmy dziennie, odpuszczałem sobie jedynie 22, żeby do Mieszczańskiego na koncerty jeździć i wszystko dawało radę, zero omdleń:D
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

morningbell

Na forum od:
10 cze 07, 17:48

Post 11 lip 07, 13:59

goggle napisał(a):Należy się przygotować na to, że w dniu otwarcia na film otwarcia nie będzie już wejściówek, jeśli się przyjedzie do Wrocławia w ten dzień po południu :]

ja miałam szczęscie i wejsciowke na film otwierajacy festiwal dostałam na jakies 20 min przed seansem. :) a wczesniej naczytałam sie na forum, ze jesli nie odbiore jej rano, to nici z filmu.

co do jedzenia: rok temu w Heliosie mozna było zjeść obiad. trochę drogi, ale całkiem smaczny.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 11 lip 07, 14:09

goggle napisał(a):Warto wypytać, poszperać w necie na forach itp. gdzie w centrum dają tanie żarcie, czyli gdzie są bary mleczne i fast foody.

Przypominam, że rok temu powstał na forum temat:
"Ranking knajp, barów, jadłodajni, pubów" ---> kliknij

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 11 lip 07, 16:08

Ja w 2006 uczestniczylem w warsztatach,jednak i tak 38 Filmów udało mi się obejrzeć.I nie padłem ani razu,więc można powiedzieć że miłość do Kina przeważyła nad zmęcdzeniem mimo intensywnego trybu życia.Nie tylko na enh..;)
Bo my,pasjonaci(obojętnie czego)żyjemy intensywnie.Czyż nie?..
Pozdrawiam na 8 dni PRZED.

ago

Post 12 lip 07, 15:15

Czy ktoś z Wrocławia mógłby mi polecić jakąs tanią firmę taksówkową?

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 12 lip 07, 19:25

warto wziąć aparat fotograficzny...duzo ciekawych tematów,ludzi,miejsc ,sytuacji noi konkurs był fotograficzny
warto brać i czytać gazetę festiwalową ...jeszcze bardziej czuje się klimat,a i informacji tochę ciekawych sporo
dla mnie średnia 3-4 filmy! Dwa absolutnie za mało
i potwierdzam ,z dystansem do opisów w katalogu,warto sobie w głowie zostawić miejsce na własny opis po filmie...czasem różny
warto poznawać ludzi ,bo naprawdę sporo osobowiści,ciekawych i wartych poznania -tu ludzie wiedzą po co przyjechali
nie zrażać się trudnymi filmami ,czasem ekstremalnie minimalistycznymi ,czasem ekstremalnie drastycznymi ,lub jeszcze innymi,z rodzaju ,który tu się widzi pierwszy raz ,czasem właśnie te filmy drążą nam umysł i w roku następnym czekamy na te dziwne ,bo one otworzyły w nas jakiś rodzaj postrzegania , o którym nie wiedzieliśmy . Pamiętam,że po 13 jeziorach bardzo się wyczuliłam na dźwięki ,spadające krople,jakiś świst....dżwięki ,które wcześniej pzrelatywałuy gzdieś mimo uszu

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 13 lip 07, 8:16

W dobrym tonie jest uśmiechać się do pana Romana (on się do nas uśmiecha), pozostałych organizatorów, wolontariuszy i innych nowohoryzontowców.
:-)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 13 lip 07, 8:26

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Pozdrawiam Was serdecznie w ten deszczowy dzień. Liście juz opadają z drzew koło naszego biura.

Roman Gutek

wii

Post 13 lip 07, 8:54

eliska napisał(a):warto wziąć aparat fotograficzny...

apropos aparatow fot. to czy na seanse przepuszczaja z owymi?

cze67

Na forum od:

Post 13 lip 07, 9:00

Nikt przed seansami nikogo nie przeszukuje. Ale mam nadzieję, że nie zamierzasz robić zdjęć w czasie projekcji.

cze67

Na forum od:

Post 13 lip 07, 9:11

Może warto w tym miejscu przypomnieć Kodeks widza MFF Era Nowe Horyzonty:

I. Kino.
1. Przychodź na początek seansu. Film oglądany od środka, traci połowę swej wartości.
2. Nie pchaj się do drzwi kina. I tak zdążysz wejść. Jeśli nie zdążysz, pamiętaj, że masz jeszcze kilka innych kin do wyboru albo szansę na przerwę w kinomaniactwie. I nie denerwuj się – przecież jesteś na wakacjach!
3. Jeśli nie dostaniesz się na seans, nie proś obsługi o możliwość wejścia do kina. Nie utrudniaj im pracy – pamiętaj, że oni nie mają wakacji...
4. Nie zajmuj miejsca w kinie nikomu, kogo obecności nie będziesz pewien.
5. Komórkowcu! Wyłącz dzwonek w telefonie przed rozpoczęciem seansu, nie pisz SMS-ów –wyświetlacz rozprasza sąsiadów – i na wszystkich bogów filmowego panteonu, nie rozmawiaj przez telefon!
6. Nie komentuj akcji! Nie rozmawiaj z osobami siedzącymi obok ciebie w czasie seansu nawet szeptem. Staraj się nie przeszkadzać innym widzom.
7. Koniec filmu nie oznacza końca seansu. Posiedź jeszcze chwilę, zastanów się nad tym, co zobaczyłeś, przeczytaj listę płac – ci ludzie ciężko pracowali abyś mógł przeżyć coś niezwykłego.
8. Nie zaśmiecaj kina – twoje dzieci też mogą kiedyś zostać wolontariuszami...
9. Nie wychodź przed końcem filmu, jeśli nie jest to absolutnie konieczne.

II. Ulica.
1. Jeśli widzisz samotnego wolontariusza lub uczestnika festiwalu, uśmiechnij się do niego.
2. Jeśli ten ktoś nie będzie chciał z tobą rozmawiać, nie zmuszaj go.
III. Klub festiwalowy.
1. Nie śpij!
2. Nie przemycaj własnego alkoholu!
3. Nie podrywaj barmanek, chyba że na ich wyraźne życzenie.
4. W momencie zamknięcia klubu po prostu go opuść i nie dyskutuj z ochroną!
5. Baw się doskonale!

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 13 lip 07, 13:03

cze67 napisał(a):Może warto w tym miejscu przypomnieć Kodeks widza MFF Era Nowe Horyzonty

Oto link do zeszłorocznej... kontrowersyjnej dyskusji na temat Kodeksu ---> kliknij

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 13 lip 07, 13:14

cze67 napisał(a):Może warto w tym miejscu przypomnieć Kodeks widza MFF Era Nowe Horyzonty:

II. Ulica.
1. Jeśli widzisz samotnego wolontariusza lub uczestnika festiwalu, uśmiechnij się do niego.
2. Jeśli ten ktoś nie będzie chciał z tobą rozmawiać, nie zmuszaj go.

hahaha, ciekawe jak to zmuszanie do rozmowy mialoby wygladac

najwazniejsza rada to chyba przychodzenie wczesniej na filmy na ktorych najbardziej ci zalezy

warto chodzic na filmy konkursowe
MK

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 13 lip 07, 13:23

MK napisał(a):warto chodzic na filmy konkursowe

Podpisuję się obunóż i oburącz! Przede wszystkim dla tych filmów przjeżdżam każdego roku na festiwal. W tym roku planuję, podobnie jak w latach ubiegłych, obejrzeć wszystkie tytuły głównego konkursu.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 lip 07, 23:53

Konkurs obowiązkowo, ale z własnego doświadczenia wiem że nie nalezy przekreslać reszty, tam można odnaleźć wspaniałe filmy i takie nispodzianki jeszcze bardziej cieszą. W tym roku już mam kilka na oku z szansą na grand-prixa (mojego prywatnego). Zapowiada się znakomicie.

kaprysny

Na forum od:

Post 15 lip 07, 8:39

Ja chodziłem na konkurs w całości 3 lata. I mam dość (czyli tym razem nie max., ale 70-80% obejrzę). Zauważyłem, że np. odkrycia miały ciekawy repertuar w 2006 roku i teraz także pobuszuję w tym cyklu :)

chinaski

Na forum od:

Post 15 lip 07, 10:20

Ja z konkursu wybrałem10-11 Filmów;wszystkich w swojej sieci programowej nie zmieszczę,bo musiałbym zrezygnować z wielu pozycji,na których mi zależy(również w sekcji odkrycia).

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 15 lip 07, 17:18

ja jakos tak ..chodzilam przez te 2 latata na konkurs...ale po tamtym roku ...to mi sie chyba odechcialo...wybiore sobie kilka i na tym koniec.
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

ladyviolet

Post 15 lip 07, 19:05

a co z uczestnikami, którzy mają karnety ? czy też musimy rezerwować seanse wcześniej czy wystarczy przyjść na czas projekcji?

chinaski

Na forum od:

Post 15 lip 07, 19:43

Bezpłatną wejściówkę na otwarcie/zamknięcie musisz odebrać.Tak było w zeszłym roku;dowiesz się na miejscu,bez obawy.
A na pozostałe projekcje wchodzisz na karnet.Nie ma miejsc numerowanych,więc czym prędzej tym lepiej;).
Pozdrawiam na 94 godziny i 16 minut PRZED.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 15 lip 07, 21:24

ladyviolet:
Owszem, nie rezerwuje się seansów.
Do tego, co napisał chinaski, dodam, że 70% miejsc w każdej sali jest zarezerwowanych dla karnetowiczów, więc nie ma się czym martwić. Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowano 15 lip 07, 21:32 przez Seblon, łącznie edytowano 2 razy

kaprysny

Na forum od:

Post 15 lip 07, 21:31

Chociaż, jak Ci bardzo zależy albo przewidujesz, że film może się cieszyć popularnością - przybądź odpowiednio wcześnie. Nawet te 70% bywa zbyt mało.

Marek Rudnicki

Na forum od:
7 cze 07, 7:58

Post 15 lip 07, 22:01

Ile czasu wczesniej trzeba się pojawić na seansie w kinie (posiadacz karnetu), żeby raczej bez problemów dostać się na projekcję. Jakie macie doświadczenia z zeszlego roku. Co prawda każdy film jest pokazywany 2-3 razy, ale w przypadku nie wejścia na seans cały misternie przygotowywany przeze mnie grafik filmowy staje się nieaktualny i musiałbym dokonywać bolesnych wyborów i opuszczać niektóre filmy, które chciałbym bardzo zobaczyc, czego nikomu z Was i sobie nie życzę.

Pozdrawiam serdecznie,
marco

ladyviolet

Na forum od:
15 lip 07, 21:59

Post 15 lip 07, 22:09

dzięki za cenne rady; otóż zrobiłam sobie już osobisty plan, na wszelki wypadek pozaznaczałam alternatywy/ i myslę też sobie, tak z prostej logiki wynika, że lepiej wybierać maratony od razu w jednym kinie np helios jednego dnia/ bo nie znam Wrocławia/ ile czasu zabierze mi dostanie się do teatru lalek czy capitolu prosto z Heliosa? więc chyba dobrze myślę? a można sobie poustawiać seanse w jednym kinie trzy na przykład od razu- bo są one kila razy wyświetlane- więc nie jest tak źle

choć przyznam się Wam, że mam małego stresa, bo jadę do Wrocławia całkiem sama po raz pierwszy i nic nie wiem na temat festiwalu ale szczęśliwa jestem, że spełniam swoje marzenie; bardzo zatem przydatne są Wasze rady, które czytam zachłannie i pozdrawiam wszystkich wyjadaczy:))
"Musi być ktoś, kogo nie znam, ale kto zawładnął mną, moim życiem, śmiercią, tą kartką."

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 07, 22:15

ladyviolet: odleglość z Heliosa na Rynek to 2 minuty, do Mediateki i Teatru LALEK to 6-7 minutowy spacer. Do kina Warszawa i teatru Capitol to max 10 minut pieszo.
Jesli będziesz miała jakiś problem i bedziesz potrzebowała pomocy to zawsze obsługa w kinie lub osoby w Meditece Ci pomogą. Tam są nasi ludzie.
Do zobaczenia we Wrocławiu.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

ladyviolet

Na forum od:
15 lip 07, 21:59

Post 15 lip 07, 22:38

ja również dziękuję:) jestem pod wrażeniem wspaniałej organizacji, zachwycona jestem już teraz, widać, że mnóstwo pracy wkładacie w przygotowania do festiwalu, wyrazy uznania:))
"Musi być ktoś, kogo nie znam, ale kto zawładnął mną, moim życiem, śmiercią, tą kartką."

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 15 lip 07, 22:56

ladyviolet: z zachwytami proponuję zaczekać do końca. Muszę jednak przyznać, że osoby pracujące przy festiwalu dają z siebie wszystko :). To dzięki ich pracy ten festiwal może być organizowany.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 16 lip 07, 10:00

Roman Gutek napisał(a):Tam są nasi ludzie.

Heheh, doskonale to zabrzmiało :D Generalnie "naszych ludzi" (czyt. związanych w jakikolwiek z Fest.) mam nadzieję będzie ogromna ilość w całym Wrocławiu :)
Pozdrawia nie mogący już wysiedzieć na miejscu z powodu przedfestiwalowej gorączki- b_i_t_h
cry baby cry
put your finger in your eye

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 16 lip 07, 12:37

Marek Rudnicki napisał(a):Ile czasu wczesniej trzeba się pojawić na seansie w kinie (posiadacz karnetu), żeby raczej bez problemów dostać się na projekcję.

Są filmy, że można w ostatniej chwili. Ale lepiej być jakieś 15-20 minut wcześniej. Można spokojnie wybrać miejsce i wolny czas poświęcić na lekturę gazety festiwalowej (darmowej, rozdawanej codziennie w kinach). W zeszłym roku pamietam problemy z wejściem na 'Stroiciela trzęsień ziemi' - tu nawet 20 minut przed seansem było za mało. Podobnie zdarzyło się kiedyś z 'Opowieściami o zwyczajnym szaleństwie' - wielu karnetowiczów nie weszło, ale na Zelenkę zazwyczaj tłumy przychodzą.

cze67

Na forum od:

Post 16 lip 07, 15:34

Zapomnieliśmy o NAJWAŻNIEJSZYM. Dobrą, nowohoryzontową tradycją jest, że po pokazie danego filmu nagradzamy go OKLASKAMI.

No chyba, że nam się nie spodobał.

kaprysny

Na forum od:

Post 16 lip 07, 15:51

Ja tam klaszczę tylko, jak mi się bardzo podobał. W końcu to ma być jakieś wyróżnienie ;)

cze67

Na forum od:

Post 16 lip 07, 15:54

Ja też. Dlatego klaszczę na prawie wszystkich nowohoryzontowych filmach.

kaprysny

Na forum od:

Post 16 lip 07, 16:13

Hahaha ;p

motyl

Na forum od:
10 lip 07, 14:03

Post 16 lip 07, 18:46

W końcu przeznaczenie mnie dopadlo:)znajdę sie we właściwym czasie i miejscu!!!!Z tymi oklaskami po projekcji to fantastyczna sprawa.Po wielu seansach ręce rwaly sie do aplauzu jednak...brak tej tradycji w kiach,powstrzymywał mnie skutecznie.Juz nie mogę sie doczekac!!!!!!:))
Małe zdarzenia...nie ma nic większego od nich!!!

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 17 lip 07, 0:13

BTW. Byłem jakiś czas temu w warszawskiej Lunie na zwykłym seansie Szefa Wszystkich Szefów. Po filmie osłupiałem - burza oklasków!... Jak ogromnie miło to słyszeć.
Swoją drogą - film dla mnie rewelacyjny (i będzie na ENH).

pozdrawiam
Wot's your function in loif?

pil

Post 17 lip 07, 9:23

Tomassi napisał(a): W zeszłym roku pamietam problemy z wejściem na 'Stroiciela trzęsień ziemi' - tu nawet 20 minut przed seansem było za mało. P.

taa, szczegolnie na ostatnim seansie tegoz filmu
ilez wtedy osob stalo pod zamknietymi drzwiami i blagalo o wejscie hehe
podobnie z barneyem eh

z innej beczki
widze, ze tym razem konkurs przeniesiony do heliosa.. dobry krok, te filmy potrzebuja klimy ;)

Powrót do 7. - Aaaby wiedzieć więcej