Marianne Faithfull na otwarcie 7. ENH?

Koncerty, wydarzenia artystyczne, imprezy towarzyszące.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 5 maja 07, 12:36

Co sądzicie o pokazaniu na otwarcie naszego festiwalu filmu z konkursu tegorocznego Berlinale IRINA PALM, którego reżyserem jest Sam Garbarski (ma polskie korzenie, ale nigdy w Polsce nie był). Film jest europejską koprodukcją, a w roli głównej występuje Marianne Faithfull (znakomita!!!)
Po pokazie koncert Marianne na Wyspie Słodowej. Jestem ciekawy czy ta artystka Was jeszcze obchodzi? Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam serdecznie.

Roman Gutek

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 5 maja 07, 12:47

Świetny pomysł!
Twórczością Marianne Faithfull tak naprawdę zainteresowałem się dopiero po usłyszeniu genialnego kawałka "Sleep" w "Jego bracie" Patrice'a Chereau. Znakomita artystka.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 maja 07, 13:47

ja też jestem jak najbardziej za!Twórczością Marianny interesuję się już baaardzo długo,ale przez myśl mi nie przeszło,że zobaczę Ją kiedykolwiek w moim Mieście.
Dziękuję!
Niech Pan już nie mysli o niczym innym na Otwarcie.Film z Marianną i Jej występ w Sercu Wrocławia-to wystarczy,żeby Panu nadać honorowe obywatelstwo!
Pozdrawiam.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 maja 07, 14:31

Querelle i chinaski: dziękuję za Wasze opinie. Powiedzcie, proszę, jaka powinna być cena biletów (dla posiadaczy karnetów i normalny) na koncert Marianne? To pomoże mi podjąć decyzję.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

chinaski

Na forum od:

Post 5 maja 07, 17:16

Cena nie gra roli przy tej klasy Artystce.
Poza tym nie wiem na jakiej zasadzie kalkuluje się kwotę za bilety.
Pozdrawiam.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 maja 07, 17:39

chinaski: cieszę się, że cenisz tę Artystkę. Mam nadzieję, że osób ceniących Marianne będzie więcej... Przy kalkulacji ceny postepuję tak, aby nie zbankrytować i móc zrobić kolejny festiwal. Proszę inne osoby o sugestie dotyczące cen biletów.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 5 maja 07, 19:13

Nie wiem jakie sa obecnie ceny biletow na koncerty , wiec moze niech kto inny cos podpowie..
wielbicieli Marianne w Polsce jest calkiem sporo, i pewnie wielu fanów prtzyjedzie specjalnie na jej koncert
ja pojde za wszelka cene, nigdy nie wiedzialam jej na zywo.
MK

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 5 maja 07, 20:20

Myślę, że cena będzie zależna w dużej mierze od stawki podanej przez menadżera Marianne (stawka minimalna za sam koncert).
Wydaje mi się, że powinna mieścić się w przedziale 50 zł - 80 zł.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 maja 07, 22:39

Querelle: honorarium artystki jest bardzo wysokie. Dziękuję za propozycję ceny biletów. Czekam na opinie innych foeumowiczów. Decyzję muszę podjąc bardzo szybko.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 6 maja 07, 0:34

Uważam, że pani Faithfull to zdecydowanie trafiony pomysł :) Co do cen biletów to zgadzam się z Querelle. Trzycyfrowa cena biletu mogłaby odstraszać, ale to tylko moja subiektywna opinia:)

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 6 maja 07, 1:57

z mojej strony taka sugestia, ze pewną wskazowką jakie moga byc ceny biletow na marianne sa ceny za wystep artystki o podobnym stazu i renomie, czyli koncert patti smith w poznaniu. a tam ceny to: 110 zł (miejsca siedzące nienumerowane) oraz 70 zł (miejsca stojące). pozdrawiam

marfi

Post 6 maja 07, 14:00

witam

rewelacyjny pomysł!
pozwoliłem sobie napisać o tych planach na swoim "blogu":
http://koncertowy.jogger.pl/

tam też więcej, co sądzę o tym pomyśle. Mówiąc w skrócie jest doskonały. Planowałem przyjazd na festiwal dopiero od soboty, ale w tej sytuacji nie wyobrażam sobie, żeby mnie nie było na otwarciu.

co do cen biletów, jako osoba dość doświadczona koncertowo, mogę tylko zgodzić się z tomek_w. Patti Smith jest tu świetnym odnośnikiem bo to podobna artystka, o podobnej publiczności i podobnie klasyfikowana.
Dorzuciłbym tu jeszcze Tori Amos, ale ceny biletów na jej tegoroczny warszawski koncert były jednak dość wysokie (130-170 zł).
Można się też posiłkować cenami biletów na warszawski koncert Faithfull 2005r. - to było 110-150zł.
Myślę, że skoro nie jest to koncert stricte komercyjny, a raczej wydarzenie towarzyszące festiwalowi filmowemu, ceny w ok. 90-100zł byłyby ok. Oczywiście zniżka dla karnetowców mile widziana ;)

Panie Romanie, ja jestem pewien, że ten koncert się wyprzeda, czy to wśród uczestników festiwalu, czy też przy udziale fanów artystki samym festiwalem nie zainteresowanych. A z pewnością również wiele nowych osób na festiwal może przyciągnąć.

jamro

Na forum od:
19 lip 06, 16:51

Post 6 maja 07, 14:24

Nie zapominajmy że koncerty, na które ceny podajecie są w miejscach zamkniętych, a tam koncerty są dużo lepsze pod względem nagłośnienia, świateł czy chociażby komfortu oglądania. Poza tym Faithfull już jest dosyć zapomnianą artystką i jeżeli ceny będą za wysokie może się ten koncert okazać porażką, dlatego uważam że 70 zł to jest max jeżeli chodzi o cenę biletu.

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 6 maja 07, 19:39

Moja opinia jest podobna jak poprzedników: Z racji, że Faithfull jest niestety obecnie troszkę już zapomnianą artystką, trzycyfrowa cena biletów mogłaby skutecznie odstraszyć potencjalnych widzów.
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

chinaski

Na forum od:

Post 6 maja 07, 20:19

Zapomnianą przez kogo?Jeśli ktoś kiedykolwiek słuchał i kochał jakiegoś Artystę to nigdy go nie zapomni.A jak ktoś nie zna to pozna.
I zakocha się.Jak ja przed laty.Jestem tego pewien jak tego,że kiedyś umrę.
A co do ceny:owszem,najlepiej jak najtaniej.Nikt z Uczestników ENH raczej bogaty nie jest.Jednak gdyby miało nie dojść do koncertu,to chyba lepiej dać cenę nawet trzycyfrową.Takie jest moje zdanie.
Uważam,że nie odstraszy.
marfi:piszesz że ceny biletów na koncert Tori w cenie 130-170 były dość wysokie.Po pierwsze:mam bilet na II miejsca za 176;),po drugie:to za dużo na występ tej klasy Artystki?po trzecie:na koncert Toma Waitsa 7 lat temu w tej samej Sali Kongresowej płaciłem 200 zyli za bilet w 30 rzędzie!I to nie u konia.
Pozdrawiam obecnych i przyszłych(dzięki Panu Romanowi)Fanów Marianny.

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 6 maja 07, 23:00

odnosnie ceny biletu - za jej kocnert na wyspie slodowej bylbym w stanie zaplacic najwyzej 40 zl. Mysle, ze jednak Faihtfull to nie taka legenda jak Patti Smith czy Tori Amos, bez przesady.

marfi

Post 6 maja 07, 23:05

chinaski: Tori dość droga w odniesieniu do np. Patti Smith właśnie. Ja nie uważam, że to za dużo, nigdzie tego nie napisałem.
Ale myślę, że taka cena za Faithfull pozbawiłaby większość uczestników ENH możliwości jej zobaczenia. Nie zapominajmy, że to w dużej części studenci, którzy za karnet na 10 dni filmów płacą nieco ponad 200zł, a tu za jeden koncert cena przekraczająca połowę ceny karnetu. Myślę nieco za innych, bo mnie to szczęśliwie nie dotyczy, jestem przyzwyczajony do przewalania sporej części swojego budżetu na koncerty ;)
Wszystko jest kwestią rozważenia czy ten koncert jest robiony dla widzów ENH, czy dla fanów Faithfull, którzy pojawią się we Wrocławiu tylko na koncercie.
Myślę, że fakt, iż Pan Roman Gutek napisał, że chodzi o to, żeby nie zbankrutować pokazuje, że koncert nie ma być przedsięwzięciem komercyjnym, a tylko dodatkiem do festiwalu, filmowego bądź co bądź. Dlatego można na nim nie zarobić. Myślę, że ceny takie jak na P.Smith spełniają te wszystkie wymagania. Ale co my możemy o tym wiedzieć... W końcu to nie my będziemy dopinać budżet imprezy ;)

co do tego, że Faithfull jest "zapomnianą artystką" to znaczna przesada. Ostatnia płyta z 2005 r. była dość wysoko (jak na ten rodzaj muzyki) na liście Bilboardu, więc nie przesadzałbym z tymi twierdzeniami. To, że ktoś nagrywa od 40 lat nie znaczy, że został zapomniany.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 7 maja 07, 13:43

Marianna (film z nią w roli głównej i koncert) to znakomity pomysł! Jak najbardziej popieram i trzymam kciuki, żeby się udało.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 maja 07, 13:57

marfi napisał(a):Można się też posiłkować cenami biletów na warszawski koncert Faithfull 2005r. - to było 110-150zł.

to chyba dobry punkt odniesienia
w takim razie raczej trudno oczekiwac, zeby dwa lata pozniej bilety na Marianne na NH kosztowaly 40 zl.
MK

jamro

Na forum od:

Post 7 maja 07, 17:30

Ja tylko jeszcze raz powtórze że co innego koncert w Kongresowej a co innego na Wyspie Słodowej, gdzie nie ma miejsc siedzących, stoi się w kurzu, nagłośnienie jest beznadziejne, za toalety służą śmierdzące tojtoje, a wszedzie czuc zapach budek z jedzeniem. Dlatego uważam że trzycyfrowa cena na ten koncert będzie za dużo. Powinniśmy się bardziej sugerować cenami na Sinéad O'Connor na poznańskiej Malcie, tam bilety po 50 i 80 zł Poza tym nadal uważam że Marianne jest trochę zapomnianą artystką szczególnie wśród młodzieży (a to ta głównie chodzi na koncerty), nie ma takiego rozgłosu jak chociażby Waits czy Cave.

Ja jestem jak najbardziej za tym koncertem ale nie chciałbym aby przez za wysoką cenę biletów to wydarzenie okazało się porażką. A trzy, cztery setki ludzi na Wyspie Słodowej, by bardzo smutno wyglądało. Samemu mnie też stać pewnie nie było, ledwo ciułam na karnet :)

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 7 maja 07, 22:16

Hm... Oczywiście jest mi znana, lecz nie śledzę jej poczynań, dlatego niestety nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Mnie interesują przede wszystkim filmy. Nie chciałbym być kubłem zimnej wody, ale szczerze mówiąc jakoś tego nie widzę. Część jest za, a częśc przeciw. Ja jakoże jest mi to obojętne, należę raczej do tych przeciw. Pozdrawiam
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

Gość

Post 7 maja 07, 22:21

jamro: co za czarnowidztwo z tym opisem miejsca koncertu...
Kongresowa to najbardziej obciachowe miejsce koncertowe w tym kraju. Gra się tam tylko dlatego, że nie ma innego miejsca w Warszawie. W porównaniu z jakimkolwiek plenerem wypada żałośnie...

co do cen biletów to ja oczywiście jestem za tym, aby były jak najniższe, choć propozycja 40zł, która padła wyżej jest totalnie nierealna. Tyle to kosztuje koncert przeciętnego polskiego bandu lub wokalistki.

jamro

Na forum od:

Post 8 maja 07, 21:37

Anonymous napisał(a):jamro: co za czarnowidztwo z tym opisem miejsca koncertu...

Bo nie lubie plenerowych koncertów, są zazwyczaj słabo nagłośnione i bez klimatu. Chyba że robi to porządny zespół z doświadczeniem pokroju Rolling Stones, U2 czy Metalliki na stadionie.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 11 maja 07, 13:56

Tori Amos?

Zdaje się, że to ona już przebrzmiała.
Ustatkowała się i nagrywa nieznośnie mdłe płyty.
Daleko jej jeszcze do legendy Faithfull, nie tylko muzycznej.

Z drugiej strony na koncert w cenie powyżej 100zl nie będę mógł sobie pozwolić z powodu typowej, studenckiej niedoli.

artmen

Post 12 maja 07, 7:38

Przeczytałem informacje na temat Recitalu M.Faithfull. Znakomity pomysł, tym bardziej, że film jest wybitny, przykre, że nie otrzymała nagrody na festiwalu. Poruszająca, wielka kreacja, szczera do bólu. Wielkie , autentyczne kino. Osobiście cieszę się bardzo,że w końcu Artystka miała mozliwość pokazać w pełni swoją ogromną wrażliwość i nieprzeciętne umiejętności.
Słucham od czasu do czasu songów Brechta w wykonaniu Faithfull , rewelacyjna interpretacja .
Sama artystka to postać wielkiego formatu, doswiadczona przez los, nawet ostatnio zmagała sie z chorobą nowotworową, na razie wygrała tę walkę. Kobieta, która z upływem lat ciągle zaskakuje, pokazuje nowe oblicze, nie boi się eksperymentów.
Mam nadzieję,że organizatorzy nie wycofają się z pomysłu zaproszenia jej na festiwal.
Polecam wszystkim płytę DVD, wydana w Polsce ( rozmowy, trochę historii, sporo świetnej muzyki)

Margerytka

Post 13 maja 07, 22:32

Znając wrocławskie realia koncertowe z zawodowej praktyki, związanej bardzo konkretnie ze sprzedażą biletów stwierdzam, że cena biletu na występ na odkrytej przestrzeni przy tej klasie wokalistce, nie należącej do mainstreamu, w wakacje - powinna wynosic maksymalnie 100 zł. Porównujecie ceny do koncertów w różnych obiektach, ale tam można sobie podejrzec salę, oszacowac jakosc odbioru opierając się na osobistej znajomości obiektu lub opinii innych, na wyspie tej pewności nie ma. W tym momencie jest to ewidentnie bilet wstępu, a jako taki nie może się równac z miejscówkami. Ponadto trzeba wziąc poprawkę na sezon wakacyjny, który może byc ułatwieniem, bo można koncert wpisac w grafik wakacyjnych wyjazdów, ale i czasem utrapieniem. Karnetowiczy na dodatkowy bilet może juz byc nie stac, a spora częśc wrocławian może się wówczas urlopowac:)
Pozdrawiam i życzę powodzenia przy szacowaniu ceny:)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 07, 23:03

Margerytka: jasne, cena biletu nie może wynosić nawet 100 zł. Musi być niższa. Co sądzisz w ogóle o pomyśle zorganizowania koncertu Marianne na Wyspie Słodowej? Będę wdzięczny za kilka słów.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

chinaski

Na forum od:

Post 14 maja 07, 11:13

Byłem wczoraj na Wyspie.Długo spacerowałem i doszedłem do wniosku,że jednak Marianna tam nie pasuje.O ile nadal jestem zwolennikiem zaproszenia Jej do Wrocławia,to już co do Wyspy zaczynam mieć wątpliwości.Za duża przestrzeń,a Marianna to jednak kameralna Artystka.I raczej chyba pasuje do wnętrz.
Ale to moje zdanie,moje przemyślenia.Możliwe że się mylę..Po prostu chcę podzielić się moimi odczuciami.
Pozdrawiam serdecznie na 66 dni przed ENH!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 maja 07, 21:14

chinaski: nie ma odpowiedniej sali we Wrocławiu. Bilet na koncert Marianne w Capitolu lub Operze musiałby kosztować minimum 150 zł. Honorarium artystki jest bardzo wysokie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Margerytka

Post 15 maja 07, 10:22

Obawiam się, że w tym momencie zapędziliśmy się sami w kozi róg:) Sala za droga, Wyspa za mało kameralna, a o inne ciekawe wolne przestrzenie, o innym pokroju niż juwenaliowe Pola Marsowe, trudno. Jesliby zrobić promocję koncertu niekoniecznie w tych samych kanałach co całego festiwalu, na portalach muzycznych, itp. dać bilety do firm sprzedających je w Internecie typu Ticketpro i zacząć taką akcje odpowiednio wcześniej, to może udałoby się ściągnąć także osoby niezainteresowane stricte festiwalem filmowym i wtedy można by się nad tą ceną zastanowić i bardziej przy niej pomajstrować.
Jesli by została wolna przestrzeń, a pojawił się podział na miejsca stojące i siedzące, to proponuję 50/70zł albo 70/90zł. To wszystko żeby nie przekroczyć psychologicznej bariery 100 zł:)

chinaski

Na forum od:

Post 15 maja 07, 11:34

Roman Gutek napisał(a):chinaski: nie ma odpowiedniej sali we Wrocławiu. Bilet na koncert Marianne w Capitolu lub Operze musiałby kosztować minimum 150 zł. Honorarium artystki jest bardzo wysokie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Jestem tego świadom,Panie Romanie.
A Rynek?..
Było juz kilka udanych występów w sercu Wrocławia,także biletowanych..W otoczeniu Starego Miasta Marianna czułaby się lepiej niż na Wyspie..
Tylko nie wiem,czy nie za póżno na załatwienie takiej operacji..
Pozdrawiam serdecznie.

panna apsarka

Post 15 maja 07, 12:55

Panie Romanie, a Firlej? /www.firlej.wroc.pl/
moim zdaniem sala bardzo dobra na wystep takiej artystki
[pomysł wyspy równiez mi sie nie podoba :)]

...a firlej niekoniecznie byłby chyba droga przestrzenia, z tego co mi wiadomo, bardziej im zalezy na budowaniu dobrego wizerunku i cudownej oferty niz samym zarobku :)

chinaski

Na forum od:

Post 15 maja 07, 13:06

Ale mało miejsc.A Marianna jest bardzo drogą Artystką..

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 26 maja 07, 15:31

Kapitalnie :)
I got the ebb, I got the flow.

chinaski

Na forum od:

Post 26 maja 07, 15:42

Ale co kapitalnie?

tayuki

Na forum od:

Post 27 maja 07, 13:21

Marianna - kapitalnie.

chinaski

Na forum od:

Post 28 maja 07, 8:49

Tak jak Tom Waits czy bardziej?:)

tayuki

Na forum od:

Post 28 maja 07, 21:02

Ojjj...ciężki wybór. Chyba jednak nieco mniej, Tom u mnie punkcik wyżej. Ale minimalnie !

Ino obie opcje są po prostu rozkosznie wspaniałe.

chinaski

Na forum od:

Post 29 maja 07, 11:30

Tom Waits dla mnie Numer 1 w muzyce.Widziałem Go 7 lat temu w sali kongresowej..Ech..może kiedyś zawita do Wrocławia..Marzenie!

tayuki

Na forum od:

Post 29 maja 07, 13:47

Zazdroszczę... Ale myślę, że na pewno kiedyś jeszcze zawita.
I spełni się marzenie ;)
I got the ebb, I got the flow.

alfa

Post 29 maja 07, 14:53

I na czym staneło?
mysle ze 100 zł bilet dla posiadaczy karnetów i ok 120-150 dla nieposiadajacych akredytacji :) mysle ze bedzie uczciwie...
a kto jest wielkim fanem MF to zgodzi na taka cene...
ja za koncert Pearl Jamu w Chorzowie w czerwcu place 110 zl, a dalabym i 300 zeby ich zobaczyc ;)

19lipca

Post 29 maja 07, 21:31

Na forum jeszcze nie ma informacji za stopklatką.pl iż -

Zdobywca tegorocznej Złotej Palmy w Cannes otworzy 7. MFF Era Nowe Horyzonty
Firma Gutek Film zakupiła prawa do dystrybucji w Polsce filmu Cristiana Mungiu zatytułowanego "4 Luni, 3 Saptamini si 2 Zile". To tegoroczny zdobywca Złotej Palmy w Cannes. Tytuł ten otworzy 19 lipca 7. MFF Era Nowe Horyzonty.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 29 maja 07, 21:58

19 lipca: pomysł z pokazem na otwarcie IRINY PALM i koncert Marianne to nie była ostateczna decyzja. Chialem po prostu wiedzieć co sądzicie o jej koncercie. Potrzebuję teraz kilku dni na podjęcie ostecznej decyzji w sprawie koncertu Marianne. Jeśli koncert będzie 19 lipca to przecież możemy pokazać dwa filmy tego dnia: film rumuński jako oficjalne otwarcie, ale także i IRINĘ PALM z Marianną F. w roli głównej. Koncert późnym wieczorem (ok.22.00) na Wyspie Słodowej. Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 maja 07, 22:23

Potwierdzam koncert Marianne Faithfull we Wrocławiu. Cieszę się bardzo, że udało nam się znaleźć firmy, dzięki którym koncert Marianne Faithfull stał się możliwy. Firmy New Music Art oraz Gutek Film, polski dystrybutor filmu IRINA PALM, sfinansują część kosztow koncertu.
Koncert będzie 19 lipca późnym wieczorem na pięknej Wyspie Słodowej, która położona jest koło Ostrowa Tumskiego (5 - 7 minut spacerem z Rynku). 19 lipca pokażemy także film IRINA PALM, w którym Marianne Faithfull zagrała główną rolę.
Na początku przyszłego tygodnia podamy godzinę koncertu i ceny biletów oraz informacje o możliwości ich zakupu (będzie można kupić także przez stronę internetową festiwalu).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 1 cze 07, 14:37

Powrót do 7. - Miłe dodatki