Don Conreaux i kąpiele w gongach ponownie na ENH!

Koncerty, wydarzenia artystyczne, imprezy towarzyszące.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 13 cze 07, 20:31

DON CONREAUX - KONCERT ABORYGEŃSKO-SZAMAŃSKI
26 lipiec (czwartek), godz 22:00
Synagoga Pod Białym Bocianem, ul. Włodkowica 7
Bilety: 30 zł normalny, 20 zł ulgowy (dla posiadaczy karnetów)

Don Conreaux (USA) - vocal, instrumenty arczaiczne (gongi, misy tybetańskie, muszle, rogi i wiele innych...)
Alex Mayer (Austria) - didgeridoo
Tomek Czartoryski - śpiew alikwotowy, gongi
Wystąpi również kilku graczy na bębnach i didgeridoo.

To wydarzenie z pogranicza koncertu i spektaklu.
Don Conreaux prezentuje różnorodność i bogactwo instrumentów archaicznych. Jego koncert to misteria naładowane potężna energią.
Alex Mayer to jeden z największych mistrzów aborygeńskiego instrumentu - Didgeridoo.
Tomek Czartoryski tworzy wyjątkowo emocjonalny klimat, grając na Gongach, wykorzystując śpiew alikwotowy i naśladując różne odgłosy przyrody.

RELAKSACYJNA KĄPIEL W GONGU w wykonaniu mistrza gongu Dona Conreaux i Tomka Czartoryskiego
"Scena Gotycka", ul. Purkyniego 1
Bilety: 20 zł (ok 60 min), w sprzedaży od 13 lipca
Ilość miejsc ograniczona.

Koncert terapeutyczny dźwiękiem gongów i mis tybetańskich. Skierowany jest dla osób pragnących uzdrowić emocje, wprowadzić harmonię, zrelaksować się oraz uruchomić i wzmocnić procesy samouzdrawiania. Na Koncert może przyjść każdy niezależnie od wieku.

"PRZYGODA Z GONGIEM" 1-dniowy warsztat nauki gry na gongu z Donem Conreaux.
28 lipiec od 10:00 do 17:00 (ok 13:00 przerwa na lunch)
29 lipiec od 10:00 do 17:00 (ok 13:00 przerwa na lunch)
"Scena Gotycka", ul. Purkyniego 1
Na warsztat można zabrać swoje instrumenty oraz kocyk.
Bilety: 150 zł, w sprzedaży od 13 lipca.

Otwórz się na moc dźwięku doświadczaną za pośrednictwem instrumentu o najwyższym rezonansie harmonicznym - Gongu. Starożytni mistycy uważali, że poprzez pierwotne brzmienie gongu można przekazywać ludziom uniwersalną energię życiową. Terapia gongiem to metoda odzyskiwania radości i wibracji, to podejmowanie ścieżki rozwoju duchowego przez kombinację tonów gongów.

W trakcie warsztatu:
- nauka gry na starożytnym Gongu i innych instrumentach archaicznych
- doświadczysz korzystnego wpływu improwizacji dźwiękowej, doświadczysz kąpieli w Gongu.

Więcej informacji oraz rezerwacja biletów na koncert na stronie Festiwalu ---> kliknij
Ostatnio edytowano 27 lip 07, 19:59 przez Seblon, łącznie edytowano 1 raz
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 14 cze 07, 19:44

O jaaaaaaaaaaa, super. Mam bardzo miłe wspomnienia z poprzedniej kąpieli u boskiego Dona Konro :).
I got the ebb, I got the flow.

Fele

Post 27 cze 07, 20:41

Oj, niestety nie podzielam entuzjazmu Tayuki. Uciekłem z tej kąpieli, chociaż nie było to łatwe - wszyscy leżeli pokotem bez butów. Moim zdaniem ta ekipa to ściemniacze - nawiedzeni albo cynicy. Pozbierali kilka motywów etno, pomieszali, i sprzedają jako duchowe wycieczki. A może po prostu nie potrzebuję samouleczenia - innym zdrowym też nie polecam.

tayuki

Na forum od:

Post 3 lip 07, 14:24

Mnie też nie uleczyły, właściwie było to bardziej zabawne, aniżeli duchowe doświadczenie.
Ino chyba nikt nie oczekuje od kilkunastu ostrzejszych wibracji zbawienia.
;P

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 3 lip 07, 15:12

No właśnie.
Pozdrawiam Toma Waitsa!

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 3 lip 07, 15:49

Pozwolę sobie przypomnieć fragment wypowiedzi Pan Romana Gutka z 16 lipca 2005 roku (tuż przed 5. MFF ENH) na temat twórczości Dona Conreaux:
Roman Gutek napisał(a): (...) Don jest niezwykłą, charyzmatyczną postacią. Mam kilka płyt z jego "muzyką", słucham ich często i odpoczywam, byłem też na kilku jego koncertach, kilkakrotnie też "wykąpałem" się w gongach. (...) Cudownie kąpiele odprężają... (...) Nie możecie przegapić Dona Conreaux. Zapraszam i pozdrawiam. Roman Gutek-szef festiwalu.
źródło ---> kliknij
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 3 lip 07, 16:28

A ja jednak nadal uporczywie i konsekwentnie uważam że na Festiwalu najważniejsze były,są i będą Filmy.
Chociaż,gdyby te"kąpiele"odbywały się po ostatnich seansach,lub o 7-8 rano..Skusiłbym się!
Pozdrawiam na 16 dni PRZED.

abc

Post 13 lip 07, 22:01

na festiwalu filmowym trza chyba ogladac filmy, a nie leżeć na śpiworku i odbywać wewnętrzne podróże.

NUDA

bu

ziuta

Post 14 lip 07, 22:40

A dlaczego nie, każdy wybierze co dla niego jest najlepsze.Ja bede oglądała filmy ale też pójdę na Koncert w Synagodze i może zaliczę "kąpiel w gongu" ha:)

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 14 lip 07, 22:57

gongi. buu ;p

tayuki

Na forum od:

Post 16 lip 07, 10:20

Wyluzujta ludzie, przecież wiadomo, że najważniejsze są filmy.
Nikt nie każe wam biegać codziennie na seanse do Dona i się upajać dźwiękami gongów.
To ma chyba spełniać rolę relaksu pomiędzy seansami, a nie je zastępować.

wiktor

Post 30 lip 07, 14:55

Koncert był słaby,ale Alex dął w rurę super! Najbardziej podobała mi sie laska, która zapowiadała koncert, chętnie bym ją poznał.

ziuta

Post 31 lip 07, 10:23

Bardzo spodobały mi sie Kąpiele w Gongach, bez konieczności używania ręcznika:), a tak poważnie to byłam dwa razy i naprawdę to jest wspaniały relaks pomiędzy seansami.
Jako impreza towarzysząca to dobry pomysł bo tam było pełno ludzi.
Dzieki za Gongi.

babspl

Post 1 sie 07, 15:22

Bylam na rzekomych gongach DON CONREAUX - rzekomych bo Don Conreaux'a nie bylo. Uwazam, ze to oszustwo i powinni oddac za bilety!

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 29 sie 07, 19:15

Zgadzam się babspl, też się nabrałam
Pewnie, po siedzeniu na kinowych fotelach przez 3 seanse, samo leżenie sobie w spokoju to relaks ale nie trzeba za to bulić kasy...
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

asiula

Post 28 wrz 07, 17:58

Ja się nie znam na tych kąpielach,a le słyszałam muzykę, jest super
!!!

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 28 wrz 07, 18:23

A słyszałaś kwartet Jorgi,jest świetny,szoda że nie słyszałaś mojej mamy jak ze swoim chłopakiem dwadzieścia lat temu bawili się w taką muzę z muszlami,piaskiem itp. to było tak samo dobre,ale to jest tylko moje skromne zdanie...
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

niewiadomy

Post 10 lis 07, 9:55

Do polski na turne w połowie listopada przylatuje Don Conreaux – światowej sławy mistrz gry na gongu. Współtwórca idei Ogrodów Pokoju,(jeden z nich istnieje w Krakowie) międzynarodowej inicjatywy na rzecz zaprzestania przemocy. Uznanie zdobył jako wybitny artysta free jazzowy, ale także jako pionier w dziedzinie terapii dźwiękiem. W swoich utworach obok gongów wykorzystuje spiew alikwotowo-gardlowy, dzwonki, rogi, shofar-y, muszle itp.Don Conreaux jest założycielem i kierownikiem muzycznym Mysterious Tremendum Ensemble - http://www.holistic-resonance.com/index2.html , znanego z pełnych energii, spontanicznych kompozycji muzycznych. Współpracuje z takimi gwiazdami jazzu, jak: Paul Horn, Paul Winter,Steve Turre.Z Donem tez okazje mieli zagrac nasi rodzimi muzycy tj: Mikołaj Trzaska,Patryk Zakrocki,Piotr Bukowski,Michał Gorczynski.

Tym razem Conreaux planuje zagrac w kilku polskich miastach tj.Warszawa,Białystok,Rzeszów a takte w ramach rekompensaty (mial wystapic w tym roku na Erze Nowe Horyzonty lecz z przyczyn niezaleznych od niego nie dotarl - http://www.filmy.cojestgrane.pl/wydarzenie/31140/ , http://7ff.eranowehoryzonty.pl/aktualno ... id=49&page = ) we Wrocławiu.

Z DON-EM CONREAUX wystąpią

TOMASZ CZARTORYSKI (instr. archaiczne)
ROBERT KALA (klarnet,flety)
TOMASZ NIEWIADOMY (didgeridoo)

miejsce
13.11.2007 - KATEDRA ŚW MARII MAGDALENY , UL.SZEWSKA 10 , godz. 20:00

Powrót do 7. - Miłe dodatki