Proszę o pomoc w sprawie telefonu komórkowego (offtopic)

Inne sprawy
tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 lip 07, 0:34

Witam...

Posiadam telefon komórkowy Motorola, w środku włożona jest karta SIM Plusa. Tyle mam.

Chciałbym kupić jakiś tani "starter" żeby otrzymać numer konta, i na kartę móc doładowywać telefon BEZ ABONAMENTU.

Gdzie są problemy: nie posiadam kodu odblokowania karty SIM Plusa. Nie wiem ile kosztuje karta SIM jakakolwiek inna, np. Ery ?

Czy można gdzieś kupić taką kartę SIM, żeby potem kupić startera i dostać numer czy muszę kupić nowy telefon komórkowy ?

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 18 lip 07, 8:46

Jeśli telefon nie ma SIMlocka, to możesz kupić zestaw Era Tak Tak (tutaj reklamujęmy Erę ;)) za kilka złotych (najtańszy chyba za 9 zł) i włożyć do telefonu. Jeśli telefon ma SIMlocka, to wcześniej trzeba go zdjąć, bo karta Ery nie będzie tam działać. Powodzenia :).

tangerine

Na forum od:

Post 18 lip 07, 9:02

Jak wyciągnę spod baterii SIMlocka to telefon pyta "sprawdź kartę" ? I co teraz ? Mogę zakupić zestaw startowy przez Internet ale czy będzie działać ?

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 18 lip 07, 9:06

Jeśli w telefonie nie ma karty, to to jest normalny objaw. A SIMlock to taka blokada, która czasami jest zakładana na telefon, aby można było korzystać tylko z kart jednej sieci. Jeśli na twoim telefonie jest taka założona, to nie będzie można skorzystać z karty Ery.

tangerine

Na forum od:

Post 18 lip 07, 9:36

No chyba żartujesz, to złodziejstwo, telefon jest mój, blokadę sobie moga w d... wsadzić.

Ale ja wyciągnąłem tą kartę, więc jak teraz kupię starter Ery to nie mogę dzwonić ?

tangerine

Na forum od:

Post 18 lip 07, 9:42

A jakbym kupił kartę SIM Ery ? Drogo to kosztuje ?

a-go

Na forum od:
12 lip 07, 16:48

Post 18 lip 07, 19:30

Starter to jest własnie nowa karta sim. Wyjmujesz starą, wkładasz nową i masz nowy numer. Najmniejsze ryzyko to kupić starter operatora, którego dotąd miałeś - wtedy ominie Cię ryzyko, że blokada simlock uniemożliwi ci połączenia. Jeśli jesteś pewiem, ze telefon nie ma tej blokady, możesz kupić starter dowolnego operatora. Ceny sprawdź na ich stronach internetowych.

tangerine

Na forum od:

Post 18 lip 07, 21:36

A jak zakupię kartę za np. 9 złotych to będę mógł wysyłać takie SMS-sy typu 1 zł + VAT czy nie bardzo ? (Przepraszam, za takie podstawowe pytania z dziedziny komórkologii.)

tangerine

Na forum od:

Post 18 lip 07, 22:05

Aha, to nie jest do końca off-topic ponieważ rozchodzi mi się o głosowanie na filmy konkursowe podczas festiwalu ERA NOWE HORYZONTY.

tangerine

Na forum od:

Post 19 lip 07, 13:50

Odwiedziłem dzisiaj kilka punktów firmowych różnych firm i okazało się co następuje :

1) Mam zablokowany telefon i bez odblokowania mogę używać wyłącznie kart Plusa.

2) Odblokować można za darmo jeśli się zademonstruje dowód kupna telefonu (kilka lat temu zakupionego).

3) Firmy odblokowujące (należy płacić) nie były w stanie odblokować mojej Motoroli.

a-go

Na forum od:
12 lip 07, 16:48

Post 19 lip 07, 22:37

No to możesz kupić w Plusie za 9 zł zestaw Simplus i będziesz mieć telefon na kartę własnie. Nie wiem, ile wtedy kosztują smsy, ale z pewnością będziesz mógł je wysyłać i głosować!

Powrót do 7. - Aaaby inne